Srpanj 19, 2025, 16:57:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: previse tanina?  (Posjeta: 1837 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline reebeech

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
previse tanina?
« u: Ožujak 20, 2012, 23:36:41 poslijepodne »
imam jedan panj..kesten navodno..dvaput sam ga prokuho, namace se vec neko vrijeme, bez problema je potonuo....ali jaaako farba vodu...znam da to ribice kao vole ali jel moze biti previse tanina u vodi? meni ne bi smetala tamnija voda, jedino me malo strah da njima ne skodi?

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: previse tanina?
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2012, 00:25:55 prijepodne »
tanin moze bit otrovan u velikim kolicinama ali koliko je to stvarno nebih znao. i mislim da ti nije bas sve ribe dobro drzat u tamnijoj vodi, svjetlo sigurno prodire manje u tu vodu pa ako imas biljke nije bas dobro.. mozes stavit i aktivni ugljen u filter, on bi trebao pomoci da bar dio tog odstrani iz vode ako vec treba

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 25, 2012, 14:12:18 poslijepodne »
svjetlo me ne brine, cak bi i htio da bude neki tamniji ugodaj..misllim da bi se i ribama isto svidjelo (nigrici)...bilja ima minimalno (valisnerija, mozda ubacim jos malo anubiasa samo)...samo eto, bojim se da ne potrujem ribe...a nista, izglčeda da ako zelim te panjeve (a stavarno ih zeli9m jer su mi predobri :D ) nema druge nego drzati pod vodom i kuhati iz dana u dan...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 25, 2012, 14:34:01 poslijepodne »
ja ti stvarno neznam puno o drvecu i koje je ok, nisam siguran jer kesten uopce ok za akvarij ili nije, najbolje da netko drugi pomogne.
znam samo da kad kuhas/mocis u vodi, prije ces izvuci ako stavis u vecu kolicinu vode i tu vodu sto cesce mjenjas, ima granica koliko se moze zasititi i onda puno manje ima koristi drzati to drvo u istoj vodi

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 25, 2012, 15:28:24 poslijepodne »
a da, nastojim barem dvaput dnevno promijeniti vodu...al dobro, bit cu uporan i strpljiv (do neke granice :P ) pa cemo vidjeti..

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Ožujak 25, 2012, 16:14:44 poslijepodne »
nemas potrebe mjenjati 2 puta dnevno vodu. svaka 2-3 dana promjeni i to je to. a koliko dugo ces ga namakati  ovisi o tvom strpljenju, ja se uopce nebih time zamarao, ostavi ga tjedan dana u vodi, nemoj mjenjati, pa ces vidjeti u kojoj mjeri ce ofarbati tu kantu vode. onda vidi, vise pretpostavi u kojoj mjeri bi fabao akvarij s obzirom na litrazu. a ionako jednom tjedno mjenjas vodu, tako da ukoliko to nije bas toliko drasticno farbanje, trpaj u akvarij.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 25, 2012, 16:23:12 poslijepodne »
http://www.caudata.org/cc/articles/wood. shtml  (copy/paste jer mi neda otvorit s cjelim linkom)  ovdje kazu da kesten nije dobar, tj, na popisu za vivarije je pod stetne ili potencijalno stetno drvece, kazu da ima fenole, itd, ali i to da bi se kuhanjem trebala dat izvuci vecina van

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 25, 2012, 17:35:01 poslijepodne »
nakon 2 dana voda je takva da se jedva vidi kaj je unutra...a nista mi ne preostaje nego kuhanje i namakanje...hvala ;)

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #8 u: Ožujak 25, 2012, 18:13:19 poslijepodne »
Ne tako davno zainteresiralo me isto pitanje pa sam naletio na jedan članak na netu.....
 vidi link:
http://www.howtodothings.com/home-garden/how-to-bleach-driftwood

do sada nisam ovo probao. Vidi da li ti to može pomoći