Evo i treceg, tj., mene....

Ja bih se slozio s kolegom Najkijem da litraza nista ne znaci. A svi zapinjemo za te litre, nevjerovatno. Po meni, puno bitnije od litraze je prostor, odnosno dimenzije. Iako je to usko povezano, razlika moze biti ogromna.
Ja imam u sobi jedan mali akvarij od 200 litara. I sve ok, ribe rastu, plivaju, mrijeste se, dakle, volim misliti da im je koliko toliko ok u tom akvariju. Medjutim, sa 120cm duzine, zauzima mi pola sobe. S druge strane, imam i bure od 200 litara, koje bi mi zauzelo 30-40cm sobe. Zasto onda ne prebacim ribe u to bure i oslobodim si sobu, ribama je svejedno, glavni kriterij je zadovoljen, i dalje imaju 200 litara vode na raspolaganju. zar ne? Naravno da ne.
Mislim da sada vidis o cemu se radi. Praksa i trend je da se litre dobivaju povecanjem visine, pa onda imas po meni sulude kombinacije, gdje je akvarij dugacak 70-80cm, a visok 60cm.... i ima on zavidnu litrazu, medjutim, sto to tocno ribama znaci? Mislim da nista, i mislim da za vecinu riba bolju varijantu predstavlja duzina i sirina, visina je sporedna. Ja bih osobno radije imao akvarij od 2 metra duzine, pola metra sirine i 35cm visine, radije nego akvarij od metra duzine i 60cm visine. Ok, karikiram malo, ali kuzis.
Koliko vidim po slikama, tvoj akvarij bas i nema neku duzinu, a ni sirinu, otislo je sve u visinu.....
dakle, slazem se da litraza nista ne znaci, ali se ne slazem da je ovo akvarij za oskara. Ma nista njemu nece biti, vise ces ti biti frustriran i nezadovoljan kad riba poraste, a ti skuzis da u principu nemas akvarij nego uramljenu sliku 2 ogromne ribetine koje vegetiraju u akvariju, jer ionako nemaju mjesta za nista drugo. A riba kao riba, prezive one svasta, prezivjet ce i tvoje.
Drze ljudi svasta, zlatne u 50 litara, skalare i diskuse u 100, 200 riba u akvariju za 20....sve se moze, pravo pitanje je treba li se.....