Srpanj 19, 2025, 16:07:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Brušenje stakla akvarija  (Posjeta: 4548 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LorkyXTR

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Brušenje stakla akvarija
« u: Prosinac 23, 2011, 23:25:44 poslijepodne »
pozdrav,ja cu poceti raditi akvarij od 360 litara imam sve dimenzije moram jos samo otici da mi staklo izrezu...pa me zanima dali se bruse samo rubovi da nisu ostri ili se brusi i povrsina stakla uz rub kojih 3-4mm di ide ljepilo i di se ljepi ili se ljepilo stavlja na glatu površinu stakla.... Hvala !

Offline marijan1712

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Čakovec-Međimurje
Brušenje stakla akvarija
« Odgovori #1 u: Prosinac 23, 2011, 23:31:14 poslijepodne »
može se pobrusit kako želiš....ja radim u staklarni pa znam,a da postoji neka turpija za staklo?pa,nebi bas reko.mi imamo jedan alat s kojim brusimo ak brusilica nešt sitno ne pobere.al to je samo brusni kamen s drškom.ništ posebnoga.... ;)

Offline LorkyXTR

• Novi član
  • *
Brušenje stakla akvarija
« Odgovori #2 u: Prosinac 24, 2011, 09:19:58 prijepodne »
može se pobrusit kako želiš....ja radim u staklarni pa znam,a da postoji neka turpija za staklo?pa,nebi bas reko.mi imamo jedan alat s kojim brusimo ak brusilica nešt sitno ne pobere.al to je samo brusni kamen s drškom.ništ posebnoga.... ;)
@Marijane mislim radi toga da bi mozda ljepilo bolje drzalo na bruseni dio nego na glatku povrsinu stakla....ali nisam siguran pa zato trazim savjet

Offline marijan1712

• Punopravni član
    • Čakovec-Međimurje
Brušenje stakla akvarija
« Odgovori #3 u: Prosinac 24, 2011, 10:39:48 prijepodne »
@Marijane mislim radi toga da bi mozda ljepilo bolje drzalo na bruseni dio nego na glatku povrsinu stakla....ali nisam siguran pa zato trazim savjet
ne razumijem...."na brušeni dio nego na glatku površinu stakla"?ima grubo i fino brušenje stakla,ima brušenje sam za kaljenje....

Offline LorkyXTR

• Novi član
  • *
Brušenje stakla akvarija
« Odgovori #4 u: Prosinac 24, 2011, 10:59:50 prijepodne »
ne razumijem...."na brušeni dio nego na glatku površinu stakla"?ima grubo i fino brušenje stakla,ima brušenje sam za kaljenje....
ma mislim ako bi se brusilo stako svaka stranica za debljinu stranice koja se spaja jedna na drugu onak mislim kut kada bi se brusio sa smirgl papirom dali bi bolje drzala dih mara-ljepilo nego akda bi se ljepilo po glatkoj povrsini stakla... i kakvo staklo m itreba za akvarij otprilike 360litara ??

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
Odg: Brušenje stakla akvarija
« Odgovori #5 u: Prosinac 24, 2011, 11:16:43 prijepodne »
Dovoljno je da je oštri rub stakla pobrušen, a na glatko staklo silikon se bolje lovi (čišća kontakta površina- dakle manje mjehurića), nemoj sam ić u nepotrebni posao.  Lijepo je vidjeti rub stakla fino pobrušen kod otvorenih akvarija, al' ne moraju baš sve stranice biti pobrušene.
d. stakla 8-10 mm s gornjim pojačanjem po rubu je sasvim ok, a ako će to biti ciklidni, trebat će ti i donja radi kamenčuga. ;)

Offline marijan1712

• Punopravni član
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #6 u: Prosinac 24, 2011, 17:25:45 poslijepodne »
da,ljepše ti je da je strojno brušeno a i staklo ti je jače nego kad ti obrusiš brusnim papirom.....a,može se i kalit staklo.samo češ onda staklo platit kao za 2 akvarija :D

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #7 u: Prosinac 24, 2011, 19:00:11 poslijepodne »
napravi to od 10mm i nemoj stavljati pojačanja uvjek smetaju dali za hranjenje ili za filtere :up: e da i samo sbrusi malo ivice
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Prosinac 26, 2011, 15:22:20 poslijepodne »
10mm te litraže bi trebalo strojno pobrusiti,jer staklar kad lomi nikad ta stranica nije ravna osim po dijelu gdje je zarezivao nožem.Staklo se može pobrusiti preko tračnog šmirgla te strojna obrada dijamantnim alatom.Neki imaju da ti rub bude zaobljen,a večina da stranica bude peterostrana(2+6+2mm)što je meni i najljepše.Strojno obrađeno staklo je tada glatko,drži bolje silikon te se stranice puno bolje daju uklopiti ili eventualno korigirati zazor(stroj skida 1,5mm pri brušenju).Naravno tu cijena igra važnu ulogu jer je strojno brušenje oko 16kn/m a tu se nakupi skoro 20metara,tako da je razumljivo svaki pokušaj uštede u ovoj našoj sirotinjskoj državi
Iako je 10mm sigurno za tu litražu svejedno je moja preporuka da se stavljaju gornja uzdužna pojačanja(može i 8mm) jer sam ja kod izrade sličnog akvarija ispitivao kako se ponaša akvarij bez pojačanja.Napunjen akvarij se na sredini izbaci za 4mm u gornjem dijelu tako da iako je staklo jako ipak dolazi do naprezanja a lajsne to ipak drže u čistoj nuli.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #9 u: Prosinac 26, 2011, 17:49:28 poslijepodne »
10mm te litraže bi trebalo strojno pobrusiti,jer staklar kad lomi nikad ta stranica nije ravna osim po dijelu gdje je zarezivao nožem.Staklo se može pobrusiti preko tračnog šmirgla te strojna obrada dijamantnim alatom.Neki imaju da ti rub bude zaobljen,a večina da stranica bude peterostrana(2+6+2mm)što je meni i najljepše.Strojno obrađeno staklo je tada glatko,drži bolje silikon te se stranice puno bolje daju uklopiti ili eventualno korigirati zazor(stroj skida 1,5mm pri brušenju).Naravno tu cijena igra važnu ulogu jer je strojno brušenje oko 16kn/m a tu se nakupi skoro 20metara,tako da je razumljivo svaki pokušaj uštede u ovoj našoj sirotinjskoj državi
Iako je 10mm sigurno za tu litražu svejedno je moja preporuka da se stavljaju gornja uzdužna pojačanja(može i 8mm) jer sam ja kod izrade sličnog akvarija ispitivao kako se ponaša akvarij bez pojačanja.Napunjen akvarij se na sredini izbaci za 4mm u gornjem dijelu tako da iako je staklo jako ipak dolazi do naprezanja a lajsne to ipak drže u čistoj nuli.
  :klap:
Totalna Steta

Offline marijan1712

• Punopravni član
    • Čakovec-Međimurje
« Odgovori #10 u: Prosinac 26, 2011, 18:15:52 poslijepodne »
slažem se.... :klap:brušenje 10mm stakla je 18kn.....

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2011, 13:34:03 poslijepodne »
Meni su objasnili da se kod nekih brusilica ne može birati koje sve bridove želiš brusiti, a otprilike je ista priča i sa stranicama. C profilom bruse uglavnom ogledala i tanja stakla, i to nema smisla osim za vanjsku ili gornju stranu jer je dobivena spojna površina preobla za normalan silikonski spoj, eventualno za neke hexagonalne akvarije.

Kao što sam pisao na svojoj temi, meni su 8 i 10mm staklo obrusili zabunom pa me brušenje ispalo jeftinije i zbilja je kvalitetno i lijepo, no cijena nije mala. Da to nisu uradili sami stakla bi obrusio sam nekim od alata iz kućne radionice, bilo vodenim brusevima/brusilicama bili tračnom brusilicom, dijamantnim pločama i glodalima i sl. Ne znam je li je to benefit brušenja ili dobrog rezanja, no sva stakla su bila odrezana poprilično točno na mjeru i pod pravim kutem. svega je jedno staklo bilo nešto nekorektno za nekih 1.5mm, no zanemarivo s obzirom na ranija iskustva sa staklarima i rezanjem stakala.

Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #12 u: Siječanj 10, 2012, 22:55:05 poslijepodne »
i ja sebi pravim akvarij pa me zanima to oko brušenja dali je moguće to izvest sam ili je ipak bolje staklarima dat da to urade??

Offline Veky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #13 u: Siječanj 11, 2012, 09:13:49 prijepodne »
Oštre rubove možeš skinuti sam, kontaktnu površinu već malo teže (treba i nešto alata i puuuno vremena), a za lijepo i idealno obrušena stakla na žalost jedino staklana.
Inače staklari imaju dijamantne brusilice koje odmah bruse sva tri brida ali svaki brid sa 3 brusa, grubim, finim i polirnim. U kućnoj radinosti teško da budeš imao rubove bez crta i crtica. Njihove brusilice recimo bruse brzinom od 2 do 8 minuta po metru. meni je za staklo debelo 10mm duljine 340mm za skidanje 1mm trebalo oko 20 minuta uz upotrebu električnih alata (vodeni brus, tračna brusilica, itd...).
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #14 u: Siječanj 11, 2012, 17:07:46 poslijepodne »
Oštre rubove možeš skinuti sam, kontaktnu površinu već malo teže (treba i nešto alata i puuuno vremena), a za lijepo i idealno obrušena stakla na žalost jedino staklana.
Inače staklari imaju dijamantne brusilice koje odmah bruse sva tri brida ali svaki brid sa 3 brusa, grubim, finim i polirnim. U kućnoj radinosti teško da budeš imao rubove bez crta i crtica. Njihove brusilice recimo bruse brzinom od 2 do 8 minuta po metru. meni je za staklo debelo 10mm duljine 340mm za skidanje 1mm trebalo oko 20 minuta uz upotrebu električnih alata (vodeni brus, tračna brusilica, itd...).

slažem se sa tobom, tako ću i napraviti..... hvala ti