Srpanj 19, 2025, 22:27:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: t5 lampe  (Posjeta: 3273 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline znatiželjko

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
t5 lampe
« u: Siječanj 30, 2012, 22:31:29 poslijepodne »
pozz
koliko lampi t5 od 39w na akvarij od 250 lit,jel 3 dosta

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: t5 lampe
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2012, 22:41:23 poslijepodne »
dosta za što?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2012, 22:44:38 poslijepodne »
I koje su dimenzije akvarija, 100*50*50 ili...?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2012, 22:50:08 poslijepodne »
pa uz kvalitetne refektore trebale bi biti dosta za vecinu bilja, ako na to misli

Offline znatiželjko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 30, 2012, 22:52:16 poslijepodne »
pa uz kvalitetne refektore trebale bi biti dosta za vecinu bilja, ako na to misli
dimenzije su 95x50x50 a zanima me za bilje za rast da šljaka

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Siječanj 30, 2012, 23:02:36 poslijepodne »
Za veliku večinu biljaka, uz hranjivu podlogu, dvije neonke s reflektorima su ti čisto dovoljne. Osim ako ne planiraš u skejpere...

Offline znatiželjko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 30, 2012, 23:04:29 poslijepodne »
Za veliku večinu biljaka, uz hranjivu podlogu, dvije neonke s reflektorima su ti čisto dovoljne. Osim ako ne planiraš u skejpere...
aha samo ja tek krećem u ove vode pa mi pojasni malo to s reflektorima

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Siječanj 30, 2012, 23:06:28 poslijepodne »
Komad lima, alu folije ili bilo čega drugoga iznad lampi što će reflektirati svjetlost nazad u akvarij.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2012, 23:24:55 poslijepodne »
hoce..ali to je vise onako..komunisticko rjesene :)  sve to reflektira, ali pitanje je % refleksije i kut, dosad najbolje je pojedinacni v tip. mislim da se tu bas i neisplati stediti, pa reflektor kupujes samo 1x u zivotu a razlika u svjetlu je velika, i gornju i bocnu stranu svjetla lampe usmjeris prema dolje putem reflektora. a njih mozes i tako naknadno montirati, dok ustedis, netrebas isti cas

Offline znatiželjko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2012, 05:30:51 prijepodne »
hoce..ali to je vise onako..komunisticko rjesene :)  sve to reflektira, ali pitanje je % refleksije i kut, dosad najbolje je pojedinacni v tip. mislim da se tu bas i neisplati stediti, pa reflektor kupujes samo 1x u zivotu a razlika u svjetlu je velika, i gornju i bocnu stranu svjetla lampe usmjeris prema dolje putem reflektora. a njih mozes i tako naknadno montirati, dok ustedis, netrebas isti cas
a ako stavim 4 t5 lampe zar nebi bilo dosta jer su dosta jače

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Siječanj 31, 2012, 11:30:56 prijepodne »
o tomu se već toliko pričalo...
evo tu imaš neke korisne tablice i raspravu:
http://i573.photobucket.com/albums/ss176/Hoppycalif/LightIntensityTable.jpg
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=51228.0
ja inače smatram da treba malo više svjetla nego po tim tablicama, ali nekima uspjeva sve i sa manje.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 31, 2012, 13:00:07 poslijepodne »
a ako stavim 4 t5 lampe zar nebi bilo dosta jer su dosta jače

radije 3 s reflektorima nego 4 bez..bar bi ja tako napravio..ustvari, ja bih 4 sa :)  ma dosta ti je 3 za tu litrazu, nije ni duboko jako, 50cm-staklo, podloga, gornji rub..imat ces 40ak cm vode

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 31, 2012, 13:06:00 poslijepodne »
o tomu se već toliko pričalo...
evo tu imaš neke korisne tablice i raspravu:
http://i573.photobucket.com/albums/ss176/Hoppycalif/LightIntensityTable.jpg
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=51228.0
ja inače smatram da treba malo više svjetla nego po tim tablicama, ali nekima uspjeva sve i sa manje.

treba, ali puno ovisi o dimenzijama akvarija. ovo su standardni americki a mi nemamo standard vec utrpaj koliko god ide, na 100cm duljine ti napravis 60cm sirine :)  ovisi i o reflektorima, kvaliteti, i dal ih cistis il su zaspricani, i vrsti lampe.. 965 nije isto kao ona od 30kn. a ima i drugih faktora.. i sama svjetlost prostorije tu utjece, polozaj prozora, imas rolete ili kroz zavjesu probija danje svjetlo 6h na dan...sve su to mali fakrtori ali kad se skupi onda je velika razlika

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 31, 2012, 13:19:25 poslijepodne »
Po meni, 3 T5 lampe od 39 W s reflektorima, svakih 15 cm širine po jedna, dovoljno za sve (pa i najzahtjevnije) biljke na tu visinu.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 31, 2012, 13:26:08 poslijepodne »
pa je, 80% morskih organizma moze pod 4xT5 a di nece bilje. a s vise lampi moze imati i vise drugih problema na koje nije spreman

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 31, 2012, 16:09:58 poslijepodne »
Može i sa 3 lampe imati velikih problema. Ali ja govorim generalno, dakle ako si svi ostali uvjeti zadovoljeni (CO2, mikro/makroelementi), jednoliko raspoređenih 3*39 W T5 lampi sa zasebnim reflektorima je dovoljno za sve vodene biljke u akvariju visokom 50 cm. Čak i ne moraju sve raditi cijeli fotoperiod, npr. 2 rade cijelo vrijeme, a jedna par sati u sredini.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #16 u: Siječanj 31, 2012, 17:00:08 poslijepodne »
Ja na 200L imam dvije t5 lampe od 45W = 2 X 45W , jedna je aquastar plant growth a jedna je isto aquastar za boju riba , hranjiva podloga je mjesavina supstrata jbl i sera i vulkanita , a ja cu dodat jos 5L florabella zemlje da malo "osvjezim" podlogu.0.5 w/l , dobra podloga , co2 iz boce i pps pro gnjojenje , mislim da ce mi to sljakat , ako ces i ti imat pvako , gledaj da ti bude 0.5w/l.1w/l , s ovakvim sistemom ko ja  ;)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 31, 2012, 18:36:30 poslijepodne »
pa nisam mislio da mu sve rade,  prirodnije je ako nerade cjeli period sve lampe, ni u prirodi nije sunce iste snage cjeli dan. ali vise lampi je bolje jer se onda moze igrati s spektrom. ako se nema vise od 2 ja ni nebi nista stavljao osim 6500
-ako nece gnojiti i dodavati co2 onda ce biti veselo vidjeti kako se sve zeleni u tom akvariju, samo ne toliko od bilja :)

Offline znatiželjko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 31, 2012, 19:06:06 poslijepodne »
pa nisam mislio da mu sve rade,  prirodnije je ako nerade cjeli period sve lampe, ni u prirodi nije sunce iste snage cjeli dan. ali vise lampi je bolje jer se onda moze igrati s spektrom. ako se nema vise od 2 ja ni nebi nista stavljao osim 6500
-ako nece gnojiti i dodavati co2 onda ce biti veselo vidjeti kako se sve zeleni u tom akvariju, samo ne toliko od bilja :)
evo ovo mislim staviti cijena je 424 kn Promo ponuda Aquastar i Grolux seta. Set uključuje: Aquastar 39W Grolux 39W Prigušnicu 2x39W 4 komada vodotjesnih grla.
znaći još foliju da stavim,mada mislim da su lampe od 45w no moram provjeriti a podloga bude gotova sad koju nađem a bilje neko manje zahtjevno jer tek kreće sa projektom   ;)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 31, 2012, 19:15:35 poslijepodne »
nije aquastar 8 ili 10 000 k? bolje kupi daylight od 6500, isplativije ti je i bolje za bilje. trazi 865 ili 965, bilo koja marka. ako bas kupujes komplet onda stavi, moze i stim ali ja nebi stavljao tako visoku kelvinazu, ako i bi, onda bi to bila 1 od 4. a grolux ti netrebaju 2, dostati je jedna, bilje bolje raste pod daylightom, ovo ti je samo malo zbog spektra, a mislim da mozes i neprirodnu boju dobiti onda

Offline znatiželjko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Siječanj 31, 2012, 19:41:35 poslijepodne »
nije aquastar 8 ili 10 000 k? bolje kupi daylight od 6500, isplativije ti je i bolje za bilje. trazi 865 ili 965, bilo koja marka. ako bas kupujes komplet onda stavi, moze i stim ali ja nebi stavljao tako visoku kelvinazu, ako i bi, onda bi to bila 1 od 4. a grolux ti netrebaju 2, dostati je jedna, bilje bolje raste pod daylightom, ovo ti je samo malo zbog spektra, a mislim da mozes i neprirodnu boju dobiti onda
ima u ponudi 865 daylight ,znaći 3 takve i jedna grolux