Kolovoz 16, 2025, 10:53:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pojačana rasvjeta-povecana temperatura  (Posjeta: 1214 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Pojačana rasvjeta-povecana temperatura
« u: Ožujak 26, 2012, 19:28:56 poslijepodne »
Otkako sam sa t8 18w,zamjenio sa t5 2x24w,temperatura mi se popela na 28 stup. Iako sam na grijacu smanjio na 25. Danas sam ostavio otvoren poklopac za hranjenje ne bi li malo spustio temp. Kakva su vaša iskustva,odnosno kako ste rjesavali takav problem, osim montiranja ventilatora?

Offline Narayan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
Odg: Pojačana rasvjeta-povecana temperatura
« Odgovori #1 u: Ožujak 26, 2012, 19:41:03 poslijepodne »
Meni se temperatura kreće od 25 (noću) do 26 (danju). Po ljeti je skočila i do 29 pa sam ostavljao malo podignut poklopac i namijestio ventilator da puše pod poklopac. Temperatura se spustila za stupanj, no otkako mi je jedan sijamac iskočio (sva sreća, bio sam pored), mislim da više neću kemijat s poklopcem. Samo klima.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
Odg: Pojaฤ�ana rasvjeta-povecana temperatura
« Odgovori #2 u: Ožujak 26, 2012, 19:51:57 poslijepodne »
to me i muci sta ce biti po ljeti,ako je sada 28.razmisljam da grijac stavim na timer, pa da radi nakon gasenja svjetla a da sf gasi nakon paljenja. -?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 26, 2012, 19:59:19 poslijepodne »
mozes jedino tako da ostavis otvoreno ili ugradit ventilatore, bilo u poklopac ili da pusu u vodu, poticu isparavanje pa da je voda hladnija. neki drugi nacin neznam da ima, osim samog hladnjaka za vodu. a ventovi ti nisu skupi, mozda nije losa ideja da ih ugradis, osim sto ce akvarij bit hladniji i lampe i prigusnice bi trebale duze trajati ako se hlade, i prevelika temperatura ti itekako moze utjecati na intezitet svjetla

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Ožujak 26, 2012, 20:08:57 poslijepodne »
to je onda neki manji akvarij, ili su lampe preblizu vode, ako toliko drasticno raste temperatura....

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 26, 2012, 20:36:36 poslijepodne »
Gdje se mogu kupiti ti ventilatori i koliko koštaju?
Tank je 95l, a lampe nisu otvorene nego imaju original poklopac na sebi, ali fest griju i kroz poklopac.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 26, 2012, 20:45:36 poslijepodne »
u ducanima sto prodaju opremu za kompove, ako imas mjesta idi na one 12cm, tisi su ti a bolje strujanje zraka. imas ih po 35-40kn, ni netreba ti neki bolji model, i spaja se na ispravljac, ne 220v, pa i to gledaj da nabavis ako nemas, ali i oni su ti dosta jeftini

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Ožujak 26, 2012, 21:45:30 poslijepodne »
ajde da se javi i autor nedjela  :D
daklem, za ocekivati je bilo da ce 50W grijati daleko vise nego 18W.
No taj poklopac ima preko nekoliko problema. Ajmo redom:
1. uzasno je nisko i ona zastita za lampe je jebeno blizu vode, manje od centimetra valjda. Cak je trebalo skracivati grla koja inace pasu u one vec perforirane rupe jer bi inace lampe bile u vodi.
2. preko lampi je tvornicki poklopac koji se moze skinuti no grla nisu vodonepropusna jer ne stanu, odnosno trebalo bi puno kemijanja po poklopcu a korisnost bi bila upitna jer je  :-X nizak. A ovako je to slozeno skoro kao tvornicki, maknut je samo prekidac jer je smetao za prigusnicu pa je stavljen drugi na kabel.
3. 12cm ventilator ne stane unutra, stali bi neki manji otraga iza lampi, pored otvora za hranilicu no to znaci opet busenje i razvaljivanje poklopca kaj smo htjeli izbjeci.
uglavnom, to izgleda ovako nekako
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=46821.msg514980#msg514980
s time da je preko lampi jos taj zastitni poklopac. Ja sam na slican nacin imao zatvoreno 50W T8 lampi ali su bile dosta vise dignute od vode i na 50% vise vode.
Micanje tog zastitnog poklopca bi mozda malo pomoglo za hladjenje samih lampi ali obzirom na blizinu vode, ne previse, a rizik od kondenzacije bi se povecao drasticno. Busenje nekakvih rupa sa gornje strane, iznad lampi mi se cini losim rijesenjem jer to znaci da treba probusiti ovu bijelu plastiku na kojoj su grla i koja je ujedno i reflektor. I jos bi onda dobio probijanje svjetlosti kroz poklopac. Uglavnom, kronicni nedostatak prostora je uzrok svim problrmima.

Vedrane, ako hoces, mozemo staviti male ventilatore otraga. No to ti znaci busenje preko nekoliko malih rupa ili 2-3 vece (malo manje od ventilatora) i nakon toga onda nema natrag. I opet ce ti probijati svjetlost van.
Moj savjet je da probas jos smanjiti grijac i sacekaj da postavis taj vanjski filter. Time ces dobiti sigurno bolju cirkulaciju vode a i kad maknes unutarnji, dobit ces i jos nesto na volumenu vode pa mozda i to malo pomogne.
I moram priznati, ne znam gdje ti je termometar, no uvijek ti je voda na povrsini osjetno toplija nego u sredini vodenog stupa. Pogotovo na ovim manjim litrazama. Kod mene se to osjeti na oba, i na 54l i na 230l. Na vecem manje, ali se osjeti. Sad cu staviti termometar na malome gdje je inace oko 26 skroz blizu povrsine pa cu vidjeti sutra kolika je stvarno razlika.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
Odg: Pojaฤ�ana rasvjeta-povecana temperatura
« Odgovori #8 u: Ožujak 27, 2012, 08:40:06 prijepodne »
Ajde ne pricaj gluposti,kakvo crno nedjelo. Sve je slozeno ko da je orinal.nisam strucnjak za struju, ali mislim da se bolje nije moglo slozit. Grijac se nalazi u kutiji. Nema potrebe stavljat ventilatore. S malao  otvorenim poklopcem je temp. 26-27. Mislim da je temp. U donjem stupu za 2 st. Hladnije jel se pali grijac.danas cu izmjerit temp.pri dnu.

Offline miki99

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #9 u: Ožujak 27, 2012, 09:12:17 prijepodne »
možda bi ti kontroler riješio probleme..ima ih na ebay-u,ne preskupih,dovoljno dobrih..ili sam ja dobro prošao..meni se,naime slična stvar događala nakon montiranja živine visokotlačne..velika je i jako grije,a termostat grijača baš i nije toliko precizan da može reagirati ..ali.ako je grijač uključen na kontroler,temp. ćeš savršeno regulirati..žice od grijača u kontroler,ovaj ga pali na odstupanje temp.od 0,5C..na kontroler možeš dodati i ventilatore,pa će se i oni paliti..s tim,da ih ja nisam odmah spojio,pa mi je kontroler radio samo preko grijača,i njegove temp.sonde,pa kada je temp. u akvariju išla na gore od grijanja rasvjete,gotovo nije niti palio grijač,do najjačih vrućina i bez ventilatora je održavao temp.na +/- 0,5C..samo treba paziti gdje ćeš postaviti sondu, i usput provjeriti temp na raznim dubinama..uglavnom,ja prezadovoljan kupovinom(cca 100 kuna),a nisam uzeo najjači, ima ih i boljih(čitaj skupljih)koji reagiraju i na odstupanje od 0,1C,pa ti je temp i danju i noću potpuno ista,ljeto ili zima...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 27, 2012, 09:42:42 prijepodne »
vidis, to sa kontrolerom nije losa ideja. Jer zapravo jako ovisis o tome koliko je osjetljiv grijac. A za te wave grijace ne znam kako reagiraju. A i termometri isto lazu, naci dva koja pokazuju isto je umjetnost. A jos kad stavis digitalni..........

Uglavnom, mislim da te to sve skupa ne treba brinuti previse. Spusti jos malo grijac, sad je vec toplije vrijeme, ne vjerujem da ce ti po noci toliko pasti temperatura da bi bilo problem. Pogotovo jer se kod tebe svjetlo gasi dosta kasno. A po ljeti ces vjerojatno moci i bez grijaca.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #11 u: Ožujak 27, 2012, 09:56:33 prijepodne »
isti problem sam imao i ja kad sam na atmanovom poklopcu mjenjao rasvjetu na t5.

Obicna grla, zasticena prozirnom plastikom, lampe odmah do vode, stavljanjem 2x24 i 1x35w neonki temperatura se penjala u nebesa, poklopac je bio toliko vrel da ga nisi mogao pipnuti.

Atman je predvidio proreze na vrhu poklopca, kao za hladnjenje lampi, medjutim to bas nije efektno jer se ove lampe griju osjetno jace od starih. A uostalom, sva toplina ostaje zarobljena oko lampi, unutar te zastitne prozirne plastike i ploce na koju su montirane lampe.

Rjesenje je bilo busenje miliona rupa na toj ploci gdje su grla i lampe, tako da toplina preko njih odlazi u gornji prostor, i opet samim time izlazi kroz tvornicke proreze na vrhu poklopca. Istina, ubije se nesto refleksija, malo svjetla bjezi van kroz proreze, ali temperatura je stabilna, poklopac je hladan, a i same lampe se daleko ucinkovitije hlade.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 27, 2012, 10:19:10 prijepodne »
da barem ima tvornicke rupe za hladjenje...........

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 27, 2012, 11:16:36 prijepodne »
Hvala vam svima. Sve će to biti ok. Još kad dođe unutarnji filter, vjerojatno će se temperatura smanjiti. A mislim da ću napraviti i ono šta je Kinggo napisao, kada dođe ljaeo jednostavno ugasiti grijać i ostaviti otvoren poklopac za hranjenje. Ako će i dalje ići temperature u nebesa onda ću smišljat naćin na koji pojačat hlađenje ;)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 27, 2012, 11:39:21 prijepodne »
mislis vanjski  :D

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 27, 2012, 11:44:15 prijepodne »

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 27, 2012, 15:16:33 poslijepodne »
nisam znao da nestane, mozete vi onda one od 8 ili cak 4cm ugradit, samo ti najmanji puno vise zuje.
na ebay.de se nade prilicno tog, ima i na aukcijama super stvari(ja sam za 19e kupio duplin termo kontroler alpha) samo se treba treba dogovorit oko shipinga, tj, kontaktirat pa pitat dali zeli slati kod nas. cesto ima svakakvi termokontrolera a cini mi se bolja opcija nego kinezi, ako nije hitno vjerujem da bi mogao naci, samo treba pratiti neko vrijeme pa uzeti dok se ukaze prava prilika