A ako im napravim jezerce jeli moraju hebirnirat ili ih mogu stavljati u akvarij preko zime?
Ne moraju, ali pozeljno ih je stavljati u hibernaciju jer im ona jaca imunitet i stvara toleranciju na hladnocu. Manje su sanse da takva kornjaca pokupi upalu pluca kada malo zahladi. Kornjace koje se drze u akvariju na konstantnoj temperaturi u idealnim uvjetima su naravno osjetljivije.
Pozdrav...zanima me jos par stvari u vezi vrtnog jezerca...
Kakvi filteri se koriste u jezercu?
Jeli se treba grijati vodu?
I dali kornjačama smetaju nagle promjene u vremenu i vjetar?
Koriste se filteri za vrtna jezera, imas kupovnih, a mozes si i sam napraviti filter. Prouci podforum "Vrtna jezera i ribnjaci", ovdje sam pisao o jednom jednostavnom filteru:
LINK.
Voda u vrtnom jezercu se ne treba grijati. To bi bilo jako skupo i cak lose za kornjace. Kada bi kornjace iz tople vode udisale puno hladniji zrak postojala bi velika sansa za razvoj respiratorne infekcije.
Nagle promjene u vremenu i vjetar sigurno nemaju pozitivan efekt na kornjace, ali priviknu se na to. Iz tog razloga je pozeljno imati sto dublje jezero, sto veceg volumena jer ce uslijed nagle promjene vremena vodi u jezeru trebati duze da promijeni svoju temperaturu i dati zivotinjama priliku da se priviknu.