Srpanj 18, 2025, 18:08:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uzgoj zlatnog molija  (Posjeta: 1571 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kondor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Uzgoj zlatnog molija
« u: Listopad 30, 2005, 10:59:00 prijepodne »

Novi sam vlasnik akvarija te sam nedavno kupio par zlatnih molija. Prodavač mi je rekao da bi ženska mogla biti ''noseća'' (ne znam kako se ovo u akvaristici kaže) te da bi uskoro mogla ''roditi'' mlade. Kako mogu biti siguran da je to istina te koji je rok za ''porod'' molija. Također sam odmah kupio kotilicu te ne znam da li trebam ženku staviti u nju i kada ili samo male ribice nakon što dođu na svijet i koliko dugo trebaju biti u kotilici.

Unaprijed zahvaljujem na svakom korisnom savjetu.

Pozdrav od Kondora
.............................
Bolje ispasti glup nego iz aviona!!

Offline Jasmina

• Punopravni član
Uzgoj zlatnog molija
« Odgovori #1 u: Listopad 30, 2005, 11:14:00 prijepodne »

Moliji ti imaju okote svakih cca 35 dana. Znači, od dana kada se posljednji put okotila treba proteći 30-ak do sljedećeg. Kako ti ne znaš kada se ona okotila, pogledaj ju odozgo. Ako je vidljivo "široka u bokovima", a straga, kod analnog otvora ima tamnije područje, onda je vrijeme za kotilicu.

Kotilica služi da bi se mlađ spasila tj. da ne bi bila pojedena od drugih riba. Dakle, teoretski, ti nju ne trebaš radi okota samog odvajati, ali; bit će ti i više no teško po akvariju loviti malce. Zato se riba prethodno izdvoji.

U kotilicu natrpaj malo trave da se malci po porodu odmah sakriju pred proždrljivom majkom. Malci nek tamo ostanu cca 3 thedna, mjesec dana... Hrani ih gotovom kupljenom sameljenom hranom za mlađ ili ovu kojiu imaš samelji npr. čašom ili ev. jako sitno izmrvi prstima... 3-5 puta na dan. Sav višak hrane s površine pokupi. I to je to.

Osim ako ti nije u interesu baš sve ih sačuvati. Tada je dovoljno pustiti prirodu da obavi svoje: nekoliko najizdržljivijih sakrit će se u akvariju među biljem, stijenama i sl...
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Uzgoj zlatnog molija
« Odgovori #2 u: Listopad 30, 2005, 11:18:00 prijepodne »
zenka ce ti se poroditi kada joj je trbuh full napuhnut... prije poroda ce se uznemireno ponasati, skrivati ce se među biljem, a neposredno prije poroda izbaciti ce kotilicu ( to je nekakva bjelkasta cjevcica kod analnog otvora )...
ako imas dosta biljaka u aq, pogotovo plutajuceg, ne moras zenku odvajati, jer vecina malenih ce se sakriti među bilje i nece ih pojesti...
naravno nece svi opstati... a ako bas zelis odvajati zenku, ta kotilica uopce nije prakticna stvar, najbolje bi ju bilo odvojiti u mali akvarij od 10-tak litara pun biljaka da se mladi mogu sakriti od prozdrljive majke...
u kotilici je zenki premalen prostor i lako je mogu da zbog soka kasnije ugine ako je predugo u kotilici...

Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Kondor

• Novi član
  • *
Uzgoj zlatnog molija
« Odgovori #3 u: Listopad 30, 2005, 11:23:00 prijepodne »

Zahvaljujem na brzom odgovoru.

Moja moli još nema tamnu mrlju te ću ju još malo ostaviti izvan kotilice.
Pozdrav od Kondora
.............................
Bolje ispasti glup nego iz aviona!!

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Uzgoj zlatnog molija
« Odgovori #4 u: Listopad 30, 2005, 11:26:00 prijepodne »
ok... lijep pozdrav....
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline dadek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Uzgoj zlatnog molija
« Odgovori #5 u: Listopad 30, 2005, 18:43:00 poslijepodne »
sad sam i ja ponesto naucio hvala
Kako cemo, lako cemo.(sisak)