Srpanj 21, 2025, 12:03:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ludwigia repens rubin u low light  (Posjeta: 4786 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fishman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Ludwigia repens rubin u low light
« u: Ožujak 20, 2012, 20:24:42 poslijepodne »
Zanima me da li bi mi Ludwigia repens rubin rasla u akvariju od 160l koji je osvijetljen samo sa 1x18w aquastar i 1x18w aquarelle, u kojem svaki dan dodajem easycarbo i profito u malo manjoj dozi od propisane pošto je akvarij slabo osvijetljen? Trenutno mi stargrass i limnophila sessiliflora luduju, svaki tjedan-dva ih šišam, tu je još anubias nana, e.tenellus, itd., uglavnom sve prilično nezahtjevne biljke, a koliko sam vidio i ova ludwiga je dosta nezahtjevna a jako mi se sviđa, pa tražim vaše mišljenje pošto nemem baš para za bacanje. Što mislite, ima li nade?

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Odg: Ludwigia repens rubin u low light
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2012, 11:12:26 prijepodne »
Ja imam obicnu ludwigiu repens u low lightu i raste bolje nego Sessiflora.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 12, 2012, 20:57:42 poslijepodne »
Nabavio sam ju prije otprilike mjesec dana i vidim da je lagano počela rast i crveni se na vrhu, ali listovi na sredini biljke se lagano uvijaju, što mislite koji je uzrok tome?

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #3 u: Travanj 13, 2012, 08:47:34 prijepodne »
Ja sam imao taj problem sa Echinodorusom ozelot, to uvijanje listova, i kad taknes list kao da je nekak papirnat nije mesnat, poceo sam dodavati co2 i rjesio problem. ja imam nekih 0.5-0.6 W/L osvjetljenje.
EasyCarbo ne daje dovoljno co2 biljkama, garantiram, jer sam ga i ja koristio prije.
Ili je neki drugi nutrijent, iako nebi smio biti ako dodajes Profito.
« Zadnja izmjena: Travanj 13, 2012, 08:51:52 prijepodne od texlip »
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 15, 2012, 18:38:19 poslijepodne »
Evo slika, nije baš kvalitetna jer je slikano mobitelom, ali čisto da vidite o čemu govorim. Mislite da joj fali co2 pri tako slabom svjetlu uz easycarbo? Kupio bih testere ali nisam baš pri lovi, pa me zanima što vi mislite da bi mogao biti uzrok. Možda joj jednostavno fali svjetla?

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Travanj 15, 2012, 19:22:17 poslijepodne »
Nisam baš neki poznavaoc, al mislim da to nije repens, nego emerzno uzgojena glandulosa.Ako je, onda joj budu propali svi ovi zeleni listovi, dok se ne navikne na podvodne uvijete, al njoj nije dovoljan low light. :(

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 15, 2012, 19:28:13 poslijepodne »
Ne znam, naručena je preko elegance reefa kao ludwiga repens "rubin". Sad ne znam, vi recite da li je to ona ili ne.

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 16, 2012, 13:52:18 poslijepodne »
To je ludvigia repens rubin, lako ju je prepoznati jer repens rubin ima duge oštre listove, ludvigia glandulosa ima kraće više okrugle listove. Takoder je više crvenkasta dok je glandulosa više zelena.
Nebi joj trebali propasti listovi, osobno to mi se ne dogada kod nijednih ludvigia, u akvariju listovi počnu crveniti ako je sve u redu, same ludvigie su vrlo jednostavne i zahvalne biljke, rastu bez problema u akvarijima sa jakom rasvijetom i sa slabijom rasvijetom, pri slabijoj rasvijeti imaju više izraženu crvenu boju, brži rast i malo veće listove, barem je tako u mojim akvarijima.

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Travanj 16, 2012, 14:15:16 poslijepodne »
Hvala na odgovoru blue, ona ustvari izgleda puno crvenije nego na slici jer je slika nekvalitetna, samo mi nije jasno ovo lagano uvijanje listova.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 16, 2012, 15:30:07 poslijepodne »
Nažalost ne znam zašto joj se uvijaju listovi, meni osobno barem po slici ne izgleda ništa strašno ni problematično, novi listovi bi trebali biti sve crveniji i veći.
Ja ne koristim co2, ni bilo kakve nutrijentse/aditive, samo običnu vodu i repens rubin mi lijepo raste, barem sa mog gledišta.
evo slika moje repens rubin u low light, oko 200 plus litara akvarij sa 2 x 39 wati t5, čak ove na slici nisu ni direktno iznad lampa već sa strane

Offline Mrnja

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 16, 2012, 17:32:22 poslijepodne »
To je ludvigia repens rubin, lako ju je prepoznati jer repens rubin ima duge oštre listove, ludvigia glandulosa ima kraće više okrugle listove. Takoder je više crvenkasta dok je glandulosa više zelena.
Nebi joj trebali propasti listovi, osobno to mi se ne dogada kod nijednih ludvigia, u akvariju listovi počnu crveniti ako je sve u redu, same ludvigie su vrlo jednostavne i zahvalne biljke, rastu bez problema u akvarijima sa jakom rasvijetom i sa slabijom rasvijetom, pri slabijoj rasvijeti imaju više izraženu crvenu boju, brži rast i malo veće listove, barem je tako u mojim akvarijima.
Ja baš mislim da sve repens i obična i "rubin" imaju krače, više okrugle listove, a da glandulosa ima dulje i izduženije listove i nije siguno zelena, nego je tamno crvena.
I to tvoje je ludwigia glandulosa...po meni. 8)

Offline Mrnja

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 16, 2012, 18:09:28 poslijepodne »
Evo tu imate 16 vrsta Ludwigia i njihove slike, pa proučavajte. :-[
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 16, 2012, 19:35:56 poslijepodne »
Nažalost ne znam zašto joj se uvijaju listovi, meni osobno barem po slici ne izgleda ništa strašno ni problematično, novi listovi bi trebali biti sve crveniji i veći.
Ja ne koristim co2, ni bilo kakve nutrijentse/aditive, samo običnu vodu i repens rubin mi lijepo raste, barem sa mog gledišta.
evo slika moje repens rubin u low light, oko 200 plus litara akvarij sa 2 x 39 wati t5, čak ove na slici nisu ni direktno iznad lampa već sa strane

Ma da, ja isto mislim da nije alarmantno ali sam se htio osigurati. Novi listovi mi se ne uvijaju i crveniji su od onih koje je imala kada je došla. Možda je to samo prilagodba na nove uvjete.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 17, 2012, 00:10:12 prijepodne »
Na ovoj slici se mozda vidi razlika, lijevo u sredini je ludvigia repens rubin a desno malo iznad je ludvigia glandulosa

ovo je u mom high light akvariju gdje i jedna i druga biljka rastu drugacije nego u  low light akvariju

Po slikama je tesko razlikovati biljke ali uzivo kada ih se vidi nije problem, dosta su razlicite i jednostavno ih je vizuelno razlikovati, takoder kada se gleda po netu treba imati na umu da bijlke razlicito rastu i izgledaju u raznim akvarijima, cak ni u mojim akvarijima ista biljka ne izgleda isto, primjerak ludvigie repens rubin u ovom akvariju, ova slika u ovom postu je narezana grana od ludvigie iz prethodnog posta gdje je malo fali sasvim drugacija, duplo vece listove ima, sasvim drugaciji izgled i gustocu a potpuno ista biljka, razlika u intenzitetu svijetlosti uzrokuje da ista biljka izgleda savim drugacije.

Obe dvije vrste biljka su uvezene iz iste firme, vrlo kvalitetna i renomirana firma iz Nizozemske i nema razloga vjerovati da bi napravili gresku 2 puta, po njihovim oznakama to je ludvigia repens rubin a ova druga je glandulosa, ovako izgleda glandulosa kada tek dode:

to je ista ta na gornjoj slici, samo sto je ova na suhom a ova gore je oko 15 dana u akvariju

i na netu su ovo slike koje predstavljaju ludvigiu repens rubin

link : http://www.acuariogallego.com/plantas-60/duda-con-planta-me-la-venden-como-ludwigia-repens-rubin-pero-(foto)/msg272820/#msg272820

uglavnom tu ima slika ludvigie repens rubin ; http://www.google.hr/search?q=ludwigia+repens+rubin&hl=hr&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=oUqMT-r_M4vDswazosXTCw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBEQ_AUoAQ&biw=1920&bih=967

sve te izgledaju vise manje kao i moja crvena pa nema razloga sumnjati da to nije repens rubin i to je ta ista koja je u akvariju od fishmana