Srpanj 18, 2025, 15:36:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Boje za metal na vodenoj bazi  (Posjeta: 5152 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cro cop

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Boje za metal na vodenoj bazi
« u: Siječanj 11, 2012, 08:35:02 prijepodne »
Radim nekakve preinake na policama s akvarijima u prostoriji u kojoj već uzgajam ribe. Znači prostorija je s akvarijima u kojima je riba i trebam prebojati metalne dijelove police. Išao sam se raspitivati u trgovinu za boje i prodavač predlaže boju na bazi vode. Osobno nemam iskustava s tom bojom i zanima me da li tko ima iskustva u uzgojnom prostoru s ribama i da li postoji kakav rizik za ribe zbog isparavanja prilikom sušenja?

Temperatura je u prostoriji oko 29C, a prodavač tvrdi da je suha na dodir već za oko 10 min, ali pretpostavljam da još par dana treba proći da bi prestala isparavati potpuno.
095/907 83 76  [email protected]

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
Odg: Boje za metal na vodenoj bazi
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2012, 08:49:27 prijepodne »
Akrilna boja za metal na vodenoj bazi. Da, brzo se suši, nema isparavanja mirisa otapala no malo se ipak osjeti nekog mirisa, recimo malo jače nego kod krečenja zidova. I boja je neotrovna, ali tek nad završi proces vezanja akrilnih smola. Procesi se odvijaju nakon nekoliko minuta, sati i završno mislim nakon 2 tjedna. Helios ima akrilne boje na kojima je nacrtana riba i kaže da nisu štetne, mada kad sam im prije nekoliko godina poslao mail i pitao može li to direktno u akvarij rekli su da treba testirati i oni ne garantiraju.
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline cro cop

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Boje za metal na vodenoj bazi
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2012, 12:45:08 poslijepodne »
Akrilna boja za metal na vodenoj bazi. Da, brzo se suši, nema isparavanja mirisa otapala no malo se ipak osjeti nekog mirisa, recimo malo jače nego kod krečenja zidova. I boja je neotrovna, ali tek nad završi proces vezanja akrilnih smola. Procesi se odvijaju nakon nekoliko minuta, sati i završno mislim nakon 2 tjedna. Helios ima akrilne boje na kojima je nacrtana riba i kaže da nisu štetne, mada kad sam im prije nekoliko godina poslao mail i pitao može li to direktno u akvarij rekli su da treba testirati i oni ne garantiraju.

pričao sam s gospođom iz Chromosa koja mi je rekla da u temeljnoj ipak ima nešto što bi moglo štetno djelovati dok kod završne boje ona smatra da je sigurna. Činjenica je da nitko nije to isprobavao kod njih i na ovaj način već kao osušenu boju na npr. dječjim igračkama tako da razmišljam da bi bilo dobro ono što mogu obojati u drugom prostoru da bude što manja koncentracija kod sušenja ostalog što eventualno ne bih mogao negdje obojati van prostorije  uzgoja. Kaže da taj miris nije štetan (po zdravlje čovjeka) te se osjeti kao malo jači miris boje kod krečenja zidova. Iskreno još gruntam... :nerd:
095/907 83 76  [email protected]