Ljudi mnogo komplikujete ovu stvar koja je u sustini jako prosta.
Povremeno menjanje vode na svakih 7-10 dana najvise 1/4-u vode je nesto sto je najidealnije. ( tu se ne misli na dolivanje vode usled isparenja akvarijumske vode ).Ada li ste se zapitalizbog cega se menja tako voda?
Menja se iz tog razloga sto korisne bakterije ne mogu u potpunosti da vrse preciscavanje odnosno nitifikaciju amonijaka (NH3). Razgradnja tako otrovnogamonijakavrsi seoksidacijom preko nitrita (NO2)pa svedo nitrata (NO3) koji je najnezgodniji za akvarijumske ribe jer se vrlo tesko uklanja iz vode. Bas iz tog razloga moramo delimicnoda menjamo vodu, ali ne vise od onaoga sto sam u pocetku rekao, samo 1/4.Ako bi smomenjali vise vode u tom slucaju desilo bi se ono sto se i desilo kod CICHLID-a. On je zapravo pokupio skoro sve kolonije korisnih bakterija, i to aerobne bakterije koje su mnogo vazne za biolosko preciscavanje vode. Zato se svima vama muti voda ( zabeli, kao magla) kada cesto menjate vecu kolicinu vode.
Jos jedna stvar je mnogo bitna a dotice se isto ove teme, a to jepranje filtera. Ne smete nikako filter cesto pratii ako ga perete ,najvise mozete 50% medija prati u filteru ( gornji sloj) Onaj drugi sloj nikako ne smete dirati. Tu su vam smestene isto tako korisne bakterije (tu jenajveci broj anaerobnih bakterija). Anaerobne bakteruje isto tako su veoma vazne iz jos jednog zanimljivog razloga sto im nije potreban kiseonik, cak stavise proizvode kiseonik (O2).Kada cemo 100% prati ceo filter? Jedino kada se zagusi potpuno protok vode, samo u tom slucaju. Pojedini ljudi ne ciste taj deo medija u filteru, godinama. Evo vam link gde ce te o tome opsirnije saznati
http://pet.beke.co.nz/index.php Ne znam da li sam vas umorio sa ovim izlaganjem,ali hteo sam da pojasnim razlog ove pojave kod menjanja vode.
Jos jednom.
Nitrivec je idealan kao biostarter i otome je suvisno polemisati. Bez Nitrivec-a proces kolonizacije bakterija traje dve nedelje, sa Nitrivec-om traje nekoliko dana. U Nitrivec-u imamo kulturu bakterijaNitrosomonas/Nitrobacterkoja je najvaznija za biolosko preciscavanje akvarijumske vode.Potpuno je ispravan i proveren preparat koji je prosao sve rigorozne kontrole.U Svetu ga koriste milioni ljudi, a najvece pohvale dobio je od profesionalnih odgajivaca.Da u njemu nema zivih bakterija ne bi stajalo na bocici upozorenje: " Cuvati van domasaja dece"
Hvala na strpljenju.
Edited by: Fauna