Srpanj 18, 2025, 13:01:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: akvarij za oskara  (Posjeta: 25851 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Najki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Odg: akvarij za oskara
« Odgovori #150 u: Travanj 10, 2012, 18:43:26 poslijepodne »
imam stavljen izlaz filtera tak da mi mreška površinu, tak da bi to trebalo bit u redu... danas sam dodao i panjeve u akvarij, koje sam prethodno pripremio... samo mi sad fale inox ploče za koje ću ih zašarafiti radi dodatne stabilnosti samih panjeva. sad su unutra stavljeni da se sustav što više ustabili, a za umjetnički dojam ću se pobrinuti kasnije... danas su se one cestice na povrsini nekako ukrupnile i nadam se da je to njihov vrhunac  :D

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #151 u: Travanj 17, 2012, 08:43:01 prijepodne »
jedno pitanje u vezi načina postavljanja ulazne i izlazne cijevi eksternog filtera.

Uploaded with ImageShack.us

ovako ta postava izgleda sada, znaći usis i grijač su na lijevoj strani, a ispust na desnoj gornjoj strani, postavljen tako da cijelom duzinom mreska povrsinu vode... problem je sto do sada nisam imao akvarij, pa neznam koja je prihvatljiva količina čestica koje plutaju u vodi, no čini mi se da ih kod mene ima poprilično... cini mi se da je sam protok dovoljno snažan, jer diže sve s podloge, no onda te cestice ne nadu svoj put do usisne cijevi, nego se vrte po akvariju... dal mogu nekako drugacije postavit ulaz/izlaz filtera? da napomenem, akvarij je 250 litarski, dimenzija 1000x550x450, a filter je Haqos expro 1200. Unutra se trenutno nalazi 7 ancistrusa, 2 corrydorasa i jedan silver shark.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #152 u: Travanj 17, 2012, 09:00:57 prijepodne »
To ti je to, dobro je slozeno cini mi se. A prihvatljiva kolicina plivajuceg smeca je od nista do jako malo, ako ga ima puno, problem je u necem drugom. Filter moze biti jak, ali nema snage vuci kroz vodu svu tu prljavstinu na tu duzinu akvarija. Razmisli o nekoj manjoj protocnoj pumpi koju ces postaviti na stranu gdje je ulaz od filtera, da mu pomogne malo vuci smece na tu stranu, onda ce ga filter lakse pokupiti.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #153 u: Travanj 18, 2012, 20:19:15 poslijepodne »
zar nebi bilo bolje ako bi izlaz filtera stavio na desnu bocnu stranicu, znaci nasuprot usisa? tako bi se uspostavila direktna cirkulacija vode prema usisu, pa nebi bilo potrebe za cirkulacijskom pumpom...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #154 u: Travanj 18, 2012, 20:33:30 poslijepodne »
I da i ne. Ne zato sto koliko vidim koristis spraybar, da mreska povrsinu. I gdje god da ti cijev fizicki stoji, dok god je spraybar na zadnjem staklu, efekta nikakvog.

Ako spraybar stavis na bocno staklo, opet ako je usmjeren da mreska povrsinu, nisi napravio nista po pitanju strujanja vode u donjem dijelu akvarija, znaci opet nista nikoga ne gura prema usisu filtera. Ako spraybar usmjeris prema dolje na tu duzinu akvarija, cisto sumnjam da je izlaz vode kroz nju toliko jak da dize smece i tjera cestice cijelom duzinom akvarija do suprotne strane gdje je usis. Ideala bi bila da izlaz tjera vodu i prema gore, da je mreska, i prema dolje, da podize smece, i jos nesto kroz sredinu, ali to sve s jednim izlazom, mislim da ces tesko postici. Posebno ne sa spraybarom, njega makni, izlaznu cijev namjesti prema dnu, ovisno koliko jako tjera, da ne udara direkt u podlogu, vec malo iznad, i to je najbolje sto mozes, barem tako mislim.

Ali, zasto ne jedna mala pumpica koja ce tjerati vodu cijelom duzinom?

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #155 u: Travanj 18, 2012, 20:45:31 poslijepodne »
hmmm... zadrzat su spraybar... daj mi molim te neku preporuku protocne pumpe koja bi odgovarala mojem akvariju