Kolovoz 12, 2025, 00:55:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mali uredski...  (Posjeta: 2463 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Andrijana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
Mali uredski...
« u: Ožujak 16, 2012, 10:43:34 prijepodne »
Hello dragi moji,

Kupila  sam za ured jedan mali preslatki od 20 i nešto litara (Haqos De Luxe nano), idući tjedan krećem sa uređivanjem.
Akvarij ima pregradni filter, tj. cijela stražnja strana je dovojena u 4 komore. Prema uputstvu proizvođača prva komora ostaje prazna, u drugu idu 2 komada crne spužve + akvtivni ugljen, u treću 2 komada plave bio spužve i keramički prstenovi, a u četvrtu pumpa.

E sad moje pitanje, da ostavim u ovom sastavu, tj. jeli ima potrebe za aktivnim ugljenom za vrijeme filtriranja, ili?

Od živinica će useliti betta i možda kozice, od biljaka dosta Eleocharis parvula ili acicularis, možda malo cube, iza nešto veće... I da, naručila sam si one kugle od mahovine (neznam kako se zovu), valjda će preživjet put...

Svi savjeti oko uređenja su više nego dobrodošli, za sada me prvenstveno muči taj filter.

Inače, akvarij je odličan, djeluje dosta kvalitetno, a cijena mu je više nego prihvatljiva...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Mali uredski...
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2012, 10:51:21 prijepodne »
Aktivni ugljen ne stavljaj. Umjesto crne spužve stavi još plave grublje. Imaš ju kupiti u rinfuzi.
Ne znam baš kako će se kozice provesti s Bettom. Kod nekoga funkcionira, ali to definitivno nije pravilo.
Moja preporuka, uz Bettu jedan puž jabučar.
Gusto zasadi akvarij i stavi slobodno i plutajučeg bilja tipa Hydrocotyle jer se Bette vole izležavati na njihovim listovima.
Ta mahovina u kugli je u biti vrsta alge i nemoraš se brinut da neće izdržat put.

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2012, 11:19:36 prijepodne »
Znam da kozice znaju završiti na meniju bette, ali nastojat ću gusto zasaditi dno akvarija i za početak bi ih stavila samo par, čisto da vidim kako će reagirat divljak  :D
Puževi mi baš nisu nešto, a u 20-ak  litara nema puno izbora što se ribica tiče, zato sam htjela pokušat s kozicama (plus što su mi preslatke...)

Znači, ugljen odmah od početka van!

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Ožujak 16, 2012, 11:30:04 prijepodne »
koliko si platila te kuglice od mahovine?
jel moze netko reci tocan naziv iste?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2012, 11:34:05 prijepodne »
Cladophora aegagrophila...

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2012, 11:36:06 prijepodne »
kad već spominjete Cladophoru....jel ona može sa malawcima? sory na OT!
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2012, 11:38:01 prijepodne »
Što nebi mogla, ali čemu u Malawi to stavljat?

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2012, 11:52:05 prijepodne »
5 komada (3 do 5 cm) - 3,99 € + dostava 5 €, s tim da sam naručila još neke stvari čija je dostava uključena u ovih 5 €, tako da ispadne dosta povoljno.

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2012, 11:57:08 prijepodne »
Što nebi mogla, ali čemu u Malawi to stavljat?
malo dekoracije ;) misliš da je malawci neće razj...ti!?
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #9 u: Ožujak 16, 2012, 13:05:36 poslijepodne »
Mogli bi je pojesti pošto to nije mahovina, nego alga.

Možeš probati, raskopaš kuglu na plosnate komade i zaljepiš ljepilom za kamen..

Offline silver

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #10 u: Ožujak 16, 2012, 14:41:37 poslijepodne »
stavi koze prije bettana jer ti samo tako postoji šansa da ti prežive jer ako ih staviš poslije njega će mu oni biti prijetnja u njegovom carstvu i onda  :dead:

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 16, 2012, 15:34:05 poslijepodne »
stavi koze prije bettana jer ti samo tako postoji šansa da ti prežive jer ako ih staviš poslije njega će mu oni biti prijetnja u njegovom carstvu i onda  :dead:
mislila sam za koja 3 tjedna nakon pokretanja akvarija ubaciti kozice, a onda tjedan, dva kasnije betana...
Nastojat ću im stvarno složiti što gušće dno da se imaju gdje sakriti, dobit će prednost od dva tjedna u odnosu na betana, a ako im to nije dovoljno... "a ća ću in ja"  :D

Sad imam gotovo sve, fali mi samo još hranjiva podloga. Jeli imate kakvu preporuku? Zemlju za cvijeće neću, neda mi se gubiti još 2-3 tjedna na namakanje (nisam se sjetila ranije), a da mi akvarij zjapi prazan.

Svi, apsolutno svi savjeti su dobrodošli!  :zagrljaj:  Želim stvarno lijepo i kvalitetno urediti akvarij, prvo zato što mu se užasno veselim i jedva čekam se baciti na posao, a drugo da dignem živce zavidnim kokoškama  iz susjednih odjela...  :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 16, 2012, 21:12:33 poslijepodne »
Kozice moš hitit unutra već nakon par dana. Red cherry naravno.
Zemlju nemoraš namakat, al onda je jako važno držati se osnovnih pravila i redovitih tjednih izmjena vode.

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 19, 2012, 19:29:05 poslijepodne »
Uh, još pitanja...
Jeli kosinu prema stražnjem dijelu dobijem podlogom ili šljunkom? Tj. jeli podlogu nanosim deblje prema kraju akvarija ili je podloga u cijelom akvariju jednaka (naravno iza malo deblja), a šljunak prema zadnjem dijelu stavljam u debljem sloju dok ne dobijem željenu kosinu?

Jeli biljke gnojim skroz od samog početka čim ih zasadim, ili ih treba pustiti neko vrijeme da se malo aklimatiziraju?

Muchas gracias...  :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2012, 20:46:53 poslijepodne »
Podloga malo deblja prema zadnjem kraju, a ostalo šljunak. Ako stavljaš zemlju hiti je u najlonku i gledaj da ti debljina podloge ide od kojih 1,5cm u prednjem do ne više od 2,5cm u zadnjem dijelu. Pusti biljke na miru da se aklimatiziraju i ukorjene. Ak stavljaš zemlju ne trebaš ni gnojit. Samo malo easy carba svaki dan.

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 19, 2012, 21:24:51 poslijepodne »
Podloga malo deblja prema zadnjem kraju, a ostalo šljunak. Ako stavljaš zemlju hiti je u najlonku i gledaj da ti debljina podloge ide od kojih 1,5cm u prednjem do ne više od 2,5cm u zadnjem dijelu. Pusti biljke na miru da se aklimatiziraju i ukorjene. Ak stavljaš zemlju ne trebaš ni gnojit. Samo malo easy carba svaki dan.

Podloga je tetra complete supstrat, hoćeš reći da uopće ne trebam gnojiti? E fućkaj ga, već sam kupila Pro-fito uz Easy Carbo, negdje sam pročitala da je najbolje koristiti u kompletu. Meni stvarno sve živo mogu prodati...  :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 20, 2012, 08:33:27 prijepodne »
Nisam ja neki stručnjak za biljne akvarije pa jedino mogu reći onako laićki iz iskustva sa svoja dva baš takva mala biljna akvarija.
Mislio sam na nenamakanu zemlju. Ona ispušta tolko sranja u vodu da moraš imati fest zasađen akvarij sa dosta brzorastučih i dosta plutajučih biljaka koje to mogu iskoristiti.
Inače je normalna pojava algi i to u popriličnim količinama. U takvoj situaciji neko dodatno gnojenje stvarno nije neophodno pa možda čak ni poželjno.
Naravno sve ovisi o tome šta želiš. Možda je za nekakve puste skejpove u neznam kakvim stilovima kad je cilj da to sve naraste što prije bolja kupovna podloga i dodavanje raznih mikro-makro-midium il kako se već zovu elemenata.
Za običan, lijepo ubiljen zeleni akvarij sa zdravim biljkama i jednostavan za održavanje po meni je zemlja bolji izbor.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Ožujak 20, 2012, 10:49:58 prijepodne »
Nemoj samo jabučara stavljat jer je prevelik za takav akvarij, a i kopa i ždere biljke. Moje burazu je u tak malom akvariju s betom pojel sve bilje (uključujući i anubiase) i na kraju je pojel i pola betana dok je ovaj crknul :dead:.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #18 u: Ožujak 20, 2012, 10:58:23 prijepodne »
To ovisi o vrsti jabucara, jedni jedu bilje, drugi ne. Izgledom ih je jako teško razlikovati, ali imaju različita lat. imena i apetite :)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #19 u: Ožujak 20, 2012, 11:01:50 prijepodne »
Ja imam 2 u 200L , izmrjestili su mi se nedavno , ne papaju bilje neke dobrice , a vrsta je onaj zuti "obicni"  ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 20, 2012, 11:03:32 prijepodne »
Ja imam mrcinu od jabučara sa Bettanom u 12 litri i nikad nije dirnuo ni jednu zdravu biljku.

Offline Andrijana

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 20, 2012, 13:09:19 poslijepodne »
Ja imam mrcinu od jabučara sa Bettanom u 12 litri i nikad nije dirnuo ni jednu zdravu biljku.
Ma nemam uopće namjeru nabavljati puževe, nisu mi nešto simpatični.  Ići će definitivno kozice, naknadno beta, pa šta bude, bude.
Bile bi mi draže neke ribe za dno akvarija, corydorasi ili khuliji, ali mala je to litraža i neću bezveze mučiti živine, (osim što ću kozice servirati betti   :D )