Srpanj 19, 2025, 06:45:28 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: žuta voda  (Posjeta: 8749 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline avast4000

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
žuta voda
« u: Ožujak 25, 2012, 17:16:25 poslijepodne »
evo imao sam jucer jedan topic u vezi pume al da zanemarim to.. ovako.. posto sam novi akvarista ovo mi je prvi akvarij i to od 54 litre... uredio sam ga prema uputama u u pet shopu sam kupio mali panj ili komad drveta cini mi se loze... po uputama prodavaca par puta sam ga drzao u prokuhanoj vodi i ispirao. jucer sam ga postavio u akvarij i do ujutro sam primjetio da mi je voda jako pozutila i da se po panju uhvatila kao nekakva sitnja pljesan bjele boje.. vjerujem da je od njega sve pozutilo posto je u vrucoj vodi otpustao tamno zutu boju.. dosta sam ga ispirao i naravno bili je puno manje.. mislim nema smisla da ga ispirem 100 puta jer tek onda mislim da nebi bilo vise tog otpustanja boje a i mislim da je to bilo rati vruce vode.. sad me zanima dali negdje grjesim.. eli to normalno mozda u procesu cikliranja posto sam dodao dobre bakterije i tubice za akvariski pocetak ili slicno.. posto vjerujem da mi je panj sve upropastio koji je najbolji nacin da to ocistim izmjenim... sto cu s zasadjenim biljkama, kamenjem, filterom.. jooojj za poludit..

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
Odg: žuta voda
« Odgovori #1 u: Ožujak 25, 2012, 17:21:17 poslijepodne »
sve je to normalno! drvo je pustilo boju,, nakon nekog vremena filter će to očistiti...
ako očes brze onda u filter stavi vrečicu aktivnog ugljena... razbistriti će akvarij jako brzo

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Ožujak 25, 2012, 17:23:01 poslijepodne »
drvo se ne drzi u prokuhanoj vodi, drvo se kuha. i to tako da ga kuhas koji sat, onda iz vrele direktno u hladnu vodu, ostavis preko noci, sutradan opet kuhanje, i tako par puta, tj., par dana. Znaci, ne ispirati, jer s time nista ne dobivas, drvo moras namakati i kuhati.

Nije ti nista upropasteno, ta plijesan se pojavi tijekom cikliranja, i nestane sama od sebe, meni je u toj prici jedino cudno sto se pojavila odmah, za jednu noc, ako sam dobro skuzio? Ajde ti drvo lagano van, slikaj da se vidi o cemu se radi, jer loza nebi smjela farbati vodu, barem ne u tolikoj mjeri kako ti navodis za jednu noc, a ni pljesan se bas po njoj nebi smjela javiti za par sati u vodi.

A na kraju krajeva svako drvo ce lagano tonirati i ofarbati vodu, kod loze je to stvarno zanemarivo, ako je pravilno pripremljena.

Kako ce tocno filter ocistiti vodu? Aktivni ugljen moze pomoci, to stoji, ali u procesu cikliranja koristiti aktivni ugljen....mozda i nije najpametnije.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 25, 2012, 17:34:23 poslijepodne »
cim dodjem doma budem uslikao i stavio... tek mi je treci dan cikliranja i to mi se vec pojavilo.. budem stavio slike uskoro... nadam se da mi biljkice nece vrisnit a ostalo ako nista mogu iskuhat i isprat.. panj cu izvadit i zapalit i ubacit neki kipić baš mi je digo tlak... sto je najgore jos sam ga moro i paltit i sad mi probleme uzrokuje..

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 25, 2012, 17:36:58 poslijepodne »
bas i neznam da bi filter sam po sebi mogao to ocistit, dal bakterije uopce mogu razgraditi tanin? nebih rekao, bar sigruno ne brzo kako nama treba, na filter spuzvi isto nece ostati.
ugljen moze staviti na 24-48h, nebih trebao puno naskoditi cikliranju..osim ako nije vjerovati nekim uvazenim clanovima pa ce kemijski mediji jos i ubrzat cikliranje  :th_ROTFLMAO:

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #5 u: Ožujak 25, 2012, 20:53:18 poslijepodne »
Smo ti ostavi panj, ribama ti paše takva voda, nek te ne zabrinjava sluz i pljesan to ti je ok neke ribe to jedu, samo nemoj stavljat dvorce i potopljene brodove u aq jer to onda više nije akvarij nego posuda s vodom.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 25, 2012, 21:16:01 poslijepodne »
evo par slika... i el moze kaki savjet sta cu s biljkama sutra ako budem moro mjenjat vodu... isto tako ocu morat kamenje prokuhavat i te fore...        

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 25, 2012, 22:12:49 poslijepodne »
Mani se corava posla. Ali, ozbiljno. Nista ne prokuhavati, nista ne vaditi. Ako te toliko pati ta voda, jednostavno izvuci vodu van i nalij frisku. I racunaj da si si s time zeznuo cikliranje, ali hajde. Jos bolje, nista ne diraj, mjenjaj svakih par dana po malo vode, dok se ne ocisti, iako ti krajnji cilj i nije imati skroz bistru vodu.

Ovo nije loza, tesko je gadjati na osnovu slike ali ja bih rekao mopani. A mopani uvijek ispusta boju u vodu, nema tog kuhanja i namakanja s kojim ces to sprijeciti. barem ne na kratke staze. Dakle, drvo izvadi, kuhaj ga sat-dva u loncu, odmah iz kipuce vode ubaci u kantu sa hladnom, ostavi sat-dva, opet kuhaj sat-dva u friskoj vodi, opet u hladnu i nazad u akvarij. S vremenom ce on sve manje i manje bojiti vodu, ali u potpunosti nikad nece prestati.

Biljkama a bogami ni ribama ne smeta ofarbana voda, moze smetati jedino tebi, ali toga se neces ionako rijesiti. Ok, ovo je previse, to bi iskuhavanje i namakanje trebalo rijesiti, pa napravi prvo tako, a ostalo ne diraj.

Imas li ispod sljunka kakvu hranjivu podlogu za biljke? Ako nemas, malo biljaka ce ti uspjevati, posebice sada dok je akvarij frizak, racunaj i nemoj da te iznenadi ako sto od biljaka pocme propadati.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #8 u: Ožujak 25, 2012, 22:14:15 poslijepodne »
bas lip aq.(prva slika),nemogu vjerovat da je taj mali panj onako uneredio vodu,ali nevidim drugi razlog za onakvo zutio.Koji filter ti to filtrira ?
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 25, 2012, 22:33:09 poslijepodne »
Da, zaboravio sam pitati, a ti nisi spomenuo (cini mi se). Sljunak si isto tako temeljito i detaljno prao i ispirao prije stavljanja u akvarij?

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2012, 22:38:38 poslijepodne »
iskreno neznam u fileru imam dvije crne spuzvice i sastrana dvije kosarice sa neakvim kamencicima... dobio se uz akvarij a po netu sam cito da i nije nest posebno .. nista poslusat cu savjet goson Damira pa se sto vise probat rjesit bojila iz panja kroz kuhanje barem kolko tolko... a boje cu probat barem donekle rijesit kroz promjenu barem djela vode jer sam primjetio da mi se odkad sam ga izvadio pri vrhu akvarija ocistila voda a nakupine te zute boje su jos pri dnu akvarija... nekako mi se cini jako prljav s time pa cu se toga barem djelomicno probat rjesit.. ugl da nesmeta ribicama kad jedan dan budu udomljene :)

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2012, 22:41:04 poslijepodne »
da imaju dvije vrste sljunka krupni na dnu i sitni pri vrhu... trgovac i pet shopa mi je preporucio taj sitni sljunak jer je kao obogadjec humusom i ostalim kako bi bilje uspjevalo.. oba sam ispirao mislim 100 puta dok nije bila cista voda ko suza... prvih 24 sata cikliranja sa bakterijama bez bilja voda je bila i dalje jako cista tako da nije do sljunka nego sam kasnije zasadio bilje i stavio panj i u manje od 24 sta sve se poremetilo.. nekako mi je mutno al mislim da ce nadoci..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 25, 2012, 22:47:36 poslijepodne »
VIdi, u ovoj fazi ribice drzi samo u glavi, odnosno razmisljaj sto ces staviti u taj akvarij za neko vrijeme. Odoli koliko god mozes zelji da odes po neke ribe, kasnije ce ti biti drago ako uspijes biti strpljiv barem neko vrijeme.

Kosarice sa kamencicima su aktivni ugljen, najvjerovatnije. Mozda nebi bilo lose to maknuti iz filtera, a umjesto njih staviti jos komadic-dva spuzve. Aktivni ugljen bas i nema neku preveliku "vrijednost" u akvariju, posebice ne sad u ovoj fazi u kojoj si ti. Odlicna je to stvar, jako korisna i "mocna", ali i nije nesto sto ti je neophodno konstantno koristiti. Jednom, ako se ukaze potreba, zbog ovoga ili onoga, aktivni ugljen moze biti spasitelj. Za sada po mom misljenju radi vise stete nego koristi, pa ga makni. Nista te ne kosta.

Izmjenama vode, da bi se rijesio ofarbanosti u vecoj mjeri, ces si produziti cikliranje, pa ti sad odluci hoces li ispustiti svu vodu i krenuti iz pocetka, sto s obzirom da je akvarij star tri dana nije nikakav problem, ili ces ici na cesce izmjene dijela vode, sto nije bas pametno u procesu cikliranja raditi. Krajnji rezultat ce biti isti, ja bih osobno uzeo crijevo, izvukao svu vodu, pripremio novu kolicinu, natocio akvarij i krenuo cikliranje od nule. A panj, kad ga iskuhas i namocis dovoljno, uvijek mozes vratiti nazad.

Inace, plijesan, sluz, nekakva paucina na panju je skroz normalna za proces cikliranja, ne mora se desiti, ali i ako se desi nije nista lose, stetno i katastrofalno, to ce vec rijesiti prvi cistaci, kad ih ubacis nakon barem 2-3 tjedna cikliranja. Pored tih bakterija iz bocice ili sto si vec uzeo, korisno je svaka 2-3 dana recimo u akvarij ubaciti malu kolicinu bilo kakve hrane za ribe, bez obzira sto riba nema unutra.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Ožujak 25, 2012, 22:52:10 poslijepodne »
tako ce i biti budem kompletnu vodu promjenio nigdje nezurim s ribicama bilo bi mi prezao da mi koja ugine radi tog sto se meni zurilo... lijep je on i u fazi cikliranja a bit ce jos ljepsi kad ga naselim... sryy ak sam dosadan s pitanjima jos me samo zanima znaci nema potrebe da bilje  vadim nego samo crijevom ispustim vodu i nadolijem drugu naravno preko tanjura... valjd mi se nece to bojilo dic iz pjeska ili tako nesto ili da i njega ponovo isperem iako bi mi se onda pomjesale smjese pjeska...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 25, 2012, 22:56:30 poslijepodne »
Bit cu slobodan pretpostaviti da se uopce ne radi o 2 vrste pijeska-sljunka, jer je to ustvari besmisleno.

Ono sitnije i finije granulacije je vrlo vjerovatno supstrat za biljke, odnosno hranjiva podloga. To ide na dno akvarija, preko toga idu ovi kamencici-sljunak. I sad, ako krenes sve vaditi van iz akvarija, proces razdvajanja supstrata od sljunka ti je dosta zeznut i dugotrajan, moras prosijavati, a s time ces veliki dio te hranjive podloge izgubiti u nepovrat. samo istoci vodu, natoci novu i to je to.

Cek, tek sad sam skuzio "krupni na dnu i sitni na vrhu"?????? hajd ti malo pogledaj taj "sitni" kojeg si stavio na vrh, sto pise na pakiranju? Ako je to hranjiva podloga za biljke, onda je rjesena misterija, nije kriv panj, kriv si ti, jer nisi dobro slozio podloge. Hranjiva podloga uvijek ide na dno, nju zatrpavas krupnijim sljunkom, ne obratno.

U tom slucaju, crijevo, sve van, u trgovinu po novu hranjivu podlogu, i slaganje kako treba.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Ožujak 25, 2012, 22:58:35 poslijepodne »
tako ce i bit... hvala na kvalitetnim savjetima.. bas mi je drago bit clan ove stranice ;)  :AkTer:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 25, 2012, 22:59:08 poslijepodne »
procitaj moju nadopunu u gornjem postu, ako ti je promaklo.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Ožujak 25, 2012, 23:05:04 poslijepodne »
iskreno bacio sam vrecice al mi je trgovac u petshopu rekao prvo krupno pa sitnije.. pitao sam vise puta prije nego sam kupio bas zato jer sam dosta cito o hranjivim podlogama i u vecini je isla bas tako kako vi kazete...

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #18 u: Ožujak 25, 2012, 23:06:14 poslijepodne »
nevjerujem da je sljunak,prva slika je bistra i cista,sljunak bi odma zamutio vodu...mislim
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 25, 2012, 23:14:49 poslijepodne »
da imaju dvije vrste sljunka krupni na dnu i sitni pri vrhu... trgovac i pet shopa mi je preporucio taj sitni sljunak jer je kao obogadjec humusom i ostalim kako bi bilje uspjevalo.. 

ovo je ono sto mene buni. Nema logike. Iako, opet, hranjiva podloga, dok se po njoj ne cacka uopce ne muti vodu. Barem ne one tetrine,a njih sam od gotovih jedino imao. Ali sadjenjem biljaka i cackanjem, itekako zamute i ofarbaju vodu.

Ma u biti, nista ne mozes fulati, promjeni kompletnu vodu. Nemoj staviti panj. Ostavi dan-dva. Malo prstom procackaj (kad nalijes novu i cistu vodu), pa ce sve biti jasno. ako voda ostane cista - panj je kriv. Ako se voda uzmuti i ofarba u nekoj vecoj mjeri, onda je nesto sa tom podlogom.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Ožujak 25, 2012, 23:24:10 poslijepodne »
moze.. sutra mjenjam vodu stavljam bakterije i to je to.. ako bude bilo problema, javim se.. hvala na savjetima!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 26, 2012, 12:55:09 poslijepodne »
trgovci svasta kazu i  uvjek imaju svoje teorije mada nikad neimao akvarij doma, tako da, netreba njim previse vjerovat. ako je to neka podloga s humusom(tako mu je receno) onda sasvim moguce da ona farba vodu, humus otpusta humicnu kiselinu, valjda i fluvicnu, itd. podloga moze biti pjescana, svasta oni mjesaju, pa da je umjesano jos humus, treset, ili nesto slicno koji je tek sad poceo svasta odpustat u vodu, sasvim moguce, to oni obrade, melju, peku, isusuju, sta ja znam, i onda nije u istom stanju kao kad mi sad ubacimo cisti humus, treset, pa da odma farba vodu jer otpusta velike kolicine svega i svaceg. kupovna otpusta puno manje i moguce da je do sad taman toliko ispustila da sva voda potamni.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Ožujak 26, 2012, 17:24:18 poslijepodne »
evo akvarij je opet ko nov... sad cu stavit bakterije pa vidit sta ce bit kroz koji dan.. panj je vani prokuhan dva puta danas i hladjen.. trenutno je u hladnoj vodi i bit ce par dana.. ugl kod prokuhavanja je voda bila jako jako smedja i crvenkasta a akvarij je bio toliko prljav da mi je spuzvica za prat akvarij bila crvena dok sam brisao unutrasnjost.. kamenje nisam vadio malo je se pomjesalo dok sam postavljao biljkice i al nista strasno i dalje je lijepo... cak je taj sljunak sto mi je dolje puno ljepsi.. nevjerujem da mi je taj sitniji sljunak obojao vodu jer je cikliralo s time vise od 24 h i voda je bila jako bistra skroz dok nisam panj uronio premda sam ga iskuhao dva puta i drzao neko vrjeme u haldnoj vodi.. ovaj put ce ostat sastrane u vodi dok nebudem siguran da vise neboja...

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #23 u: Ožujak 26, 2012, 17:28:00 poslijepodne »
...a sta san ti ja reka... :D
Totalna Steta

Offline Hrvoje_VZ

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #24 u: Ožujak 26, 2012, 21:08:00 poslijepodne »
Za utjehu nisi jedini :( , i ja sam kupio isto drvo, ali msilim da je to prije za terearij nego za akvarij. Vec par dana kuham drvo i hladim u hladnoj vodi i taninu nema kraja. Ali vidi se poboljsanje (danas vise nije bila crna voda nego smeda). Vodu u akvariju sam zmijenio dijelomicno, a drvo necu vracati dok nece to biti neka normalan boja nakon stajanja u vodi. Za informaciju zlatne ribice su preživele u smedoj vodi   :), jedino sto bas estetski i nije bas nesto.