Srpanj 08, 2025, 16:55:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kontrola karte zg  (Posjeta: 3996 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline markomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Kontrola karte zg
« u: Prosinac 18, 2011, 15:10:01 poslijepodne »
Nekidan se pokačio sa vozačem autobusa, malo covjek bio bahat pa me zanima jedna stvar.
Da li sam ja njemu obavezan pokazati svoj mobitel kad me trazi za onu poruku?
kondukteru/kontroloru moram pokazati toga sam svjestan ali sad mozda ima caka, jer ovo je vozač autobusa, da li on ima iste "privilegije" kao kondukter/kontrolor da me to može tražiti?

Offline madmax333

• Punopravni član
Odg: Kontrola karte zg
« Odgovori #1 u: Prosinac 18, 2011, 16:25:03 poslijepodne »
naravno da te može pitati u vozilu. izvan njega nesmije,
ribar

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 18, 2011, 16:34:56 poslijepodne »
hm...jer kemijam on je vozač a ne kontrolor pa u principu ne bi morao...al ok
hvala

Offline Nekich

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Prosinac 18, 2011, 16:37:06 poslijepodne »
Koliko ja znam, vozač bi u pravilu trebao prekontrolirati svaku osobu koja ulazi u bus. Samo su prva vrata predviđena za ulaz, tako da prođeš pored vozača i on ti pogleda kartu, tj procvikaš ju na aparatu pored njega. Sva ostala vrata su za izlaz. U zadnje vrijeme ih sve više to i prakticira bar na početnoj stanici gdje ne moraju puštati ljude van. Bio je jedan vozač koji bi, kad bi stao na stanicu prvo punio bus pa onda puštao ljude van. Kad bi mu ljudi srali, lik lagano; "Samo sekund, strpite se, molim!"  :down:

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 18, 2011, 16:44:55 poslijepodne »
razumijem za kartu da moras pokazat i da on cvikne, il sta vec treba...ali opet gledam s neke strane, mobitel je moja osobna stvar koju ja nisam duzan pokazivati...ja sam posalo poruku pa ako netko hoce kontrolirati to moze kontrolor kako i piše u poruci (U slucaju kontrole poruku predocite kontroloru.) , a ne vozaču.
Opet samom kupnjom ta fizička karta postaje moja osobna stvar koju posjedujem ali kupljena je s jednom jedinom svrhom- da se daje na uvid.
Mobitel je nesto sasvim drugo
ako me razumijete

Offline robertos

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Prosinac 18, 2011, 16:59:01 poslijepodne »
Ti kupnjom karte preko mobitela prihvaćaš njihova pravila igre. i moras pokazati kartu na upit bez obzira jel bila fizička ili na mobu. a ti njemu u principu nedaješ mobitel da po njemu jebe nego da samo vidi što na njemu piše. npr u os čak i tramvaju vozač pregledava karte. tramvaj lijepo stane novi putnici ulaze na prva vrata pokazuju karte vozaču. osobno sam doživio da se jedan balavac pokušao švercat i ušao na zadnja vrata. vozač je to primjetio, izašao iz svoje kabine i naglas rekao da tramvaj ne kreće dok mladi gospodin ne pokaže kartu ili dok ne iziđe van. ja mislio on se zajebava. kad ono tramvaj ne kreće. u jednom trenu taj isti dečko prolazi kraj mene i prema vozaču sa riječima "oprostite, Molim jednu kartu"

u zagrebu sam živio 3 godine i kod vas ta kontrola uopće nije organizirana raj za švercere. nije ni čudo što ZET propada.
tko se puno nada puno se i razočara.

Offline Nekich

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 18, 2011, 17:03:51 poslijepodne »
Ma kuzim, al moras mu pokazati poruku ako trazi. Ne dati mu mobitel u ruku, nego cisto da ju vidi, iz tvoje ruke. Par puta su u busu vozaci htjeli uzet mob da procitaju pa putnici prigovore, a on ono, kao, pa necu vam ukrast. Sta me briga, nemas ga sto uzimati u ruku. Al ono, realno gledano, sta mu ne bi dao ako karta valja, stvarno ti nece ukrasti. Ja isto serem tgovcima kad mi bahato dreknu; "De da vidim osobnu!". Onda ne dam u ruku, citaj iz moje. Ak me lijepo pitaju jel i imam 18 i mogu li vidjeti osobnu, evo ti je, nosi ju. :D
A kontroloru samo procitas broj iz poruke.

A u Osijeku kontrola moze puno bolje funkcionirati jer je manje putnika u vozilima. Ovi zetovci sigurno neće ni prismrditi busu koji 2 minute zatvara vrata koliko je ljudi unutra. A korupcija je na vrhuncu.

Offline robertos

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2011, 17:23:10 poslijepodne »
A u Osijeku kontrola moze puno bolje funkcionirati jer je manje putnika u vozilima. Ovi zetovci sigurno neće ni prismrditi busu koji 2 minute zatvara vrata koliko je ljudi unutra. A korupcija je na vrhuncu.

to da u os ima manje putnika istina. ali je i mentalitet ljudi drugačiji. nemam ništa protiv zagrebačana ali su mi osječani nekako kulturniji. zna se, ulazi se na prva vrata na ostala izlazi. toga se SVI drže i lakše je kartu pregledat kad ulaze kraj vozača jedan po jedan nego kad na sva vrata svi i ulaze i izlaze.

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2011, 17:36:16 poslijepodne »
to da u os ima manje putnika istina. ali je i mentalitet ljudi drugačiji. nemam ništa protiv zagrebačana ali su mi osječani nekako kulturniji. zna se, ulazi se na prva vrata na ostala izlazi. toga se SVI drže i lakše je kartu pregledat kad ulaze kraj vozača jedan po jedan nego kad na sva vrata svi i ulaze i izlaze.

da al se onda nemoš švercat :)

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #9 u: Prosinac 18, 2011, 17:41:09 poslijepodne »
razumijem za kartu da moras pokazat i da on cvikne, il sta vec treba...ali opet gledam s neke strane, mobitel je moja osobna stvar koju ja nisam duzan pokazivati...ja sam posalo poruku pa ako netko hoce kontrolirati to moze kontrolor kako i piše u poruci (U slucaju kontrole poruku predocite kontroloru.) , a ne vozaču.
Opet samom kupnjom ta fizička karta postaje moja osobna stvar koju posjedujem ali kupljena je s jednom jedinom svrhom- da se daje na uvid.
Mobitel je nesto sasvim drugo
ako me razumijete

Prijatel vozač u autobusu je iznad i kontrolora i direktora zet-a. On odgovara i za autobus i za tebe dok si u "njegovom" busu ;)
Šta bi trebao vjerovat ti da imaš kartu, a ti si tolko bahat da razmišljaš kao on je samo vozač kaj ga boli jel ja imam il nemam kartu.
Jebi ga došla su vremena kad će se sve manje i manje moći voziti bez vozne karte. Svojim klincima uredno kupujem mjesečnu kartu bez obzira što ih nitko nikad nije pital ni tražil kartu na uvid. Ne kužim i nije mi pojmljivo da koristim nešto i ulazim u autobus i namećem svoja pravila
Moj savjet; ne kupuj sms kartu kad te tolko mući da jednom vozaču moraš pokazivati svoj mob. ;)

btw: Da sam ja vozač u ZET-u i da mi ne želiš pokazat kartu , mob pokaz, nebi ušel u bus, pa se bahati taxistima. Oni jednostavno isto imaju povremene kontrole, za koje ti on nije dužan govorit, več se mora pridržavat pravila firme koja mu daje plaču i od koje živi. Jel si sad skužil poantu :D
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Tvrtko

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Prosinac 18, 2011, 17:43:11 poslijepodne »
Koliko čitam, napravili su programe za iPhone i Androide koji lažiraju karte.
Pa je moguće da su malo skeptičniji i nervozniji prilikom kontrole radi toga...

ZigZag

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 18, 2011, 17:54:40 poslijepodne »
Nije mi bila namjera degradirati nikoga, što se možda cini.
Ali prva stvar, on me izvan busa ne može pitati za kartu, a mene unutar busa ne smije dodirnut jer tu da sam bas lud i bahat mogu prijetit tuzbom koju bi na sudu naravno popusio jer nisam imao kartu...stoga me jedino iz busa moze policija istjerat.
Bila je takva situacija da je vozač ispao krajnje bezobrazan tokom trazenja te karte pa me zanimalo da li ga ubuduce mogu na finjaka otpilit...
Btw niti ne pokusavam nametati svoja pravila nego saznati koja su pravila u zakonu o privatnosti koja mogu primjeniti
« Zadnja izmjena: Prosinac 18, 2011, 17:58:17 poslijepodne od markomed »

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #12 u: Prosinac 18, 2011, 18:40:17 poslijepodne »
Mene je uvijek fasiniralo kako vrsni poznavaoci prava svoje znanje trose na natezanje sa ZET-om ili ZG Parkingom umjesto da deru neku korporaciju s brutalnom satnicom.

Inace koliko vidim na jednom drugom forumu ZET krenuo ostro s kontrolama sto me uopce ne cudi.

Offline Nekich

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Prosinac 18, 2011, 19:07:06 poslijepodne »

Ma nije samo do kolektivne nekulture. Stvori ti se gužva na ulazu jer ti nitko ne ide do kraja busa, kao sto lijepo pise na naljepnici, iako ima mjesta iza. I onda ja uđem na ta prva vrata i kad se guram kroz tih 10 ljudi na ulazu svi mi pihću, dahću u znak negodovanja. Onda mi je jednostavnije uci iza. Iako se u suštini tu opet radi o (NE)kulturi. A kad se ujutro stvori guzva, onda je na svim vratima isto, budes sretan ako uspijes uci. Lako je bit kulturan i pustit druge prije sebe u bus kad znas da ce svi stati. A kad je situacija takva da ce mozda stati 5 od vas 10 na stanici (i to ako se zesce nagužvate) gledaš samo na to da uđeš.

Mene je uvijek fasiniralo kako vrsni poznavaoci prava svoje znanje trose na natezanje sa ZET-om ili ZG Parkingom umjesto da deru neku korporaciju s brutalnom satnicom.

Inace koliko vidim na jednom drugom forumu ZET krenuo ostro s kontrolama sto me uopce ne cudi.
Mislim da nitko ovdje nema potrebu natezat s ZET-om ako su pristojni (a većina kontrolora je. I 99% vozača buseva koji su me pitali za kartu). "Dobar dan, kartu na uvid molim" ništa ne košta. Znam da im se ne da svaki put to govoriti ali ja sam im mušterija, ne tražim hvalospijeve, samo osnove pristojnosti i normalno mi je da se to ocekuje od mene.
I da, dosta su povećali kontrolu. bar 1-2 puta tjedno ih sretnem u tramvaju a prije bi prosao i mjesec dana da ih ne vidim.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Prosinac 18, 2011, 19:48:04 poslijepodne »

Nije uvijek bilo tako.Nije ni u Du bilo tako a sad obavezno se ide na prva.U Osijeku imaju ftukciji naplatni sistem zato je to tako da svi idu na prednji
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Prosinac 18, 2011, 20:01:21 poslijepodne »
to da u os ima manje putnika istina. ali je i mentalitet ljudi drugačiji. nemam ništa protiv zagrebačana ali su mi osječani nekako kulturniji.

Mala ispravkica netočnog navoda.
Mi Zagrepčanci smo uvijek bili pristojni i kulturni samo što se u naš Zagreb zadnjih 20-tak godina uz normalne i kulturne ljude dovuklo i svega i svačega odsvakuda...

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Prosinac 18, 2011, 20:05:58 poslijepodne »
ja sam oduvjek imala pokaze, karte...sve uredno cvikala.
i za vlakove i za buseve/tramvaje

onda je bio period kad nisam imalal besplatne/jeftinije pokaze  a odrađiavala staž koj sam si sama plačala 500kn mjesečno.
ugl, posao je bio u 2 smjene ergo 2x tramvajem tam i 2x nazad.
to je 40 kn dnevno samo na karte, e pa nedam O.o
a i da hoću nemam.

znam da se karta mora kupit i cvikat ali za boga miloga sat vremena vožnje 10kn (8 ako je karta papirnata) a za to vrijeme po Zg prometu ne stigneš nikam znaći morala bi uzet 2 karte za 1 smjer ako baš ne želim riskirat da me uhvate...
i tako svaki dan

malo morgen

Offline kija88

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 18, 2011, 20:35:09 poslijepodne »
kad smo već kod cijena karata, zar ne bi trebalo biti obrnuto? da je papirnata skuplja od mobilne? Nekak mi je to logičnije

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #18 u: Prosinac 18, 2011, 20:42:44 poslijepodne »
kad smo već kod cijena karata, zar ne bi trebalo biti obrnuto? da je papirnata skuplja od mobilne? Nekak mi je to logičnije

Sa papirnatom imaš smjer A i B (bar je tak bilo nekad)dok sa mobilnom možeš i u grad i nazad.
Možda zato -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Nekich

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Prosinac 18, 2011, 20:48:29 poslijepodne »
Koliko ja znam obje vrijede sat ili sat i pol voznje, u svim smjerovima...

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #20 u: Prosinac 19, 2011, 20:07:09 poslijepodne »
sat vremena je sa mobitelom, a z apairnate ne znam ali se sječam da si imao smjer a i  b

Offline robertos

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Prosinac 19, 2011, 20:33:17 poslijepodne »
Ma isto koštaju. i mob i papirnate. samo što preko mobitela operateri uzmu nekakve manipulativne troškove tako da izgleda kao da su skuplje.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #22 u: Prosinac 20, 2011, 09:45:26 prijepodne »
to da u os ima manje putnika istina. ali je i mentalitet ljudi drugačiji. nemam ništa protiv zagrebačana ali su mi osječani nekako kulturniji.

Mala ispravkica netočnog navoda.
Mi Zagrepčanci smo uvijek bili pristojni i kulturni samo što se u naš Zagreb zadnjih 20-tak godina uz normalne i kulturne ljude dovuklo i svega i svačega odsvakuda...

je kolega, tak bi se nekak moglo reć, uopće niste daleko od istine...

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #23 u: Prosinac 20, 2011, 19:04:48 poslijepodne »
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/12/20/0640006.html?pos=n0

.....zadnjih 20-tak godina uz normalne i kulturne ljude dovuklo i svega i svačega odsvakuda...

nemojte da vas milan čuje  :D :D
« Zadnja izmjena: Prosinac 20, 2011, 19:13:54 poslijepodne od kikoporto »
Virovitica - Brezovica

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 20, 2011, 19:39:47 poslijepodne »
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/12/20/0640006.html?pos=n0

ne pada mi napamet da dnevno bacam 50 kn za posao i nazad
bas sam sad izracunao, 21 radni dan x 50 kn tamo i nazad = 1050 kn mjesecno, a dobivam 270 kn za javni prijevoz :)
ko tu koga?
« Zadnja izmjena: Prosinac 20, 2011, 22:21:52 poslijepodne od markomed »