Svibanj 03, 2025, 00:19:14 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Neretvanske kozice??  (Posjeta: 7106 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Odg: Neretvanske kozice??
« Odgovori #25 u: Travanj 19, 2012, 23:17:45 poslijepodne »
Lovio ih na samom ušću Neretve ili u Metkoviću sve ti je isto. More ulazi kad je plima ( a i bez plime) do Metkovića i čak do Gabele. Osobno sam bio nazočan prošlog ljeta mjerenju saliniteta ( neki Institut iz Dubrovnika ?? ) prilikom ribolova u Opuzenu. I u razgovoru s tim studentom koji je uzimao uzorke i na licu mjesta mjerio salinitet saznao da je salinitet na dnu i sredini Neretve oko 9-10 što je skoro  čisto more , a samo površinski sloj od cca 0.5 met. je oko 0-1 tj. slatka voda. Slana voda ,koja je teža od slatke, je zbog slabog dotoka vode iz BiH ušla duboko u kopno , a ono malo slatke vode ( lakša) što dotiče doslovno se navlači na slanu i površinom teče vani u more. Čudno i za ne vjerovati  je dok sjediš na obali i gledaš u vodu i vidiš da recimo najlonska kesica na met. ili više dubine ide polagano uzvodno , a nekakva trava ili slama po površini ide nizvodno. Za nevjerovat! Tako da gdje god lovio kozice one su iste , navikle na boćatu vodu. Lakše ćeš ih uloviti u plićaku na samom ušću. Zagrni nogavice do koljena uzmi sak (mrežicu) i proguraj par metara kroz plićak pun trave. Garantiram ti barem 20 kom. Ako želiš istu stvar uradi na Baćinskim jezerima koja su 100% slatka. Kozice su izgledom iste samo su uvijek ove iz jezera upola manje. Ovih dana je Neretva malo nabujala pa mislim da je poprilično izgurala more vani. Uostalom ako želiš nazovi me pa možemo zajedno u lov da ti pokažem gdje i kako! :police: :tongue: :a078: :a078: Javi se na pp.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #26 u: Travanj 20, 2012, 07:50:55 prijepodne »
eto tu vam se i nalazi odgovor, uslojenost vode i prodor slanog klina kroz usce .. zato te pretpostavke da neki organizam koji zivi u bocatoj vodi (kao ova kozica na pr) mozete vremenom naviknuti na slatku vodu, ne drzi vodu. da je to tako, pa ova vrsta kozice bi se sama kroz tijek desetina (i stotina) tisuca godina prilagodila slatkoj vodi - a dokaz za to bi bio nalaz te vrste u svim slatkovodnim stanistima uz nasu obalu - lokvama, barama, jezerima, potocima (naravno, u odg temperaturnom pojasu).. medjutim, to nije tako, pa ih mozemo nac samo u bocatoj vodi, uscima rijeka u more.. ne kazem da se to mozda nece i dogodit, ali na zalost to ne ide tako, ipak evolucija ide nesto sporije...eto je fakat, ali bilo bi tako super da uspije  :)

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #27 u: Travanj 20, 2012, 09:53:28 prijepodne »
Evo malo Neretve!

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Travanj 20, 2012, 11:30:31 prijepodne »
Hvala na korisnim informacijama.
Imam dva mala akvarija od 9l. Mislim da će biti prikladni. Kolki ima salinitet najbolje odgovara.  je li ok da uspem 1/4 mora?

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #29 u: Travanj 20, 2012, 12:25:57 poslijepodne »
Nemam iskustva s kozama ali mislim da je dosta!

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #30 u: Travanj 20, 2012, 19:08:01 poslijepodne »
eto ideje - biotopski akvarij usca neretve  ;) ... a sto se tice soli, nase more je dosta slano, mislim oko 37 - 38 promila: jeli negdje dole gaso napisao da neretva pri dnu ima 9 -10 ..?.. bio sam u nekom tekstu nasao da i 2 promila zaustavljaju smrtnost u kozica, tako da mislim da bi  na pr petica bila skroz ok, eto samo jos malo matematike .. pozdrav

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #31 u: Srpanj 02, 2012, 18:12:30 poslijepodne »
jel isao netko u lov i probao ih adaptirati u akvarijske uslove?