Kolovoz 06, 2025, 12:08:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim preporuku filtera  (Posjeta: 4562 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gumby

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 56
Molim preporuku filtera
« u: Veljača 02, 2012, 16:23:49 poslijepodne »
Kao što naslov kaže, trebam savjet koji filter bi najviše odgovarao mojim potrebama, odnosno potrebama mojih ribica ;)
Imam Cayman 60 akvarij (75l) u kojem je par pajčolanki, misgurnus i jabučari. Trenutno je unutra Bluewave 03 filter, koji posao obavlja sukladno svojim mogućnostima. Namjera mi je uzeti vanjski filter, ali obzirom da ću u dogledno vrijeme nabaviti veći akvarij (cca 200l), rado bih uzeo odmah filter koji će poslužiti i za taj, veći akvarij.
Što bi mi vi preporučili?

Hvala

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Molim preporuku filtera
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2012, 17:44:05 poslijepodne »
Imamidenticnu situaciju kao i ti, cayman 60 i sada idem na 200l. Ja sam u 9mjesecu kupoo eheim 2073. I od tada preporodio akvarij. A cjerujem da ce i nanovom odradivati posao
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Veljača 02, 2012, 19:12:28 poslijepodne »
Fluval 305 ili 405, JBL e900 ili e1500, Eheim 2073, Haqos Expro 1200 (za ovaj ne znam kako nabaviti rezervne dijelove, i jel se može uopće, raspitaj se malo, ima ih ovdje dosta s tim filterom)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 02, 2012, 20:21:47 poslijepodne »
ako imas love uzmi eheim, samo gledaj da su nove serije. ako ne dobri su ti i ovi drugi. isto, uzmi najveci koji si mozes priustiti, filter nemoze biti prevelik, ukoliko je protok prebrz za tebe lako stavis plasticni ventil na cijev

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2012, 22:05:16 poslijepodne »
slažem se sa svim ovdje ali nevidim svrhu kupit prejak filter pa ga gušit ventilima kojekakvim jasno je da nemože biti prevelik ja imam 72l i aq. na kojem trenutno imam jbl e701 povečo sam rupe na spraybaru i donekle ublažio mlaz vode al bi volio vidit kako se taj problem rješava sa modelom e1500 jer svako smanjivanje protoka gušenjem istog zamene je ludost

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2012, 22:19:54 poslijepodne »
filter nemoze biti prevelik, moze samo biti bespotreban i vise novca, ali overfiltration mogucnost svakako dobro dode, ionako vecina u 100 drzi kao u 300 :)
-neces ga gusiti na ulazu vec na izlazu, to je normalno da se svaka pumpa moze regulirati na izlaznoj cijevi, samo protok padne i smanji potrosnja struje, samoj pumpi nista nemoze biti od toga, u nekim normalnim granicama, naravno.
2073 i 75 su ista wataza, vjerojatno su isti motori pa samo tvornicki blokiran na malo manji protok, a tih 200l/h i nije neka razlika, 10%. ako se ima love i misli da ce imati veci akvarij jednom onda se isplati uzeti, ako ne, i manji, pa i 2071 je i vise nego dobar, ipak su to sve kanistri a tako male akvarije ljudi uspjesno drze i s unutarnjima ili hang on koji su puno manjih volumena pa sve ok vec godinama

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2012, 01:43:06 prijepodne »
filter nemoze biti prevelik, moze samo biti bespotreban i vise novca, ali overfiltration mogucnost svakako dobro dode, ionako vecina u 100 drzi kao u 300 :)
-neces ga gusiti na ulazu vec na izlazu, to je normalno da se svaka pumpa moze regulirati na izlaznoj cijevi, samo protok padne i smanji potrosnja struje, samoj pumpi nista nemoze biti od toga, u nekim normalnim granicama, naravno.
2073 i 75 su ista wataza, vjerojatno su isti motori pa samo tvornicki blokiran na malo manji protok, a tih 200l/h i nije neka razlika, 10%. ako se ima love i misli da ce imati veci akvarij jednom onda se isplati uzeti, ako ne, i manji, pa i 2071 je i vise nego dobar, ipak su to sve kanistri a tako male akvarije ljudi uspjesno drze i s unutarnjima ili hang on koji su puno manjih volumena pa sve ok vec godinama

Ovo što si napisao s regulacijom pumpe vrijedi samo za eheim filtere, nisam siguran jel za obje serjije ili samo za elekroničku :up:

Fluvalu se protok smanjuje zatvaranjem ventila na izlazu...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Veljača 03, 2012, 01:54:56 prijepodne »

Ovo što si napisao s regulacijom pumpe vrijedi samo za eheim filtere, nisam siguran jel za obje serjije ili samo za elekroničku :up:

Fluvalu se protok smanjuje zatvaranjem ventila na izlazu...

Pa i na mom eheim 2080 koji nije elektronički nadziran je takav ventil na izlazu

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Veljača 03, 2012, 07:21:15 prijepodne »
ljudi pa pogledajte kako radi kuglasti ventil zatvara i izlaz i ulaz ravnomjerno i tvrdim 100% da je to samo opterečenje na pumpu

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2012, 09:27:31 prijepodne »
moj savjet je fluval, ja imam 305 dve godine i da kucnem radi bez greške
Virovitica - Brezovica

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 03, 2012, 11:43:58 prijepodne »
ma nepricam ja za tvornicku mogucnost regulacije, vec ti na izlaz svake pumpe/filtra mozes ugradti ventil ako hoces i smanjiti protok, pa i na fluval. nije tako jednostavno s onim plasticnim cijevima spajati ali teoretski je isto.
-kuglasti ventil uvjek bloka, i otvoren, unutarnji promjer mu je manji od cijevi. ali ako smanjis na izlazu past ce broj okretaja i wataza. filter se puno vise muci kada je prljav i prilikom usisa kada dobiva manje vode nego max.moguce a na izlazu nema otpor i dalje rula punom snagom, zato ponekad dolazi do grijanja/pregrijavanja
-neznam koliko je stvarno opterecenje pumpi ali mogu tako godinama raditi bez problema

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Veljača 03, 2012, 12:02:24 poslijepodne »
stomed NHF, ali nemoj vise  po svakoj temi :roll:
Na koju foru padne broj okretaj i potrosnja fitera smanjivanjem protoka  :question: Da ne idem sad u detalje jer je nebitno, imas magnetski rotor takav kakav je i stator zaliven u glavi takav kakav je. Nemas apsolutno nikakvu mogucnost regulacije nigdje. Rotor ima konstantan broj okretaja bez obzira na protok. I kad ga zatvoris skorz opet se vrti jednako. Skini glavu filtera i stavi ju u kantu vode pa isprobavaj.  :kava:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 03, 2012, 13:32:40 poslijepodne »
neznam za direkno razliku u potrosnji, ali ona ovisi i u cemu se vrti i prilikom kojeg otpora. rotor nema mogucnost regulacije ali zato ovisi o drugim pritiscima koji nastaju, jel da? dal se brze kroz zrak, vodu ili ulje?? mislim da tu otpor ima puno veze. ako nemoze gurati vodu dali ce se vrtnja usporiti? i da je isto..zasto se nesmije blokirati ulaz a izlaz smije? zast nebi ti blokirao ulaz u kanti vode? i  btw..cime da isprobam, da na oko brojim okretaje, nisu bas toliko maleni

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Veljača 03, 2012, 13:42:13 poslijepodne »
neznam za direkno razliku u potrosnji, ali ona ovisi i u cemu se vrti i prilikom kojeg otpora. rotor nema mogucnost regulacije ali zato ovisi o drugim pritiscima koji nastaju, jel da? dal se brze kroz zrak, vodu ili ulje?? mislim da tu otpor ima puno veze. ako nemoze gurati vodu dali ce se vrtnja usporiti? i da je isto..zasto se nesmije blokirati ulaz a izlaz smije? zast nebi ti blokirao ulaz u kanti vode? i  btw..cime da isprobam, da na oko brojim okretaje, nisu bas toliko maleni

Kroz zrak, vodu ili ulje naravno da nije isti otpor, ali filteri rade isključivo u vodi pa drugo nema smisla spominjati, zar ne?  ;)

Koliko ja shvaćam stvar rotor se vrti uvijek isto, bez obzira na protok.  -?

Ako blokiraš ulaz, filter će izbaciti svu vodu i ostat na suhom, dok blokadom izlaza voda ostaje u filteru i rotor se i dalje vrti isto.  -?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 03, 2012, 13:42:30 poslijepodne »
http://www.reef2reef.com/forums/reef-aquarium-discussion/77724-restricting-pump-lowers-power-consumption-2.html

evo, neki pametniji od mene su cak kupili mjerac u chipoteci pa isprobavali :)
-i imas jos puno primjera po netu, nemoras meni vjerovati, ali nelazemo valjda svi skupa. daj mi jos koji pametni savjet sada, jel moze?  :)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 03, 2012, 13:44:01 poslijepodne »

Kroz zrak, vodu ili ulje naravno da nije isti otpor, ali filteri rade isključivo u vodi pa drugo nema smisla spominjati, zar ne?  ;)

Koliko ja shvaćam stvar rotor se vrti uvijek isto, bez obzira na protok.  -?

Ako blokiraš ulaz, filter će izbaciti svu vodu i ostat na suhom, dok blokadom izlaza voda ostaje u filteru i rotor se i dalje vrti isto.  -?

koliko j znam, nemoze izbaciti vodu iz tjela da bi ostao suh, nisu to takve pumpe

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 03, 2012, 13:44:50 poslijepodne »
ako je izlaz blokiran onda je otpor veci

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 03, 2012, 13:46:18 poslijepodne »
Ne znam, ne tvrdim, samo tako razmišljam...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 03, 2012, 13:51:42 poslijepodne »
ma nisam tebi rekao vec kingu, odgovorio si dok sam pisao pa jezato tak isopalo kako je, sorry.  a evo, ima tu dva linka o potrosnji i protoku - http://www.coleparmer.com/TechLibraryArticle/629
http://www.mcnallyinstitute.com/02-html/2-03.html

kad mu vec serem u svakoj temi onda da zaserem do kraja, jel da? :)

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 03, 2012, 13:57:39 poslijepodne »
kad mu vec serem u svakoj temi onda da zaserem do kraja, jel da? :)

sranje ne bi komentirao...  :-[

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 03, 2012, 14:15:32 poslijepodne »
pa nebi ni ja ali kad mi covjek to doslovno kaze vec u drugoj temi sta ja onda tu mogu pametno odgovoriti. meni i tako nije bitno tko je tu najpametniji nit mi je previse do foruma i stalo i kako sam vec tamo rekao, ako se misli da ja muljam ljude i seruckam bezvbeze slobodno neka me se izbaci, ja sam prvi za to.
-usput, ako tko nerazumije da elektro motor i pumpa nisu jedno te isto..
http://www.engineeringtoolbox.com/pumps-power-d_505.html
http://www.p2flow.com/Products/manuals.html
http://www.cctblog.com/2010/04/forum-archive-07-more-ddc-top-pump.html
http://www.engineeringtoolbox.com/affinity-laws-d_408.html

ipak se mjenja :)

« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2012, 14:29:43 poslijepodne od stomed »

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #21 u: Veljača 03, 2012, 14:30:24 poslijepodne »
Ocete da vam ja provjerim da li pada potrosnja s brojem okretaja? Imam viska 2000 l/h pumpu i brojac watt-a.

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 03, 2012, 14:34:00 poslijepodne »
Ocete da vam ja provjerim da li pada potrosnja s brojem okretaja? Imam viska 2000 l/h pumpu i brojac watt-a.

samo daj, pa da znamo iz prve ruke!  ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #23 u: Veljača 03, 2012, 15:29:06 poslijepodne »
Truth is out there... in my kitchen  :D

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 03, 2012, 18:02:06 poslijepodne »
 :up:
nije ni mala razlika bas.. koliko si zacepio ulaz, skoro sve? ova ima i regulaciju na ulazu? to je zato jer je dosta sirok, problem nastaje je kada se blokira ulaz na uskim cijevima. a jesi primjetio kad mjehure u vodi kad se ulaz zacepi?