Kolovoz 08, 2025, 15:57:25 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kombiniranje ribica - pomoć  (Posjeta: 988 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline keko83

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Kombiniranje ribica - pomoć
« u: Prosinac 19, 2011, 18:42:46 poslijepodne »
Evo, ovaj forum pratim već neko vrijeme, ali sam se tek jučer "upisao".
Prije 15ak godina, dok sam živio u Osijeku, imal smo akvarija od oko 150l. Naravno, moj tata se o tome brinuo iako je to bio božićni poklon meni i bratu, ali mnogo stvari sam onda naučio.
Sad živim  u Zagrebu i prije tri tjedna sam kupio akvarij od 60l (prostor nije dozvoljavao veči, nažalost) i krenuo u cikliranje... Sve mi je to vrlo jasno i za sada sve dobro napreduje.
U subotu su došli i prvi stanovnici u akvarij.
6 Limun tetri
6 Rasbora Hengeli
6 Rasbora heteromorpha
1 Corydoras

Ribe su dobro prihvatile novo stanište, normalno se ponašaju i mislim da je sve OK!
Međutim čini mi se da su te ribice one koje obitavaju iznad gornje polovine akvarija. Zanima me s kojim ribicama još (jedna, dvije ili tri...) da ih sprijateljim (ili već sada imam dosta riba???), a da se su to ribe koje se zadržavaju u donjem dijelu akvarija.

Još jedno pitanje - vodu sam kontrolirao i sve vrijednosti (nitriti, nitrati, klor) su OK, jedino mi se čini da je pH koji je oko 6,5 - 7 malo viši (za te ribe) kao i tvrdoća vode. Što da napravim?

Hvala na odgovorima!!!!

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Kombiniranje ribica - pomoć
« Odgovori #1 u: Prosinac 19, 2011, 19:42:17 poslijepodne »
ph 6.5-7 je ok za te ribe meni zive neonke u vodi sa 8 ph i nikakvih problema nema
a  ako oces ph smanjit ubaci co2

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #2 u: Prosinac 19, 2011, 20:24:57 poslijepodne »
Pa evo kad več imaš korija.... oni se zadržavaju na dnu a i trebao bi držati najmanje 4-5 komada pa... ;) Mislim da nečeš prenatrpati akvarij, nek me netko isravi ako griješim.

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Prosinac 19, 2011, 20:46:10 poslijepodne »
4 jata po 6 riba = 24 ribe x prosijek 3 cm veličine = 72. Po toj računici(1 cm ribe na 1l akvarija) ispada da je to previše riba za tvoj akvarij, ali dosta bilja, dobar filter, redovite promjene vode (30% tjedno), umjereno hranjenje i malo sreče i igralo bi i to, a možda i nebi  :roll:
Ja bi na tvom mjestu, al sad je kasno više, uzeo recimo samo 8 harlekina i 8 corydorasa, a ne tri jata jako sličnih riba i jednog ovog bokčiča samog  ;)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Prosinac 19, 2011, 21:43:08 poslijepodne »
1cm ribe zahtjeva 1l vode.....ova matematika je izuzetno suplja, i siguran recept za katastrofu kod pocetnika koji ce ovo shvatiti ozbiljno, a omiljeno je "oruzje" trgovaca koji na ovaj nacin trpaju ljudima male akvarije i ribe koje ni sitno narezane ne mogu zivjeti u istima  :-X :-X :-X

Tko ne vjeruje, neka proba ugurati oskara od 50cm u - 50 litara akvarij.... neku ribu vulgaris od 10cm u 10 litara vode..... Oke, biti cu velikodusan, pokusajte ugurati oskara od 50cm u 100 litara vode, ili spomenutu ribu vulgaris od 10cm u 20 litara vode.... da ne ispadne da cjepidlacim  :D :D :D . Ja mislio da mi drzimo akvarije, a ne ribe uokvirene staklom, dakle bilo bi pozeljno da ta riba i pliva malo.

Ukoliko riba ima razlicitu zonu boravka u akvariju, mozes ugurati i koju vise od idealne brojke, ali....

Corydorasa drzis barem 4-6, sto ti ova litraza itekako omogucuje. za ove ostale koje imas neznam, nije toliko stvar u velicini ribe, vec koliko je ona aktivna i koje zahtjeve za prostorom ima. Imas malih riba koje zahtjevaju nesrazmjerno puno prostora naspram svoje velicine, kao i velikih riba koje su manje vise staticne i spori plivaci, dakle, puno manje prostora im treba nego sto bi covjek rekao kad ih vidi.

Osim ako nemas bogatog ujaka koji je na jednoj od svojih ekspedicija u amazonu i slicna podrucja sam upecao ribe, zive ih donio do tebe, samo za tvoj akvarij, ne igraj se sa snizavanjem PH i tvrdoce vode. Razlog je jednostavan, 98% riba koje se kod nas prodaju su domaci uzgoj, dakle, nisu ribe iz divljine, dakle generacije se vec radjaju u tocno takvoj vodi kakva je kod nas - veliki ph i velika tvrdoca. Takvoj ribi osiguraj idealne uvjete kakve ima u prirodnom stanistu i ubit ces je.

Igranje sa co2 nije bas toliko bezopasno koliko zvuci. Bez puno biljaka koje ce isti "trositi", uz odgovarajucu rasvjetu, gnojenje, ovo i ono - pobit ces ribe.

Offline keko83

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 19, 2011, 21:55:24 poslijepodne »
Hvala na ovako iscrpnim odgovorima...  :)
Samo da razjasnim - imam 3 jata po 6 riba to je 18 ribica...

Bilja ima dosta i pocelo se siriti. Samo sam pitao za pH - jel puno ili malo...I kako sto napraviti.

Pustit cu sad da vidim kako ce se situacija razvijati.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2011, 22:07:55 poslijepodne »
Ph je takav kakav je, i svako igranje s istim, ukoliko nisi apsolutno siguran sto radis i kaakv rezultat ce biti moze biti jako opasno.

A riba, da, mozda ih i imas previse na tako malo litara.....

Offline keko83

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2011, 22:20:29 poslijepodne »
pH necu dirat sigurno. Mislio sam da ce biti problema s tim, ali kako kazes bolje ne prčkat.
A s ribama sam se malo zaletio... Nadam se da ce sve biti dobro.

Hvala na pomoći :-)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2011, 22:26:20 poslijepodne »
nema razloga da ne bude, pazi na kvalitet vode, i nista se u biti lose nece desiti....

Offline keko83

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2011, 22:28:39 poslijepodne »
Thanks!  ;)