Najbitnija stvar u cijeloj prici, po mom skromnom misljenju, je temperatura prostorije. Ukoliko je ona u nekim normalnim granicama, odnosno da je u prostoriji toplo, da temperatura ne pada previse, 1w po litri ti je sasvim ok sto se grijaca tice. Ukoliko je temperatura prostorije drasticno manja (cijelo vrijeme ili dio vremena) od zeljene temperature vode, treba ti i drasticno jaci grijac.
Primjer 1 - akvarij 200l smjesten u sobi koja se konstantno grije, dan i noc, i to poprilicno, sitni pad temperature preko noci ili kad se otvori prozor, ne sjecam se kad sam zadnji put vidio grijac da gori. eventualno sad preko zime, akvarij je kod prozora, kad po noci prozor ostane otvoren. temperatura u akvariju 28C.
Primjer 2 - akvarij 30 litara, smjesten u prostoriji bez grijanja, dakle temperatura - prohladno, vecinu vremena ispod 20C, po noci i manje. Grijac 100w, preko dana radi tu i tamo, preko noci maltene konstantno, ali drzi temperaturu vode na 27C.
Na svakom pakovanju grijaca imas, barem na atmanovima, tablicu u kojoj je jasno pokazano primjerom, za razliku u temperaturi prostorije i zeljenoj temperaturi vode, kolika snaga grijaca treba biti. Dakle, 1w po litri vode ti je dosta samo u slucajevima kada bi i bez grijaca temperatura vode bila 3-5-6 stupnjeva niza od zeljene, pa grijac sluzi samo da "dogrije" tu razliku. Sto je veca razlika tih temperatura, treba ti jaci grijac da je drzi konstantnu i tako visoku.
I da, sto kolega rece - jako je bitno i gdje je grijac smjesten. Ili kod ulaza filtera (kod vanjskih filtera recimo), ili u blizini unutrasnjeg, tako da se voda sto bolje mijesa, da nemas hladnih mjesta....
Ili si samo lose srece, pa tvoj stvarno nesto ne radi kako treba. Iako, ja imam 12 atmanovih grijaca, u rasponu od 25 do 300w, i s nijednim nikakvih problema zasada, samo pazis da snagom odgovara onome na koliko zelis zagrijati vodu......