Srpanj 19, 2025, 23:19:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pocetak u akvaristici  (Posjeta: 2729 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nelle333

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 30
Pocetak u akvaristici
« u: Veljača 17, 2012, 17:59:16 poslijepodne »
Nasao sam u podrumu akvarijum 50x28x33,filter SunSun HJ-752 i grejac od 25w.Zanimame da li je dovoljan akvarijum za 2 zlatne(teleskop i crvenkapa) i da li je ova oprema dobra za akvarijum!  :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pocetak u akvaristici
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2012, 18:08:11 poslijepodne »
nazalost je, premali akvarij ti je to za hladnovodne

Offline Nelle333

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 17, 2012, 18:27:45 poslijepodne »
nazalost je, premali akvarij ti je to za hladnovodne
A do koje velicine ribice bi mogle da budu u tom akvarijumu?

Offline gaby123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2012, 19:07:15 poslijepodne »
Ako zelis probaj sa toplovodnim zivorotkama kao molly-ima ili guppy-ima.
Ali prvo procitaj prirucnik za pocetnike : http://issuu.com/maximri/docs/akvarijnet_vodic/3

Offline Nelle333

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 17, 2012, 19:25:21 poslijepodne »
Ako zelis probaj sa toplovodnim zivorotkama kao molly-ima ili guppy-ima.
Ne ja bas zelim zlatne posto posle planiram da pravim jezerce! Ja sam mislio do koje velicine zlane ribice bi mogle da zive u ovom akvarijumu?!

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 17, 2012, 19:27:31 poslijepodne »
a to ti neznam,ja imam obicnu zlaticu u aq od 10l i njoj je ok koliko vidim samo nemoj stavljati filter.

Offline guma77

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 17, 2012, 19:30:53 poslijepodne »
bok
imam akvari  od 150 l. i mamo vec 11 ciklida sada su se po prvi nam put pojqvile mlade ribice  jos 4 . pa imam osjecaj da ce biti guzvq .Imali pravilo koliko se moze imati cikila u tom akvariju?

Offline Nelle333

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 17, 2012, 19:35:23 poslijepodne »
... samo nemoj stavljati filter.
Zasto?

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 17, 2012, 19:36:32 poslijepodne »
sorry mislio sam grijac.  :-[ :clown:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 17, 2012, 19:40:07 poslijepodne »
a to ti neznam,ja imam obicnu zlaticu u aq od 10l i njoj je ok koliko vidim samo nemoj stavljati filter.

Stvarno mislis da joj je ok?????? ja imam lavlju glavu i 2 mala teleskopa u 100 litara, na privremenom izbjeglistvu, i imam paranoicne napade kako im je to malo, i kako bi bilo pozeljno navuci negdje jos barem 50-60 litara veci akvarij da ih pravilno smjestim.....

Moj savjet, ne slusaj ovakve izjave, i nemoj se povoditi za njima, ako ti je imalo stalo do riba.  nadalje, nadam se da si svjestan da fancy varijeteti zlatne ribe poput teleskopa, lavlje glave, crvenkapice i slicnih NE mogu ici u jezera,  jer zahtjevaju nesto vecu temperaturu vode od zlatne vulgaris? Mislim, mogu, preko ljeta, ali onda ti opet ostaje problem kuda s njima preko zime.

Ako su male, 2-4cm, uzmi ih, stavi ih u taj akvarij, ali obavezno s filterom, neznam za taj tvoj, ali sto jaci (u smislu filter materijala) to bolji. Grijac ti skoro pa i ne treba, ovisi o temperaturi prostorije, ako nije jako hladno u njoj, 20-22C ti je sasvim ok za njih. Ako je prostorija hladnija ili ima vece oscilacije u temperaturi, stavi i grijac.  I planiraj BRZO veci akvarij, ponavljam, ako ti je stalo do riba.

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 17, 2012, 19:45:08 poslijepodne »

Stvarno mislis da joj je ok??????
Ne mislim ali to je stu je i nema tocno 10 ima negdje od 10 do 15 ali sada je svejedno premjestam....jos je mala pa je zato u aq od 10l!

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Veljača 17, 2012, 20:07:21 poslijepodne »
Ja sam imao 3 pajčolanke u 90 l, vode.
Svakako veči akvarij, misliš da je ribica sretna što pliva u svojoj kaki i pišaku u 10 l,  :nerd: :nerd:.
Probaj živjet u špajzi od 1x1 m pa da vidiš sreču  :D :D.
Sori, ali neki minimum je 40 l po zlatnoj, zavisi ak su male može i manje , ali jako brzo narastu, pa da nekupuješ svaka 3-4 mj veči akvarij, svakako nabavit veči u startu

Offline Nelle333

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 17, 2012, 20:07:55 poslijepodne »
Stvarno mislis da joj je ok?????? ja imam lavlju glavu i 2 mala teleskopa u 100 litara, na privremenom izbjeglistvu, i imam paranoicne napade kako im je to malo, i kako bi bilo pozeljno navuci negdje jos barem 50-60 litara veci akvarij da ih pravilno smjestim.....

Moj savjet, ne slusaj ovakve izjave, i nemoj se povoditi za njima, ako ti je imalo stalo do riba.  nadalje, nadam se da si svjestan da fancy varijeteti zlatne ribe poput teleskopa, lavlje glave, crvenkapice i slicnih NE mogu ici u jezera,  jer zahtjevaju nesto vecu temperaturu vode od zlatne vulgaris? Mislim, mogu, preko ljeta, ali onda ti opet ostaje problem kuda s njima preko zime.

Ako su male, 2-4cm, uzmi ih, stavi ih u taj akvarij, ali obavezno s filterom, neznam za taj tvoj, ali sto jaci (u smislu filter materijala) to bolji. Grijac ti skoro pa i ne treba, ovisi o temperaturi prostorije, ako nije jako hladno u njoj, 20-22C ti je sasvim ok za njih. Ako je prostorija hladnija ili ima vece oscilacije u temperaturi, stavi i grijac.  I planiraj BRZO veci akvarij, ponavljam, ako ti je stalo do riba.
Ovo je ovican potopni filter sa protokom od 600l/h.Ja sam ih danas video u pet sopu i bas su male mozda oko 3cm.Ja sam planirao da ih uzmem tek u aprilu(travnju) tako da cemo videti kakve ce imati tada. :) I zanimame jos nesto da li bi im smetalo ako im bi pri promeni vode bilo razlika u temperaturi za oko 2*-3*?

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Veljača 17, 2012, 20:14:41 poslijepodne »
Nemaš brigu za tak malu razliku, jer mijenjaš oko 20-30 % vode na taj način da usisavaš dno.
Pokušaj približno odredit vodu  2-3 stupnja neigraju ulogu, po zimi je malo teže  dok po ljetu ostaviš vodu u karnisteru  u prostoriji gdje je akvarij i bude približna  temp. razlika može bit od  grijanja lampe .

Offline Nelle333

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 17, 2012, 20:21:05 poslijepodne »
Hvala! Zanima me da li neko ima bolje resenje za filter od ovog mog pare nisu problem(posto ih nema :) ). I ako imate predlog za jos nesto ako je potrebno od opreme recite!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 17, 2012, 20:45:52 poslijepodne »
ja se ni ne trudim uopce, kod nijednih, pogoditi tocnu temperaturu vode kod izmjene, ides da je to tu negdje, stupanj gore dolje, nikome nista....

a sto se akvarija tice.....posto ribe nabavljas tek za 2 mjeseca, pokusaj do tada prikupiti nesto para, pa uzeti barem 100 litara, mogu se naci stvarno za male pare. za filter neznam, mozda bi i bio ok, mozda i nebi, kod zlatnih ti je pravilo kojeg bi se trebalo drzati, sto veci filter to bolje....ne toliko protok u vidu litara po satu, vec u kolicini filter materijala, odnosno da ga ima sto vise i da mozes kombinirati spuzvu, keramiku i ostalo, to bi bilo idealno.

Offline Nelle333

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 17, 2012, 20:57:11 poslijepodne »
Ma jedva sam nagovorio roditelje da mi dozvole da formiram ovaj, jer "ako ti pukne ima da napravis poplavu", ne znam sta bi tek rekli ako bi rekao da cu da nabavima onaj od 100l, a i ko ce ubedjivati prodavca da je dovoljno 3 zlatne na 100l, jer u ovaj od 45 moze slobodno da stane 10kom   :roll: :D

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 17, 2012, 21:01:56 poslijepodne »
Svakako veči akvarij, misliš da je ribica sretna što pliva u svojoj kaki i pišaku u 10 l,  :nerd: :nerd:.
Sori, ali neki minimum je 40 l po zlatnoj, zavisi ak su male može i manje , ali jako brzo narastu, pa da nekupuješ svaka 3-4 mj veči akvarij, svakako nabavit veči u startu
znam ali nisam ja kriv meni su u pet shopu rekli da mogu unutra biti 4 ribice!

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #18 u: Veljača 17, 2012, 21:28:26 poslijepodne »
cca 40l jedna zlatna lako izračunat, a filtracija treba bit sto bolja
hrga88

Offline lordalenus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #19 u: Veljača 17, 2012, 21:35:36 poslijepodne »
znam ali nisam ja kriv meni su u pet shopu rekli da mogu unutra biti 4 ribice!

U svakoj 5. temi nađeš to da prodavači u pet shopovima vecinom neznaju skoro nista, to su najčešće studenti i ovi ih samo nauče hvatati ribe i to je to...valjda već i sam znaš da mnogi dolaze tamo kupiti ribe da ih spase iz "zatočeništva"

Nelle333

Evo kolege su večinom sve rekle...cuj odluci...ili uzmi taj 40l pa nešto živorotki tropskih stavi ili stvarno za zlatne kupi barem 100 litraša...mnogi ovdje i po forumu prodavaju i to jeftino...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 18, 2012, 10:56:00 prijepodne »
U svakoj 5. temi nađeš to da prodavači u pet shopovima vecinom neznaju skoro nista, to su najčešće studenti i ovi ih samo nauče hvatati ribe i to je to...valjda već i sam znaš da mnogi dolaze tamo kupiti ribe da ih spase iz "zatočeništva"

Znaju, itekako znaju. Samo, gdje bi dospjeli da kazu? Mislis da smiju reci, ako pricamo o obicnim zaposlenicima u takvom shopu? Sto mislis kako bi to izgledalo? Hajmo realno, shopovi i "zive" od ljudi koji neznaju, koji bi nekakve ribice, i kojima je moguce prodati lijepu pricu, i u jednom potezu utrpati akvarij, par ribica i eventualno filter, sve za 200kn, jer neka veca cifra ionako prelazi njihove okvire shvacanja. I u slucaju kad bi takvi u shopu dobili matematiku da bi za drzanje 2-3 slatke male zlatne ribice trebali izdvojiti barem 1000kn, mislis da bi shop u tom slucaju ista prodao? Jer, akvarij od barem 100 litara ti je cca 400kn, samo staklo. Plus kvalitetan filter, jos barem 300-400, pa ribe, pa eventualno kakav grijac, hrana, nesto mozda malo dodatno, i to je cifra bez ulazenja u problematiku "zivo bilje i rasvjeta u akvariju"......

Od njih 50 iz te kategorije, jedan bi prihvatio argumente da se jednostavno drugacije nebi trebalo, i da je to ta cifra i ta "potreba" ukoliko zeli kvalitetno drzati te i te ribe.

Ovako je jednostavnije, i jamci skoro pa sigurnu prodaju . 10 litara akvarij? Naravno da moze, mozete i 4-5 komada unutra drzati. Filter, evo ovaj ovdje mali, za samo 50kn, taj vam je odlican za taj akvarij. Biljke vam netrebaju, evo vam ove krasne umjetne, bas su super, vidite..... i eto ti novih akvarista, koji kuci donesu akvarij, operu ga, naspu vodu, ubace ribe, i za par dana veselo idu u shop po novu turu riba, jer je ona prva najvjerovatnije uginula.....

to je biznis, i ljudi koji rade na takvim mjestima, kao i u svakoj trgovini, ne mogu protiv toga, i protiv "pravila" firme u kojoj rade, jer najcesce, mjesec bez prodaje, je njima mjesec bez ili sa drasticno smanjenom placom. I gdje bi oni prvi dospjeli, kada bi uopce pokusavali objasniti, nauciti ljude, i prodati sve i onako kako bi trebalo? Na birou, sigurno.

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 18, 2012, 10:59:07 prijepodne »

Znaju, itekako znaju. Samo, gdje bi dospjeli da kazu? Mislis da smiju reci, ako pricamo o obicnim zaposlenicima u takvom shopu? Sto mislis kako bi to izgledalo? Hajmo realno, shopovi i "zive" od ljudi koji neznaju, koji bi nekakve ribice, i kojima je moguce prodati lijepu pricu, i u jednom potezu utrpati akvarij, par ribica i eventualno filter, sve za 200kn, jer neka veca cifra ionako prelazi njihove okvire shvacanja. I u slucaju kad bi takvi u shopu dobili matematiku da bi za drzanje 2-3 slatke male zlatne ribice trebali izdvojiti barem 1000kn, mislis da bi shop u tom slucaju ista prodao? Jer, akvarij od barem 100 litara ti je cca 400kn, samo staklo. Plus kvalitetan filter, jos barem 300-400, pa ribe, pa eventualno kakav grijac, hrana, nesto mozda malo dodatno, i to je cifra bez ulazenja u problematiku "zivo bilje i rasvjeta u akvariju"......

Od njih 50 iz te kategorije, jedan bi prihvatio argumente da se jednostavno drugacije nebi trebalo, i da je to ta cifra i ta "potreba" ukoliko zeli kvalitetno drzati te i te ribe.

Ovako je jednostavnije, i jamci skoro pa sigurnu potrebu. 10 litara akvarij? Naravno da moze, mozete i 4-5 komada unutra drzati. Filter, evo ovaj ovdje mali, za samo 50kn, taj vam je odlican za taj akvarij. Biljke vam netrebaju, evo vam ove krasne umjetne, bas su super, vidite..... i eto ti novih akvarista, koji kuci donesu akvarij, operu ga, naspu vodu, ubace ribe, i za par dana veselo idu u shop po novu turu riba, jer je ona prva najvjerovatnije uginula.....

to je biznis, i ljudi koji rade na takvim mjestima, kao i u svakoj trgovini, ne mogu protiv toga, i protiv "pravila" firme u kojoj rade, jer najcesce, mjesec bez prodaje, je njima mjesec bez ili sa drasticno smanjenom placom. I gdje bi oni prvi dospjeli, kada bi uopce pokusavali objasniti, nauciti ljude, i prodati sve i onako kako bi trebalo? Na birou, sigurno.

znam ja sve....ja nemam niti filter niti nisata samo svakih 3-4 dana mjenjam kompletnu vodu i onda nite nikakve kemikalije ne dodajem..prve tri zlatice koje sam kupio i stajale u tom akvariju zivjele su negdje 4-5g