Srpanj 22, 2025, 18:32:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rio 400-problem  (Posjeta: 2192 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rhiannon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Rio 400-problem
« u: Siječanj 28, 2012, 10:32:59 prijepodne »
Ljetos sam kupila polovni Rio 400. Bivši vlasnik je ispilio gornje plastične držače. Prije par mjeseci na to isto mjesto zalijepila sam staklene držače sa silikonom. Danas sam napunila akvarij. Pri kraju punjenja odvojili su mi se držači, tj. popustio je silikon. Između stakla i držaća je razmak  od pola centimetara.
Iz straha odmah sam ispraznila 1/3 akvarija.
Muž je došao do nekih ideja (sa kojima ja nisam zadovoljna) improvizacija sa čeličnim sajlama preko širine akvarija.
Koma !!! Šta jedino ja moram imati neki poseban futuristički akvarij !!! :'(
Šta mi je dalje činiti ???

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: Rio 400-problem
« Odgovori #1 u: Siječanj 28, 2012, 10:39:31 prijepodne »
to neki genije bio sto pili drzac na pola, a? :)
a gdje si ljepila? to je oni sto idu poprjeko, s jedne strane na drugu? ljepila si staklene letvice preko plastike silikonom? to ti nece nikada drzati, silikon ide samo na staklo. mozes bolje kupiti pleksiglas ili nesto slicno i ljepiti ljepilom za plastiku. smo pleksi treba biti debel barem 1cm, sto vise to bolje, i sirine 4-5cm, bar ja nebih isao na manje

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 28, 2012, 10:53:57 prijepodne »
Pretpostavljam da je rezao zbog hardvera, jer se odlučio za morsku akvaristiku.
Teka danas mislim cijelo vrijeme na njega :(, a ljuta sama na sebe.
Da to su one koje idu poprečno. Zalijepila sam samo jednu od dvije, drugu sam mislila zalijepiti nakon šta zalijepim pozadinu. Možda je i u tome greška, iako me strah da bi se svejedno kad tad odvojile.
E sad kad malo bolje razmislim ljepila sam staklo na staklo, iznad je plastika. Mislila sam zalijepiti na to staklo još bivša plastična pojačanja.
Koliki trbuh sa obje strane akvarija je u granicama normale. Visina akvarija je 60cm, a punjen je 50cm??

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 28, 2012, 11:07:31 prijepodne »
koliko je dugacak akvarij, oko 1.5m? >5mm, 1-2mm bi mi bilo nekako normalno a sad prave mjere neznam, ali trebaju ti te letvice jer je tako projektiran, vjerojatno ima tanje staklo upravo zbog toga, a i racunaj da staklo nije savitljivo jako, trbuh raste s vremenom, ne mozda isti cas
-a koliko ti se susio silikon? on ti se susi 1mm na 24h ako je temperatura 20-25c, nabolje ga je ostaviti vise danas, sada kada je hadno pogotovo. on ti vani brzo dobije suhu 'koru' ali unutra gdje je manje kisika puno duze treba
-kolika je sirina i debljina tih letvica sto stavljas?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 28, 2012, 11:10:33 prijepodne »
plasticne obavezno ljepi ljepilom za plastiku na rubovima gdje dodiruje plastiku, kosta 20kn 1-2 deci a nema sanse da se vise razdvoji, silikon tu nece nimalo pomoci.. jedino ako imas mjesta mozes oko ruba staklene napraviti fuge od silikona

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 28, 2012, 11:19:17 prijepodne »
Misliš da plastična pojačanja zaljeplenja sa ljepilom za plastiku su jača nego staklena zaljepljena sa silikonom?
Koje je to plastično ljepilo?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2012, 11:40:55 prijepodne »
ako ljepis plastiku za plastiku onda da, ta ljepila tope plastiku i nastaje spoj na mikroskopskoj razini, molekule se spoje, zato se neda rastaviti kao silikon, mozes samo razbiti sve skupa cekicem :)  to ti prodaju firme koje se bave izradom reklama, neonske rasvjete, itd. to je ljepilo za akrilik i pleksiglas, te vrste. samo treba proivjeriti koje materjal je ta tvoja plastika, neke mekane neljepi tako dobro, poput forexa itd, mislim da bi islo ali za svaki slucaj, ako ne, sad neznam napamet ime ali potrazit cu-imas za kupiti ona mala specijalna ljepila, bas mislim da je sjediste u rjeci a salju i postom, drzi oko 250kg na cm2, ljepi plastiku, metal, itd..nije epoxidna baza vec nesto drugo, neka americka firma. samo je to skuplje od ovoga navedenog
-stim da racunaj da je dobro na akvariju da ima elasticnost po spojevima, bas zato bi ja prije isao na silikon i staklo a ovu plastiku eventualno naknadno stavljao

Offline Rhiannon

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 28, 2012, 12:14:43 poslijepodne »
Hvala ti na svim odgovorima!
Lijepo bih te molila naziv tog ljepila. To bi mi bilo odlično rješenje.
Još uvijek mi nije jasno zašto se staklo od stakla zaljepljeno silikonom (henkel) odvojilo.
Dok ne nađem rješenje  u svezi stakla, muž mudruje o specijalnim sajlama  :roll:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 28, 2012, 12:27:39 poslijepodne »
loctite..ali nemam ga doma i vise nisam siguran koji je od njih - http://www.loctite.hr/cps/rde/xchg/henkel_hrc/hs.xsl/full-product-list-loctite-4990.htm?&countryCode=hr&BU=industrial&parentredDotUID=productfinder&redDotUID=productfinder&param2=mode%3Dfull%7C

-prije toga probaj pitati za to ljepilo za pleksiglas, mislim da je to bolja i jeftinija opcija..imam ga doma ali nepise ime na bocici, oni ti to preliju iz velikih kanti pa prodaju u rifuzi..
-silikon ti se odvojio ako ga niste dovoljno susili, a to ti je 3-7 dana bar, ili ga je premalo bilo da bi drzalo, probaj obje zaljepiti skupa. i taj spoj di se ljepi stakli na staklo mora biti ful cist, ziletom ocisti..cak i masnoce s prstiju smetaju, mozda je i povrsina bila necista

btw.posalji mail tim firmama kod sebe u blizini pa pitaj za ljepilo, to ima svaka fima koja radi s reklamama i pleksiglasom

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Siječanj 28, 2012, 15:34:51 poslijepodne »
ta ljepila tope plastiku i nastaje spoj na mikroskopskoj razini, molekule se spoje, zato se neda rastaviti kao silikon, mozes samo razbiti sve skupa cekicem :) 

točno, ali to važi samo za strogo određene - kompatibilne plastike. ja vjerujem da je okvir Juwela od polipropilena a taj pak ima svoja posebna ljepila.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 28, 2012, 15:47:34 poslijepodne »
nemam pojma od cega je, zato sam rekao da treba provjeriti. ima i drugih prilicno dobrih ljepila za to, ja sam dva puta rezao T8 juwelovu rasvjetu i napravio T5 iz nje i zaljepio nazad, valjda je isti materjal kao i okvir
-ali da je to moj akvarij ja bih naradije ljepio staklo s staklom