Srpanj 22, 2025, 04:11:34 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć!!! Protok vode kroz filter!  (Posjeta: 2004 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline triton

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Pomoć!!! Protok vode kroz filter!
« u: Siječanj 29, 2012, 08:34:05 prijepodne »
Nabavio sam akvarijum od 530 litara u kojem planiram da držim skalare,neonke i serpe.Napravio sam vanjski filter u koji bi stavio pumpu,sad me interesuje koja bi pumpa odgovarala,odn.koja jačina 600 lit. ili 1600 lit.?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Pomoć!!! Protok vode kroz filter!
« Odgovori #1 u: Siječanj 29, 2012, 08:54:21 prijepodne »
Po pitanju protoka svakako 1600l/h, čak i više - ovisi koliko visoko pumpa diže. Ali pitanje je izvedivosti, ako je filter spojen sistemom spojenih posuda, čini mi se da će filter ostati bez vode. Meni se to znalo dogoditi i sa 400l/h

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2012, 10:10:14 prijepodne »
Pozdrav,stavio sam dvije cijevi od 3.2 cm prečnik za svaki slučaj i nisam imao problema normalo samo sam ih zatvorio mrežicom da nebi šta upalo i zatvorilo ih.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2012, 10:24:40 prijepodne »
Volio bih vidjeti to na jubitu kako spajaš akvarij i filter  :D
U cijevi velikog promjera mi je zno ući zrak i prekinuti vodeni tok, s tankima mi je bio preslab protok, uglavnom zbog izvedbe akvarja i filtera sam uvijek imao velikih problema sa spajanjem i početkom rada filtera.

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 29, 2012, 11:45:14 prijepodne »
Ja nemam sa tim problema,imam drugara koji ima 2400 l  :protok i još šire cijevi i nikad mu nije pravilo problem godinma,bitno je samo da dobro zatvoriš otvore. :)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 29, 2012, 12:48:29 poslijepodne »
najbolje je ako se probuse rupe u oba, akvariju i filtru, onda je jako mala vjerojatost da ce doci do presusivanja, samo se mora paziti na pregrade i sabijenost medija. a s sifonom nikada nije trajno rjesenje..
-ako ti je vecinom bio ili mehanicki filter onda idi na veci protok, ako je kemije dosta onda ti je mali protok puno bolji

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 29, 2012, 12:50:54 poslijepodne »
Volio bih vidjeti to na jubitu kako spajaš akvarij i filter  :D
U cijevi velikog promjera mi je zno ući zrak i prekinuti vodeni tok, s tankima mi je bio preslab protok, uglavnom zbog izvedbe akvarja i filtera sam uvijek imao velikih problema sa spajanjem i početkom rada filtera.

ako si radio sifon s cijevi preko ruba akvarija, na sredini te cijevi gdje je najvislja probusi rupicu i zaljepi mali konektor za cijev za zrak..tu cijevcicu spoji na powerhead i nikada ti se nece zaglavljivati

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 29, 2012, 17:27:14 poslijepodne »
to sam radio prije 30 i kusur godina, a po pumpu sam ćorguzao u Trst :D
ne bih više  ;)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 29, 2012, 17:35:31 poslijepodne »
pa da.. u meduvremenu su dosla puno bolja rjesenja za vanjske filtere :)

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 29, 2012, 19:10:53 poslijepodne »
Slažem se sa vama da je to bilo prije 30 i više godina,ali ukoliko prostor ne dozvoljava da se stavi neki drugi filter ili zbog nemogućnosti da se kupi ili trenutno nabavi ,nevidim zašto nebi stavio ovaj,ako je to samo zbog godina ili to više nije u fazonu onda u redu,ali on ništa ne zaostaje po  funkciji od ostalih,čak se i više može filtracionog materijala staviti u njega.Dobra pumpa, odgovarajući promjer cijevi i mislim da je to u redu.A da vam u cijevima nebude zraka pokušajte sa hirurškim gumenim rukavicama da zatvorite otvore dok ga ne uronite u filter i akvarium ,naravno odna skinite gumene rukavice i vidjećete da nema vazduha ili ga ima sasvim malo.U tom slučaju zatresite cijevi i pumpa će izbaciti vazduh napolje.Tanke gumene rukavice lijepo prionu i zategnu se same oko ruba cijevi tako da ih netreba vezati ničim.Hvala vam savjetima.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 29, 2012, 19:50:53 poslijepodne »
nije problem istjerat zrak prilikom postavljanja, vec sto se na luku cijevi moze poceti nakupljati s vremenom. dosada jedina metoda za to rjesenje je spajanje na powerhead..ionako ga ljudi obicno imaju u velikim akvarijima. sad to ovisi od sistema do sistema, drukciji polozaj cirkulacije, mozda sitni mjehuri koji putuju vodom, itd..ali cinjenica je da je najsigurnija metoda ako imas mogucnost isisavati zrak van cijevi. sad, to se vjerojatno da donekle projektirati s dijametrom cijevi i brzinom protoka, pa da ima snage sve mjehure izvuci na drugu stranu, ali ovo s pumpom mi izgleda jednostavnije
-nije to zbog godina, preljevni filtri super funkcioniraju dobro slozeni, filtracionu moc uopce nedovodim u pitanje, a i na velikim akvarijima su i daleko jeftiniji nego staviti 1-2 kanistar filtra. ali oni su zastarjeli dizajn upravo zbog toga sto zazimaju mjesta za razliku od kanistera i puno ih je teze sakriti od pogleda. to je to manje/vise, sami princip rada filtracije se nije promjenio od samih pocetak a mislim da jos jako dugo godina ni necemo smisliti nista pametnije. a sve ostalo ovisi o ukusu i neisplati se diskutirat, ja osobno nebih ni isao raditi akvarij od 1000l ako nemam novaca za filter, ali to sam samo ja.. :)

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 30, 2012, 08:51:50 prijepodne »
Slažem se sa tobom,ali u ovom slučaju jedino zbog prostora nisam mogao ni jedan drugi filter staviti,a za filtere koji budu u samom akvarijumu nisam nešto.