Srpanj 22, 2025, 12:32:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izmjena vode u akvariju - odvodna cijev  (Posjeta: 2829 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pancho_Villa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Izmjena vode u akvariju - odvodna cijev
« u: Veljača 06, 2012, 21:28:12 poslijepodne »
S obzirom da imam u planu novi akvarij raditi, svaša mi se mota po glavi pa evo jedne od mojih zamisli na slici (link je ispod teksta).

Br. 1 zanemarite.

Pod brojem 2 je cijev za otjecanje vode koja je postavljena do razine do koje bi voda mogla otjecati.
Na vrhu bi bio neki čep, koji kada bi došlo vrijeme za izmjenu bi se samo odčepio, te bi voda otekla do razine cijevi.
E sad ne znam koliko je to sigurno da ne bude poplave odnosno da mi voda ne iscuri neželjeno?

To mi je opcija da probijem vanjski zid i da ta cijev ide van kuće (kao na slici).
Pitanje je da li bi mi se ako je vani jako hladno ili vruće putem te cijevi ta toplina jako odražavala na temperaturu u akvariju?

Htio bih napraviti nešto (polu) automatski da nema puno posla  8)
Ima li netko bolji prijedlog, a da nisu uključeni karnisteri?

http://imageshack.us/photo/my-images/689/primjerzapranjenjeakvar.jpg/

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Izmjena vode u akvariju - odvodna cijev
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2012, 21:29:34 poslijepodne »
S obzirom da imam u planu novi akvarij raditi, svaša mi se mota po glavi pa evo jedne od moji zamisli na slici.

Br. 1 zanemarite.

Pod brojem 2 je cijev za otjecanje vode koja je postavljena do razine do koje bi voda mogla otjecati.
Na vrhu bi bio neki čep, koji kada bi došlo vrijeme za izmjenu bi se samo odčepio, te bi voda otekla do razine cijevi.
E sad ne znam koliko je to sigurno da ne bude poplave odnosno da mi voda ne iscuri neželjeno?

To mi je opcija da probijem vanjski zid i da ta cijev ide van kuće (kao na slici).
Pitanje je da li bi mi se ako je vani jako hladno ili vruće putem te cijevi ta toplina jako odražavala na temperaturu u akvariju?

Htio bih napraviti nešto (polu) automatski da nema puno posla  8)
Ima li netko bolji prijedlog, a da nisu uključeni karnisteri?

ja sam stavio T nastavak na izlaznu cijev iz vanjskog filtera... samo otvorim ventil i voda ide

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 06, 2012, 21:32:04 poslijepodne »
ja sam stavio T nastavak na izlaznu cijev iz vanjskog filtera... samo otvorim ventil i voda ide

Jel imaš kakvu sliku možda?
Nisam baš na TI sa tim nastavcima i sl.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 06, 2012, 21:50:16 poslijepodne »
to mislis busiti akvarij? na boku se moze staviti trokraki ventil kod rupe pa ispod i s strane nastavak za gumenu, za filter i odvod. voda normalno cirkulira a kad se ventil okrene onda ju posaljes na taj t izlaz susjedu po nosivom zidu di vec zelis :)
-a ovo tvoje, ako taj cep nema dobro zaptivanje pomocu gume uvjek ce bar malo vode oticati, osim ako nije vrh cijevi van vode, naravno.
toplina i hladnoca nemogu na taj nacin utjecati na akvarij, bar ne u nekoj primjetnoj kolicini. plasticna cijev ne provodi dobro toplinu a i zrak u njoj nece imati preveliku razliku od sobne, pogotovo sto je blize akvariju. uz to, nista necirkulira kroz nju pa stvarno neznam sta bi toliko odvodilo/dovodilo toplinu

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2012, 21:56:16 poslijepodne »
to mislis busiti akvarij? na boku se moze staviti trokraki ventil kod rupe pa ispod i s strane nastavak za gumenu, za filter i odvod. voda normalno cirkulira a kad se ventil okrene onda ju posaljes na taj t izlaz susjedu po nosivom zidu di vec zelis :)
-a ovo tvoje, ako taj cep nema dobro zaptivanje pomocu gume uvjek ce bar malo vode oticati, osim ako nije vrh cijevi van vode, naravno.
toplina i hladnoca nemogu na taj nacin utjecati na akvarij, bar ne u nekoj primjetnoj kolicini. plasticna cijev ne provodi dobro toplinu a i zrak u njoj nece imati preveliku razliku od sobne, pogotovo sto je blize akvariju. uz to, nista necirkulira kroz nju pa stvarno neznam sta bi toliko odvodilo/dovodilo toplinu

Da, taj ventil bi bio bolje rješenje možda...jedino mi nije jasno zašto trokraki, trebaju mi samo dva kraja.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2012, 22:00:42 poslijepodne »
ja sam mislio ako ga spajas preko filtera pa da on tjera vodu van, zato trokraki-1.filter, 2.odvod, 3.akvarij. inace je dosta obican ako bi cijev bila pod vodom pa bi samo otvorio prilikom zamjene

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2012, 22:06:08 poslijepodne »
Uzmes powerhead i stavis ga u akvarij na zeljenu visinu i spojis ga na trokraki ventil. Jedno crijevo bi islo van a drugo bi se spajalo na dovod vode.
Prebacis trokraki na izljev, upalis powerhead i on pumpa dok mu ne padne razina vode. Tad iskljucis powerhead, prebacis trokraki na  ulaz vode i otvoris pipu.

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2012, 00:05:03 prijepodne »
Uzmes powerhead i stavis ga u akvarij na zeljenu visinu i spojis ga na trokraki ventil. Jedno crijevo bi islo van a drugo bi se spajalo na dovod vode.
Prebacis trokraki na izljev, upalis powerhead i on pumpa dok mu ne padne razina vode. Tad iskljucis powerhead, prebacis trokraki na  ulaz vode i otvoris pipu.

tako nekako

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2012, 13:19:50 poslijepodne »

Hvala  ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 10, 2012, 13:27:45 poslijepodne »

Hvala  ;)

Za trostruki ventil ja bi isao na ovako nesto

http://www.ebay.com/itm/Hozelock-2-Way-Garden-Dual-Tap-Connector-2155-/350528725819?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519d23e33b

Treba pripazit na powerhead da se ne bi pregrijao, trebao bi prestat pumpat kad povuce zrak. Ali motor bi i dalje ostao u vodi

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 10, 2012, 15:39:01 poslijepodne »
imaju i u-pvc trokrakti, montaza bolje izgleda s takvim cijevima ali su prilicno skupi
-ili jos bolje, oni elektronicki :)

Offline hrhonda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
« Odgovori #11 u: Veljača 10, 2012, 15:45:04 poslijepodne »
Mislim da sve to nema smisla zato sto je prilikom izbacivanja vode pozeljno usisati podlogu a ne samo vodu izbaciti van

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 10, 2012, 16:11:46 poslijepodne »
svakako je pozeljno, ali to ovisi i o vrsti akvarija koliko ucestalo treba a na ovaj nacin, poluautomatizacije, ljudi obicno mjenjaju vodu cesce nego inace s kantama pa ipak ima beneficija od toga

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 10, 2012, 16:23:59 poslijepodne »
Moze se umjesto unutrasnje staviti vanjska pumpa i na nju crijevo za usis sa zvonom.

Offline caco

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #14 u: Veljača 19, 2012, 00:30:48 prijepodne »

Šta mislite o ovome kao sigurnosnom odvodu u slučaju problema sa prelijevanjem vode iz akvarija, s tim što bi bilo idealno vanjski dio cijevi spojiti npr.u oluk i sl, a mogao bi se koristiti i kao odvod za otpadnu vodu, znači samo bi se dodavala voda u akvarij, višak bi izlazio na navedeni izlaz i uz sve to bi se polaganim dosipanjem rješavali masnog površinskog dijela vode.

U takav odvod bi se mogao spojiti i usisavač dna akvarija.

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2012, 08:07:55 prijepodne »
Mislim da sve to nema smisla zato sto je prilikom izbacivanja vode pozeljno usisati podlogu a ne samo vodu izbaciti van

Upravo tako. Minimalno jednom mjesečno potrebno je posalgati dno, sve ovisi o flori i fauni i veličini akvarija.