Kolovoz 02, 2025, 18:18:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Biljke nepogodne za akvarij  (Posjeta: 1577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Biljke nepogodne za akvarij
« u: Veljača 03, 2012, 15:40:38 poslijepodne »
..evo je na Practical fishkeeping online izdanju je izašao zanimljiv članak o tera biljkama koje se često u pet shopovima prodaju pod akvarijske.
Početnici često posegnu za takvim biljkama, pa ne bi bilo loše da prelete ovaj članak:

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=4741&utm_source=PFK_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=February_3_2012&utm_term=21_plants_to_avoid_in_the_aquarium&utm_content=html

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Biljke nepogodne za akvarij
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2012, 17:44:27 poslijepodne »
e sad jos to proslijedi PCu  :D  :roll:

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2012, 17:53:39 poslijepodne »
Definitivno superkorisno za početnike. Prodaju svašta, preskupo, a kad pitaš sve super sve pet ali nigdje konkretnih odgovora. O tom porezu na budale i šarlatanstvu ne treba trošiti riječi... hvala za link

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2012, 08:53:04 prijepodne »
Evo ja kao početnik nasjeo. Kupio biljku i svakim danom sve više propada. Ostale biljke rastu ko lude, a ova nikako. Biljka je u akvariju 3 mjeseca i već je dosta uništena, izgubila boju i počela žutiti.
I tek sad vidim zašto. Biljka je Selaginella wildenowii. Iako me čudi da je pustila novu grančicu iz korijena.

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2012, 10:26:49 prijepodne »
I ja sam kupila spathyllum wallisii prije par dana, što to znači da sam budala?
Valjda bi trgovine trebale znati što prodaju, a pogotovo trgovci. Pa još kada biljke sve zguraju u jedan akvarij jednu na drugu, pa dobro i ne vidiš što kupuješ pa se ponekad zaletiš. Posaditi ću je u lonac kada prođe zima.
Trgovci bi po  meni trebali razdvojiti biljke, terarijske i akvarijske i s nazivima, a ne da ja buljim u njih pol sata ko kreten i razmišljam koja je to biljka.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2012, 10:57:47 prijepodne »
k...trgovac treba znati :) i tako je tamo jer nemoze naci bolji posao a ne zato sto to voli i ima veliku zelju radtiu pet shopu. a to ako on misli da sve zna i kaze za nesto da je ok je vec dublji problem, ali trgovina moze prodavati sto god hoce i sto nije zabranjeno zakonom. oni ponude a ti kupi ako hoces, ako neces nemoras. ni cigare nisu dobre pa ih svaki ducan ima, alkohol, magicni uredaju s tv prodaje i tako dalje. nema tu neke velike regulacije, pise ime biljke a tvoj problem ako neznas za sta je. mislim, znam ja da to sve nije u redu i moralno ali tako to ide u zivotu
btw.kupila moja stara orhideje nedavno, rekla joj zena da ih stavi u kuglice stiropora ili gline i zaljeva samo destiliranom vodom  -?

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2012, 11:53:44 prijepodne »
ma gdje piše ime biljke?,  >:(da piše ne bih ovdje pisala gluposti. Nekada su imali uz biljku zaboden papirić i pisao je naziv biljke i to je bilo dovoljno. Netko tko se baš i ne razumije puno, pa počne kupovati biljke, pa ubode terarijske, sve mu propada, troši novac bez veze.
Biljke u dućanu od stajanja i loših uvjeta promiene boju i oblik i sada ti znaj što kupuješ... :) Ne ljutim se ja na prodavače  :)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2012, 15:52:40 poslijepodne »
pa pod sta ju onda proda na racunu? kako znaju cijenu ako nemaju imena? mislim, stvarno neznam, kod nas i tako nista ne kupujem vec dugo osim ako bas nemoram, ali trebali bi imati nazive, makar krive po obicaju :)
-nece to jos dugo biti regulirano kako spada, uvaljuju nam i za ljudsku upotrebu svasta u ljekove i prehranu, a tek dok ovakve tvari dodu na red..nacekat cemo se mi....

Offline suabhiz

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2012, 09:46:36 prijepodne »
Anubias 60,oo kn, a ostalo bilje 35,oo kn. Anubias znaju koji su, a ostalo snađi se.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2012, 11:05:51 prijepodne »
Mislim da je problem lezi u trgovinama koje nemaju dovoljno obuceno/zainteresirano osoblje i gdje je rotacija istog ,radi opcenito losih uvjeta rada, visoka.
To bilje iz uzgoja mozda i dodje u trgovinu sortirano i sa nazivima ali se to sve negdje pogubi prilikom punjenja prodajnih akvarija. Jednostavno, treba nagradjivati ljude koje se trude i koji postizu rezultate (u ovom slucaju prodajne) ali to nije u hrvatskoj poslovnoj praksi.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2012, 12:33:09 poslijepodne »
Valjda sam bio 2x u Viliju dok su prodavači vadili bilje iz kutije. Bilje nije došlo označeno i uglavnom nije došlo ono što su tražili. Pola bilja nije bilo akvarijsko. Vjerovatno su prisiljeni kupovati po principu uzmi ili ostavi.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2012, 12:40:50 poslijepodne »
vjerojatno i njih zahebavaju veci distributeri ali i vecini tih ducana nije stalo, njima je i tako 90% zarade od pasa i macaka

Offline nirvana123

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2012, 18:58:22 poslijepodne »
Znaju oni dobro što prodaju ,samo kupci ne znaju a oni na nama lijepo zarade  :klap:
Nije život težak,mi smo preslabi !!