Kolovoz 04, 2025, 15:24:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć- akvarij 54l  (Posjeta: 2226 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tina-početnica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 46
Pomoć- akvarij 54l
« u: Prosinac 27, 2011, 21:59:09 poslijepodne »
Molim Vas za pomoć  :'(. Nova sam u ovome kao i na forumu. Dobila sam na poklon akvarij 54 l onaj sto je na akciji u pet centru 399.00 kn.
Vec 2 tjedna proucavam i ribe i bilje i bolesti ....sto vise citam to manje znam.
Spominje se zemlja za biljke pa sljunak ,koji sljunak da stavim... kakvu zemlju kako da je stavim u vodu samo,koliko debelo.... koliko mora biti šljunka.??? neznam ama bas nista. svi pisu ali niko da napise nista konkretno bojim se da nesto ne zeznem. Od riba mi se svidaju neonke i betan ili kako vec dali mogu ici zajedno. Koliko komada mogu staviti u 54 l akvarij. Kako se gnoji zemlja u akvariju.
Neznam baaaas nista molim vas pomozite mi. Koje da biljke uzmem . Negdje sam citala da treba prokuhati drvo koliko dugo dali se skine kora koje kamenje da stavim.
Neka mi neko objasni korak po korak sve. Hvalaaaa :-[ :snoozer_05:

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Pomoć- akvarij 54l
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2011, 00:04:08 prijepodne »
Evo za pocetak prouci vodic za pocetnike:
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

I dobrodosla!   :)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2011, 08:43:29 prijepodne »
to je mali akvarij pa bi ti bilo bilje stavit gotovu podlogu za bilje nego se zezat sa zemljom
za početak staviš gotovu podlogu za bilje,preko nje 4-5cm šljunka i posadiš bilje i pustiš da se ciklira(šljunak i podlogu kupiš u bilo kojem pet centru)

to je za početak a kad bude drugih problema slobodno pitaj

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2011, 13:57:46 poslijepodne »
biljke probaj kupit tu na forumu imas i oglase jer su u pet-shopu skupe oko 100 kn 3 biljke a ovdje kupiš one nezahtjevne itd.
jedino sto taj aq ima maloslabiju rasvjetu 11 w ali meni paše... rasvjeta szuži za rast biljaka ...
ja imam isti taj aq i meni je dobar ... a za neonke treba bitit dobro cikliran aq oko 2 mj a za bettu je to punooo prevelik aq za bettu treba DO 15 l aq sa grijačem i nekom malom biljkicom ...
  ja u tom aq imam uglavnom zivorotke ( guppy, molly) i ancistrusa i corydorasa za čistače a pogriješio sam jer su corydorasi jatne ribe kao neoke ... a za više od 2 mj. cikliranja aq ako baš očeš staviš VIŠE od 9 neonka jer su one jatašice...

kupi nekakvu podlogu i nešto biljkica 3 ili 4 ako baš očeš možeš u pet-shopu ali su tamo skuplje ... biljke mora izvadit iz košarice i posadit u aq u podlogu ... staviš biljke podlogu i uključiš rasvjetu i filtera i ostaviš tako najmanje 15 dana prije prvih ribica a opet spominjem za neonke treba najmanje 2 mjeseca aq biti u pogonu  ;)
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline Tina-početnica

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2012, 23:31:06 poslijepodne »
Kupila sam gotovi supstrat i bijeli šljunak 2-5 mm. Pronašla sam  panj - grana vinove loze ne tretiran nikakvim otrovima. Kuhala ga 4 dana, gulila čistila ribala....Bože me sačuvaj  . Sad mi se na kraju nekako i ne sviđa ,ali  za sada neka ostane tako. Poslije cu vam uplodat slike.
E sada hocu da mi kazete koje biljke da kupim??( NE ZAHTJEVNE)
Bila sam u petshopu u Osijeku...oni blage veze nemaju :thumbsdown: . Zato pitam Vas, moje učitelje. Svidaju mi se neonke i molly. Koliko čistača moram imati. Koje biljke da za njih uzmem. Dali neonke i molly idu zajedno  :help:

« Zadnja izmjena: Siječanj 02, 2012, 23:58:56 poslijepodne od Tina-početnica »

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2012, 02:05:59 prijepodne »
Dobrodosla!
Neonke kao i dr. manje tetre su odlicne za 45 efektivnih litara, a mollyji su velike ribe i najbolje im je u bocatom a ne slatkovodnom akvariju, takodjer grickaju biljke... Al opet ovisi sto zelis. Ne znam jesi li ikad vidjela koliko je velika 1.5 g stara zenka molly?

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2012, 09:30:48 prijepodne »
Tina, dobrodosla, kako ono ide, ja san star i nemocan ali poslusaj moj savjet  :P
za pocetak, polako,ne zuri nigdi (znam znam, lako je meni rec), ali, viruj mi, ja san odluku o akvariju i ribama donija doslovce u 3 dana i premda obozavam barbusice, da sad idem iznova moj bi setup izgledao drugacije... No dobro, da se vratimo na Q&A  :D

dakle, za taj tvoj aq. dosta ti je 1 ancistrus (nemoj uzet pleca, oni narastu ko mrcine) i uzmi bar 4-6 (sta vise) corydorasa, po meni lude ribe (skoro pa imaju kult ovde :D)  i sta ih je vise u jatu to su bolje... kako ti je Iris rekla, tetrice su isto prilicno lipe u biljnom... ma uostalom, pogledaj po netu (po forumu) pa okaci par slika setupa koji se tebi svidjaju, i dobit ces konkretan odgovor koja je koja biljka dali je  'pocetnicka' i koje su ribice u pitanju (koliko ih ide)...

Svakako, sta bi rekli Ameri, take your time, i uzivaj nije nigdi prisa... dok se 'kadica' ciklira mozes sve polagano odlucit :)

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2012, 12:54:50 poslijepodne »
za cistae s slazem sa ststih ;)

samo uzmi mladog ancustrusa kao ja i sad sam zadovoljan... ako zelis kupi si jabulcare... stvarno nisam vidio vrednija bica od njih i corydorasa ... a molly ti ja imam malo vece jesu al sto ces ... a to da znaju tu i tam grcnut koji list ... nemaj frke oko tog ... da , idu skupa neonke i molly jer ako uzmes 9+ neonka one ce biti jedno jato i nece dirat molly a ni one njih ... molly kupi jednog muzjaka na 3-5 zenki ... ako imas 8 zenki dovoljna su 2 muzjaka ... prouci razliku izmedju njih (z i m) ... a za bljke sam siguran da nemaju u tom petshopu neke zahtjeve pa uzm i jeftinije da vidis kak bude s njma pa poslje uzmes skuplje da ti odma ne uvenu ....  ancistrus je za staklo ( cisti alge ) , a corydorasi su za dno ;)
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2012, 17:04:40 poslijepodne »
ha, pise da je iz nasica, ima li zoo shopova tamo s ljudima koji znaju  (zele) pomoc, uzevsi kakvi pancoferi rade u splitu po zoo shopovima, sigurnija , i manje frustrirajuca opcija bi joj bila da se poveze s ljudima sa foruma za nabavku biljki... -?

Offline Tina-početnica

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 06, 2012, 22:37:35 poslijepodne »
Dobra Vam vecer ucitelji moji!!
Zelim Vam pokazati sto sam do sada napravila. Nije puno ali evo.....
Dali je moguce da mi se voda zamutila od panjčine kojeg sam kuhala 4 dana???
Sad mi recite koje biljke da uzmem ( imena molim da ne ispadnem glupača).
« Zadnja izmjena: Siječanj 06, 2012, 22:41:27 poslijepodne od Tina-početnica »

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #10 u: Siječanj 06, 2012, 23:04:41 poslijepodne »
 :) da,da moguče je.još će voda biti i mutna i panj sluzav,sve je to moguče u fazi cikliranja.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Siječanj 06, 2012, 23:07:46 poslijepodne »
Voda se bude sa vremenom izbistrila , Biljke  kupi tij na forumu, jeftinije je 500- 1000 % nego u dučanima  :up:
 Vodu napuni da ti prekrije poklopac  jer ti se sa vremenom uhvati kamenac pa gadno izgleda a ovak se nebude vidjelo od poklopca.
Za biljke pogledaj tuj na forumu - Slatkovodna akvaristika  pa- biljke i alge

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Siječanj 06, 2012, 23:40:41 poslijepodne »
Filter stavi na levu bocnu stranu da ti siba prema grijacu. Bit ce ti bolji protok u akv.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2012, 09:36:26 prijepodne »
Možeš samo zaokrenut raspršivač na filteru da šiba u desno