Srpanj 31, 2025, 01:45:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: koje ribe s Frontosama?  (Posjeta: 4928 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrhonda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Tanganiyika 840l Frontosa zaire kitumba
koje ribe s Frontosama?
« u: Veljača 05, 2012, 15:18:55 poslijepodne »
Evo kolege razmisljam o novom akvariju u kojem bih drzao frontose . Kako sam do sada bio opsjednut samo malawcima malo znam o tanganyci . zanima me koje ribe ako je moguce zute boje radi kontrasta mogu ici s njima no nije pod must da budu zute! svidjaju mi se i ikole pa neznam dali mogu i one, slike riba koje mi savjetujete bile bi povoljne . slobodno dajte savjete i o prehrani i drugim stvarima koje se razlikuju od drzanja malawaca. volio bih se prvo dobro informirat prije postavljanja tanka da ne bude poslije "EH DA SAM ZNAO" ! Nisam specijalizirao vrstu Frontosa jer ni tu jos nisam na cisto, zanima me i koliko ih se maximalno moze drzati u 450l. ajte hvala!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: koje ribe s Frontosama?
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2012, 15:39:10 poslijepodne »
ja sam znao viđati da neki s njima drze calvuse, sto je po meni prekrasna riba, tako da mislim da se dobro slazu u kombinaciji.. a na tu litrazu, ja nebi isao vise od 4,5kom mozda 6, jer ipak ti ciklidi dosta narastu, ali sve ovisi koju vrstu izaberes.. kolega papa bi ti mogao pomoci vise o odabiru riba u kombinaciji s njima, pa cemo cekati i njegov odgovor ako se pojavi ubrzo na forumu.. :)

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2012, 15:57:29 poslijepodne »
mozes staviti leleupie

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2012, 16:28:50 poslijepodne »
e lijepe su te frontoze i ja planiram jos  jedan akvarij ali neznam sto bi stavio unutra dali malawi ili tanganjiku ova slika me vuce

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2012, 16:59:03 poslijepodne »
da ove slike bas privlace, lijepe su frontose, i vjerujem da ih je uzitak imati..

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2012, 17:22:23 poslijepodne »
mozes staviti leleupie

slažem se

ikole nebi išle zbog prehrane. Ikole su "biljojedi" dok su frontoze "mesojedi"

Mogu leleupiji, julidochromisi , calvusi, compressicepsi, brevisi, itd... znači sve što se hrani na bazi mesa
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 05, 2012, 17:50:28 poslijepodne »
e lijepe su te frontoze i ja planiram jos  jedan akvarij ali neznam sto bi stavio unutra dali malawi ili tanganjiku ova slika me vuce

da da da imas na youtubu snimku tog akvarija sfrontosama ,ako ju nadjes skontat ces negdje pred kraj videa neku jeb... cudnu ribu a akvarij na snimci djeluje strasno samo pazi ima ga na vise videa valjda je covjek uploadovo malo malo pa nadji posljednju!

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2012, 17:51:51 poslijepodne »
mozes staviti leleupie

slažem se

ikole nebi išle zbog prehrane. Ikole su "biljojedi" dok su frontoze "mesojedi"

Mogu leleupiji, julidochromisi , calvusi, compressicepsi, brevisi, itd... znači sve što se hrani na bazi mesa

a dali ikole mogu u malawi jer cuo sam da su poprilicno agresivni! svidjaju mi se pa bi ih negdje smijestio par kom

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 05, 2012, 18:00:09 poslijepodne »
vidi ovu lijepu postavu rasvijete, mislim da s totalno prigusenom rasvijetom u plavom tonu tankovi s frontosama izgledaju strasno.
DRC i BAICE ova slika sto sam si stavio za avatara je ko stvorena za vas dvojicu jer mislim da ste od nas najvise zaglibili :D :D :D :up:

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 05, 2012, 18:41:02 poslijepodne »
vidi ovu lijepu postavu rasvijete, mislim da s totalno prigusenom rasvijetom u plavom tonu tankovi s frontosama izgledaju strasno.
DRC i BAICE ova slika sto sam si stavio za avatara je ko stvorena za vas dvojicu jer mislim da ste od nas najvise zaglibili :D :D :D :up:

a svi smo mi zaglibili s vama zajedno nikad dosta  :roll:

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 05, 2012, 18:48:48 poslijepodne »
na ovaj video si mislio i ribu na videu u  2.09 min.

240G Lake Tanganyika Tanks with Frontosa

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 05, 2012, 19:11:51 poslijepodne »
Da to je ta. jel znas koja je

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 05, 2012, 20:08:33 poslijepodne »

lamprologus calvus ali jako odrasli tj. stari

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 05, 2012, 20:34:27 poslijepodne »

mislim da si pogrijesio to ti je Altolamprologus compressiceps 'Gold Head' , sory i ja sam sad malo istrazivao . strasno izgleda no cijeli je tank jeb...n!

Offline papa

• Punopravni član
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #14 u: Veljača 06, 2012, 11:13:19 prijepodne »
Pozdrav Honda!

Evo samo cu quotat i na brzinu prilagodit post sa jednog drugog topica gdje sam covjeku dao natuknice za ove prekrasne ciklide!

Citat:
Drago mi je vidjet da ima jos ljudi koji se interesiraju za ovog prekrasnog ciklida, po meni najljepsi Tanganyikanac.
Evo ti par natuknica na koje bi definitivno trebao obratit paznju ako ces drzati Cyphotilapiu.
Cyphotilapia se najbolje osjeca na temperaturama od 24 -26 C° (meni je recimo cak i na 27 i nikakvih problema ma nebude ti problema ni na 28 isto tako),

Iskusni frontozasi preporucaju po odrasloj jedinki cca 100 L, gledajuci tvoju litrazu znaci realno bi bilo na kraju imas max cca 5-6 jedinki odraslih na tu litrazu (naravno ti mozes uzet vise od 5 malih pa kad porastu napravis odabir i ostavis si najljepsih 5). Setup i sustanari za Cyphotilapiu, ona se najbolje i najzdravije osjeca ako je dominantna riba u akvariju, znaci zaboravi sada neke agresivne sustanare ili velike sustanare i na kraju krajeva previse sustanara, ona mora biti dominantna riba, u protivnom dolazi do dve stvari ili je agresivna i pobije te sustanare ili pak obratno previse stresa gdje je onda samo pitanje vremena kad ce ju bolestina neka sabit, naravno sad ce neko reci da ali ja sam vidio taj i taj tank s ovom ili onom kombinacijom riba s frontosama i sve su bile dobre, ja govorim koji su uvjeti za nju idealni ili barem pozeljni da se zdravo razvija i da ti se prikaze u svom najboljem svijetlu.

One vole i to je isto cak pozeljno, sitniji pjesak koji jako cesto trpaju u usta (prosijavaju kroz skrge, na taj nacin traze hranu u prirodu i ciste skrge), pa mozda da stavis onaj sitniji pjesak...

Voda, znaci 24 - 26 C°, ph 8 - 8,6 ostale parametre ja ni ne mjerim mi u ZG-u imamo dokazano vodu koja pase vecini ciklida bez nekih dodatni buffera etc. Izmjena vode slobodno mjenjas svakih 10 dana znaci 3x mjesecno po 30-40% volumena vode svog akvarija uz dodavanje FFM-a (ili Prime) i definitivno preporucujem "sol" za ciklide Seachem Cichlid Lake Salt (moze i recimo od Nutrafina mislim da se zove African Cichlid conditioner) to su razno razni minerali i ostali elementi koji se nalaze u jezeru i jaaako su dobrodosli ribekima. Sad neznam kakvu vodu imas u Rijeci i dali ces imat potrebe za nekim od buffera da reguliras ph to moras vidjet sam ili pitat nekog od kolega s foruma koji su u rijeci i drze ciklide.

Pogodni sustanari za Frontose, opet velim ljudi rade svasta, moje osobno iskustvo i vecina ljudi sa www.frontosa.com (koji ti toplo preporucam) su recimo neki od porodice Altolamprologus ili Calvus ili pak Compressiceps, Neolamprologus leleupi, Cyprichromis leptosome po mogucnosti jumbo, nemoj pretjerivati s kolicinom sustanara vjeruj mi ako budu dominantne uzivat ces u njihovom vrlo specificnom ponasanju i nacinu na koji vladaju tankom, za sve ove sustanare vrijedi pravilo stavit ih ili sto odraslije a ako nemozes doci mogu i mali ali obavezno onda da su i frontose male ne vece od 5-6 cm, jel ce postat njihovim ruckom, cak i kasnije ti sustanari nece biti sto posto sigurni ali ako odrastaju zajedno velika je sansa da se slazu kasnije...

Prehrana, sto raznovrsnija hrana za carnivore naravno, od zive smrznuti pacificki krill Ruto, ili neki sl drugi i to kombiniras kroz tjedan i naravno 1 dan u tjednu post, ako su svi mali taj post i nemoras odma prakticirati nek malo se privknu i dobiju malo na masi na pocetku pa kasnije pocnes uvoditi taj dan posta...

Oko odabira varijante Cyphotilapia mozes me kontaktirati preko pp-a o detaljima i dobavljivosti...

lp

papa

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 06, 2012, 11:48:19 prijepodne »
Hvala papa tu je sve sto me zanima. jos samo neznam dali vole mirniju vodu ili je dobro imati koju stream pumpu

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 06, 2012, 11:50:30 prijepodne »
dapace streamerica!

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 06, 2012, 19:11:13 poslijepodne »

mislim da si pogrijesio to ti je Altolamprologus compressiceps 'Gold Head' , sory i ja sam sad malo istrazivao . strasno izgleda no cijeli je tank jeb...n!

da i ja sam skuzio kasnije da sam krivo napisao a nema frke bitno da smo saznali ;)

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 06, 2012, 19:19:51 poslijepodne »
strasno koliko me privlaci tank s frontosama! tesko je prodat ovaj moj akvarij od 400l , ulozio sam puno u njega i nebi ga dao dabe a ako se proda onda radim veliki za kraj najvjerojatnije 250 60 60 s frontosama ! dok ga ne prodam ne mogu raditi veci jer nemam prostora s ovim postojecim, iako mi zao vise mojih riba nego akvarija no za malawce cu poslije napraviti jedan manji od oko 200l cisto jer ne mogu bez njih!

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 15, 2012, 19:17:40 poslijepodne »
dolege da ne otvaram novu temu da vas zamolim za jos jedan savjet. Naime dosad sam koristio vanjske filtere i materijale koji su u njim tvornicki postavljeni, sada u ovaj novi planiram napraviti dva pregradna filtera pa me zanima koje filter medije predlazete. razmisljao sam mozda u svaki filter staviti drugaciji filter materijal no to mozda nema smisla pa vas molim malo vasih savjeta!

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 16, 2012, 12:35:50 poslijepodne »
ja ti imam keramiku od sere siporax i fluvala pre filter i tri vrste spuzvi i vata i drugo nista i sve je ok

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 16, 2012, 15:24:03 poslijepodne »
ja ti imam keramiku od sere siporax i fluvala pre filter i tri vrste spuzvi i vata i drugo nista i sve je ok

x2

Siporax + tri vrste tj. gustoce/ppi spuzve i netreba nista vise  :up:

Offline hrhonda

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 16, 2012, 16:32:42 poslijepodne »
ajd hvala obojici

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #23 u: Veljača 16, 2012, 16:53:36 poslijepodne »
Ja bi stavil što više keramike,siporaks i onih plastičnih kuglica (bio...nešto), a što manje spužve i vate  ;)
Radi protoka. Mislim da ti je jedna vrsta spužve i to ona plava najgrublja dovoljna (po filteru)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #24 u: Veljača 16, 2012, 17:36:23 poslijepodne »
da slazem se sa kolegom ikotom.. i ja bi izbjegao stavljanje vate, nebi ju stavljao unutra, jer ces cesce cisiti nego inace bez vate.. ali naravno na tebi je ti odlucujes..
kolega ikota je mislio na one bio bals ;) plasticne kuglice, tako bi i ja, stavio i keramike, nesto spuzve, imas grublju i meksu, ali vatu bi izbjegao.. neznam kako tko koristi na pregradnim filterima, dosta sam cuo da stavljauju vatu, ali mislim da ima ona grublja i meksa, pa ako ces ici sa vatom, onda stavi grublju..  ;)