Kolovoz 16, 2025, 05:47:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: EL Symbiont  (Posjeta: 3029 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lucifer_ri

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
EL Symbiont
« u: Ožujak 13, 2012, 16:19:30 poslijepodne »
Evo zanima me ako tko koristi ovo, kakva su iskustva i umjesto cega stavit u filter sad imam u vanjskom filteru spuzve bioballs i keramiku pa eto preporuke...savjeti molim... hvala

http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.9f95f294eec1413eb8a534f72195779d.easy-life-symbiont-bioloski-filter-medij-1000-g.aspx

Ignorance is bliss...

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: EL Symbiont
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2012, 16:38:48 poslijepodne »
ovo sto imas ti je dovoljno  za biolosku filtraciju .. po meni bacanje love

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2012, 16:40:01 poslijepodne »
keramika ako nije porozna je prvi medij za mehaničko pročišćavanje. Ovaj symbiont je vjerovatno dobar ali bezobrazno skup. Ja u filteru imam isto tako skupe kuglice original Eheim koje ću zamijeniti s ovim:
http://www.elegancereef.com/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=77#ecwid:category=745945&mode=product&product=6162172

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2012, 16:53:12 poslijepodne »
Koristim medije od sintetickog stakla vec nekoliko godina i izuzetno sam zadovoljan rezultatima cak kod vodenih kornjaca koje proizvode poprilicno velike kolicine bioloskog otpada. Vise uopce ne slazem filtere bez takvih medija od kada sam ih probao.
Bioballs kugle samo na svojoj povrsini imaju kolonije aerobnih bakterija (koje razlazu amonijak na nitrite i nitrate), dok su mediji od sintetickog stakla jako porozni te se veci broj tih bakterija moze smjestiti i unutar strukture tih medija. Na sve to u dubljoj unutrasnjosti poroznih medija se stvara anaerobna zona gdje se razvijaju anaerobne bakerije koje pretvaraju nitrate u bezopasan dusik. Od svega sto si naveo najbolje bi bilo zamijeniti bioballse tim medijima ako zelis poboljsati filtraciju. Proizvođaci obicno preporucaju 1L na 200L vode, znaci za tvojih 330 litara bi bilo preporucljivo staviti recimo 2 litre, taman jednu cijelu kosaru u EX1200. Easylife je dosta skup pa rađe razmisli o JBL MicroMec ili Eheim SubstratPro medijima, oni su ti oko 100 i nesto kn po litri, dolaze u obliku malih kuglica pa ti ucinkovitije popune filter. Na Elegancereefu i u Aquashopu ima jos jeftinijih bioloskih medija tog tipa.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Lucifer_ri

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2012, 17:16:31 poslijepodne »
Hvala na preporukama zbog cijene i pitam bas zato sto sam vidio preporuku oko kolicine pa zato i pitam. E sad jos jedno pitanje a kako to zaciklirat prije stavljanja u vec zacikliran filter i da li bi bilo nekih nuspojava jer nekako po nekoj logici bi ucinkovitost biofiltracije trebala pasti dok se ne zaciklira materijal... :nuclear:
Ignorance is bliss...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2012, 17:40:42 poslijepodne »
Hvala na preporukama zbog cijene i pitam bas zato sto sam vidio preporuku oko kolicine pa zato i pitam. E sad jos jedno pitanje a kako to zaciklirat prije stavljanja u vec zacikliran filter i da li bi bilo nekih nuspojava jer nekako po nekoj logici bi ucinkovitost biofiltracije trebala pasti dok se ne zaciklira materijal... :nuclear:

Ako ti je akvarij vec duze vrijeme aktivan i zacikliran onda izbacivanje bioballsa (1/4 medija iz filtera) ne bi smjelo imati katastrofalne posljedice na akvarij. Bioloska moc filtera ce definitivno nakratko pasti, ali to nije nista sto ne mozes nadoknaditi cescim ili vecim izmjenama vode. Pri svakom ciscenju filtera ti određen broj bakterija strada pa ti svejedno akvarij prezivi, jer i po podlozi i kamenju u akvariju imas navedenih bakterija. Novi mediji ce se u starom filteru dosta brzo zaciklirati. Ako te stvarno strah da ce nesto poci po zlu i zelis dodatno ubrzati postupak cikliranja novih medija mozes za pocetak izvaditi samo pola bioballsa i u kosaru staviti pola sintetickog stakla. Pa kad drugi put za mjesec-dva cistis filter bacit van sve bioballse i ubacit ostatak sint. stakla.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 13, 2012, 17:57:58 poslijepodne »
kako to zaciklirat prije stavljanja u vec zacikliran filter

zamijeni samo jednu polovicu, a za mjesec - dva i drugu polovicu biomedija.

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Ožujak 13, 2012, 18:29:44 poslijepodne »
Ja ga koristim kao jedini bioliski medij u 2 akvarija

moja zapazanja su slijedeca
odlicno se pokazao na malom sistemu od 54 litre, prenapucen akvarij, sta je sve unutra sramota me i reci, radi savrseno posao, nitrati zanemarivi
nagurao sam ga u haquos expro 500

e sada imam jedan polu biljni akvarij od 130 litara, ima duplu dozu symbionta, pogoni ga onaj atman kanister 1200 l
od filter materijala je spuzva kao predfilter x2 i jedna cijela posudica ovog cuda, nitrati 0, ali je i bilje pocelo propadati,
dakle ako je biljni akvarij bojim se da biljke nece imati sta konzumirati, na ovo su me upozorili ali sada sam se i sam uvijerio
pa ja sada upozoravam i tebe

definitivno najbolje za ciklidni akvarij, ne znam koliko dobro za biljni

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 13, 2012, 19:30:30 poslijepodne »
mislim da eheimov medij ima puno vecu povrsinu nego ovaj... samo usput nije sve ni u samoj povrsini, moraju i pore biti neke 'idealne' velicine da bi funkcioniralo kako treba.
bio medij se sigurno nemora dozirat po preporuci, tj, sto vise to bolje, ako se ima novaca i mjesta u filteru od viska nece nista bit, mozda nepotrebno, mozda bude bolje, ali losije sigurno nece

-jesi siguran da je to samo do medija? nemoze on sam razgradit nitrate u toj mjeri, vjerojatno je samo bilje potrosilo dobar dio. bez obzira na medij pravi denitratori trebaju puno sporiji protok nego sto ga obicno imamo u filteru da bi radili, uz to trebas i hranit snecim organskim te anaerobne bakterije u filteru/mediju. svasta oni napisu na kutiju ali to koliko je moguce razgradit nitrate na taj nacin, u unutrasnjosti samog medija, je vecinom zanemarivo

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #9 u: Ožujak 13, 2012, 20:50:15 poslijepodne »
da naravno opet je eheim najbolji trebalo bi zabranit takve nebuloze
hrga88

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #10 u: Ožujak 13, 2012, 21:23:58 poslijepodne »
Na 450lit imam instaliran filter Monarka 1000, vodu mijenjam svaka dva do tri tjedna (prije sam mijenjao do 10 dana), u akvariju je 10 ribetina od 25cm, 6 riba od 12cm. Od filter materijala imam filter spužve u jednom pretincu, bioballse u drugom, symbionit u zadnja dva, i vatu na izlazu dok u mehaničkom dijelu filtera imam spužvu i vatu. Tim filterom i filter materijalom sam zamijenio dva TetraTec EX 1200 filtera. Filter nisam čistio od puštanja u pogon (odmah nakon AkTera).

Na 200lit akvariju imam TetraTec EX1200 filter, spužva, symbionit i vata, čisito sam ga prije 8 mjeseci...

Ne kažem da je materijal vrhunski ali iz iskustva vidim da se čišćenje filtera i period dejlomične izmjene vode u akvariju poduplao!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 13, 2012, 22:19:46 poslijepodne »
da naravno opet je eheim najbolji trebalo bi zabranit takve nebuloze

nemas neki bolji argument? zast mi ti nezabranis onda kad si tako jak i pametan? ili bar obrazlozi moju gresku pa da svi vide kako ja pricam nebuloze, moze? samo usput, ja manje/vise govorim cinjenice sada, a kad neznam onda to i kazem, nije neki problem. a ti nisam ja kriv sto su odredeni ljudi malo previse isfurali easy life u hr pa sad svatko misli da cuda radi, jel da? meni se cini da tebi bas ni nije sve jasno o cemu ja pricam..jel sam fino rekao da nije sve u povrsini, makar imas ljepo na kutiji a i na stranici proizvodaca sve podatke pa usporedi sam, cinjenica, substratpro 450m2, symbiot 210m2.. a imas i forume, imas i brzi internet, danas je sve dostupno iz fotelje, samo treba trazit, ima obrazlozeno kako sto radi i zasto. pa vidi ako te volja. a taj eheim medij ja osobno ni nekoristim ni necu, tako da ga sigurno nebranim zbog sebe i svoje neukosti. nemam njihovu ni kemiju ni bio, a vrecu bio medija, sigurno je bila koja litra, sam poklonio jednom clanu na forumu, tek tolko, jer sam lopov i lazov, i bar otvoreno priznam kakav sam.
p.s. a tebe inace nesto jako smeta taj eheim? samo zbog cijene ili jer su losi, ili je nesto trece u pitanju? a fluval isto takav(meni je i njihov je medij bolji od ovog)? tko drugi onda drzi prestolje osim ta dva i dugi niz godina su dokazane firme? imas preporuku? - a kad smo vec zapeli, taj symbiot me izgledom jako podsjeca na medij namjenjem koi trzistu koje netko ljepo prepakirava. a kad na samoj stranici proizvodaca pise da je 300gr dovoljno za 900l akvarij, ili 1kg za 3000l....sta reci :k022:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 13, 2012, 22:33:34 poslijepodne »
Na 450lit imam instaliran filter Monarka 1000, vodu mijenjam svaka dva do tri tjedna (prije sam mijenjao do 10 dana), u akvariju je 10 ribetina od 25cm, 6 riba od 12cm. Od filter materijala imam filter spužve u jednom pretincu, bioballse u drugom, symbionit u zadnja dva, i vatu na izlazu dok u mehaničkom dijelu filtera imam spužvu i vatu. Tim filterom i filter materijalom sam zamijenio dva TetraTec EX 1200 filtera. Filter nisam čistio od puštanja u pogon (odmah nakon AkTera).

Na 200lit akvariju imam TetraTec EX1200 filter, spužva, symbionit i vata, čisito sam ga prije 8 mjeseci...

Ne kažem da je materijal vrhunski ali iz iskustva vidim da se čišćenje filtera i period dejlomične izmjene vode u akvariju poduplao!

nekazem ni ja da on nije dobar ni da nevrsi svoju funkciju, ali sigurno cuda nestvara sam po sebi, isto bi ti to bilo da koristis neki drugi bio medij slicne struktrure. a biobalse slobodno makni ako su ti za bio filtraciju, povrsina njim je puno manja nego kod ovakvih medija, bolje onda vise neceg tog tipa, to ti i nije namjenjeno za filtere, bar ne karnister, koristili su ih u wetdry i tu su postali poznati ali to je bilo jos davno, sada vec ima puno bolje zamjene za njih

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2012, 23:58:01 poslijepodne »

u potpunosti se slazem sa svime recenim

Offline Lucifer_ri

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Ožujak 14, 2012, 12:17:29 poslijepodne »
hmmm vidim zanimljivu temu sam izabrao  :devil: uglavnom evo nakon malo kopanja po netu sta sam nasao slijedi:
JBL Micromec- 1l-1500 sqm
Eheim Substrate Pro 1l-450 sqm
Symbiont 1kg-680 sqm

Eto mislim da je to to otprilike samo sam htio cuti vasa iskustva. Iako mi se cini da mozda jbl ovdje pretjeruje i symbiont je u kg ne u l ali dobro  ako je jbl bar pola od onog sta kaze mi se cini kao najbolje rijesenje.
Hvala jos jednom svima  :up:
Ignorance is bliss...

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #15 u: Ožujak 14, 2012, 12:49:45 poslijepodne »
nepotrebno bacanje para, al ko voli... :D
Our fears are only what we tell them to be...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 14, 2012, 12:53:49 poslijepodne »
u litrama se uvjek mjeri tj, kg/m2 na litru, i filter je u litrama, ne? bar na nasem kontinentu. a ovo drugo su njihove igre, ako je medij porozan onda ga u litru stane dosta manje od 1kg.
a gdje si nasao ovo za symbiot? na stranici proizvodaca nema, neznam za kutiju, nisam koristio, jesam vidio na stranici pet centra da pise 680m2 ali dal je to istina jer na maloj kutiji od 300gr pise 210m2 pa da nisu samo pomnozili? od njih se nebi nista cudio. jel oni pisu koliko ide na gramazu ili povrsinu medija u toj kutiji? ukupna bi trebala pisat, na litru, ili kg, kako god, a sad drugo sta rade stvarno neznam. uglavnom, nije tako ni bitno.
procitaj ovo, http ://www.seachem.com/support/SpecificSurface.pdf  (moram razdvojit link jer mi neda otvorit u poruci) ne branim nijedan medij samo zelim ukazat na to da nije sve u povrsini, ima dosta clanaka o tome ali ovo znam gdje je a drugo mi se neda trazit:) (btw.imaju jos dosta zanimljivih clanaka o filtraciji na stranici u pdf-ima pa koga zanima moze procitat, puno toga je objasnjeno relativno jednostavim rjecnikom, bio, kemija, itd)  a i kvalitetan ugljen ima jako veliku povrsinu, i vecu nego bio mediji pa nije tako dobar za istu namjenu upravo iz razloga jer je bitna velicina pora. ima ta jedna idealna granica da bi bilo dobro za bakterije, nesmije bit ni prevelike pore u njemu ali ni premale, ti dobis veliku navednu povrsinu ali ti vecinom nekoristi.  mislim, sto se medija tice, nije to neka razlika, neka svatko odabere ono sto se njemu svida, ja nemam interesa u nijednoj firmi, nitko me neplaca i stvarno mi je svejedno sto se tog tice., samo zeli reci da nijedan medij neradi cuda kako neki misle i nije bogu iz depa ispao, svi ce oni radit ako ih dovoljno stavis, pa i spuzva ili vreca krumpira. puno bitnije je da covjek pazi na parametre, tj, prati promjene u vodi ako nesto nije ok i redovitno mjenja vodu nego da koristi bilo koju firmu za filtere, medije, itd

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #17 u: Ožujak 14, 2012, 15:10:07 poslijepodne »
Ma eheim substrat pro i ciao bao.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 15, 2012, 21:05:39 poslijepodne »
ma što ciao? Eheim veli da se svakih 6 mjeseci treba mijenjati pola  :-X

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #19 u: Ožujak 16, 2012, 18:35:04 poslijepodne »

Tako glasi preporuka za optimalnu ucinkovitost skoro svih medija od sintetickog stakla, pore se jednostavno zapune i njihova ucinkovitost pada. Ali ako redovito odrzavas filter i ne dopustis bas da ti se mediji zapune muljem daju se relativno dobro ocistiti. Ja svoje nikad nisam mijenjao a imam ih vec par godina, niti ih mislim mijenjati u skorije vrijeme.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 21, 2012, 23:19:58 poslijepodne »
da je moja firma i ja bih to napisao:) kako ga cistis? samo u vodi? ako je to organski sto ga zacepi mozda bi se dalo razgradit u necemu? nemam pojma al cini mi se moguce

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #21 u: Ožujak 22, 2012, 00:29:23 prijepodne »
Prebacim te kuglice u kantu sa akvarijskom vodom i onda ih mijesam dok voda ne poprimi zuckastu boju. Onda bacim tu vodu i stavim novu...i tako ponavljam sve dok iz medija vise ne ispada smece. Za sad mi se ta metoda pokazala najjednostavnijom. Netko je na forumu dao ideju da bi se svakih nekoliko ciscenja dio medija mogao temeljito oprati nekakvim miniwashem ili cistacem na paru.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #22 u: Ožujak 22, 2012, 20:23:14 poslijepodne »
Ja držim u filteru staklene valjčiće već 5 godinu i ne mijenjam ih. Perem ih pod mlazom vode dok voda ne ostane skoro prozirna. Činjenica je da se pore s vremenom zatvore i da se smanji korisna površina za bakterije ali isto tako je to i marketinški trik da se proda što više filter materijala.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #23 u: Ožujak 22, 2012, 20:40:41 poslijepodne »
eheim subs.pro. sta se tu ima tolilo zacepit da ne mozes ocistit?pa to su kuglice.
Ne vjeruj.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 22, 2012, 21:10:57 poslijepodne »
kuglice, ali pune sitnih pora koje vecinom nemozes ni vidjeti(mislim da ljudsko oko do oko 50 mikrona cesticu moze primjetit u najboljem slucaju). nemozes ti onda ocistiti sve samo tako, to je vise da s povrsine skine i da ispadne sta ispasti moze, ali pore se zacepljuju s vremenom kako god da okrenes, to je cinjenica, e sad, uz kvalitetnu predfiltraciju trebao bih trajati puno duze nego tih 6mj koje oni tvrde, pa i za obicnu vatu nam kazu da bacimo pa je mnogi ljudi ipak operu vise puta, ali svaki put je sve tamnija.
-neznam kako bi bilo ako bi se opralo u izbjeljivacu ili peroxidu? i s odjece tako uklanjaju organske tvari pa moguce da bih mogao 'rastopit' te cestice onda. nisam osobno probao ali bilo je vec dosta govora o tome, kod amera je to relativno popularno. trebalo bi se dobro oprati i neutralizirat poslje ali uz cjenu novog medija cini se prilicno isplativo