Svibanj 07, 2025, 01:32:20 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Lampe za bradonju  (Posjeta: 2199 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rebel

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 30
Lampe za bradonju
« u: Siječanj 30, 2012, 20:05:24 poslijepodne »
Ja sam prije koje pol godine dobio agamu na poklon, zajedno sa terarijem i svime. Sada mi je riknula lampa....imao sam jednu exo terra 10.0 25 W i 2.0 15 W.... kolko sam skužio 10.0 služi za UVB zrake visoke frekvencije i služi da agama može sintetizirati vitamin D3, a ova manja lampa je za UVA zrake koja stimulira apetit i pokretljivost. e sad moje pitanje je dali bi ja mogao zamjeniti te dvije sa jednom jbl solar reptil sun jer vidim u opisu da ta lampa zrači i UVA i UVB zrake?

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Lampe za bradonju
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2012, 15:20:36 poslijepodne »
Ne drzim bradatu agamu, ali imam iskustva sa tim oblikom rasvjete pa mislim da bi ti mogao pomoci.
Sto se tice neonki koje imas glavno si shvatio. 10.0 uz UVB također ima i određenu kolicinu UVA zraka, dok 2.0 sadrzi zanemarive kolicine UVB-a te sluzi kao dodatan izvor svjetlosti i UVA zracenja u terariju. Jos jedino ne spominjes lampu za grijanje, predpostavljam da to također imas jer bez topline pravilna sinteza vitamina uz UVB zracenje nije moguca.

Lampa za koju se raspitujes spada u noviju generaciju rasvjete za terarije, to je lampa na zivine pare. Daje UVA,UVB i toplinu u jednom, te oko 10X vise svjetlosti od neonki. Kako je bradata agama pustinjska zivotinja u terarijskim uvjetima bi trebala imati sto je vise svjetla. Realno gledano vecina ljudi ih drzi u pre mracnim uvjetima tako da bi koristenje navedene lampe bilo itekako pozeljno. No, nazalost ta lampa ima određena ogranicenja i nije prikladna za jako male terarije. Minimalna sigurna udaljenost između vrha lampe i zivotinje bi trebala biti 30-40 cm, tako da bi terarij trebao biti visok 50-60 cm kako bi lampu mogao instalirati unutra. Kod prostranih, ali niskih terarija postoji mogucnost lampu instalirati iznad terarija i na terariju probusiti rupu da sije kroz nju.

Napisi kojih dimenzija je terarij, od kojeg je materijala napravljen?

S obzirom da ta lampa dosta grije moras ju instalirati samo iznad jednog kuta terarija kako bi dobio temperaturne gradijente u terariju. To znaci da ti veci terarij nece cijeli biti jednako osvjetljen i iz tog razloga bi ipak trebao imati dodatne neonke po cijeloj duzini. Naravno te neonke mogu biti one obicne jeftine bez posebnog zracenja. Najsretnija solucija za gustera bi bila kombinacija lampe na zivine pare i dvije T5 neonke po cijeloj duzini terarija. Lampa na zivine pare daje boju oko 5000K (skoro pa skroz bijela svjetlost), ako stavis neonke npr. 6500K (svjetlo plava boja) i 3000-4000K (zuckasta) gusteru ces relativno dobro aproksimirati dnevnu svjetlost. Lampu na zivine pare bi trebao mijenjati barem jednom godisnje, dok ti T5 neonke mogu trajati i po 2-3 godine.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline rebel

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 31, 2012, 17:00:43 poslijepodne »
Ja imam dvije hot spotice (jednu veću i jednu manju)...manju ne palim često jer sam kamen digo bliže ovoj većoj. Jednu normalnu neonku koja je samo grijala, exo terra 2.0 i exo terra 10.0. Hvala na objašnjenu! Jedan od kvalitetnijih odgovora :D svaka čast...jel u redu da ovu jednu neonku ostavim, kupim jbl solar reptil sun i T5 jednu ili ako neću moć skupit novaca uzmem normalnu neonku?

Offline rebel

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 31, 2012, 17:37:02 poslijepodne »
haha ovaj smajl koji se smije je trebao biti ovaj  :) a dimenzije terarija su 130x60x60

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2012, 18:25:49 poslijepodne »
Dajem onakve odgovore kakve bi i sam zelio dobiti kada nesto pitam...
U terariju imas dosta veliku kolicinu svjetla, T5 je bio samo prijedlog, mozes slobodno ostaviti sve neonke koje trenutno imas i samo zamjeniti reflektoricu za grijanje lampom za zivine pare. Nije potrebno mijenjati armature i prigusnice, samo ubaci nove cijevi kada ti ove dotraju. Stare T8 neonke isto mozes naci razlicitih boja (K) koje sam ti navodio.

Sto se tice lampe na zivine pare dovoljna ti je manja verzija za tvoj terarij, taman ti stane. Mozes uzeti JBL solar UV spot od 100W kako si planirao, no bolje bi bilo ako mozes naci verziju od ExoTerre, Solar Glo 125W. Lampa sa vecom snagom ce stabilnije i duze raditi, koristim Solar Glo vec par godina kod kornjaca i zadovoljan sam. Na to sve je i jeftiniji od JBL-a.
Te zarulje obavezno moras staviti u keramicko grlo da ne bi doslo do pozara, jako griju. Lampa mora visiti skroz okomito, ne smijes ju instalirati u koso jer moze pregoriti. Dok lampa radi ne smijes je pomicati i tresti jer joj to skracuje vijek trajanja. Kada je upalis treba joj par minuta da postigne maksimum i jednom kada je zgasis ne mozes je upaliti sljedecih 10-15 min. dok se ne ohladi (ugrađen balast nece dati da ju odmah upalis). To su neke osnove rukovanja. I naravno agama niti u ludilu ne smije doci u doticaj sa tom lampom.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org