1cm ribe zahtjeva 1l vode.....ova matematika je izuzetno suplja, i siguran recept za katastrofu kod pocetnika koji ce ovo shvatiti ozbiljno, a omiljeno je "oruzje" trgovaca koji na ovaj nacin trpaju ljudima male akvarije i ribe koje ni sitno narezane ne mogu zivjeti u istima

Tko ne vjeruje, neka proba ugurati oskara od 50cm u - 50 litara akvarij.... neku ribu vulgaris od 10cm u 10 litara vode..... Oke, biti cu velikodusan, pokusajte ugurati oskara od 50cm u 100 litara vode, ili spomenutu ribu vulgaris od 10cm u 20 litara vode.... da ne ispadne da cjepidlacim

. Ja mislio da mi drzimo akvarije, a ne ribe uokvirene staklom, dakle bilo bi pozeljno da ta riba i pliva malo.
Ukoliko riba ima razlicitu zonu boravka u akvariju, mozes ugurati i koju vise od idealne brojke, ali....
Corydorasa drzis barem 4-6, sto ti ova litraza itekako omogucuje. za ove ostale koje imas neznam, nije toliko stvar u velicini ribe, vec koliko je ona aktivna i koje zahtjeve za prostorom ima. Imas malih riba koje zahtjevaju nesrazmjerno puno prostora naspram svoje velicine, kao i velikih riba koje su manje vise staticne i spori plivaci, dakle, puno manje prostora im treba nego sto bi covjek rekao kad ih vidi.
Osim ako nemas bogatog ujaka koji je na jednoj od svojih ekspedicija u amazonu i slicna podrucja sam upecao ribe, zive ih donio do tebe, samo za tvoj akvarij, ne igraj se sa snizavanjem PH i tvrdoce vode. Razlog je jednostavan, 98% riba koje se kod nas prodaju su domaci uzgoj, dakle, nisu ribe iz divljine, dakle generacije se vec radjaju u tocno takvoj vodi kakva je kod nas - veliki ph i velika tvrdoca. Takvoj ribi osiguraj idealne uvjete kakve ima u prirodnom stanistu i ubit ces je.
Igranje sa co2 nije bas toliko bezopasno koliko zvuci. Bez puno biljaka koje ce isti "trositi", uz odgovarajucu rasvjetu, gnojenje, ovo i ono - pobit ces ribe.