Kolovoz 04, 2025, 16:24:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Plave neonke  (Posjeta: 3652 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dmnaklice

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Plave neonke
« u: Ožujak 19, 2012, 19:17:39 poslijepodne »
Bok ekipa,

Imam jedno pitanje vezano za plave neonke. Imao sam ih 15 kom u gusto zasađenom akvariju, i sada kad sam malo porezao i povadio bilja vidim da ih je sad samo 6. Tj. 9 komada, netragom nestalo :o

Akvarij je 125l, izmjena vode 1 tjedno 25l + FFM, temperatura 26C.

Stanovnici (ista postava već 4-5 mjeseci):
6 plavnih neonki (9 nestalo)
6 crnih neonki (sve na broju)
1 Pleho (cca 10tak cm)
2 Botie klaun
5 otocinclusa
xy red cherry i Neocaridina heteropoda kozica

Ima li netko ideju što im se moglo dogoditi? Nisam vidio nikakve ostatke, kosture i sl...

hvala

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Plave neonke
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2012, 19:30:53 poslijepodne »
pa cuj, ostatke od neonki ces tesko vidjeti osim ako nije bas frisko krepala. Pojedu druge ribe, raspadne se i povuce filter.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2012, 21:50:23 poslijepodne »
Možda ih je neonska bolest satrala. Pošto očito ne kontroliraš, nisi ni primjetio...

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2012, 21:57:11 poslijepodne »
Pa zar ne bi sve obolile u tom slucaju?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2012, 22:04:56 poslijepodne »
Obično odlaze jedna po jedna...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2012, 13:05:41 poslijepodne »
da, tako je to, ali obično se vidi koja je slijedeća. treba promatrati akvarij svaki dan.

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2012, 20:38:16 poslijepodne »
Koliko obicno prodje vremena u tom jedna po jedna?

Offline olembe

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2012, 23:02:03 poslijepodne »
Po meni previse riba u akvariju, kombinacija riba, premalo vode mjenjas, vjerovatno preslaba filtracija. Neonke su mirne i plahe ribe a suzivot sa plehom i botijama koje su u akciji non stop nije dobra ideja pogotovo u 125l. ja imam 20 neonki i 20 galaxyca u 96l i svi zive 1.5 god bez da je jedna krepala i aktivne su ka da gledas africke ciklide. Pogledaj filmic na youtubeu o neonkama u prirodi bit ce ti jasnije.

olembe

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2012, 00:06:04 prijepodne »
Ne bih se slozio da je puno riba, niti da mijenjam premalo vode (20% svaki tjedan), a narocito ne da je slaba filtracija (rade unutarnji filter original 500 l/h + vanjski tetra od 700 l/h).

Ovaj tvoj post me podsjeca na onaj vic mozda su sumi, mozda u bunaru...

Offline olembe

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 24, 2012, 01:50:03 prijepodne »
Ne bih se slozio da je puno riba, niti da mijenjam premalo vode (20% svaki tjedan), a narocito ne da je slaba filtracija (rade unutarnji filter original 500 l/h + vanjski tetra od 700 l/h).

Ovaj tvoj post me podsjeca na onaj vic mozda su sumi, mozda u bunaru...

a mozda ti iz sume das koju informaciju unaprjed, kad si vec tako strucan, pa nebi bilo postova iz bunara... najbolje te uputit na vodic za pocetnike  :up: pa prosiris istrgu i mozda otkrijes sam. nije ovo kviz da mi pogađamo sta bi moglo bit u tvom akvariju, sta imas od opreme i kao ispadne los pokusaj.... po meni ti neonke nemaju mira. pratin par akvarija od prijatelja i svi dobro odrzavaju akvarij ali imaju vise razlicitih vrsta i iste problem kao i ti. tu i tamo ode koja, nema znakova bolesti, sve super a svaki mjesec dva fali ribica...
olembe

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 24, 2012, 13:05:38 poslijepodne »
Koja točno informacija ti treba, osim gore navedenih u prvom postu?

Pa pošto sam ja početnik, molim te budi kolegijalan pa mi objasni:
1. koliko bi ribica (ili cm) trebao imati u akvariju od 125l? Vidim da ti imaš 40 riba u 96l...
2. zbog čega točno nenke ne mogu ići sa otocinclusima, plehom i botijama?
3. koliko vode se mijenja tjedno?
4. na osnovu čega si zaključio da je filtracija loša?

Zahvaljuem

Offline olembe

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 24, 2012, 15:20:35 poslijepodne »
Koja točno informacija ti treba, osim gore navedenih u prvom postu?

Pa pošto sam ja početnik, molim te budi kolegijalan pa mi objasni:
1. koliko bi ribica (ili cm) trebao imati u akvariju od 125l? Vidim da ti imaš 40 riba u 96l...
2. zbog čega točno nenke ne mogu ići sa otocinclusima, plehom i botijama?
3. koliko vode se mijenja tjedno?
4. na osnovu čega si zaključio da je filtracija loša?

Zahvaljuem

Evo prosao sam sve tvoje prijasnje postove da bih dobio malo vise informacija pošto si otvorio novu temu bez puno podataka.
0.1 Da se razumjemo i ja sebe smatram pocetnikom ali i pocetnik moze bit dobro informiran prije svega. Moj pocetak je bio 5puta gori od tvoga ako ne i gori pa sam poceo guglat o svemu pa vidis da je stanje koliko ljudi toliko ćudi pa skidanja knjiga u pdf-u s neta  pa kupovina prve knjige o akvaristici... ribama...
1. Postoji kalkulator mislim na portalu cm/l ali to ti nije bitno koliko info o samim ribama.
2... se nastavlja na 1 i kaze: taj info o ribama ti kaze odakle su, kolike narastu, koliki im akvarui treba, koliko ih se preporuca da bi se normalno osjecale, koje ribice provjereno koegzistiraju zajedno cak i poticu jedni druge da bi bile opustenije. primjer kad sam poklonio 20 neonki jer su postale prevelike ovih 20 galaxyca nema za vidit a bilo ih je svugdje od vrha do dna. Velicina mojih ribica je 1-3cm. Za pleha su t vec rekli da ces ga morat poklonit jer ce narast ogroman a botie malo manje, u prirodi narastu 45 a u akvariju do 30cm  :D  ... Pogledaj pojacanu probavu kod neonki kad se pleho mice ili botie proljecu 100na sat  :D . mozda da su u bar duplo vecem akvariju.... a mozad su u sumi   :up: .
3. i 4. Vidim da ti je filtracija dobra a kolicina vode je ok. mozes sam procjenit po boji vode koliko se promjeni u 7 dana pa promjenit i vise(odstajala bar 24h, tretirana sa nekin sredstvom za pripremu).

Probleme sa algama bi rjesio sa dodavanjem co2. nemora bit boca, obicni kvasac-secer sistem, samo da ga ima da biljke mogu u punoj snazi koristit tvari iz vode.
Stavi koju sliku da vidimo kako to sve izgleda. Pozdrav!  :up:

olembe

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Ožujak 24, 2012, 16:58:06 poslijepodne »
evo mog recepta mjenjaj 30% vode usisavaj onu s dna sve necistoce su na dnu,operi mjesecno filter spuzvicu sta vec imas ,i naj vaznija stvar hrani 2 puta i to onoliko koliko ribice mogu pojest u 2-3 min

Offline miki99

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #13 u: Ožujak 27, 2012, 08:46:35 prijepodne »
probaj i pripaziti na nedostatak kisika,ako je gusto zasađen akv...ja sam imao sličan problem,od 9 na 6..s tim da friško kupljene ribice žive bez bilja(ili gotovo bez bilja),od mrijesta u akvarijima sa puno protoka i zraka,i onda ih ubaciš u svoj sistem gdje je potpuno drugačije...ja sam morao dodavati kisika,skoro sve su mi tetre,a pogotovo neonke,dok se nisu navikle,hvatale zrak..druge ribe ne,i čim sam uključio pumpicu,sa površine su sišle u sredinu akvarija,i tamo ostale...nakon nekog vremena se naviknu,s tim da povremeno,pred jutro,kada svjetla još nema provjeri,tada je najkritičnije...

Offline dmnaklice

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Ožujak 28, 2012, 09:57:05 prijepodne »
Porezao sam još malo bilja, napravio im malo više prostora, a pleho i botie će biti udomljene.

Ovih 6 neonki se ponaša skroz normalno... -? Na kraju opet nemam pojma što je bilo krivo  :nerv:

Offline shrike

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
« Odgovori #15 u: Ožujak 28, 2012, 16:48:27 poslijepodne »
Moje iskustvo s neonkama je isto kao i tvoje - prije 2mj obnovio sam jato da broji 11 neonki, a sad ih je 7.
Iako akvarij kontroliram najčešće više puta dnevno nisam primijetio niti jedan trag nestalih ribica. Npr. prije spavanja vidim ih 9, a ujutro uz kavicu ih krenem brojati i eto ih 8.

Na dnu su dva ancistrusa i dva khulija i izgleda da su (ovi prvi) poprilično revni komunalci.

Offline koraljka

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #16 u: Ožujak 29, 2012, 10:11:15 prijepodne »
Sve ovisi o tome koliko grmlja imate po tim akvarijima, ja imam šumetinu i one se zavlače unutra, čak ni kad ih hranim nisu sve vani, očito dovoljno hrane padne i među bilje, uglavnom, nekih osam pliva ko jato a 5 ih je uvijek tu negdje, koliko god ja buljila u svoje akvarije, a buljim, samo ponekad ih ulovim sve vani i to uglavnom nakon rovanja po akvariju, stoga se ne zamarajte brojenjem osim ako vidite na ribicama da nekaj ne štima a to opet iziskuje buljenje u akvarij svaki dan :D