Srpanj 18, 2025, 13:56:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: početak morskog akv.  (Posjeta: 5938 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ikluk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« u: Studeni 03, 2005, 20:11:00 poslijepodne »

Evo dugo se odlučujem da radim morski akvari i napokon sam odličijo !!! Radijo bi si akvari od 110l za početak !! Pa me zanima što mi sve treba da osposobima akv. Molijo bi da mi se pomogne pošto neznam puno o toj akvaristici !!!

Znam da trebaju dvije lampe (neznam koje)

Dupla filtracija (što treba staviti u filter)

I Imam jedno pitanje dali može iči pijesak od slatkovodnog akv.ili mora iči posebno sve

Unaprijed zahvaljujem na svakom prijedlogu !!! Hvala!!

Molim bez prepucavanja i neslanih šala!!! Hvala na razumjevanju !!

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
početak morskog akv.
« Odgovori #1 u: Studeni 03, 2005, 20:18:00 poslijepodne »
moliš bez prepucavanja i šala, a takve teme su bile mali milijun puta,... koristi malo ovu tipku Traži , osim toga ovo nikako nemože ići pod URADI SAM

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
početak morskog akv.
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2005, 20:23:00 poslijepodne »
Za početak pročitaj ovu temu [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=9617&PN =1[/url]

a onda lagano pročitaj slične u ovom forumu /morska-ostalo...nakon toga-pitaj

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
početak morskog akv.
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2005, 20:26:00 poslijepodne »
evo sad kad sam izbacio nervozu iz sebe da ti ukratko dam par natuknica,...

pretpostavljam da si mislio na tropski morski,... vjerojatno reef
(opcija ti je i fish only, ali reef je daleko atraktivniji) filtraciju
bi bilo najbolje riješiti jednim sumpom, u koji natrpaš filter medije,
staviš skimer i sakriješ grijač, rasvijeta šta više to
bolje 2 lampe neće bit dovoljne za zahtjevnije koraljčiće, preporučam
da razmisliš o T5 lampama,...pijesak bi bilo najbolje da je "živi" kao
i kamenje (ovo živi se odnosi na mikroorganizme koji žive na tom kamenu
ili u pijesku i dodatno vrše filtraciju i daju određenu ravnotežu
akvariju),...

malo više pročitaj, pa onda reci; E, SAD ĆU NAPRAVIT MORSKI,...

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
početak morskog akv.
« Odgovori #4 u: Studeni 03, 2005, 20:27:00 poslijepodne »
eto, dok ja pišem Vedran odgovara,... brz si nema šta,...

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
početak morskog akv.
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2005, 21:06:00 poslijepodne »
Evo konkretni odgovori:

Ako hočeš reef, računaj na 110 litara barem 2x39 W T5 lampe (te su duljine 85 cm) ili 3x24W (te su od 60 cm) - ovisi koje imaš dimenzije akvarija (Jel to onaj standardni 80x40x35?)

Dupla filtracija:? Misliš li na dvostruku, ili na njemačku firmu Dupla? Može konkretnije please

Pijesak za slatkovodnu je obično sa dosta silikata (ako je kvarcni) - može potaknuti rast algi. Ako je vapnenački pijesak (onaj koji se intenzivno pjeni ako ga potopiš u kiselinu) onda u principu može, ali ne iz složenog slatkovodnog akvarija u složeni morski (s idejom da preneseš korisne bakterije, jer nisu iste). Ako je pijesak korišten u slatkoj vodi moraš ga oprati, najbolje i prokuhati ili bar isprati u vrućoj (kipućoj) vodi.

Slobodan sam na forumu zamijetiti sve više okretanja prema slanim radostima       Edited by: Branko
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline pletko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #6 u: Studeni 03, 2005, 21:10:00 poslijepodne »

Eto meni kao žutokljuncu u morskoj akvaristicinije na odmet malo ponoviti gradivo i napisati svoje zaključke (koji nemoraju biti točni)

Ima dvije tri stvarina koje se mora paziti:

1.-Filtracija ima ih raznih io tome se vode polemike svagdje al meninaj jednostavnija i naj lakša je ta da imaš jedan kanister filter s dosta ugljena,vate,i neki odstranjivač fosfata + skimmer

2.- Rasvjeta u biti koliko sam skužioštoviše to bolje a ideala za nas početnike jeT5 jer u konačnici jedna cijev T8 coralstar me je koštala 220kn 30w a komplet djelova(balast 2x39w + 4 grla obična +cijevi 1x coralstar i 1xaquastar) oko 350kn Tebi bi bilo dovoljno 4 cijevi i onda nebi bio ograničen s izborom koralja. Na početku sam malo nezgodnonapisao daje T5 ideala za početnike a T5 koriste ljudi koj imaju akvarije kakve teško da če netkood nas uspijeti dostiči.

3.- Cirkulacija mora biti dosta jaka 10-20x veča od količinevode u akvariju npr.kod mene je3000 l/hu akvariju od 200l i nije dovoljnoa kako se postavlja nema pravila jedino nije dobro da uski mlaz udara direkt u koralje. Po momskromnom mišljenju i skromnom iskustvu trebala bi dolaziti s suprotnih strana i naizmjence udarati po akvariju da se stvaraju vrtlozi i da nema mjesta bezcirkulacijeili što manje. Koliko samuspio pročitati po forumima naj jednostavnije i najjeftinije riješenje ti je onaj S:C.W.D. (nisam siguran da sam dobro napisao ime te stvarčice)u kombinaciji s jakom pumpom je idealno riješenje za manje akvarije.Ovo sam samo pročitao i nikad nisam ni vidio kakou živo izgleda.

To je za hardver a kad to središ onda ostalo a ovo su najskuplje investicije bezkojih ne možeš.

Ovo sam ti napisao iz čisto sebičnih razloga da malo ponovim ai i da vidim ako sam nešto pogriješio sigurno če menetko ispraviti pa ču i ja naučiti nešto.

Offline Branko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #7 u: Studeni 03, 2005, 21:22:00 poslijepodne »
@Pletko
Što se tiče filtracije, bitno je reči da je živo kamenje VRLO VAŽNO. Sa njim se unese u akvarij mikroorganizama, koji biološki filtriraju vodu, a u unutrašnjosti kamenja su anaerobne zone gdje se ragrađuje nitrat. Još prije 40 godina su funkcionirali akvariji sa koraljima koji su se filtrirali živim kamenjem i pijeskom, a jedina tehnika je bila zračna pumpa+raspršivač.

U osnovi može za filtraciju živo kamenje, skimer i dobra cirkulacija. Aktivni ugljen je vrlo poželjan, fosfat remover poželjan, nije nephodan. Pogledati na webu pod Berlin method + reef.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
početak morskog akv.
« Odgovori #8 u: Studeni 03, 2005, 21:23:00 poslijepodne »

Citat: Branko

Slobodan sam na forumu zamijetiti sve više okretanja prema slanim radostima      

Slobodan sam primjetiti da su između ostalog i tvoji članci i postovi imali udjela u tome

Offline Branko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #9 u: Studeni 03, 2005, 21:36:00 poslijepodne »

Citat: Vedran

Slobodan sam na forumu zamijetiti sve više okretanja prema slanim radostima      

Slobodan sam primjetiti da su između ostalog i tvoji članci i postovi imali udjela u tome

Bilježim se sa štovanjem uz obećanje daljnje suradnje    

Offline Profa

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #10 u: Studeni 03, 2005, 22:02:00 poslijepodne »
Tko bi rekao da ću se i ja zateći na ovom dijelu foruma. Intenzivna razmišljanja, računanja i planiranja su u tijeku.....
Novi Zagreb

Offline Branko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #11 u: Studeni 03, 2005, 22:07:00 poslijepodne »
Vidim neki čitaju forum, pa samo lupe oglas kad procijene pogodan trenutak      

Offline pletko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #12 u: Studeni 03, 2005, 22:08:00 poslijepodne »

@Pletko
Što se tiče filtracije, bitno je reči da je živo kamenje VRLO VAŽNO. Sa njim se unese u akvarij mikroorganizama, koji biološki filtriraju vodu, a u unutrašnjosti kamenja su anaerobne zone gdje se ragrađuje nitrat. Još prije 40 godina su funkcionirali akvariji sa koraljima koji su se filtrirali živim kamenjem i pijeskom, a jedina tehnika je bila zračna pumpa+raspršivač.

U osnovi može za filtraciju živo kamenje, skimer i dobra cirkulacija. Aktivni ugljen je vrlo poželjan, fosfat remover poželjan, nije nephodan. Pogledati na webu pod Berlin method + reef.

Ma mislim da i ti kao i svi ostali ljudi koji znate puno i bavite se morskim akvarijem dugoimate jednu manu, a to je da se višenemožete spustiti na nivo jednog početnika kao što sam ja.

Eto iz vlastitog iskustva kojeg se bolje sječam nego ti mogu reči da previše informacija od jednom može čovjeka samo zbuniti a mene svakako pa vodeči se time nisam želio ulaziti u dubinu i širinu a nisam ni siguran dabi nekom i znao i mogao objasniti funkciju živog kamenja na zadovoljavajuči način. Znam da je živo kamenje bitnoi da je cirkulacija najviše zbog njega alnisamhtio čovjeka zasuti informacijamado kojih još nije došao.

U glavnom da skratim kad se naoruža kvalitetnomopremom i zauzme položaj onda se prelazi na drugi dio planaa to je voda i kamenje.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
početak morskog akv.
« Odgovori #13 u: Studeni 03, 2005, 22:27:00 poslijepodne »
Iskreno, mislim da cirkulacija nema tolko veze sa živim kamenom, nego sa detritusom...

Zasigurno denitrifikaciju ne vrše bakterije uz pomoć protoka iz
powerhead-a, več uz protok što ga rade sve sitne živinice u kamenu dok
se kreću i gibaju

Isto tako kad bi ušli dublje u "činjenice" za morski akvarij,
otkrili bi da tu iam podosta "neistine" kad su u pitanju savjeti...

Primjera radi, protok... šta će ti 10* ili 20* protok u akvariju koji je više fish only ili ima 3 softy-a i 2 kamena??

samo umaraš ribu, koja se tako i tako nema kamo sakrit...

Protok je po meni stvar koja dolazi paralelno sa gradnjom reefa, treba ga pomno "istražiti" da nebi bezveze trpali mrtve zone...

Također svjetlo... ako dečko imat samo ribulje, onda 1 lampa funkcionira... ako neče, koje koralje če imat?

2*30W T8 če ti za neke biti dosta da žive, gljive, xenie itd...

4*30W T8 če ti pomoć več i kod drugih koralja... ali softya, te možda koji lps...

Uglavnom, tu je puno informacija, a kolega ikluk mi se ne čini kao
netko tko je STVARNO zagrizao... trebao bi se on malo raspisati prije,
a pritome nek si uzme vremena dok piše jer ga tipfelleri prate
nešto

Offline ikluk

• Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« Odgovori #14 u: Studeni 03, 2005, 22:38:00 poslijepodne »
Iso-miki !!!Koliko toga za mali akvarčič sad tek ništa neznam a sve jedno puno vam hvala na informacijama

Offline ikluk

• Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« Odgovori #15 u: Studeni 03, 2005, 22:40:00 poslijepodne »
Akvari je 80*35*60 to je standardna dimenzija !! Mislijo sam kupit juwelov poklopec a izgleda da nikaj od toga Edited by: ikluk

Offline ikluk

• Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« Odgovori #16 u: Studeni 03, 2005, 22:43:00 poslijepodne »
e da skorom zaboravio imam filter za cca 300l akvari unutarnji i vanjski za 100l-200l dali je to dovoljno za filtraciju

Offline Branko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #17 u: Studeni 03, 2005, 22:44:00 poslijepodne »
Ako je stvarno "zagrizao" onda neće dugo biti zadovoljan sa onim što raste ispod 2 fluo cijevi, pa će dodavati 3. pa 4. ... onda mu je bolje odma krenuti na T5  

A što se ostalog tiče:

IKUK javi se, hočeš li ti reef, fish only, jadranski ili nešto četvrto???

Offline ikluk

• Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« Odgovori #18 u: Studeni 03, 2005, 22:49:00 poslijepodne »

Pa mislijo sam za početak što jednostvnije

Oprosti ne kužim kaj znači reef, fish only

Offline Branko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #19 u: Studeni 03, 2005, 22:54:00 poslijepodne »
Reef - sa koraljima, anemonama i slično (+ ribe, rakovi i sl)
Fish only - samo ribe

PS Jesi siguran u dimenzije? na 80 duljine mi 60 cm izgleda puno bilo za visinu, bilo za širinu. Osim toga to bi bilo oko 160 litara. Osim toga za Juwel znam 80x30 (Monolux) ili 80x35 (Duolux).Edited by: Branko

Offline ikluk

• Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« Odgovori #20 u: Studeni 03, 2005, 23:10:00 poslijepodne »
Poklopac bi trebo ič 80x35 (Duolux). dali je to dovoljno ilo još treba svijetla

Offline Branko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #21 u: Studeni 03, 2005, 23:21:00 poslijepodne »
Dosta je za ribe i za malo zahtjevne koralje (npr, Discosome - Mushroomsi).

A i Aiptasije dobro rastu    (Ovo je šala, njih ne želis).Edited by: Branko

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
početak morskog akv.
« Odgovori #22 u: Studeni 03, 2005, 23:34:00 poslijepodne »
Ja sam imao Duolux, ali sam dodao još jednu DIY lampu i nije bilo previše, naprotiv!Ali za početak je dovoljno (sa reflektorima)
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline ikluk

• Punopravni član
  • **
početak morskog akv.
« Odgovori #23 u: Studeni 03, 2005, 23:42:00 poslijepodne »

Mislim radit s par koraljčica i par ribica a poslj na bolje ak če mi iči !!

Kako je s soljenjem vode koja sol i koliko ???

Offline pletko

• Punopravni član
početak morskog akv.
« Odgovori #24 u: Studeni 04, 2005, 00:53:00 prijepodne »

Citat: Stina
Iskreno, mislim da cirkulacija nema tolko veze sa živim kamenom, nego sa detritusom...
Zasigurno denitrifikaciju ne vrše bakterije uz pomoć protoka iz powerhead-a, več uz protok što ga rade sve sitne živinice u kamenu dok se kreću i gibaju

Isto tako kad bi ušli dublje u "činjenice" za morski akvarij, otkrili bi da tu iam podosta "neistine" kad su u pitanju savjeti...

Primjera radi, protok... šta će ti 10* ili 20* protok u akvariju koji je više fish only ili ima 3 softy-a i 2 kamena??
samo umaraš ribu, koja se tako i tako nema kamo sakrit...

Protok je po meni stvar koja dolazi paralelno sa gradnjom reefa, treba ga pomno "istražiti" da nebi bezveze trpali mrtve zone...

Također svjetlo... ako dečko imat samo ribulje, onda 1 lampa funkcionira... ako neče, koje koralje če imat?
2*30W T8 če ti za neke biti dosta da žive, gljive, xenie itd...
4*30W T8 če ti pomoć več i kod drugih koralja... ali softya, te možda koji lps...

Uglavnom, tu je puno informacija, a kolega ikluk mi se ne čini kao netko tko je STVARNO zagrizao... trebao bi se on malo raspisati prije, a pritome nek si uzme vremena dok piše jer ga tipfelleri prate nešto

Sve to što si rekao stoji i slažem se s time ali zadnji iklukovpost govori sve jer če i on početi kao ivečina (a naravno i ja) s dvije tri ribice i dva tri koraljčića pa ako mu bude išlo za neko vrijeme će planirati akvarij od 400 l da bi mogao kupiti neku ribu koja baš nemože živjeti u malom akvariju ili koralj koji voli jakucirkulaciju i svijetlo.

Evo izjasnite se vi koji imate veliko iskustvo i lijepe akvarije ko se uspio zadržati na malom akvariju i samo na ribama koje vam danas služe ako ne samo kao dodatak koraljima onda su vam jednako bitne

A što se tiče T5 i T8 tu se postavlja pitanje i cijene jer več sam napisao da su me dvije lampe T8 koštale 440kn a kompletna armatura za 2x39w T5 s lampama koštale 350-370kni plus toga manje troše struje