Srpanj 18, 2025, 17:38:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mutna voda!!  (Posjeta: 1573 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline avalon

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Mutna voda!!
« u: Siječanj 21, 2012, 15:23:13 poslijepodne »
Pozdrav svima...
imam akvarij od 54 litre vec godinu dana...nabavio sam brzo rastuce bilje i ekstra svijetlo od 15 w...sad imam 2 lampe od ukupno 30w.
Filter eheim,i uglavnom od riba guppi i jedan shark.
Problem sa vodom,malo je mutna i zelim se toga rijesiti....odrzavam akvarij tako da jedanput tijedno izmijenim malo manje od 1/3 vode.
Da li problem mutne vode moze biti previse biljaka u akvariju?Usisavam dno jedanput tjedno zajedno s promjenom vide...
U filteru nemam mjesta za aktivni ugljen....
HELP;--)

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Odg: Mutna voda!!
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2012, 15:39:33 poslijepodne »
Vodu mozes izbistriti sa FFM-om od EasyLife-a, ali trebas naci uzroke mutnoce.
Kad si sadio biljke si kopao po podlozi pa je zato mutna, ali to moze biti par sati dok se ne slegnu cestice.
Mozda si unio nesto sa biljem, pa pobio nitrificirajuce bakterije u akvariju , pa se sad ponovno ciklira? ( Easy Start je kulura n. bakterija koja ubrzava kolonizaciju bakterija , isipas po spuzvi u filteru).

Sta imas od filterskog materijala, kako i koliko cesto peres filter i filterski materijal.

Neznam, trebas dati jos informacija da bi ti mogli odgovoriti tocno.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2012, 16:16:23 poslijepodne »
pa ugljen mozes i u akvarij staviti, u filter vrecici naravno, radi on i pasivno, utrpaj hrpu pa vidi, dok netreba makni van i spremi. biljke mogu ispustat svasta u vodu ali neznam da bi zbog toga bila mutna, u svakom slucaju, ugljen pomaze za puno toga u akvaristici, bistrina vode je jedna od tih stvari.

Offline avalon

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2012, 16:52:56 poslijepodne »
Hvala na odgovorima svima...;-)
u filteru imam spuzvicu koju perem jedanput tjedno sa promjenom 1/3 vode...i to je to....
Nisam znao da mogu imati aktivni ugljen ako nemam mjesta u filteru...nisam znao da se njega moze staviti bilo gdje;--/,;--) SADA ZNAM!
Koliko kosta ugljen?
I razmisljam o kupnji veceg akvarij...min 200 litara jer u 54 l je puno teze odrzavanje;-)
I da....filter materijal perem u akvarijskoj vodi....

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2012, 17:04:23 poslijepodne »
mozes ti sav medij staviti bilo gdje samo je efikasnost dosta manja ako je pasivan protok+bio medij nebih trebao biti na svjetlu. ali tebi ce biti ok, kupi 0.5-1kg za 30-50kn i stavi bar 500gr u akvarij, pomoce ti sigurno, jos ako mozes namjestiti da izlaz iz filtera/pumpe udara po njemu skoro da i nema razlike, i tu vrecicu ugljena svaki par dana malo ispremjesaj

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2012, 17:06:12 poslijepodne »
i samo bio medij trebas prati u aq vodi, mehanicki i kemijski nemoras, bolje ga pod jakim mlazom vodovodne oprati, vise necistoce izide van

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2012, 18:45:51 poslijepodne »
Hvala na odgovorima svima...;-)
u filteru imam spuzvicu koju perem jedanput tjedno sa promjenom 1/3 vode...i to je to....
Nisam znao da mogu imati aktivni ugljen ako nemam mjesta u filteru...nisam znao da se njega moze staviti bilo gdje;--/,;--) SADA ZNAM!
Koliko kosta ugljen?
I razmisljam o kupnji veceg akvarij...min 200 litara jer u 54 l je puno teze odrzavanje;-)
I da....filter materijal perem u akvarijskoj vodi....
Evo ovdje si naveo razlog zašto ti je voda mutna. Filter pereš jednom tjedno? Tada ispereš korisne bakterije i tada si napravio veću štetu nego koristi. Akvarij ti se ne može dobro zaciklirati i dolazi do mutne vode. I još ako si prao direkt sa vodovodnom vodom,to je dodatni kontraefekat. Filter pereš jednom mjesečno ili jedanput u dva mjeseca, ovisno o potrebi. Ispireš sa akvarijskom vodom. Tjedne izmijene akvarijske vode su OK. ;)

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2012, 19:51:27 poslijepodne »
Iman i ja takav aq ali sa jačim kineskim filterom (10W) i isto ga ispirem u aq vodi u svaku sedmicu i voda mi je super bistra.
Još je tvoj filter slabiji i brže se smanji protok. Nakupi se svakakvih škovaca kroz 7 dana.
Probaj isprat plastiku filtera, izlazne cijevi i peraje od motora. Možda ti tu nešto smanjuje protok i filter ne uspjeva pokupit
sve sitnice.

Offline avalon

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 21, 2012, 21:12:34 poslijepodne »
Ok hvala....
dakle znaci da ne perem sada filter materijal mjesec dana...tj.jedanput mjesecno pranje;-)))OK
Ali smrdit ce ko kuga;--)jel to normalno da smrdi filter?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 21, 2012, 21:43:18 poslijepodne »
nije normalno i nevjeruj svemu sto cujes, a pogotovo od mene :) filter se cisti kad je prljav i to je to, nema puno rasprave i to ovisi od sistema do sistema, nemaju svi filtre velikog volumena i ako je prljav ocisti ga kad god mozes. mehanicki filter/spuzvu sto vec imas, peri bez problema pod pipom, tusem, bolje ces ga oprati nego u kanti, a bio medij u akvarijskoj vodi, ali ako imas spuzvu ispred njega onda se on nebi trebao tako cesto prljati. neznam koji filter imas i nisam vidio pa nemogu reci, ali bio medij ti stvori bio film oko medija, to je normalno i dobro, to neperes i tu su bakterije, ali ako je vidljivo prljav i zacepljen svim i svacim onda moras i napravit ces vise losega neg dobrog ako ga ostavis tako.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Siječanj 21, 2012, 22:56:21 poslijepodne »
nisi napisao otkad je voda mutna? voda se ponekad zamuti od algi, to prođe samo od sebe, slično cvjetanju mora.
filter nakon mjesec dana neće smrditi ništa više nego sada, samo će biti više prljavštine. ja sam nekidan oprao svog nakon 3 mjeseca  :D

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 22, 2012, 11:45:15 prijepodne »
a opet ce i algi biti manje ako stavi ugljen, bar teoretski..vuce organske spojeve kojima se na kraju alge hrane
mislim da on nas nitko nije previse revan u ciscenju filtera :) ali u ciscem je svakako bolji protok, bakterije dobivaju vise kisika i vise ih ima, a odma i bacis van visak nutrijenata u obliku te prljaviste,  tako da nije naodmet cistiti.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2012, 01:15:48 prijepodne »
Malo sam tražio okolo pa vidim da već duže imaš problema. Biljke su trulile, voda smrdila a sad je mutna? Možda i još nešto?
Nadam se da će rjeđe čišćenje filtera donekle ublažiti problem. Aktivni ugljen može pomoći - ali ako se ne mijenja redovito može i naškoditi. Postoje i loši ugljeni koji mijenjaju pH i ispuštaju fosfate.
Bilo bi dobro da sve svoje dosadašnje probleme svedeš u jedan post te da detaljno opišeš akvarij i postupke jer jednostavno nešto nije u redu.  od podloge, broja i vrsta riba, filtera (točni naziv), izmjena vode i čišćenja, gnojenja koliko i čime.