Srpanj 10, 2025, 06:23:48 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij  (Posjeta: 33375 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline leopard gecko Trevor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Akvarij
« Odgovori #100 u: Ožujak 24, 2012, 22:07:37 poslijepodne »
Bok,

Sad kad malo gledam ovaj veliki pregrađeni terarij će mi biti jako težak za održavanje. Čini mi se bolje da radim dva akvarija koji će biti jedan na drugom. Ako bi tako radio dali bi jedan akvarij  terabao bit 140*40*40 ili može malo manje jer sam dosta ograničen prostorom.

Vec po ne znam koji put od mene trazis potvrdu da je ok drzati kornjace i u manjem prostoru od toga. Meni je zao, ali od mene tu potvrdu neces dobiti makar i dubio na glavi jer to jednostavno nije pravilno. Sad da li ces ti ici svojim kornjacama na svoju ruku raditi nesto manje je tvoja stvar.

Ponavljam, da sam na tvom mjestu napravio bi akvarij 140x40x40 cm za vecu kornjacu, a manju kornjacu (za koju je upitno da li ce jos rasti) drzao u starom akvariju 100x50x45 cm. Mozes si dati napraviti metalnu konstrukciju koja ce ti drzati dva akvarija jedan iznad drugog. Konstrukcija moze biti tako napravljena da se u nju moze staviti jos jedan akvarij 140x40x40 cm ako mala kornjaca preraste 100x50x45 cm (dakle izbacis taj mali stari i ubacis novi).

Imam par pitanja,
dali se usisna cijev vanjskoga filtera može razdvojiti na dva djela tako da jedan filter pere dva akvarija?

I dali se sa kornjačama može držati riječne rakove(crayfish)? :)

Ne, zato jer u stvarnom svijetu filter ne bi iz svakog akvarija vukao jednaku kolicinu vode, niti bi u svaki akvarij vracao jednaku kolicinu vode. Jedan akvarij bi ti se previse ispraznio, drugi previse napunio i imas poplavu. Osim toga za dva akvarija bi onda trebao neki ogroman i skupi filter, pa dođes na isto ako umjesto njega kupis dva manja filtera.

Ne, rijecni rakovi trebaju poprilicno hladnu i cistu vodu.

Taj sadašnji akvarij je u totalnom raspadu jer ga je staklar krivo napravio i samo je pitanje vremena kada će staklo popustit zato ću rađe kupiti novi.

Pod metalnu konstrukciju misliš na ovo?

1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #101 u: Ožujak 25, 2012, 00:16:26 prijepodne »
Dok ne skupis novac za drugi akvarij stari ti moze posluziti. A također postoji mogucnost da das u Aqua terru prelijepiti stari akvarij da opet bude siguran. Da, na to sam mislio. Metalno postolje si das napraviti po svom nacrtu da ti tocno odgovara za tvoje akvarije.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #102 u: Ožujak 25, 2012, 19:18:10 poslijepodne »
Na youtube-u sam vidio par videa kao sami rade hranu za kornjače, jeli to može dobro doći u prehrani kornjače...

Evo jedan-http://www.youtube.com/watch?v=hA_hBi52FJs&list=PLC2C7DAE9288EB185&index=3&feature=plpp_video
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #103 u: Ožujak 25, 2012, 19:55:10 poslijepodne »
To je "puding za kornjace", ako unutra stavis ispravne sastojke to moze biti odlicna hrana za kornjace. TITO je svoje zivotinje hranio tim pudingom po receptu dr. Artnera, mislim da bi se dao naci recept na Njemackim stranicama i forumima. Jedini problem je sto prilikom pravljenja tog pudinga napravis ogroman nered u kuhinji i zna se dogoditi da ti zelatina ne ispadne kako treba, tako da ti se to bas ne isplati raditi osim ako nemas 10-20 zivotinja koje ces hraniti tom hranom.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Ožujak 31, 2012, 17:10:48 poslijepodne »
Dali za kornjače vrijedi pravilo da nesmiju jesti ništa veće od prostora izmedu oćiju?ovo se odnosi na živu hranu.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #105 u: Ožujak 31, 2012, 17:54:18 poslijepodne »
Ne, gdje si to cuo? Kornjaca ce pojesti svaki plijen kojeg uspije savladati, ako ga ne uspije progutati u jednom zalogaju raskomadat ce ga prednjim nogama.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Ožujak 31, 2012, 17:59:04 poslijepodne »
Ne, gdje si to cuo? Kornjaca ce pojesti svaki plijen kojeg uspije savladati, ako ga ne uspije progutati u jednom zalogaju raskomadat ce ga prednjim nogama.

To je slučaj kod leopard gekona, pa sam za svaki slučaj pitao da mi se kornjača nebi zagutila kad joj dajem dubie.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #107 u: Ožujak 31, 2012, 20:10:26 poslijepodne »
Nije da i kornjaci ne bi moglo nesto zapeti u grlu, pogotovo zohar sa nogama, ali u vecini slucajeva su dovoljno pametne da pregrizu i trgaju hranu koja im je pre velika. Ako te strah sam mozes procijeniti koliko velikog zohara bi mogle progutati odjednom i koji bi se mogao zaglaviti, pa prema tome nudi manje ili vece koje ce rastrgati.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Ožujak 31, 2012, 20:27:10 poslijepodne »
Nije da i kornjaci ne bi moglo nesto zapeti u grlu, pogotovo zohar sa nogama, ali u vecini slucajeva su dovoljno pametne da pregrizu i trgaju hranu koja im je pre velika. Ako te strah sam mozes procijeniti koliko velikog zohara bi mogle progutati odjednom i koji bi se mogao zaglaviti, pa prema tome nudi manje ili vece koje ce rastrgati.

Najmanje sto im mogu ponuditi je 3cm oce li to pregristi?

Odlučio sam raditi dva akvarija i jedna stvar mi nije jasna...

Ako je sad manjoj kornjači dovoljan akvarij od 100*50*45 dali bih joj, ako nebi rasla mogao napravit akvarij od 130*40*40 za do daljnjeg?
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2012, 17:12:15 poslijepodne od Chilii »
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #109 u: Travanj 02, 2012, 21:31:18 poslijepodne »

Probaj pa ces vidjeti, ovako napamet je jako tesko reci...

Ako je sad manjoj kornjači dovoljan akvarij od 100*50*45 dali bih joj, ako nebi rasla mogao napravit akvarij od 130*40*40 za do daljnjeg?

Ovisi da li i koliko ce kornjaca dalje rasti, sad si rakao da je nekih 13 cm. Ako sada nastavi sa uobicajenim rastom za svoju dob od oko 1 mm godisnje 130 cm duzine bi joj bilo sasvim dovoljno.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Travanj 02, 2012, 21:34:18 poslijepodne »

Probaj pa ces vidjeti, ovako napamet je jako tesko reci...

Ovisi da li i koliko ce kornjaca dalje rasti, sad si rakao da je nekih 13 cm. Ako sada nastavi sa uobicajenim rastom za svoju dob od oko 1 mm godisnje 130 cm duzine bi joj bilo sasvim dovoljno.

Hvala!

Za manju necu moci vise od 130cm, a vecoj cu probat nekako naci prostora za 140cm.

Bok,

Ja imam ogromnu terasu na koju bi mogao smjestiti nekakvu ljetnu nastambu za kornjače otprilike 2*2m radio bi kao na linku jer na terasu stalno dolaze svakakve vrane i ptičurine koje bi mogle napasti kornjače..
(mislim na 3. jezerce-http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=12773#forumpost12773)

Zanima me kolike su šanse da će se kornjače slagati u tom jezercu i dali se isplati riskirati.

Unaprijed hvala!
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2012, 17:13:22 poslijepodne od Chilii »
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #111 u: Travanj 03, 2012, 21:59:45 poslijepodne »
To ti nazalost ne znam reci, garancije da nista nece biti i da ce zivotinje zivjeti u skladu sigurno nema. Dok ne probas jednostavno neces znati.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Travanj 29, 2012, 09:56:34 prijepodne »
bok, jeli normalno da kornjaci vise tanke vlati koze na vratu? -?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #113 u: Travanj 29, 2012, 21:41:14 poslijepodne »
Pojacano ljustene je u zatocenistvu uobicajeno kada dođe do naglog porasta temperaure vode. Provjeri kolika ti je temperatura vode u akvariju, vjerojatno ti je zbog zatopljenja porasla i uzrokovala ljustenje.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Travanj 29, 2012, 21:46:19 poslijepodne »
Pojacano ljustene je u zatocenistvu uobicajeno kada dođe do naglog porasta temperaure vode. Provjeri kolika ti je temperatura vode u akvariju, vjerojatno ti je zbog zatopljenja porasla i uzrokovala ljustenje.

Hvala!

Vjerovatno je to jer je prije bila 24 a sad je 27 stupnjeva, a da joj skinem kožu koja joj visi na vratu?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #115 u: Travanj 29, 2012, 22:21:33 poslijepodne »
Da, to je onda gotovo sigurno od temperature. Nemoj sam skidati kozi, pusti da sama otpadne.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Svibanj 25, 2012, 16:50:30 poslijepodne »
Bok i ispricavam se na smetnji...

Zanima me dali se kornjace iz vrtnog jezerca mora negdje premjestiti za vrijeme kiše i koliko treba biti jezerce za jednu kornjaču?

Hvala!
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline croatia0man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #117 u: Svibanj 26, 2012, 11:43:01 prijepodne »
Ja mislim da ne. Pa kao da im u prirodi ne pada kisa.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #118 u: Svibanj 26, 2012, 20:24:14 poslijepodne »
Za vrijeme kratkog pljuska kornjaca slobodno moze ostati vani, međutim u slucaju da na malo duzi period zahladi (tjedan-dva) onda nije losa ideja skoniti kornjacu unutra ako imas tu mogucnost. Iz tog razloga je kornjace koje ljeto provode vani uputno staviti u hibernaciju umjesto u akvarij preko zime, jer ce bolje podnositi malo hladnije dane.
Posteno jezerce bi trebalo kornjaci pruzati barem 150-200 cm duzine za plivanje, dubinu od bar 60-ak cm i sto veci volumen. U takvo jezero bez problema stane i vise od jedne kornjace.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Svibanj 26, 2012, 20:40:10 poslijepodne »
Za vrijeme kratkog pljuska kornjaca slobodno moze ostati vani, međutim u slucaju da na malo duzi period zahladi (tjedan-dva) onda nije losa ideja skoniti kornjacu unutra ako imas tu mogucnost. Iz tog razloga je kornjace koje ljeto provode vani uputno staviti u hibernaciju umjesto u akvarij preko zime, jer ce bolje podnositi malo hladnije dane.
Posteno jezerce bi trebalo kornjaci pruzati barem 150-200 cm duzine za plivanje, dubinu od bar 60-ak cm i sto veci volumen. U takvo jezero bez problema stane i vise od jedne kornjace.

Pitam jer su se ove godine ljeto i zima obrnuli... :D

A ako im napravim jezerce jeli moraju hebirnirat  ili ih mogu stavljati u akvarij preko zime?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Lipanj 03, 2012, 18:48:21 poslijepodne »
Pozdrav...zanima me jos par stvari u vezi vrtnog jezerca...

Kakvi filteri se koriste u jezercu?

Jeli se treba grijati vodu?

I dali kornjačama smetaju nagle promjene u vremenu i vjetar?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #121 u: Lipanj 03, 2012, 20:15:10 poslijepodne »
A ako im napravim jezerce jeli moraju hebirnirat  ili ih mogu stavljati u akvarij preko zime?

Ne moraju, ali pozeljno ih je stavljati u hibernaciju jer im ona jaca imunitet i stvara toleranciju na hladnocu. Manje su sanse da takva kornjaca pokupi upalu pluca kada malo zahladi. Kornjace koje se drze u akvariju na konstantnoj temperaturi u idealnim uvjetima su naravno osjetljivije.

Pozdrav...zanima me jos par stvari u vezi vrtnog jezerca...

Kakvi filteri se koriste u jezercu?

Jeli se treba grijati vodu?

I dali kornjačama smetaju nagle promjene u vremenu i vjetar?

Koriste se filteri za vrtna jezera, imas kupovnih, a mozes si i sam napraviti filter. Prouci podforum "Vrtna jezera i ribnjaci", ovdje sam pisao o jednom jednostavnom filteru: LINK.

Voda u vrtnom jezercu se ne treba grijati. To bi bilo jako skupo i cak lose za kornjace. Kada bi kornjace iz tople vode udisale puno hladniji zrak postojala bi velika sansa za razvoj respiratorne infekcije.

Nagle promjene u vremenu i vjetar sigurno nemaju pozitivan efekt na kornjace, ali priviknu se na to. Iz tog razloga je pozeljno imati sto dublje jezero, sto veceg volumena jer ce uslijed nagle promjene vremena vodi u jezeru trebati duze da promijeni svoju temperaturu i dati zivotinjama priliku da se priviknu.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #122 u: Lipanj 04, 2012, 20:20:56 poslijepodne »
Znaci jel bi mogli kad maknemo kornjace iz vrtnog jezerca staviti ih u npr.exo terra incubator.Ako nemamo podrum?Vidim da inkubator ima raspon. Od 2 do 60C.Da li su potrebne neke promjene prije hibernacije,osim sto ih prestanemo hraniti prije.Pitam jer se npr.duljina svjetlosti/dana prirodno smanjuje,voda isto?Kada se mice iz hibernacije?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #123 u: Lipanj 05, 2012, 23:18:08 poslijepodne »
Znaci jel bi mogli kad maknemo kornjace iz vrtnog jezerca staviti ih u npr.exo terra incubator.Ako nemamo podrum?Vidim da inkubator ima raspon. Od 2 do 60C.Da li su potrebne neke promjene prije hibernacije,osim sto ih prestanemo hraniti prije.Pitam jer se npr.duljina svjetlosti/dana prirodno smanjuje,voda isto?Kada se mice iz hibernacije?

Da, taj inkubator se moze koristiti za hibernaciju, a također se moze i prilagoditi manji hladnjak za hibernaciju. Ovdje imas clanak o tome ako te interesira: LINK
Priprema za hibernaciju ukljucije postepeno smanjenje perioda osvjetljenja i temperature, te prestanak hranjenja, evo primjer za Trachemys:

www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #124 u: Lipanj 06, 2012, 15:13:23 poslijepodne »
Fala na odgovoru i linku.Mislio sam na jezerce,jer se  tamo temperatura vode i duljina dana prirodno smanjuju ili?I kada zavrsi period smanjivanja temperature vode i smanjivanje dana,te hranjenja onda ih jesnostavno stavimo u hladnjak?U posudicu s vodom.Kada ih mićemo iz frizdera,i da li su potrebna nekakva povisenja temperature prije nego li ih maknemo iz frizdera?onda ih stavimo u plitku vodu.