Srpanj 12, 2025, 19:25:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: križanje pseudotropheusa?  (Posjeta: 1681 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
križanje pseudotropheusa?
« u: Siječanj 27, 2012, 20:35:36 poslijepodne »
Od pseudotropheusa u akvariju imam ps.estherae, ps.ornatus, ps.saulosi, ps.polit, ps. socolofi i ps.lombardoi. Da li je moguće križanje među njima?
Posebno mi padaju na pamet mužjaci saulosija i ornatusa koji su dosta slični...
Slaba sam na pseudotropheuse  :D
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2012, 20:39:05 poslijepodne od tania »
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: križanje pseudotropheusa?
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2012, 21:02:04 poslijepodne »
mislim da ne to da imas pseudot.ornatus i pseudot. ornatus mpanga  onda bi bilo moguce krizanje a mozda se i varam ali ove vrste sto si nabrojila mislim da se nece krizat

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2012, 21:26:40 poslijepodne »
Bitno je da dvije vrste nisu jako slične a pogotovo ženke i da imaš dobar omijer mužjaka i ženki .

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #3 u: Siječanj 28, 2012, 00:30:39 prijepodne »
nista od krizanja iako se svasta moze iskrizat :D :D

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 28, 2012, 09:40:22 prijepodne »
Za sada stvarno svaka vrsta lovi svoje ženke  :D  Ali čisto me zanimalo da li postoji i ta mogućnost jer ne bi voljela da se to desi...

P.s., Glavoč, ovi tvoji politi me iznenađuju kako se mrijeste ovako mali  :D
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2012, 09:45:02 prijepodne od tania »

Offline glavoč

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 28, 2012, 14:22:20 poslijepodne »
Za sada stvarno svaka vrsta lovi svoje ženke  :D  Ali čisto me zanimalo da li postoji i ta mogućnost jer ne bi voljela da se to desi...

P.s., Glavoč, ovi tvoji politi me iznenađuju kako se mrijeste ovako mali  :D

nisu oni mali...nego je to mala riba:-)) moj muzjak je oko 7 cm  ;)

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 22, 2012, 12:35:42 poslijepodne »
Eto, i to se desilo  >:(
Dakle, jučer ubodem trenutak mrijesta, i to između mužjaka ps.lombardoi(kenyi) i ženke ps.socolofa!!
Ništa mi nije jasno, pogotovo jer svih imam u paru, ženka ima mužjaka, a i lombardoi ima svoje 3 ženke!! Ima li netko logično objašnjenje zašto se to dogodilo??
Razumjela bih da nemaju svoju vrstu na ˝raspolaganju˝, ali ovako...
I dalje juri samo nju, a svoje ženke niti ne gleda... Da li one nisu spremne ili previše pseudotropheusa u jednom akvariju??
Definitivno socolofi idu van, jer ne namjeravam širiti križance, isto tako mi je drago da sam baš u tom trenutku škicnula u akvarij.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Ožujak 22, 2012, 17:34:38 poslijepodne »
Krizat ce se, itekako.

A logicno objasnjenje je jako jednostavno, bez obzira sto svaka vrsta ima svoje zenke, imas premali broj pripadnika svake vrste. Druga logicna pretpostavka je ta da ti ribe nisu jednake velicine-stupnja agresivnosti.

I onda ti se desi sljedece, zenka je spremna za mrijest, muzjak dodje, i u pola akcije naidje veci, jaci i agresivniji, otjera tog muzjaka i obavi svoje. zenka proguta nazad ikru, i eto ti, za neko vrijeme imas male mjesance.

Kad je vise primjeraka iste vrste, 10-tak i vise komada, i kad se radi o ribama slicne velicine, onda su ovakve situacije jako rijetke, iako ni onda nisu iskljucene.

Desi se to, ne vrijedi ti se sekirati, a posebno ne rjesavati vrste zbog eventualnog mrijesta, jer trziste je vec ionako zatrpano losom ribom i kojekakvim miskevima. Generacije krizanja bliskog roda je jednostavno dovelo do toga, prema tome mrijest u smislu neke daljnje prodaje iz tih divljih, kucnih uzgajalista je onako, pomalo besmislen i bespotreban, jer tu stradavaju i kupci te ribe, a onda u konacnici i same ribe, kad kupci shvate.

To je barem moj zakljucak, ako se mrijest desi,ostavi ribe sebi, a ako te zanima neka daljnja distribucija i prodaja, nabavi kvalitetne primjerke, po mogucnosti zenke s jedne strane, muzjake s druge, i da nisu u rodu, osiguraj im uvjete gdje ne moze doci do krizanja, i onda ces imati kvalitetnu ribu za prodaju,mjenjanje i slicno.

Opet, samo moje misljenje, ali s obzirom kako sam ja prosao u nabavljanju malawaca, jedino razumno.ja sam od poznatog uzgajivaca uzeo mainganose velicine 6-7cm, dakle nisu male ribe, na kraju je ispalo da to uopce nisu mainganosi, vec neki mjesanci, moja pretpostavka ili mu se desio mix mainganosa i interuptusa, ili mainganosa i johhaniia, ili ni on u startu nema ciste mainganose. Usporedba sa slikama je teska, ali kad vidis jednog prosjecnog pripadnika vrste uzivo, ili jos bolje, stavis ga kod sebe u akvarij, onda skuzis koliko losu robu dilaju kod nas. Od istog uzgajivaca nabavljena druga vrsta, 1 muzjak i 3 zenke, uz tvrdnju kako su ribe velike i mogu se razlikovati spolovi, ja dobijem 3 muzjaka i 1 zenku, i cudim se kao lud kako se ne mrijeste, zasto je jedna uvijek nosom zabijena u pijesak i slicno...

Od slijedeceg uzgajivaca, ista stvar, od kupljene 2 vrste - obadva corka, opet mjesanci. tek sad polako uspostavljam ravnotezu, i nabavljam kvalitetne primjerke tih vrsti, jer je akvarij sa 20-30 mjesanaca izuzetno blesavo odrzavati, ulagati i investirati u njega.

Isprike na dugackom postu, samo sam ti htio reci, mrijesti za sebe, pa ces vidjeti, ako sto uleti, rjesavas to kako znas i umijes. ako dobijes kvalitetne malce, ostavi ih sebi. A neka daljnja distribucija, mislim da ce nanjeti vise stete nego koristi.

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 22, 2012, 20:12:55 poslijepodne »
Shvaćam ja sve to, ali eto nije mi cilj imati mješance, a još manje dilati ih nekome, niti za lovu a niti besplatno...
Čistokrvne vrste imam u akvariju, to je sigurno, i čak su većina i nabavljani sa različitih strana, baš zbog miješanja krvi, ali slažem se da je do ovoga vjerovatno došlo zbog razlike u veličini same ribe, starosti ( a time i zrelosti za mrijest), a i previše vrsta a premalo jedinki. Također, kenyi je sigurno ˝zabunom ˝ oplodio tuđu ženku jer je bila zrela, a i plave boje (kao što su bojom i njegove ženke...)
Zato ću to promijeniti, socolofi idu van definitivno, kao i mpange, i mislim da će onda biti ok...  :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 22, 2012, 20:17:40 poslijepodne »
kad bi mogla imati od svake vrste 10+ komada, i to uz neki omjer 3-4 muzjaka na 6-7 zenki, vidjela bi da nebi bilo nikakvih problema, iako zabune su uvijek moguce. Nazalost, za toliko vrsta i za toliko riba bi ti trebalo drasticno veci akvarij. Znam, jer i ja imam slican problem.... ;)

Offline glavoč

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 22, 2012, 20:19:51 poslijepodne »
Moze se desiti da se svasta iskriza al tih se riba rijesavaj odmah ,ustvari najbolje ti je ni ne vadit zenku ;)
Damire slazem se s tobom da ljudi uzgajaju i prodaju sve i svasta ali mi ti nisi jasan ako te osoba jednom presla pa si ponovno isao uzimati od njega...
A to biranje 1 m i 4-5 z je jako tesko kod malih riba a pogotovo kod maingana...ja imam praksu kad kupujem ribe da uzmem 10-15 iste vrste pa poslije selektiram...
Kvalitetnu ribu treba platiti a vecini akvarista je to preskupo a i malo teze za nabaviti  ;) 
i  ne slazem se s tim da kod nas ima vise mixeva nego dobrih linija riba   ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 22, 2012, 20:41:28 poslijepodne »
Damire slazem se s tobom da ljudi uzgajaju i prodaju sve i svasta ali mi ti nisi jasan ako te osoba jednom presla pa si ponovno isao uzimati od njega...
A to biranje 1 m i 4-5 z je jako tesko kod malih riba a pogotovo kod maingana...ja imam praksu kad kupujem ribe da uzmem 10-15 iste vrste pa poslije selektiram...

Ne, nisi skuzio, radi se o 2 razlicita uzgajivaca.  Znaci, 2 kupovine, 2 corka, razliciti ljudi, o tome se radi. Jasno da nakon sto sam skuzio "podvalu" da mi ne pada na pamet opet od istog uzimati. Iako realno, covjek mozda uopce nije kriv, nije ovo pljuckanje po bilo kome, vec samo dobar dokaz kako se corci mogu nabaviti i od uzgajivaca.

Znam da je biranje tesko kod malih riba, ali kod velikih bi ipak trebalo biti nesto lakse. A 6-7cm je vec nekakva velicina gdje se spol moze razlikovati. A ja sam vjerovao da covjek koji uzgaja itekako zna razliku, odnosno, vjerovao sam kad je rekao da zna.

Cuj, sto znaci "kvalitetnu ribu treba platiti"? Mislim, pitam sasvim ozbiljno, ne zezam. dali je to 30-50-100-200 kn po ribi? nema problema, u tom slucaju ja mogu samo reci dali mi cijena odgovara ili ne odgovara, kuzis. I nikakav problem nije 10 riba platiti i 500kn, ako su to kvalitetne ribe, ako iza toga stoji nekakva "garancija" da nisu nekakvi mjesanci, ili 38-a generacija krizanja brace i sestara. ja sam za, uvijek. Nije problem ni 5 riba platiti 500kn, ako vrijedi sve gore receno, pa jos ako su ribe vece i onaj koji prodaje sigurno zna spol, pa da dobijem onu kombinaciju koju zelim.

Problem je kad potrosim 200-250kn, nabavim ribe, i onda skuzim da sam dobio pitaj boga sto, ili vrstu koja uopce ne lici na sebe, ili vrstu koja uopce ne postoji, jer je neki mix. Ako u odredjenom trenutku nemam novaca, nabavit cu 2 ribe, ali znam sto sam nabavio, necu nabaviti za iste novce 10 mjesanaca. 200-300 kn je u ovoj krizi i kakici u kojoj smo svi ogroman novac, ali realno, kud ide sve, nek ide i to.

Jer ne nabavljam ribe radi nekog mrijesta, daljnjeg dilanja i prodaje, nabavljam ih za "dusu", a onda frustracija kod pogleda na pun akvarij cudnih riba i mjesanaca nije vrijedan nikakvog novca, ili cu imati posteno, ili necu imati, a pristajati na takve kompromise se jednostavno ne isplati.

Sva sreca pa sam pronasao dobrog "dilera", koji stvarno posteno i brzo  rjesava eventualne zabune oko broja, spola i vrste, inace bih vjerovatno do sada imao pune akvarije mjesanih riba, ovako sam za te ribe ipak koliko toliko siguran da su stvarno predstavnici zeljene vrste i da su kvalitetni. Sad preostaje samo popuniti ono sto mi nedostaje.

Opet isprike, malo smo otisli s teme, ali tu je to negdje.

Offline glavoč

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 22, 2012, 21:02:14 poslijepodne »
slusaj nije se to odnosilo bas na tebe.....samo kazem da dobru ribu treba platiti ..i to je to... ja  mbune drzim vec 8 godina i samo jednom sam kupio mjesance i nikad vise a proslo ih je dosta kroz akvarije....
a kad sam počeo s njima jako malo ih je bilo u hrvatskoj.... i onda se moglo kupiti svasta a sad je vec druga prica..
vidim da nisi dugo sa ciklidima pa ti zbog toga neke stvari nisu jasne..
a ti izgleda nemas srece u kupovini ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2012, 21:09:02 poslijepodne »
U pravu si, nemam bas nesto puno iskustva, ali brzo ucim. nazalost, na svojim greskama. I dodaj tome losu srecu, sve ti je jasno onda.  :D ;)