Srpanj 20, 2025, 23:54:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj prvi slatkovodni :-)  (Posjeta: 2380 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nanica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Moj prvi slatkovodni :-)
« u: Veljača 22, 2012, 09:49:11 prijepodne »
Pozdrav!
Evo već nekih mjesec dana sam sa svojom obitelji u počecima toplovodne  akvaristike  ;)
Imam za sada 54 litre akvarij, vulkanit,pijesak, krupniji šljunak, mangorv panj, biljaka dosta ( neke su već izrasle do površine). Ispo mangrovog panja smo ostavili sam pijesak za Corrye i Misgurnusa. Ovdje sam zato sto se moj muz počeo interesirat za akvaristiku i inače smo ljubitelji svih zivotinja  :P
Naime, moj problem je idući: kao početniku u pet shopu i zoo shopu su rekli da u 54 litre slobodne stavimo 20 - ak ribica veličine guppya. Meni osobno to zvuci prenatrpano. Sada imamo 4 Corrya, 1 Misgurnus, 1 Ancitrus i 3 zebre da i dva puža jabučara. Voljeli bi još malo popunit akvarij ali sam neodlučna sa cim i koliko jer sam negdje pročitala da zebre znaju maltretirati druge sustanare. Imali smo jos dvije moli ali su uginule , imale su rupu ispod vrata kao ugriz  :'(
Voljela bih od vas dobiti par savjeta  ;) i kritika ako treba  :-[

Offline triton

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Moj prvi slatkovodni :-)
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2012, 09:55:12 prijepodne »
Pozdrav ,možeš staviti 20-tak gupija mislim da ti uz dobru filtraciju neće biti nikakvih problema.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2012, 10:29:34 prijepodne »
54  litre ti je sasvim dosta za kvalitetan zivot 20 ribica, uz postivanje nekih jednostavnih pravila, mozes i koju vise staviti. medjutim, ono sto nebi trebala raditi je mjesati hladnovodne i toplovodne ribe, a to si nazalost napravila. Misgurnus bi trebao ici van iz tog akvarija, iz 2 jednostavna razloga. Prvi je da je to premali akvarij za njega, mozda sada ne djeluje toliko velik ili da mu treba prostora, ali naraste on poprilicno, i zna biti poprilicno aktivan. A drugo, to je hladnovodna riba, znaci bas nebi trebao zivjeti u toplovodnom akvariju.

Nabavi svakako jos barem 2-4 corydorasa, oni vole vece drustvo, 4 komada je premalo za njih, 6 ili 8 ti je puno bolji izbor, ribe ce se bolje osjecati, biti ce aktivnije. Za ove ostale male ribe neznam sto da stavis, ali svakako ne nabavljaj jos ancistrusa, i nedaj se nagovoriti na nesto drugo od tih L-riba (pleho,gibiceps i slicni), jer oni rastu enormno, i takav akvarij nije za njih.

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2012, 10:39:47 prijepodne »
Damir _Sl hvala na odgovoru i kritikama  ;)

Misgurnusa su nam dali u zoo shopu, tamo ih drze u istom akvariju sa Guppyima i Neonkama  -?
Temperatura vode je 24-25 , on je već mjesec dana unutra i raste, jede ali vjerojatno će ici u hladnovodni ako je to tako...vidjela sam tu jučer da je hladnovodna riba. Što se tiče Corry-a super ako ih mogu još kupiti jer su mi fantastični  :D
Ako mi suprug ovako nastavi brzo će doći veliki akvarij  :D :D :D

Ne znam stvarno koje bi ribice još uzela -? Moli , švert i plati mi se bas ne svidjaju, neonke me strah jer dosta puta sam pročitala da su jako osjetljive...... hm, ne znam!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2012, 10:46:18 prijepodne »
Nemoj si radit šarenilo i miješat vrste u tako malom akvariju. Uz komunalce staviš jato od 10-12 nekih manjih ribica. I to će izgledat puno ljepše nego 4 vrste po 3 ribe, a i ribama je uvijek draže biti u većem jatu.

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2012, 10:50:15 prijepodne »
Nemoj si radit šarenilo i miješat vrste u tako malom akvariju. Uz komunalce staviš jato od 10-12 nekih manjih ribica. I to će izgledat puno ljepše nego 4 vrste po 3 ribe, a i ribama je uvijek draže biti u većem jatu.

Ok, znaci preporuka je uzeti još bar tri Corry-a i 6 zebrica?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2012, 11:05:49 prijepodne »
Nema na cemu. Valjda prva stvar koju naucis, ili bi barem to tako trebalo biti, je da stanje u shopovima ne uzimas kao mjerodavno, jer se tamo mogu vidjeti svakakve kombinacije.

Ne smeta njemu toliko ta visa temperatura, cak i neki varijeteti hladnovonih riba se drze na nesto visim temperaturama, kao sto i neke toplovodne mozes "naviknuti" na nesto hladniju vodu. Samo ostaje pitanje, dugorocno gledano, koliko time stetis samoj ribi. Njega pokusaj svakako udomiti negdje, zamjeniti ili nesto, jer nije ti on bas za takav akvarij i takve sustanare.

Kakva ti je filtracija u tom akvariju? U svakom slucaju, idi na jata, ne na pojedinacne primjerke. Em ljepse izgleda, em se ribe bolje osjecaju. Znaci, corydorasa uzmi jos kojeg, po meni (a moguce i da grijesim), ni 10 komada nije puno za taj akvarij. Za ostale vrste, ili povecaj broj ovoga sto imas, te zebrice, ili promjeni postavku, pa uzmi +10 od neke nove vrste.

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2012, 11:19:15 prijepodne »
http://www.pet-centar.hr/BinaryLibrary/a3880cd9-fb04-4f7b-b83f-acfe63a08b16/44589404-b010-4184-81db-22fafd36b73a.pdf
ovo mi je link na akvarij i filter...u knjižici piše do 80 l , dobili smo to sve u kompletu, filter, pumpa i grijač   AQUA SZUT 4 START 
Ako treba nije problem kupiti jaci filter. Moze li misgurnus ici sa zlatnom ribicom?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2012, 11:28:10 prijepodne »
Misgurnus sa zlatnom moze, samo tu vodi racuna, treba ti barem 100 litara akvarij, sa sto boljim filterom, najbolje nekakvim vanjskim, to bi bilo idealno. Zlatne em se nebi trebale drzati u malim akvarijima, em takvi akvariji tesko oprastaju losu filtraciju, jer su zlatne veliki zagadjivaci.

za ovaj tvoj filter neznam, djeluje mi slabasan, ali nista to ne mora znaciti, kad se akvarij ustabili, nema razloga da ne radi svoj posao.

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2012, 11:35:45 prijepodne »
Misgurnus sa zlatnom moze, samo tu vodi racuna, treba ti barem 100 litara akvarij, sa sto boljim filterom, najbolje nekakvim vanjskim, to bi bilo idealno. Zlatne em se nebi trebale drzati u malim akvarijima, em takvi akvariji tesko oprastaju losu filtraciju, jer su zlatne veliki zagadjivaci.

za ovaj tvoj filter neznam, djeluje mi slabasan, ali nista to ne mora znaciti, kad se akvarij ustabili, nema razloga da ne radi svoj posao.

Vidjet cemo sve u toku  ;)

Zlatna mi je sad isto u 54 litre, imam je već tri godine i jednu imam 6 mjeseci. Ima šljunak, panj, jednu biljku koju mi još ne dira  :klap:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2012, 13:15:34 poslijepodne »
Cuj, akvarij od 100-120 litara (80x40x35 recimo, ili neka varijacija na temu) ce ti svaki staklar kvalitetno napraviti za 300-tinjak kn, ako imas mjesta za njega, rijesi to svakako, zlatne drzati u 54 litre je nepozeljno, da ne upotrijebim neku grublji rijec.

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2012, 17:31:12 poslijepodne »
Evo jos jedno pitanje imam.  Imamo panj mangrov u akvariju, suprug ga je kuhao vise od dva sata ali eto on jos uvijek boji vodu u smedje. Ima li kakvog rijesenja ili da panj zamijenim necim drugim???

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 22, 2012, 17:37:52 poslijepodne »
Drvo uvijek pušta tanin i druge spojeve koji malo oboje vodu, s vremenom sve manje, ali ta boja ne smeta ribama i akvariju (po meni) daje prirodniji izgled!
ribar

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 22, 2012, 17:38:34 poslijepodne »
uvijek ce u odredjenoj mjeri farbati vodu, samo ce to s vremenom biti sve manje i manje, posebice ako imas pravi mangro. Nije stetno,ribama ne smeta, a svakako daje odredjeni ugodjaj u samom akvariju....prema tome, ukoliko te bas toliko ne smeta - ne diraj.svako drvo farba vodu, neko vise, neko manje.

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #14 u: Veljača 22, 2012, 17:39:31 poslijepodne »
Evo jos jedno pitanje imam.  Imamo panj mangrov u akvariju, suprug ga je kuhao vise od dva sata ali eto on jos uvijek boji vodu u smedje. Ima li kakvog rijesenja ili da panj zamijenim necim drugim???
on stalno otpušta smeđu boju. Ja ga recimo nisam nikada kuhao, možeš staviti u filter aktivni ugljen pa će ti on malo čistiti vodu, također prilikom izmjene vode u akvariju se ta boja razblaži.
A na kraju meni je puno prirodnije vidjeti smeđkastu vodu  :) nego kristalno čistu.

Offline profish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
« Odgovori #15 u: Veljača 22, 2012, 18:01:26 poslijepodne »
Pozdrav!
Evo već nekih mjesec dana sam sa svojom obitelji u počecima toplovodne  akvaristike  ;)
Imam za sada 54 litre akvarij, vulkanit,pijesak, krupniji šljunak, mangorv panj, biljaka dosta ( neke su već izrasle do površine). Ispo mangrovog panja smo ostavili sam pijesak za Corrye i Misgurnusa. Ovdje sam zato sto se moj muz počeo interesirat za akvaristiku i inače smo ljubitelji svih zivotinja  :P
Naime, moj problem je idući: kao početniku u pet shopu i zoo shopu su rekli da u 54 litre slobodne stavimo 20 - ak ribica veličine guppya. Meni osobno to zvuci prenatrpano. Sada imamo 4 Corrya, 1 Misgurnus, 1 Ancitrus i 3 zebre da i dva puža jabučara. Voljeli bi još malo popunit akvarij ali sam neodlučna sa cim i koliko jer sam negdje pročitala da zebre znaju maltretirati druge sustanare. Imali smo jos dvije moli ali su uginule , imale su rupu ispod vrata kao ugriz  :'(
Voljela bih od vas dobiti par savjeta  ;) i kritika ako treba  :-[
Sa Gupijima racunaj na razmnozavanje,a sta da stavite jato Neonki),bar 8 kom.poz

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Veljača 22, 2012, 18:34:12 poslijepodne »
Neonke, hm ne znam.....na par mjesta sam pročitala da su jako osjetljive  -? Je li to istina za njih?
Strah me je krenuti sa njima jer ipak smo tek na početku ;)

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 22, 2012, 18:37:18 poslijepodne »
Neonke, hm ne znam.....na par mjesta sam pročitala da su jako osjetljive  -? Je li to istina za njih?
Strah me je krenuti sa njima jer ipak smo tek na početku ;)
ako je akvarij stabilan sve će biti ok, a definitivno su to meni najljepše ribice, pogotovo kad ih vidiš desetak u jatu  :)
iskreno ja sam imao više problema sa guppy-ima nego sa neonkama.

Offline nanica

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 22, 2012, 18:42:41 poslijepodne »
Stabilan akvarij? pa za sada je sve u redu ali uvijek ima onaj ali  :-[  Probati pa vidjet. Ove ribice koje su sad unutra izgledaju zadovoljno  :)

Offline malimaks

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 22, 2012, 18:50:59 poslijepodne »
pa ako je zacikliran, redovito mijenjaš vodu, parametri vode su ok itd onda je stabilan.
Ako nije dobro zacikliran i sa guppy-ima i ostalim ribama ćeš imati problema.
neonke jesu malo zahtjevnije, odnosno osjetljivije ali ako je ovo gore ok, nečeš imati problema sa neonkama.

Offline profish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
« Odgovori #20 u: Veljača 22, 2012, 19:33:42 poslijepodne »
pa ako je zacikliran, redovito mijenjaš vodu, parametri vode su ok itd onda je stabilan.
Ako nije dobro zacikliran i sa guppy-ima i ostalim ribama ćeš imati problema.
neonke jesu malo zahtjevnije, odnosno osjetljivije ali ako je ovo gore ok, nečeš imati problema sa neonkama.

Sve sam ribe izmjenio,selio iz manjeg u veci,Neonke su mi od prvog dana,dodao sam ih jos, sad ih je 6 crvenih i 5 plavih,nema nista ljepse uz dobru rasvjetu.....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 22, 2012, 19:37:15 poslijepodne »
Koliko god glupo, mozda i okrutno izgleda - probaj. Uzmi neonke, ubaci ih i vidjet ces. Vrijeme nije bas pouzdano mjerilo stabilnosti akvarija, imas akvarija starih i po godinu-dvije, u kojima stalno nesto krepava, voda je nikakva, alge, ovo, ono, a imas i friskih akvarija sa zdravim ribama, biljem, kvalitetnom vodom, nema tu neko pravilo, iako svakako, vrijeme bi trebalo biti na nasoj strani, sto duze vremena prodje bez problema, to je akvarij stabilniji, ali....nije pravilo. Takodjer ti ovisi i o samoj ribi, ne mislim na vrstu, vec na svaku pojedinu, koliko je kvalitetna i zdrava. Ako je sve ok, i nesto losija voda nece imati katastrofalne posljedice, s druge strane, ako riba ima slab imunitet, vec je ljecena od kakvih bolesti (najcesce pogresnim lijekovima), drzana u neodgovarajucim uvjetima (vidi nase shopove, najcesce), onda nemas u biti nikakve garancije.