Kolovoz 11, 2025, 21:07:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cikliranje novog vanjskog filtera  (Posjeta: 2645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zah3b

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Cikliranje novog vanjskog filtera
« u: Ožujak 19, 2012, 11:06:13 prijepodne »
Pozdrav,
evo nabavio fluval 104.

Trenutno imam mali unutarnji filter u akvariju od 54 L.

Kako najbezbolnije preči na ovaj vanjski?

Jasno mi je da trebaju oba raditi istovremeno dok se vanjski ne zaciklira, namjerno nisam par dana duže čistio ovaj mali unutarnji, tako da mu je protok opao skroz na mimimum
kako bi se nakupilo što više smeča u njemu koje bi prebacio u ovaj vanjski.

Kupio sam rabljenog fluvala tako da nisam dobio materijal u njemu, sta mi preporucujete da kupim od materijala? nemam ni spužve, koje da ubacim?

Offline bishop052

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43

Offline zah3b

• Punopravni član
  • **
Odg: Cikliranje novog vanjskog filtera
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2012, 15:03:24 poslijepodne »
thx, upogonio sam fluvala. A ostavio sam i ovaj unutarnji koji je bio do sada.
Prebacio sam ovog mulja  iz unutarnjeg u vanjski.

Od medija sam kupio i ubacio tetrine keramicke prstenove i hobby zeolith.
I 4 spuzve orginal od fluvala.

Za nekih 2-3 tjedna vadim unutarnji filter. to ok?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2012, 15:22:36 poslijepodne »
sasvim moguce da ce ti zeolit produzit vrijeme cikliranja posto sam apsorbira amonijak, neznam kako ili u kojoj mjeri ga onda bakterije razgraduju pa pripazi na to.

Offline zah3b

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2012, 18:41:32 poslijepodne »
A dali se dobre bakterije mogu naseliti u tim tetrinim valjcima? posto sam citao da bas nemaju neko svojstvo biološke filtracije.
Da maknem to van i ubacim nesto tipa fluval biomax ili sera siporax?
A što se tiče zeolita piše na kutiji da "Potpomaže brzom razvitku bakterija i time smanjuje količinu štetnih organskih tvari".

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2012, 21:06:44 poslijepodne »
Ako su valjci lagani i šupljikavi onda može, a ako su teški onda uglavnom samo na površini, takvi valjci služe za mehaničku filtraciju. Prelomi jednog pa ćeš vidjet kakvi su unutra.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2012, 23:29:30 poslijepodne »
A dali se dobre bakterije mogu naseliti u tim tetrinim valjcima? posto sam citao da bas nemaju neko svojstvo biološke filtracije.
A što se tiče zeolita piše na kutiji da "Potpomaže brzom razvitku bakterija i time smanjuje količinu štetnih organskih tvari".

nevjeruj svemu sto cujes i citas, na kutiju moraju nesto napisat a obicno je tako da dobro pohvale a lose izostave. neznam dali moze pomagat na ijedan drugi nacin osim sto bakterije nasele i njega ali u svakom slucaju kad god odstranjujes amonijak ili bilo kakav organski otpad to ce voditi da bakterije imaju manje hrane i manje ce ih biti. mozda mogu koristit taj amonijak unutar njega ali bas i nevjerujem. o samom zeolitu i cikliranju imas dosta na netu pa mozes potrazit ako te zanima, njega ti nije dobro imati ni u vec stabilnom akvariju u velikim kolicinama pa ga onda naglo odstraniti bas iz tog razloga sto ce bakterijama trebat neko vrijeme da se prilagode novim potrebama a tebi ce zato vrijeme narasti kolicina amonijaka u vodi.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2012, 00:09:16 prijepodne »

nevjeruj svemu sto cujes i citas, na kutiju moraju nesto napisat a obicno je tako da dobro pohvale a lose izostave. neznam dali moze pomagat na ijedan drugi nacin osim sto bakterije nasele i njega ali u svakom slucaju kad god odstranjujes amonijak ili bilo kakav organski otpad to ce voditi da bakterije imaju manje hrane i manje ce ih biti. mozda mogu koristit taj amonijak unutar njega ali bas i nevjerujem. o samom zeolitu i cikliranju imas dosta na netu pa mozes potrazit ako te zanima, njega ti nije dobro imati ni u vec stabilnom akvariju u velikim kolicinama pa ga onda naglo odstraniti bas iz tog razloga sto ce bakterijama trebat neko vrijeme da se prilagode novim potrebama a tebi ce zato vrijeme narasti kolicina amonijaka u vodi.
Do sad se nisam htio mijesati u postove o filterima,filtraciji,bolestima itd. u kojima si pisao,ali Ti si totalno sje... Einstein-a,bolje ti je da sto manje pises gluposti na ovom forumu i obmanjujes ljude,otkud ti ovi podaci za zeolit??
Procitaj si malo o zeolitu on radi na principu iona,a povrsina mu je zanemariva za nitrifikacijske bakterije,stoga ne pisi gluposti i razmisli malo da li uopce netko cita i shvati ozbiljno sto napises :up:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2012, 12:48:45 poslijepodne »
prvo, einstein je jako malo znao o bakterijama i akvaristici, a drugo, kakve sad veze ima njegova povrsina s icim gore navedenim? bakterije dodu gdje god mogu, u kojoj kolicini neznam ali imas ih na svakom mediju, cjevi, plastici, di god se mogu uhvatit. i jel covjek kaze da je napisano da pomazu brzom razvitku bakterija? - ''neznam dali moze pomagat na ijedan drugi nacin osim sto bakterije nasele i njega'' - ajde mi ti onda razjasni kako pomazu tom brzom razvitku? za zeolit je opce poznato da produljava cikliranje a ako ti tvrdis drukcije ja bih volio cuti zasto
-o kojim bolestima sam ja pisao u kojim postovima?

p.s.zast mi je bolje? ja cu pisat sto god hocu i dokle hocu a ti me probaj natjerat na nesto drugo ako mozes :up:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2012, 12:57:47 poslijepodne »
jos jedan p.s. nikad nisi cuo za zeolit filter? i jel on ima veze ikakve s bakterijama?

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2012, 13:52:22 poslijepodne »
jos jedan p.s. nikad nisi cuo za zeolit filter? i jel on ima veze ikakve s bakterijama?
Ja te ne mogu natjerat niti mi je to cilj,jeb.. se meni sta ces ti pisati,ali nepravilno savjetujes i spamas sve teme svojim glupostima. :down:
Ono sto si ti pisao tamo nema veze sa ovim jos jednim p.s.,jer zeolit filter nije ono sto je bilo u pitanju na koje si ti odgovorio totalno krivo,momak skroz si neupucen :up:
ne zelim covjeku spamat temu u prepucavanju s tobom ;)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 20, 2012, 14:45:55 poslijepodne »
znaci nemozes, ali prijetit se mozes jel da, lav si dok treba napast slabe i nemocne u krdu a kad stvarno treba onda se podvije rep i skriva oko spamanja teme. spamanje ti dobro dode kao izgovor onda, jel tako?
ajmo jos jednom, ako sam ti vec toliki trn u oko, uputi me tocno i pokazi ljudima kako sam jako glup a ti pametan.. kako zeolit pomaze brzom razvitku bakterija? to nije spamanje vec ces pomoc covjeku posto mu ja djelim netoce informacije i lazem cim stignem jer sam valjda patoloski profil pa me to uzbuduje.. a ako vec neznas o cemu se tu radi(koji k..onda pises?) al daj onda barem reci sto sam ja netocno napisao i koji sam krivi savjet dao?? sigurno nisam najgluplji ali sam i jako daleko od najpametnijeg, nit mi to ista znaci nit se trudim biti nesto drugo ali u svakom slucaju bih volio nauciti nove stvari pa ako imas kakvu konstrukivnu primjedbu i obrazlozenje osim te pisem gluposti rado bih ih volio cuti

-ono nema veze ali ima veze stim sto ti tvrdis da bakterije nemogu bit na zeolitu jer nema povrsinu, tj, zanemariva je(a vreca krumpira ti je ok?: ) i da on radi na principu iona(to je inace jako pametna rijec, neuki poput mene kazu samo da apsorbira i neutralizira amonijak, netrebamo spominjat ione, molekule i sta sve vec jer nismo procitali o tome pa cemo tek morati po sugestiji kolege forumasa) . a kad smo vec kod toga, zeolit i nije neki izmjenjivac iona, koristi se samo zato jer je tako jeftin i dostupan, tona nekosta vise od par stotina kn

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 20, 2012, 14:46:30 poslijepodne »
znaci nemozes, ali prijetit se mozes jel da, lav si dok treba napast slabe i nemocne u krdu a kad stvarno treba onda se podvije rep i skriva oko spamanja teme. spamanje ti dobro dode kao izgovor onda, jel tako?
ajmo jos jednom, ako sam ti vec toliki trn u oku, uputi me tocno i pokazi ljudima kako sam jako glup a ti pametan.. kako zeolit pomaze brzom razvitku bakterija? to nije spamanje vec ces pomoc covjeku posto mu ja djelim netoce informacije i lazem cim stignem jer sam valjda patoloski profil pa me to uzbuduje.. a ako vec neznas o cemu se tu radi(koji k..onda pises?) al daj onda barem reci sto sam ja netocno napisao i koji sam krivi savjet dao?? sigurno nisam najgluplji ali sam i jako daleko od najpametnijeg, nit mi to ista znaci nit se trudim biti nesto drugo ali u svakom slucaju bih volio nauciti nove stvari pa ako imas kakvu konstrukivnu primjedbu i obrazlozenje osim te pisem gluposti rado bih ih volio cuti

-ono nema veze ali ima veze stim sto ti tvrdis da bakterije nemogu bit na zeolitu jer nema povrsinu, tj, zanemariva je(a vreca krumpira ti je ok?: ) i da on radi na principu iona(to je inace jako pametna rijec, neuki poput mene kazu samo da apsorbira i neutralizira amonijak, netrebamo spominjat ione, molekule i sta sve vec jer nismo procitali o tome pa cemo tek morati po sugestiji kolege forumasa) . a kad smo vec kod toga, zeolit i nije neki izmjenjivac iona, koristi se samo zato jer je tako jeftin i dostupan, tona nekosta vise od par stotina kn

hebemti raspored gumba za uredivanje, sad sam sebe citiram koliko sam si pametan :D
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2012, 14:49:47 poslijepodne od stomed »

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 20, 2012, 15:28:06 poslijepodne »
Zeolit nema nikakvu povrsinu za naseljavanje bakterija, to je opce poznato, naravno bakterije se mogu ulovit na njegovu vanjsku povrsinu ali sto se toga tice onda se moze koristiti bilo što što ima površinu, običan kvarcni pijesak, što je manja granulacija više bakterija se može naselit tako da šaka sitnog kvarcnog pijeska ima puno veću površinu od krupnijeg zeolita, zeolit se ne koristi zbog površine za naseljavanje bakterija već zbog ionske izmijene, izmjenjuje ion amonijaka sa drugim ionom, to je onako ful pojednostavljeno, u tom procesu remeti ionski balans vode što nije toliki problem za slatkovodne akvarije sa ribama koliko za morske, u morskoj skida vrlo velike količine kalija, zbog toga morski akvaristi koji koriste zeolit trebaju dozirati/nadoknaditi kalij, možda je sličan proces i u slaktoj vodi ali ne znam. U biti kako je Mbogdan rekao zeolit je ionski izmjenjivac i zbog toga se koristi, najednostavnije skida amonijak te time ubrzava cikliranje jer nema štetnog amonijaka koji može štetiti ribama.

Inače je zeolit vrlo jeftin, extremno jeftin i kupuje se na vagone za bagatelu, on se koristi  u miješavinama za mačke gdje mačke vrše nuždu i skida miris (amonijak) naravno kada se prodaje za mačke onda košta 5 kg -20 kuna a ako se prodaje za akvaristiku onda se prodaje 500 grama za 50 kn (ovo napamet pišem, ne znam koliko košta zeolit za akvarije ali sigurno puno puta skuplje).

bakterije se ne mogu naseliti u unutrašnju strukturu zeolita kao kod klasičnih bioloških filterskih materijala jer su pore zeolita premale, puno puno manje nego veličina najmanjih bakterija.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #14 u: Ožujak 20, 2012, 15:43:50 poslijepodne »
Evo dao sam si minutu vremena da ih posvetim na Tebe:
ovdje drugima smetas,tako da mislim da nije problem u meni,ja sam samo primjetio baljezganje :up:

EL Symbiont

Podjela ADA Aqua Soil - New Amazonia

ovdje su i ostali ponesto rekli...
a sad LP :up:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 20, 2012, 16:00:28 poslijepodne »
blue, to je sve ok, vecina pora je presitna, ja sam samo rekao da nevidim kako bi mogao pomoci u cikliranju osim ako bakterije nenestane i njega samog, o tome je bila rijec - ''Potpomaže brzom razvitku bakterija'' ?? po tebi ubrzava cikliranje, ok, imas manje slobodnog amonijaka u vodi(bakterije vjerojatno mogu iskoristit i dio njega ali zanemarivo), to mi je skroz jasno, bakterije se prilagode na masu otpada koju imas, ali sta onda kad ja prestanem koristit zeolit ili ga nemjenjam/regeneriram na vrijeme? amonijak bi mogao narasti do opasne granice. bio filtracija je puno jednostavniji i jeftiniji nacin za taj problem,
-kvarcni pjesak je super u fluidnim filterima, jos ako je pravilno granuliran..mocna je to filtracija

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 20, 2012, 16:25:09 poslijepodne »
Evo dao sam si minutu vremena da ih posvetim na Tebe:
ovdje drugima smetas,tako da mislim da nije problem u meni,ja sam samo primjetio baljezganje :up:

EL Symbiont

Podjela ADA Aqua Soil - New Amazonia

ovdje su i ostali ponesto rekli...
a sad LP :up:

ali sam nemas nista drugo reci, jel da..bas pametno onda nazivat druge glupanima.
vec treci put te trazim, ako po tebi toliko bljezgaram, reci mi ti nesto pametnije i gdje grijesim, ako nemas, onda ti stvarno neznam sta reci

-aquasoil sam ja iz sale rekao malkiu da je zidov i smajlic iza toga(jel to je neka uvreda za njega ili zidove? nisam mu rekao cifut ili glupan ili da pise bljezgarije) uostalom velika stvar sto sam se ja zajebavao, meni je puno veca sto takvi poput tebe uvjek prvi bace kamen a sami su veliki pravednici. a njemu sam rekao da se ispricavam ako ga je stvarno uvrjedilo ali ja sigurno nisam nigdje nikada prvi isao nekog vrijedat ili ista ruzno govoriti(i naravno, to sto sam covjeku koji me pitao za vulkanit na pm savjetovao da ode njemu i radije kupi 4.5kg aquasoila za malo vece novce jer je puno isplativije, to neznas, ali znas kakav sam zapravo lopuza i muljator)
-symbiot, rekao sam istinu i stojim iza toga, neradi nikakva cuda u akvariju i nemoguce je razlagati nitrate u mjeri dovoljnoj kojoj nama treba, ni 50kg morskog kamena ponekad to nemoze a ne prporucena mala kolicina symbitota. to sto je neki gospodin rekao da ja hvalim eheim(btw.ja eheim medij ni nemam a nekoliko litara sam poklonio tu na forumu, opet jer sam veliki lazov i lopov) i otpuzio me da pricam budalastine i otisao bez ikakvog objasnjenja..e to stvarno nije moj problem

-imas tu moderatore, administratore, kog god hoces pa ih trazi da me izbace kad te vec toliko smeta a sam mi nemozes nista, ja nisam nikog prevario, lagao, prodao muda pod bubrege i moj obraz je cist, a za sve drugo me toliko zaboli dati nemogu opisat

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #17 u: Ožujak 20, 2012, 16:44:39 poslijepodne »
ti covjece zbilja imas nekih problema.koga sam ja nazvao glupanom?dok negdje na forumu ne pokazes akvarije ribe....i to svoje znanje do tad ti se vise ne obracam.ako procjenim da je tvoj rad perfektan samo cu se nakloniti i reci oprosti,a do tad morat ces naci nekog drugog za svoje svadje.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 20, 2012, 18:54:31 poslijepodne »
imam, da, najvise stobom trenutno. ja ribe neprodajem i zato ih nemoram pokazivat, akvarij imam zbog sebe ne zbog drugih, isto kao sto sam na forumu samo zbog zabave i zabavljat cu se koliko me volja, ako ne ovdje onda na drugim mjestima. - znao sam odpocetka da nemas nikakvih argumenata i da ces podviti rep, tvoja star ali drugi put bolje ti razlimsli sta pises. ja se nisam ni htjeo svadat stobom niti bi da me nisi nepravedno optuzio, a sto se tice obracanja, iskreno bih htjeo da nemoram vise nikad stakvima poput tebe..ali nisam ja te srece u zivotu.
-podatke sam nasao na netu, neznam gdje si ti svoje, ali evo da covjek ima mada mu je odma receno da ima na netu o tome
http://homeaquariumenthusiast.com/2011/aquarium-zeolite-usage-sugestions/
http://fins.actwin.com/mirror/filters.html
http://www.microbelift.com/products/home-aquarium/maintenance-products/zeolite/zeolite/
http://puffernet.tripod.com/nitrogencycle.html
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09593332308618370