Kolovoz 11, 2025, 20:05:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pregradni unutrasnji filter sa predfilterima  (Posjeta: 2829 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dubravec mario

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
pregradni unutrasnji filter sa predfilterima
« u: Siječanj 29, 2012, 13:29:33 poslijepodne »
Vjerovatno mnogi od mladjih akvarista nikad nisu vidjeli ovakav tip filtera,jer danas akvaristicko trziste obiluje filterima svih vrsta i dimenzija. Danas ga koriste uzgajivaci koji u malo vode zele uzgojiti  velik broj ribica, najcesce u akvarijima bez podloge,koji su jednostavni za odrzavanje cistoce. Volumen ovih filtera krece se od10-15%kolicine vode u akvariju,a filter materijal moze biti poliuretanska spuzva, siporax,sljunak ili bilo koji materijal koji ne steti kvaliteti vode i koji dopusta naseljavanje nitro bakterija koje imaju ulogu bioloskog prociscavanja vode. Mehanicki dio prociscavanja vode vrse spuzve pricvrscene na ulazne otvore u filter. Te spuzve je potrebno cesce prati da se smanji kolicina otpadnih tvari koje proizvedu ribice, dok se filterni materijal u samom filteru ne pere! Ovako otprilike izgleda taj filter,sa prednje i zadnje strane:

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: pregradni unutrasnji filter sa predfilterima
« Odgovori #1 u: Siječanj 29, 2012, 13:33:48 poslijepodne »
da..cuo sam da kruzi legenda od starijih forumasa da su postojali takvi filteri.. u to vrjeme je vjerojatno jos i zmajeva bilo :)
-dobri su oni, veliki volumen a cijenu da nespominjem..jedino je mana sto zauzimaju mjesta a i nekom neiskusnom je lakse kupit gotov nego da bi znao svoj projektirati
-svidaju mi se ovi usisi s predfiltracijom

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2012, 14:03:32 poslijepodne »
Stomed, sto se tice zmajeva...jos nisu svi izumrli, http://www.youtube.com/watch?v=W3cXbJZucx0&feature=related, a sto se tice ovakvih filtera ,imaju niz prednosti .Puno su jednostavniji za odrzavanje, imaju veci kapacitet filtracije ,lako je dodati materijal koji povremeno zatreba u akvariju,npr aktivni ugljen i sl. Po zelji moze se i maskirati (folijom...).Naravno nije jednostavan za montiranje u vec postavljen akvarij.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2012, 14:35:17 poslijepodne »
moramo se malo zezati..a dobri su oni, samo eto, mana je jedino to sto zauzimaju mjesto i nisu ljepi za vidjeti pored akvarija. a vjerujem da puno ljudi i neznaju sami sloziti takav filter. pocetniku je tesko objasniti  i sami smisao i vrste filtracije a ne da jos on ide projektirati tako nesto. zbog tih nekih svojih mana su zastarjeli ali imaju i puno prednosti nad ostalim danasnjim filterima. da imam veliki prazan prostor iza/pored akvarija, da ga mogu sakriti u zidu, uvjek bi prije otisao na vanjski filter, sump, nego kanister. mozes staviti hrpu medija i svu opremu sakriti unutra. ima neogranicene mogucnosti i svatko si moze projektirati ono sto tocno za njegove potrebe odgovara, mozes imati i wet/dry ili samo hrpu bio medija, mjenjati vodu preko njega, dozirati, itd..ali sada ovako nebih pregradivao samo akvarij

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 29, 2012, 14:46:07 poslijepodne »
Nedvojbeno je da svaki sistem filtriranja vode ima prednosti i nedostatke, naravno  da je bitno da dobro vrsi vlastiti zadatak,da dobro filtrira. Jedan od nedostataka ovog filtera je estetska strana, stvarno je ruzan za vidjeti,jadan mali. Na svu srecu dobar je radnik!

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #5 u: Siječanj 29, 2012, 14:51:58 poslijepodne »
Ja imam takav u akvariju vidljivom u potpisu, ali bez predfiltera. Sakriven je iza pozadine. Zauzima 50-60% duljine zadnje stranice, širine je 10 cm ako se ne varam. Jedina mana mu je što zauzima prostor u akvariju, ali sve ostalo je za 5.
Ne zauzima prostor izvan akvarija, kao što je to slučaj s vanjskim filterom, tako da ne moram misliti kuda s njim. Još ako se radi o akvariju koji nije uzak, kao što je kod mene slučaj (60 cm), tih 10 cm mi ni ne fali baš.
Gotovo maksimalno iskorišten protok pumpe, jer se ne gubi na protoku zbog razlika u visini.
Da ne spominjem cijenu... Malo stakla, spužve i kineska pumpa.
Radi savršeno.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 29, 2012, 14:53:51 poslijepodne »
stvarno je ruzan za vidjeti
Ne mora biti...  pogledaj kod mene. Ni ne vidi se.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 29, 2012, 15:11:27 poslijepodne »
izvrstan posao ,ne moze se ni naslutiti da je u pozadini filter, drago mi je da nisam jedini koji vidi prednosti u ovom vrlo jednostavnom i efikasnom filteru. Predfiltere montiram da postedim filter i da mi u filteru ne zavrsi mladj,jer su ovo uzgojni akvariji

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 29, 2012, 15:45:17 poslijepodne »
pa nije ruzan, ali i sami izgled je jako bitna stavka, nekom vise nekom manje ali cinjenica je da akvarije(nepricam sad o uzgajivacima) samo i imamo zbog njihovog izgleda, vazan je ukupan dojam koji ostavlja kad ga pogledas.
ti prefilteri su super ideja, pogotovo nekoliko ulaza pa se nece dugo stopati a vidim da je i spuzva dosta gusca nego ona sto moze ici na ulaz kanistera

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 29, 2012, 18:16:10 poslijepodne »
dobro si primjetio, napravio sam ih od obicne spuzve kao za madrace,tako da zadrzavaju i najsitniju necistocu

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2012, 18:55:27 poslijepodne »
...evo stize i drugi dio ,o izradi i postavljanju predfiltera, mozda nekome od vas moze koristiti...

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2012, 19:17:32 poslijepodne »
kao sto vidite visoka tehnologija uspjesno rjesava i najteze probleme proizvodnje...na prvoj fotografiji mozete vidjeti na koji nacin se jednostavno i brzo mogu izrezati po mjeri filteri iz stare odbacene spuzve.Deblja, tamna cijev je komad bakrene cijevi za oluke, naostrenih rubova. Postavi se okomito na spuzvu, lagano pritisne prema dolje i nakon nekoliko kruznih pokreta posao je obavljen. Izvadite izrezan filter iz bakrene cijevi i tanjom aluminijskom cijevi na isti nacin izrezete otvor za cijev koja ce biti nosac filtera. Crna traka na aluminijskoj cijevi je mjera do koje treba izbusiti spuzvu koja u ovom slucaju nema otvor na oba kraja. Na trecoj fotografiji mozete vidjeti od cega se sastoji nosac za filter i kojim redosljedom se montira.Nemojte me samo pitati kako se zove taj dio jer ne znam...ima li elektricara medju vama ? Naravno moj prirucni alat je upravo onaj koji mi se nasao pri ruci, vi mozete koristiti cijevi razlicitog materijala i promjera ,po vasim potrebama.Ako vam se da...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2012, 19:37:01 poslijepodne »
to je uvodnica. pametan mali izum.. ja sam ih isto koristio u akvaristici, za top ofbacvu i otpadnu ro vodu. jeftine su prilicno i robusne, jedino je mana sto nemaju tako dugo tjelo pa nisu upotrebljive za sve aplikacije. htjeo sam ih koristiti i za stol ali sam zbog debljine daske morao ici na kabel masku. i kod nas ih je dosta tesko naci u drugoj boji osim bjele.

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2012, 19:55:50 poslijepodne »
hvala stomede, sad i ja znam kako se zove, istina mana im je sto su kratke, ali u ovom slucaju to nije problem. Osim sto su jeftine prednost je sto imaju gumeni prsten koji hermeticki zatvara prolaz vode, tako da sva voda mora prolaziti kroz filter. Na taj nacin filter ne moze povuci u sebe riblje licinke i mladj ,ako koristimo akvarij za mrijest.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #14 u: Veljača 09, 2012, 20:27:17 poslijepodne »
Da li ti se razleti smece po akvariju kad radi ciscenja skidas spuzvu predfiltera?

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2012, 20:49:26 poslijepodne »
spuzve predfiltera perem dva ,tri puta tjedno,po potrebi, tako da na njima nema smeca nego samo malo sitnog mulja.Svaki dan mijenjam manju kolicinu vode i tada povucem sa dna akvarija svu krupniju necistocu koja ne ostane na filterima.Prije skidanja filtera iskljucim pumpicu da mi filter ne povuce prljavstinu u trenutku kad nema spuzve -predfiltera.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #16 u: Veljača 10, 2012, 15:20:49 poslijepodne »
a dali je netko probao ovo napravit ( crno akvarij crveno filter)
hrga88

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #17 u: Veljača 10, 2012, 15:26:02 poslijepodne »
ja sam napravio vanjski preljevni filter, naljepio crnu pozadinu i sve 5 , meni puno bolji od unutarnjeg pregradnog filtera ( nevide se rubovi filtera ) i od sada cu samo ici na taj princif filtracije , em sto je jeftin i nezauzima prostor u tanku .. , jedino mozes staviti 2 komada , sve ovisi o velicini aq

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 10, 2012, 15:30:19 poslijepodne »

mislis u poklopcu? postoji dosta takvih filtera, pogotovo u proslosti su to radili da tako stoji iznad vode

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 10, 2012, 16:40:55 poslijepodne »

mislis u poklopcu? postoji dosta takvih filtera, pogotovo u proslosti su to radili da tako stoji iznad vode

Pogled je iz ptičje perspektive čini mi se...

Prave ljudi odvojene filtere, pa ga stave iza akvarija, nema potrebe lijepiti ga na akv. Ja imam jedan koji čeka proljeće da profunkcionira

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 10, 2012, 19:14:20 poslijepodne »
pa neljepis ga na akvarij vec ga ugradis u poklopac, njegova prednost je sto je skriven od pogleda za razliku od unutarnjeg ili preljevnog, ali zato nema tako veliki volumen, iako se i njih da napraviti prilicnih monstruma. a moguce ga je napraviti i wet/dry pa mu to nesto povecava snagu bio filtracije. pomocu spray bara i nizeg odvoda puno je lakse to napraviti u tom obliku nego preljevnom koji stoji u istoj razini kao akvarij

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #21 u: Veljača 10, 2012, 20:49:14 poslijepodne »
ne nije na akvariju nego iza akvarija
hrga88

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 10, 2012, 21:12:23 poslijepodne »
neznam jesam ja lud ili mi monitor krivo stoji ali na onom crtezu nije iza vec iznad akvarija  -?
-pise crveno filter, crveno stoji gore, sematski prikazi nebi trebali biti apstraktno slikarstvo.. sta je onda to crveno i gdje to zapravo dolazi?

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 10, 2012, 21:14:25 poslijepodne »
Ajd zamisli da je akvarij na podu, stojiš iznad njega i na stražnjoj stranici s vanjske strane imaš filter. Kako bi to izgledalo kad bi nacrtao?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #24 u: Veljača 10, 2012, 21:18:06 poslijepodne »
neznam jesam ja lud ili mi monitor krivo stoji ali na onom crtezu nije iza vec iznad akvarija  -?
-pise crveno filter, crveno stoji gore, sematski prikazi nebi trebali biti apstraktno slikarstvo.. sta je onda to crveno i gdje to zapravo dolazi?

To ti je tloct, aka gledano odozgora.