Srpanj 15, 2025, 12:17:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ICH ili ne kod zlatnih ribica?  (Posjeta: 2576 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mslm

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski  
ICH ili ne kod zlatnih ribica?
« u: Prosinac 20, 2011, 23:28:37 poslijepodne »
Poštovani nova sam ovdje,imam dvije zlatne ribice i danas sam kupila još jednu novu,ove stare su bile dobre,zdrave no kad sam se vratila sa posla imala sam šta vidjeti,moje stare su pune nekih bijelih točkica kao griz,a ova nova ništa nema. Dali je to ICH???
Evo fotke u prilogu. Odmah sam ubacila soli i stavila ugrijati vodu na 28 stupnjeva.Pošto radim u ljekarni mogu li sutra početi sa medazolom?

http://i1112.photobucket.com/albums/k482/mslm1/iphone006.jpg

http://i1112.photobucket.com/albums/k482/mslm1/iphone005.jpg

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: ICH ili ne kod zlatnih ribica?
« Odgovori #1 u: Prosinac 21, 2011, 00:38:00 prijepodne »
ovdje imas sve sto te trazi, ispuni upitnik i dobit ces odgovor sto prije od kolege plavoga...

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

p.s. inace ja mislim da su na neki nacin dozivile stres sa novom ribom, ili je ta riba dofurala neku bolest koja je u brzom periodu zarazila tvoje stare ribe, sve je moguce, tako da ce ti kolega sve reci kad ispunis ovaj upitnik za bolesti iznad..

Lp i sretno!

Offline mslm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 21, 2011, 17:52:14 poslijepodne »
Akvarij je 25litara, 40x25x25/4mm, sa poklopcem i neonskom rasvjetom od 11W, pumpa sa filterom koja puše zrak je bila po meni preslaba pa sam stavila malo jaču od 4,8W koju sam kupila naknadno jer je stara bila 3W. Temperatura je bila 25 stupnjeva. Ribice imamo 2 male i kad sam jučer kupila još jednu novu desilo se ovo.
U filteru je spužva,ali iznad spužve je mala kutijica u kojoj su neki crni kamenčići. Kada mijenjamo vodu dio vode isisamo ,i dodamo novu vodu ostajalu.
U akvariju je još mali dvorac i jedna figurica,te jedna umjetna biljka u ćošku akvarija.Nema nikakve sluzi.
pripremamo vodu sa Tera goldfish aquasafe tekućinom.

Offline mslm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 21, 2011, 18:05:35 poslijepodne »
Pumpa za zrak je ok po meni jer super radi i ima puno balončića zraka.
Kao što sam napomenula imamo jednu zlaticu,šarenu neku neznam kako se zove(vidi se na slici) i ova nova je sa tri repa iza ali smeđe-zlatna.Ribice hranimo 2x na dan ali manju količinu.Dobro se slažu koliko vidim ,plivaju veselo stalno i igraju se i čim se približim akvariju one dođu .Voda nije zamućena.
E sad simptomi,jučer ujutro bile su zdrave a kad sam došla sinoć ove stare dvije su dobile te grizaste točkice po repu i perajama i tijelu.Kao griz. Nova nema niti jedne točkice.
Nasula sam soli u vodu i pojačala temp. na 28 stupnjeva. Onda sam negdje pročitala na forumu da se ribica izvadi i pošprica 3% hydrogenom na pet sekundi i vrati u slanu vodu posebno pripremljenu na pola sata. To sam napravila itako i vratila ih sinoć u akvarij i ugasila svjetlo. Jutros kada sam ustala još su imale točkice a danas oko 2h su se točkice znatno smanjile,ribe su i  dalje jako vesele,dobro jedu.
Sada ih više nemaju po tijelu već samo po perajama. Kupila sam sera costapur i sada nakapala i ugasila svjetlo.
Valjda će biti bolje. Ali me sada brine gdje ću sa ovom novom ribom,jer nemam drugi akvarij a ona je zdrava i dali joj može štetiti taj costapur?
Kako da dalje postupim?

Offline mslm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 21, 2011, 20:34:36 poslijepodne »
I još par pitanja,piše da se Costapur stavlja 1. 3. 5. i 7. dan dali onda moram svaki put promijeniti dio vode prije stavljanja nove doze Costapura?
I ako se ribe izliječe tj otpadnu ti ichi u kamenčiće dali nakon kure od 7 dana moram promijeniti i isisati svu vodu ili samo sa dna,strah me da će ostati ti glupi paraziti u kamenčićima.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Prosinac 21, 2011, 21:20:35 poslijepodne »
Sto god da je u ovom slucaju, uopce nije bitno, ako nesto drasticno ne promjenis, tim ribama se dobro ne pise....

25 litara ti nije dovoljan prakticki ni za jednu zlatnu, a kamoli za 3. One mozda trenutno jesu male, ali to em nece tako ostati, em to nije okolina u kojoj ce se one pravilno razvijati i rasti.

Temperatura vode od 25 je previse. U idealnim uvjetima, nekakav maksimum bi bio 22C, eventualno 24, ovisno o kojem varijetetu se radi. Ako uzmemo obicnu zlatnu, 22 je vec "topla" voda za nju. Nadalje, ono sto je jos bitnije, da je temperatura konstantna, dakle, da nema prevelikih oscilacija (zagrijavanje po danu, hladjenje po noci). Dakle, nekakva ideala bi bila 19-21C, bez probijanja gornje i donje granice.Riba ce se navici i na visu temperaturu, kao i na oscilacije, medjutim te stvari utjecu na njeno zdravlje i metabolizam, dakle, nije nesto sto bi trebalo dopustiti, ako se ikako moze sprijeciti. Nekako me vuce da imas grijac u tom akvariju, a on ti je totalno nepotreban.

Jos bitnija stavka ti je pravilna filtracija. dakle, veci protok, veci filter sa dosta filter materijala. Pogadjas da je to prakticki neizvedivo u 25 litara vode.

Kad bi rezimirali, dosli bi otprilike do ovoga, pa ti pogadjaj sto je izazvalo bolesti, mozda nista od navedenog, mozda sve po redu, kako bilo, niti jedna od ovih stvari nije pomogla tvojim ribama, vec im steti....

Drzis ih u premalom akvariju, s preslabom filtracijom, na prevelikoj temperaturi vode.
Isprobala si manje vise sve sto si negdje procitala - od podizanja  temperature vode na 28C (procitaj ponovo na kojim temperaturama se te ribe drze), pa si onda spricala ribu sa hidrogenom, pa si solila vodu, onda si trpala costapur.

Da me krivo ne shvatis, sve su ovo ok akcije i postupci, jedino me malo brine jer mi se cini da si ti sve ovo odradila u jako kratkom periodu, i ocekujes poboljsanje istog trenutka. A to tako ne ide. Osim sto isprobavas nesto sto u biti nisi sigurna hoce li djelovati, na sve to jos izlazes ribu(e) dodatnom stresu stalno nesto trpajuci u vodu, vadeci je, gurajuci ruke unutra......

Ako ides lijeciti sa medazolom, NE povisujes temperaturu vode. Ostale savjete o lijecenju ces vec dobiti od nekog pametnijeg, ono sto ti ja stvarno i najozbiljnije predlazem - prestani muciti ribe.

Akvarij od barem 100 litara, ako mozes i veci jos bolje. Kvalitetan unutarnji filter jaceg protoka, sa vecom "zapreminom" i vise filter materijala. Pronadji mjesto u kuci koje ce omoguciti da je temperatura koliko toliko konstanta, npr., da vodu po danu ne grije nekakva pec, radijator i sl, a onda se ta ista voda po noci hladi, jer ti vise ne grijes tu prostoriju. naravno, veca litraza ce ti svakako pomoci u ocuvanju konstante temperature jer vise vode se teze ugrije, ali i teze ohladi. Nikakve umjetne biljke i slicno, uzmi obicnu zemlju za cvijece (potrazi na forumu kako se ista "priprema"), sljunak, nabavi koju pravu bilju, posadi, stavi kakav panj, kamen, nesto, dok god je prirodno. Umjetni ukrasi i bilje mogu biti potencijalno opasni za njezne repove i peraje kod riba.

Ako nemas gdje s ribom, imas bilo kakvu teglicu, plasticnu posudu od par litara, bilo sto, nista joj nece biti kraci period, ni bez filtera, ni u manjem prostoru..... I sretno!

Offline mslm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 22, 2011, 22:24:36 poslijepodne »
Gle toliko si me oprao kao da sam ja neka mučiteljica riba. :devil: Akvarij da imam mogućnosti sigurno bi imala veći ali tako je kako je,sad su  ribice male a dok narastu već ćemo nešto smisliti -? . Meni su u pet shopu rekli da im stavim na 25-26,jer prvi put imam ribe,šta ja znam zato i pitam tu.
Ja sam povisila temp. samo zbog ich-a,i očito je da sam dobro postupila jer su ribe bez ijedne točkice,i za tu sam samo priliku morala staviti grijač jer lijepo piše povisiti temp do 28 i ugasiti svjetlo.
One su jako vesele i ja nebi rekla da ih mučim već im želim pomoći,a ako itko muči to su oni koji ih bacaju žive u školjku samo zato jer imaju ich.to sam pročitala i zgrozila se.
Samo sam htjela pitati kako se otarasiti toga ali uspjela sam.
Medazol nisam koristila!!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Prosinac 23, 2011, 16:16:03 poslijepodne »
Sacuvaj boze, nista zlonamjerno, samo sam ti htio objasniti sto i gdje si fulala.... :zagrljaj:

To sto su u shopu rekli......jednoga dana cemo mozda imati i temu "najveci  :-X domacih shopova", pa cemo se svi skupa lijepo smijati kakve budalastine i gluposti ljudi pricaju, samo da nesto prodaju, ili jos bolje, da ti riba sto prije krepa, pa dok te svu uplakanu tjese, usput prodaju jos koju.... hmm, vidis ovo nije losa ideja.  :D :D :D :D :D

ja stvarno vjerujem da ce s tvojim ribama biti sve ok, da su one sad zdrave i vesele, ali.....nece tako ostati ako ih ne pocmes drzati u odgovarajucim uvjetima, a nazalost, 25 litara za 3 ribe je zatvor. mozda ti to sada ne djeluje tako, ali vidjet ces.

kazes 40x25x25 ti je akvarij. sto kazes na 70x35x35? Dali je to stvarno TOLIKO vece zauzimanje mjesta, da ga nemozes bas nigdje strpati? a 85l je svakako bolji dom nego 25 litara, zar ne? ;)

Offline mslm

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 23, 2011, 16:27:09 poslijepodne »
imamo i dvije papigice ,a nesto budem već smislila. Da oni fakat nemaju pojma,žalosno.
jel mi možeš sada odgovoriti na pitanja o costapuru što sam gore pitala. Hvala!