Srpanj 10, 2025, 19:09:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarij  (Posjeta: 33380 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline leopard gecko Trevor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Akvarij
« Odgovori #75 u: Veljača 20, 2012, 21:34:16 poslijepodne »
Mislim na onaj stalak na linku...

Stavit ću ja zidic 30cm...

Ako bi radio sobno jezero onda bi radio nešto ovako http://www.kornjace.com/uploads/newbb/427_4e182ff16c6cc.jpg
ali bit će mi jako skupo riskirat, dali bi mogao pregraditi ovakvo jezerce ako bi bilo iste veličine kao akvarij.

Ma možda malo bedasto pitanje ali mogu li se zajedno držati monsušna i crvenouha kornjača. Kolko sam vidio uvjeti držanja su skoro isti.

Kako stvari stoje najisplativije mi je ovako raditi. :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2012, 17:07:39 poslijepodne od Chilii »
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #76 u: Veljača 21, 2012, 00:21:59 prijepodne »
Opet ne razumijem sto ti nije jasno oko postolja? To su YTONG cigle ispiljene na zeljenu dimenziju, naslagane jedna na drugu i zalijepljene ljepilom za plocice. Omotane su u crnu tapetu i gore je pricvrscena daska sa stiroporom...

Gotova korita do 140 cm imaju manje prostora nego akvarij slicnih dimenzija tako da po tom pitanju ne bi previse postigao. Eventualno bi prosao jeftinije ako uspijes sada naci neko korito na snizenju.

Crvenouha i mosusna kornjaca bi teoretski mogle zivjeti zajedno, dijele isti prirodni habitat, no postoje određene opasnosti. Kako je odrasla crvenouha i vise nego duplo veca od mosusne moglo bi doci do ozbiljnih ozlijeda ako se ikad potuku. Smjestaj također mora udovoljavati potrebama obje vrste - crvenouha mora imati dovoljno prostora i dubine za plivanje, a mosusna treba imati puno potopljenih grana za penjanje i plicih mjesta za odmaranje. Sretnija solucija je da svaka vrsta ima svoj smjestaj.

I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Veljača 27, 2012, 07:58:29 prijepodne »
Da ne otvaram novu temu.

Ujutro sam pogledao akvarij i u njemu je bila neka bjela pjena probao sam smanjiti razinu vode i izvaditi ali se ona samo ljepila po stjenkama.
Jeli to stetno za kornjace? -?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Veljača 27, 2012, 12:50:18 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu.

Ujutro sam pogledao akvarij i u njemu je bila neka bjela pjena probao sam smanjiti razinu vode i izvaditi ali se ona samo ljepila po stjenkama.
bok,
"Da ne otvaram novu temu" ideš previše u off  ;)

jel ta bjela pjena na površini vode ?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #79 u: Veljača 27, 2012, 13:05:56 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu.

Postoji li mogucnost da je netko nesto ulio unutra, mladi brat/sestra?
Ako ne onda se vjerojatno radi o organskom otpadu. U svakom slucaju moras promijeniti vodu...
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Veljača 27, 2012, 13:06:03 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu.

bok,
"Da ne otvaram novu temu" ideš previše u off  ;)

jel ta bjela pjena na površini vode ?

Ma cini mi se glupo otvarati novu temu za ovo

Da pjena je na povrsini.

@kori- nije nitko ulio nista a oce im biti ista ako im ne promjenim vodu tek za par sati jer nisam doma.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Veljača 27, 2012, 13:10:16 poslijepodne »

[/quote]

Da pjena je na povrsini.

@kori- nije nitko ulio nista a oce im biti ista ako im ne promjenim vodu tek za par sati jer nisam doma.
[/quote]

ako je na površini ta sluz,moguće da se radi o sluzi od npr. hrane.
poslušaj  korija ,promjeni vodu i s čašom pokupi sluz (ako to je uopće sluz) ?

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Veljača 27, 2012, 13:12:12 poslijepodne »
Pa je nekako sluzava.

Budem im promjenio vodu ali ne mogu sad.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Veljača 27, 2012, 13:37:51 poslijepodne »
pa pjena nastane od puno organskih tvari u vodi, mozes zvati sluz od hrane ali to su u biti sve te bjelancevine i ostale tvari koje se raspadaju iz nje. kornjace jako prljaju a filtracija/volumen vjerojatno nedovoljni..ona nije problem koliki je pokazatelj da je voda prljava..trebas cesce mjenati vodu i nabaviti bolji filter, sad bar pokupi pjenu, mozes zlicom ili mrezicom, odstranit ces barem dio, ali to nije trajno rjesenje

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Veljača 27, 2012, 14:19:38 poslijepodne »
usmjeri izlaznu cijev od filtera da površina uvjek bude u pokretu,neki preporučaju čak i zračne pumpice da razbije taj masni film,pokupi čašom ,pravilno održavaj aq,kako ti je rečeno
i
obavezno proćitaj članak o održavanju akvarija na K.com

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Veljača 27, 2012, 16:33:23 poslijepodne »
Filtracija mi nije dobro rijesena ima dva unutarnja fltera koji solidno peru dok se ne zacepe necu sad nista od filtera novo kupavati kada cu poceti raditi novi akvarij. evo sad sam odcepio filtere i promjenio pola vode a nakupe vise nema. :up:
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Veljača 27, 2012, 23:19:31 poslijepodne »
nemoras kupovati ali onda mjenjaj vise vode i cisti filtere, ako se zacepe racunaj da protok padne bar 2-3x. mozes usmjeriti tok prema povrsini ali bojim se da to nece puno pomoci, tj, za samo cistocu sigurno nece, pomogne samo da svjetlost bolje prodire i bolju razmjenu plinova, ali sve i dalje ostaje u vodi+ovo tvoje nije samo klasicna sluz vec pjena od previse otpadni tvari, a kad tog ima znas da je voda ful prljava. na tom principu ti i rade i slatkovodni skimeri, u ribogojilistima, itd, gdje je veliko oneciscenje, inace nebi mogli pjeniti u slatkoj vodi, bar ne na klasican nacin, ali jednostavno  ima toliko organskog otpada da se pjena lagano stvara i tesko neraspada. steta je drzat zivotinju i takvim uvjetima, probaj bar mjenjati vise vode onda

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Ožujak 04, 2012, 20:25:35 poslijepodne »
Pozdrav,

Imam pitanje, ja svojim kornjacama dajem meso svaka cetiri dana a povrce svaki dan ali za povrce nisam siguran jeli mozda previse, dam im otprilike pola lista salate svakoj? :)
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Ožujak 04, 2012, 22:31:46 poslijepodne »

dam im otprilike pola lista salate svakoj?
koja salata?
inače...zdravije je vodeno bilje

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #89 u: Ožujak 04, 2012, 23:14:45 poslijepodne »
Pozdrav,

Imam pitanje, ja svojim kornjacama dajem meso svaka cetiri dana a povrce svaki dan ali za povrce nisam siguran jeli mozda previse, dam im otprilike pola lista salate svakoj? :)

Salata ti je prakticki 90% voda, ima jako malu hranjivu vrijednost tako da koliko god veliku kolicinu kornjaci das neces pretjerati. Biljna hrana koju kornjace smiju jesti (LINK) se moze davati prakticki u neogranicenim kolicinama, koliko kornjaca zeli pojesti.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Ožujak 05, 2012, 20:05:25 poslijepodne »
Hvala na pomoci pretpostavljam da je isto sa mrkvom, ja im ju dajem tako da ju naribam na tanke djelove. :)
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #91 u: Ožujak 06, 2012, 19:30:02 poslijepodne »
Da, mrkvu isto smijes davati cesto.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Ožujak 09, 2012, 16:47:51 poslijepodne »
Kornjača je upravo izronila glavom i na par sekunda širom otvorila usta. Jeli to normalno?
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #93 u: Ožujak 09, 2012, 22:16:57 poslijepodne »
Nije problem ako se ne ponavlja cesto. Kornjace kao i mi ljudi ponekad zijevaju, pokusavaju se rijesiti komada hrane koja im je zapela u grlu, namjestaju vilice itd.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Ožujak 14, 2012, 21:55:45 poslijepodne »
Nije problem ako se ne ponavlja cesto. Kornjace kao i mi ljudi ponekad zijevaju, pokusavaju se rijesiti komada hrane koja im je zapela u grlu, namjestaju vilice itd.

Nije uopce cesto, prvi put sam vidio da to radi...

Ako bi radio kopno van terarija dali bih mogao smanjiti akvarij za 30cm?

Mislim nešto ovako.
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2012, 17:08:34 poslijepodne od Chilii »
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #95 u: Ožujak 15, 2012, 18:10:08 poslijepodne »
Gledaj, rekao sam ti vec da posten smjestaj treba kornjacama pruzati 150 cm duzine za plivanje. Prvo si ga smanjio na 140 cm (ok, razumijem, ne stane ti), ali smanjiti na 110 cm da svaka kornjaca ima samo 110*40*40 cm je vec tijesan prostor. Koliko god se ti nadas da ces u buducnosti moci maknuti tu pregradu ja ti sa 80% sigurnosti tvrdim da ce ti se dva muzjaka svejedno klati kada ih stavis zajedno i veci su izgledi da nikad neces moci maknuti tu pregradu.
Na skici si napravio vanjsko kopno sa ladicom dubine 10-ak cm za pijesak, uopce mi nije jasno zasto? Nemas zenke tako da ti to nije potrebno, pogotovo kada bi radi toga isao smanjivati kornjacama smjestaj za 30 cm. Platforma za suncanje ti se moze protezati i iznad cijelog akvarija ako to zelis, pijesak ti stvarno ne treba.
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Ožujak 15, 2012, 19:27:19 poslijepodne »
Gledaj, rekao sam ti vec da posten smjestaj treba kornjacama pruzati 150 cm duzine za plivanje. Prvo si ga smanjio na 140 cm (ok, razumijem, ne stane ti), ali smanjiti na 110 cm da svaka kornjaca ima samo 110*40*40 cm je vec tijesan prostor. Koliko god se ti nadas da ces u buducnosti moci maknuti tu pregradu ja ti sa 80% sigurnosti tvrdim da ce ti se dva muzjaka svejedno klati kada ih stavis zajedno i veci su izgledi da nikad neces moci maknuti tu pregradu.
Na skici si napravio vanjsko kopno sa ladicom dubine 10-ak cm za pijesak, uopce mi nije jasno zasto? Nemas zenke tako da ti to nije potrebno, pogotovo kada bi radi toga isao smanjivati kornjacama smjestaj za 30 cm. Platforma za suncanje ti se moze protezati i iznad cijelog akvarija ako to zelis, pijesak ti stvarno ne treba.

Razumijem da neću moći micati pregradu vjerovatno nikad, ovo sam pitao jer mi je 140cm na knap ali nije to platforma za pijesak nego kopno u akvariju nebi bilo onda nikakvog kopna nego iz vanka.

Jos uvijek mi nesto nije jasno, ako su obe kornjace muzijaci zasto su se onda isle pariti???
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #97 u: Ožujak 16, 2012, 17:57:53 poslijepodne »
Ako nije kutija za pijesak onda se kopno tako i tako treba nalaziti u ravnini ruba akvarija, ne ispod njega kao na skici. Ispada da ce kornjace po izlasku iz akvarija tresnuti u rupu od 10-15 cm  :)

Kada u akvariju imas samo jedan spol onda se takve stvari znaju događati. Znam za dosta slucajeva da su si muzjaci međusobno udvarali i zaskakivali jedan drugoga dok nisu spolno dozrijeli pa ih je bilo potrebno odvojiti. Ako se drzi samo vise zenka zajedno najdominantnija se dosta cesto pocne ponasati kao muzjak.

E sad, pitanje je da li su se tvoje kornjace doslovce sparile ili si samo vidio ritual parenja, tipa treperenje prednjim noktima?
www.kornjace.com
www.akter.org

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Ožujak 16, 2012, 18:03:13 poslijepodne »
Ako nije kutija za pijesak onda se kopno tako i tako treba nalaziti u ravnini ruba akvarija, ne ispod njega kao na skici. Ispada da ce kornjace po izlasku iz akvarija tresnuti u rupu od 10-15 cm  :)

Kada u akvariju imas samo jedan spol onda se takve stvari znaju događati. Znam za dosta slucajeva da su si muzjaci međusobno udvarali i zaskakivali jedan drugoga dok nisu spolno dozrijeli pa ih je bilo potrebno odvojiti. Ako se drzi samo vise zenka zajedno najdominantnija se dosta cesto pocne ponasati kao muzjak.

E sad, pitanje je da li su se tvoje kornjace doslovce sparile ili si samo vidio ritual parenja, tipa treperenje prednjim noktima?

Ma skicu sam radio na brzinu pa nisam pazio...

Bio je samo ritual i treperile su prednjim noktima.

Još nisam smislio kako da napravim poklopac za akvarij da bude praktičan za održavanje jer što mi je palo na pamet je bilo nepraktično pa ako netko ima neku ideju ili prijedlog molio bi ga da mi kaže.

Unaprijed hvala.

Sad kad malo gledam ovaj veliki pregrađeni terarij će mi biti jako težak za održavanje. Čini mi se bolje da radim dva akvarija koji će biti jedan na drugom. Ako bi tako radio dali bi jedan akvarij  terabao bit 140*40*40 ili može malo manje jer sam dosta ograničen prostorom.

Imam par pitanja,
dali se usisna cijev vanjskoga filtera može razdvojiti na dva djela tako da jedan filter pere dva akvarija?

I dali se sa kornjačama može držati riječne rakove(crayfish)?
« Zadnja izmjena: Travanj 03, 2012, 17:10:52 poslijepodne od Chilii »
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #99 u: Ožujak 24, 2012, 21:57:23 poslijepodne »
Bok,

Sad kad malo gledam ovaj veliki pregrađeni terarij će mi biti jako težak za održavanje. Čini mi se bolje da radim dva akvarija koji će biti jedan na drugom. Ako bi tako radio dali bi jedan akvarij  terabao bit 140*40*40 ili može malo manje jer sam dosta ograničen prostorom.

Vec po ne znam koji put od mene trazis potvrdu da je ok drzati kornjace i u manjem prostoru od toga. Meni je zao, ali od mene tu potvrdu neces dobiti makar i dubio na glavi jer to jednostavno nije pravilno. Sad da li ces ti ici svojim kornjacama na svoju ruku raditi nesto manje je tvoja stvar.

Ponavljam, da sam na tvom mjestu napravio bi akvarij 140x40x40 cm za vecu kornjacu, a manju kornjacu (za koju je upitno da li ce jos rasti) drzao u starom akvariju 100x50x45 cm. Mozes si dati napraviti metalnu konstrukciju koja ce ti drzati dva akvarija jedan iznad drugog. Konstrukcija moze biti tako napravljena da se u nju moze staviti jos jedan akvarij 140x40x40 cm ako mala kornjaca preraste 100x50x45 cm (dakle izbacis taj mali stari i ubacis novi).

Imam par pitanja,
dali se usisna cijev vanjskoga filtera može razdvojiti na dva djela tako da jedan filter pere dva akvarija?

I dali se sa kornjačama može držati riječne rakove(crayfish)? :)

Ne, zato jer u stvarnom svijetu filter ne bi iz svakog akvarija vukao jednaku kolicinu vode, niti bi u svaki akvarij vracao jednaku kolicinu vode. Jedan akvarij bi ti se previse ispraznio, drugi previse napunio i imas poplavu. Osim toga za dva akvarija bi onda trebao neki ogroman i skupi filter, pa dođes na isto ako umjesto njega kupis dva manja filtera.

Ne, rijecni rakovi trebaju poprilicno hladnu i cistu vodu.
www.kornjace.com
www.akter.org