u litrama se uvjek mjeri tj, kg/m2 na litru, i filter je u litrama, ne? bar na nasem kontinentu. a ovo drugo su njihove igre, ako je medij porozan onda ga u litru stane dosta manje od 1kg.
a gdje si nasao ovo za symbiot? na stranici proizvodaca nema, neznam za kutiju, nisam koristio, jesam vidio na stranici pet centra da pise 680m2 ali dal je to istina jer na maloj kutiji od 300gr pise 210m2 pa da nisu samo pomnozili? od njih se nebi nista cudio. jel oni pisu koliko ide na gramazu ili povrsinu medija u toj kutiji? ukupna bi trebala pisat, na litru, ili kg, kako god, a sad drugo sta rade stvarno neznam. uglavnom, nije tako ni bitno.
procitaj ovo, http ://www.seachem.com/support/SpecificSurface.pdf (moram razdvojit link jer mi neda otvorit u poruci) ne branim nijedan medij samo zelim ukazat na to da nije sve u povrsini, ima dosta clanaka o tome ali ovo znam gdje je a drugo mi se neda trazit:) (btw.imaju jos dosta zanimljivih clanaka o filtraciji na stranici u pdf-ima pa koga zanima moze procitat, puno toga je objasnjeno relativno jednostavim rjecnikom, bio, kemija, itd) a i kvalitetan ugljen ima jako veliku povrsinu, i vecu nego bio mediji pa nije tako dobar za istu namjenu upravo iz razloga jer je bitna velicina pora. ima ta jedna idealna granica da bi bilo dobro za bakterije, nesmije bit ni prevelike pore u njemu ali ni premale, ti dobis veliku navednu povrsinu ali ti vecinom nekoristi. mislim, sto se medija tice, nije to neka razlika, neka svatko odabere ono sto se njemu svida, ja nemam interesa u nijednoj firmi, nitko me neplaca i stvarno mi je svejedno sto se tog tice., samo zeli reci da nijedan medij neradi cuda kako neki misle i nije bogu iz depa ispao, svi ce oni radit ako ih dovoljno stavis, pa i spuzva ili vreca krumpira. puno bitnije je da covjek pazi na parametre, tj, prati promjene u vodi ako nesto nije ok i redovitno mjenja vodu nego da koristi bilo koju firmu za filtere, medije, itd