Srpanj 20, 2025, 00:53:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: svi su savjeti dobro došli  (Posjeta: 2277 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline flufy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
svi su savjeti dobro došli
« u: Siječanj 20, 2012, 01:29:05 prijepodne »
Ovako...nabavio sam aq 110 l od kojeg sam htio napraviti biljni akvarij sa jednom-dvije vrsta tropskih ribica. aq sam nabavio prije 2mj i u njega uvalio svašta.. Od ribica imam guppy,moli,zebrice neonke,somića i par čistača(oni malih) i nekog prahistorijskog čistača šta se zakopa u pijesak. Znam da sam pretjerao al sam kupovao sve ribice koje su mi se svidjele.Pošto sam totalni amater i nikad se prije nisam bavio akvaristikom molio bi vas iskusne kako da napravim akvarij atraktivnijim. Imam unutarnji filter vode,grijač150w,co2(ferplast) pumpica zraka i 2 neonke(t5 18w i t8 20w). još me zanima kako napravite onako male mjehuriće preko cijelog aq. Ja sam cijev izbušio iglom al nikakve koristi.
Eto mog akvarija :(

Offline deklok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
Odg: svi su savjeti dobro došli
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2012, 07:51:57 prijepodne »
za pocetak nozes stavit crnu pozadinu i skinut CO2 koji ti trenutno ne treba. 
A kako mjenjas vodu posto mi se cini da nije bas najbolja?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2012, 08:08:36 prijepodne »
Brzi makeover bi bio stavljanje crne pozadine npr, kao što je kolega rekao i ubacivanje još biljaka u njega. Biljke najbolje nabaviš preko foruma. Problem je jedino ako nemaš nikakvu hranjivu podlogu ispod šljunka, jer si onda dosta ograničen s izborom biljaka koje će rasti. Ako nemaš hranjivu podlogu i ne želiš ju stavljati, onda si ograničen na možda mahovine, anubias, microsorum. Rasti će bez podloge možda i valisneria, crypte i sl., ali ne mora biti..
Ako želiš neki drastičan makeover i ubacivanje podloge, onda bi bilo dobro povaditi iz njega sve, pa ga složiti ispočetka. A ribe će preživjeti dan u nekoj posudi sa grijačem. Nije da im je bajno, ali...
Ispustiš vodu iz akvarija, prebaciš ribice, pa ga posložiš, vratiš šljunak i vodu, pa nadopuniš sa novom vodom.
A sad ti... Što hoćeš, možeš... Daj još nešto detalja, pa ćemo dalje.  :up:

E da... Nema baš neke potrebe za pumpom zraka. Ako baš hoćeš da ih "prozračiš", možeš kupiti i samo zračni kamen, koji košta 10-ak kn u shopovima. A ako baš hoćeš baš onu "zavjesu" od mjehurića, onda za to isto imaš kupiti gotove izbušene cijevi. Ali ne to... Samo ti njega zazeleni  :D
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline flufy

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2012, 12:38:25 poslijepodne »
zašto crna podloga? sta bi bilje vise došlo do izražaja?Vodu ispraznim cca trećinu tjedno i uvalim novu.  imam kvarcni pjesak 3-5mm i u korijen biljke sam stavio one štapiće. također ih gnojim tekućim gnojivom. nešto sam čuo da je tobro stavit zemlju.Šta stavljate onu običnu zemlju za cvijeće ili neka posebna. Kako tretirate zemlju da ne muti vodu i da ne isplutaju grančice. da..imam i leglo guppy-ja i svaki tjedan ga moram vaditi i oprati jer postane toliko zeleno da se ne vidi unutra
« Zadnja izmjena: Siječanj 20, 2012, 12:43:18 poslijepodne od flufy »

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2012, 12:50:28 poslijepodne »
zašto crna podloga? sta bi bilje vise došlo do izražaja?Vodu ispraznim cca trećinu tjedno i uvalim novu.  imam kvarcni pjesak 3-5mm i u korijen biljke sam stavio one štapiće. također ih gnojim tekućim gnojivom. nešto sam čuo da je tobro stavit zemlju.Šta stavljate onu običnu zemlju za cvijeće ili neka posebna. Kako tretirate zemlju da ne muti vodu i da ne isplutaju grančice. da..imam i leglo guppy-ja i svaki tjedan ga moram vaditi i oprati jer postane toliko zeleno da se ne vidi unutra
nije crna podloga, nego crna pozadina, na zadnje staklo s vanjske strane stavi crnu pozadinu, jer ovako neizgleda lijepo kao sto ce biti kad stavis crnu tapetu..

postane zeleno od previse svjetla.. koliko dnevno koristis svjetlo?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 20, 2012, 12:51:08 poslijepodne »
nema puno bilja i nemoj pretjerat s tim gnojivima, napravit ces vise loseg nego dobrog..ionako imas dosta riba i vec preko njih dovoljno hranis biljke. a filter nemas?

Offline MrPropuh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Siječanj 20, 2012, 13:45:55 poslijepodne »
Ja sam isto tek od nedavno u akvaristici... Pošto veliš da su svi savjeti dobrodošli, mislim da je dobro pročitati http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498. Ima puno generalija, osnovnih i praktičnih stvari u njemu!

Što se savjeta za uređenje tiče. Ako ti se neda mijenjati podloga... Meni su super akvariji služeni sa panjevima i anubiasima. Ne znam, kako si sa financijama... Ja bih možda stavio jedan veći panj (veće korjenje), nešto kamenja i na njih skombinirao anubiase i mahovinu....

Offline flufy

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 20, 2012, 14:24:59 poslijepodne »
imam unutarnji filter sa onom vatom,aktivnim ugljenom i onim nrkim kružićima.dali moram mijenjat taj ugljen i kružiče, a ako da, koliko često .svijetlo je upaljeno oko12 sati. nemam timer tako da ga upalim oko 12 i gasim oko 24. za veći panj se slažem. dal ja mogu sam staviti neki panj ili ga moram baš kupiti. koliko košta veći panj. ovog sam našao doma(stari je davno prije imao aq od 40 l. ako netko ima veći panj viška nek se javi. mogli bi nekako riješit.. :P
« Zadnja izmjena: Siječanj 20, 2012, 14:29:38 poslijepodne od flufy »

Offline flufy

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2012, 14:57:43 poslijepodne »
Imam još jedno pitanje.. nabavoi sam digitalni  ph metar i snjim dobio 2 bočice(ph plus i minus). molim vas da mi netko rece kako to radi.hvala

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2012, 15:28:33 poslijepodne »
imaš 2 tekučine - 1 je ph 4 da druga može biti 7, 8, 9 ili između
uglavnom staviš u 1. i onim šarafićem namjestiš da bude točno koliko je deklarirano. onda ispereš elektrodu u dest. vodi pa staviš u 2. i opet podesiš. Ako je jedna vrlo blizu područja u kojem mjeriš ne moraš kalibrirati onaj koji jako odskače.
ribe uglavnom vole tamnu podlogu jer se sigurnije osjećaju - zato su im skoro uvijek leđa tamna kad se gleda odozgora, da ih ne vide grabežljivci. bijela podloga jest zgodna dok se na nju ne uhvate alge i skupi drekovlje, onda zna biti ružna. Ostalo pročitaj u člancima na portalu.

Offline flufy

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2012, 15:53:10 poslijepodne »
da al meni ph metar ne stane u bočicu. dal da tekućinu istresem u neku vrećicu ili? imam dvije bočice(ph4.003 i ph6.864) gledao sam po netu i nigdje nema kako baždariti ovaj ph metar. svi drugi imaju neke tipkice,a moj nema nis.
eto da vam olakšam koliko toliko slika

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2012, 15:53:46 poslijepodne »
imam unutarnji filter sa onom vatom,aktivnim ugljenom i onim nrkim kružićima.dali moram mijenjat taj ugljen i kružiče, a ako da, koliko često .svijetlo je upaljeno oko12 sati. nemam timer tako da ga upalim oko 12 i gasim oko 24. za veći panj se slažem. dal ja mogu sam staviti neki panj ili ga moram baš kupiti. koliko košta veći panj. ovog sam našao doma(stari je davno prije imao aq od 40 l. ako netko ima veći panj viška nek se javi. mogli bi nekako riješit.. :P

ako su kruzici bioloski medij nemjenjas ih i nesmijes prat u vodovodnoj vodi da klor neubije bakterije u mediju. ugljen mjenjas..koliko cesto ovisi od sistema do sistema..nekih 1mj je prosjek. vatu peri a kad se previse zaprlja stavi novu. mozes staviti drvo koje hoces ako neispusta nista u vodu, nije crnogorica i nije tretirano kemikalijama. prije akvarija ga operi/kuhaj/namaci

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67