Kolovoz 04, 2025, 15:37:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: zlatica iskocila iz akvarija  (Posjeta: 1525 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mark088

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
zlatica iskocila iz akvarija
« u: Siječanj 28, 2012, 12:29:12 poslijepodne »
Pozdrav,

dakle, jucer mi je jedna zlatica iskocila iz akvarija po noci, ujutro sam je nasao na podu skroz osusenu i punu psecih dlaka (sva sreca naisao na nju prije psa inace ju nebi vjerojatno nikad nasao...), mislio sam gotova je no ajde stavio ju u casu vode bezveze kad ono vidim skrge se micu, ocistio sam ju i stavio u kantu, par sati kasnije evo je ko nova.. sve peraje citave i pliva okolo (ne bas zivahno ali pliva)..

ne usudim se jos vratit ju u akvarij pa je u karanteni od 12l trenutno, sigurno ima traume jadna..

imate kakav savjet sto da radim? do kad da bude u karanteni? imam doma od Tetre Goldmed no neznam dali da ga stavljam ako ne vidim znakove bolesti..

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: zlatica iskocila iz akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 29, 2012, 00:15:07 prijepodne »
Trebala bi bit dobro, samo je važno da ima dobru filtraciju i aeraciju. Zlatice isto ko i šarani mogu dosta dugo zdržat bez vode.

Offline mark088

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2012, 11:58:35 prijepodne »
nazalost nije prezivjela.. pojavile su joj se ranice po tijelu i evo jutros je nema vise... jbg, moram neki poklopac smislit, opce mi nije palo na pamet da bi mogla iskocit, bar nisam nigdje procitao ni vidio da skacu..

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2012, 12:29:31 poslijepodne »
Oće iskočit. Ne često, al zna se desit. Šteta šta se nije izvukla. Davno prije imao sam takvu situaciju, al moja se izvukla bez ikakvih posljedica, a isto je bila skroz sasušena...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Siječanj 30, 2012, 11:03:48 prijepodne »
zlatna ribica može relativno dugo preživjeti bez vode, zato i ima slučajeva kad iskoči
i "vrati" se, da preživi bez nekih (većih!!!) posljedica
no, ono što ju u pravilu dokrajči su unutarnje ozljede (često od pada na tvrdu podlogu joj pukne plivaći mjehur) ili sekundarna infekcija
vanjskih ozljeda
zato je dobro (što si i napravio) staviti je u karantenu i ondje liječiti i držati minimalno 2, do 3 tjedna .... ako nakon tog perioda bude sve OK, može ju se vratiti
u matični akvarij

svakako riješi poklopac na akvariju - makar staklenom pločom ili nekom mrežom
naime, zlatice, često na neki, nama blesav podražaj - nagli zvuk, kretnju, svjetlo - znaju iskočiti i teško stradati (moja se jedna neki dan "zalijepila" za lampu u poklopcu - sad ima opekline!!!)