Kolovoz 02, 2025, 16:02:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi u akvaristici  (Posjeta: 2460 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gaby123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
novi u akvaristici
« u: Veljača 09, 2012, 18:02:48 poslijepodne »
Pozz,ovako kupit cu si akvarij od min. 100l pa me zanima oprema za akvarij(sva) i neke ribice koje su za pocetnike.....i naravno kakve kemikalije trebam?  :)

Hvala! :)

Offline Najki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Odg: novi u akvaristici
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2012, 18:21:50 poslijepodne »
po meni, prvo se trebaš zapitati kakav akvarij želiš, dal toplovodni ili hladnovodni, dal biljni ili ne... Trebao bi dat malo više smjernica i informacija o svom naumu da ti ljudi mogu preciznije odgovorit, no u svakom slučaju ti treba filter, svijetlo i grijač(za toplovodni akvarij)...  ;)

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2012, 18:37:52 poslijepodne »
Ovaka definitivno zelim toplovodni akvarij...biljni da ali s nekim nezahtjevnim biljem..mozes neke odredene stvari reci od koliko wati grijac,rasvjeta filter i to..i jako mi se od ribica svidaju crvene neonke.. :)

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2012, 19:07:02 poslijepodne »
Ako želiš sam složiti akvarij moram ti reč da trebaš svakako biti strpljiv i spretan i domišljat, a to znači kad kupiš samo staklo onda trebaš napraviti i poklopac i rasvjetu a to iziskuje spretne ruke i dosta posla, prije toga moraš odlučiti kakav filter želiš ( unutarnji, vanjski, hang on ), grijač se u pravilu uzimaš wat po litri, bolje malo više, al sve u svemu iz svog iskustva znam da je potrebno  znat sa alatom, strujom, materijalom i drugim da napraviš svoj aq. Prije tog sveg treba proučit dosta o akvaristici, ribama, bilju, biotopima, opremi i još puno drugih stvari ak se misli ozbiljno krenut u te vode. Samo naprijed !!!

Offline ttomy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2012, 19:13:56 poslijepodne »
Bilo bi najbolje da najprije procitas prirucnik za pocetnike, bit ce ti puno toga jasnije

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2012, 19:21:01 poslijepodne »
pozdrav,imaš sve informacije na forumu,tako ćeš najbolje odlučiti  :up:

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2012, 19:46:55 poslijepodne »
Ako želiš sam složiti akvarij moram ti reč da trebaš svakako biti strpljiv i spretan i domišljat, a to znači kad kupiš samo staklo onda trebaš napraviti i poklopac i rasvjetu a to iziskuje spretne ruke i dosta posla, prije toga moraš odlučiti kakav filter želiš ( unutarnji, vanjski, hang on ), grijač se u pravilu uzimaš wat po litri, bolje malo više, al sve u svemu iz svog iskustva znam da je potrebno  znat sa alatom, strujom, materijalom i drugim da napraviš svoj aq. Prije tog sveg treba proučit dosta o akvaristici, ribama, bilju, biotopima, opremi i još puno drugih stvari ak se misli ozbiljno krenut u te vode. Samo naprijed !!!
necu ga ja raditi...dat cu da mi ga naprave u svijetu stakla :)
Filtr vanjsk..ali mozes mi pojasniti malo taj hang on?
I da mislim stvarno u akvaristici..razmnozavanje! :)

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2012, 19:57:16 poslijepodne »
http://www.aquatichouse.com/FILTRATION%20MENU_files/Aquaclear.asp
to ti je hang on filter ali mislim da ti on nije za 100 litara.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2012, 20:57:10 poslijepodne »
Svakako pročitaj priručnik za početnike, malo guglaj i sve če ti biti jasnije. I naravno pitaj slobodno sve što te zanima i nije ti jasno, za to smo svi tu. Hang on filter se okači za stjenku akvarija kao kutija, možeš i njih uzet u obzir jer ih ima i za veče akvarije, ja ga imam i super sam zadovoljan s njim, nečujan je i dobro radi svoj posao i lako se održava, najbolji i najskuplji su vanjski kanisteri no vidjet ćeš sve kad malo proguglaš  pa odlučiš koja bi ti bila najbolja varijanta. Što se tiče riba svakako bi ti za početak preporučio nezahtjevne vrste, pogledaj tu u bazi riba pa ćeš vidjet, one najatraktivnije su ti u većini slučajeva i najzahtjevnije, no sve ćeš skužit s vremenom.

Offline lordalenus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2012, 21:13:26 poslijepodne »
Pozdrav, evo ja imam isto mišljenje kao i kolege, dakle prvo pročitaj priručnik...tamo ti lijepo piše..nađi neko lijepo mjesto u stanu/kući gdje sunce ne udara direkt i da nije pored radijator. Znači za 100l ti treba filtet vanjski/unutarnji, grijač od 100W, preporučio bih ti 150W bolje više, rasvjeta...to ovisi o vrstama biljaka...svaka biljka ima različite potrebe..treba ti oprema za održavanje akvarija, gnojiva, hrane...puno toga..prvo stavi cijene na papir i vidi dali si to možeš odjednom priuštiti, a ne ko ja prvi put...hehe začudio sam se koliko me koštalo, a mogao sam to jednostavnije riješiti...Od ribica bih ti preporučio živorotke...gruppy, molly, platy, neonke su lijepe i savršene za toplovodne akvarije, ali za njih treba pripremati dosta akvarij...zato ti ih ne bi preporučio...par riba s dna(ancistrus, par koriča...) Akvaristika nije..."razmnožavanje" vidim da si to napisao...to sam i ja mislio kada sam tek počeo...imati puno ribica...ali...kada ti se nakoti 200 ribica i kada narastu za njih ne bio dovoljan ni 500 litarski akvarij, a kamoli taj 100-litraš...za razmnožavanje ti treba isto puno opreme i živaca..treba ti kotilica...itd..ne želim ti sada puniti glavu time...znam da sam tu svega nadrobio, ali nadam se da ću ti pomoči i da ćeš nešto naučiti..Samo naprijed i nemoj odustajati od akvaristike čim dođe prvi problem...kada središ akvarij kako treba i budeš uživao u njemu biti ćeš zahvalan sam sebi što si došao na forum i pitao za savjet, a ne kao mnogi drugi koji sami pokušaju...pa samo zbrajaju gubitke...

:AkTer:

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2012, 21:18:18 poslijepodne »
Hvala!! Vjerovatno cu uzeti taj hang on...a akvarij sam rekai min.100l ali ja vise razmisljam o nekom od 90x50x50.....mozete mi preporuciti neke nezahtjevne biljke?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2012, 21:23:59 poslijepodne »
nemoj bas svakom dati da ti radi akvarij, pogotovo neki veci. i nemoj stediti na filteru, on ti je srce akvarija..idi na sto veci mozes, radije jos skupljaj nego da poslje dvaput trosis

Offline lordalenus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2012, 21:30:15 poslijepodne »
To je još i bolje jer znaš kako se kaže...što veće to bolje...225l bi bilo super, bilje imaš i u priručniku, za sada samo čitaj i čitaj priručnik...makar ga pročitaj 5 puta ali kažem ti da tamo imaš skoro sve..ali ako stvarno ne razumiješ nešto javi nam se  ;) ;)

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2012, 21:44:09 poslijepodne »
nemoj bas svakom dati da ti radi akvarij, pogotovo neki veci. i nemoj stediti na filteru, on ti je srce akvarija..idi na sto veci mozes, radije jos skupljaj nego da poslje dvaput trosis
ne brini poznam tog covjeka i nije mu prvi put da radi akvarij....filter ce ici kako kazes sto jaci...
Da vas pitam ima puno tema o Co2 pa jeli to potrebno u akvariju...
Mjesto sam nasao u mojoj spavacoj sobi,nema radijatora a ni sunca  :P
Procitat cu prirucnik kad odem na komp... :)

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 09, 2012, 21:59:21 poslijepodne »
ako želiš malo više bilja,da lijepo raste potreban ti je co2,gnojenje,podloga i rasvjeta.za takav veći aq mislim da hang on i nije najbolje rješenje.on ti mora visiti na stranici akvarija a mora biti dosta velik za tu količinu vode.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2012, 22:09:52 poslijepodne »
samo to ti isto ovisi, dal mu nije prvi od 50, 100 ili 300l. ali akomu ti vjerujes, ok, meni svejedno i nadam se da bude sve 5.
co2 ti netreba u pocetku sigurno, a mozes i vise loseg napravit nego dobrog ako neznas sto radis. bolje sredi ostale stvari, kada se malo izucis onda odluci dalje. to je i tako high tech i postepeno se kupuje, bar srednja klasa ljudi :)  raste bilje i bez toga svega ali sporije. co2, jako svjetlo i gnojenje moze potaknuti jaki rasti bilja ali i donest i druge probleme, zato nije za pocetnika bas, a nije ni jeftino. ako imas novaca bolje sada samo idi na kvalitetno svjetlo i filter. a svjetlo nemoras koristiti punom snagom zasad ali glavno da ga imas pa ces se postepeno vec uhodati u to sve

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2012, 22:15:17 poslijepodne »
Ovako ja bi u akvarij stavio 3-4 biljke i to naj jednostavnije...a mogu li sve vrste isto ici u akvarij bez bilja?
Filter moze i vanjski ali mozete mi reci otprilike koliko kosta dobar i jak filter za ovu litrazu...i dali jako se cuje?

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2012, 22:26:01 poslijepodne »
akvarij slažeš biotopski,pokušavaš što više napraviti imitaciju prirode.imaš riba koje ne idu u biljne aq,to je tvoj izbor koje ribice i koji biotop.na forumu ti dosta hvale haqos expro 1200 i da nije skup.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23222.0
« Zadnja izmjena: Veljača 09, 2012, 22:31:55 poslijepodne od shumy »

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 09, 2012, 22:56:51 poslijepodne »
Ovako,moj  nece biti s biljkama nego bez zbog ovih slatkih ribica koje ne slici ima shumy  :)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 09, 2012, 23:00:33 poslijepodne »
za te slatke ribice trebas dobar filter :)
kupi kineza ako nemas previse love, taj haqos je sasvim pristojan filter a bolji nego ijedan unutarnji. rasvjeta ti onda netreba jaka, 1 ili 2 cijevi uvrh glave.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #20 u: Veljača 09, 2012, 23:05:12 poslijepodne »
Hvala!! Vjerovatno cu uzeti taj hang on...a akvarij sam rekai min.100l ali ja vise razmisljam o nekom od 90x50x50.....mozete mi preporuciti neke nezahtjevne biljke?

Cijene filtera, onako okvrino možeš pogledati tu :
http://www.pet-centar.hr/Proizvodi.aspx?filters=c5d43d43-c11d-419d-9c48-a87c28dbc963|fba27f46-1313-497a-ab58-b49cd549cdf1&sort=PRODUCT_PRICE-BDESC

Ili još bolje tu:
http://www.aquashop.si/Category-Filtriranje_1035.aspx - uskoro bi se trebala otvoriti i HR podružnica www.aquashop.hr

Hang oni nisu baš najbolji za veće akvarije, imaju premali kapacitet filter materijala, ako su veći smetaju. Filteri nisu glasni, ali nisu nečujni - brujanje se uvijek malo čuje.

Dok određuješ veličinu akvarija vodi se dužinom fluorescentnih T5 lampi kako ne bi ispalo da ti bude koji cm prekratak.

Nezahtjevne biljke su recimo Anubiasi (ima velikih i malih) i Microsoriumi koji se ne sade u podlogu već se pričvrse za drvo ili panj, mahovine, većina Crypotocorina, Sagitaria, Valisneria, Bacopa itd

Neke ribe mogu biti bez bilja, afrički ciklidi obično ga iščupaju ili pojedu, a neke pak moraju biti u dobro zabiljenom akvariju. Zapravo sve će preživjeti bez bilja ali će neke biti pod stresom.

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 09, 2012, 23:12:26 poslijepodne »
Oooo bome filter kosta 1000kn..gledao sam eheim..jesu li ti dobri ili ima neki bolji?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 09, 2012, 23:14:03 poslijepodne »
nema, u nacelu :)

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 09, 2012, 23:19:31 poslijepodne »
Ok hvala..od ribica ce ici razne vrste malawi ciklida... :)

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 09, 2012, 23:24:35 poslijepodne »
Moze li mi se neki akvarist(iskusniji) javiti na pp da ide s menom u kupnju ribica i ostalog da mi ne uvale neko sr :-Xe