Ja cu samo nadodati, istina nije vrijedno spomena, ali mozda malo podeblja argument kako je ovo ustvari jako dobra stvar.... prije par dana sam u pogon pustio i treci filter napravljen ovim sistemom, tako da sto se mene tice, stvar em je izuzetno jednostavna za napraviti, em funkcionira odlicno. S kontrukcijske strane, stvar je toliko jednostavna, a bas zbog toga sanse da nesto podje po zlu su prakticki nikakve, jer cak i ako totalno pojednostavis osnovnu ideju (kao sto sam ja napravio, pa projekt odradio bez ventila i slicnih modernih cuda), ta stvar jednostavno NEMA gdje procuriti, nema pomicnih dijelova, nema kojekakvih komadica plastike koje gledas i molis boga da prezive pomicanje lijevo desno, a sama cijev ce nadzivjeti sve akvarije i sve ribe koje cemo ikada imati, pod uvjetom da se samo malo pazi na nju.
Na temu "sto napraviti da bude drugacije" (a ne tvrdim da je i bolje) bih spomenuo samo rijesenje, odnosno sprijecavanje rastavljanja elemenata zbog pritiska vode. Kolega je to rijesio navojnim sipkama, na prvom projektu sam koristio zicu, dok sam na preostala 2 komada problem rijesio obicnim vijcima, nehrdjajucim. Po tri vijka pravilno rasporedjena po elementima (donji poklopac, cijev, gornji poklopac) i nema brige da ce se elementi razdvojiti. Probuse se rupe od 2 mm, uvija se vijak od 4mm. Tko je vidio ove komade cijevi iz kojih je radjen filter, jasno mu je da nema sanse da se ta plastika pokida, isto tako, jasno mu je, kad se vijak navije do kraja - nema sanse da tu pusta vodu, odnosno nikakva dodatna zastita u smislu silikoniranja i slicno nije potrebna. Mana je, kod svakog skidanja tih vijaka, slijedeci koji uvijamo mora biti malo veci, da si opet nareze navoj i prosiri plastiku, ali to je vec stvarno manji problem. Ili kap 5-minutnog epoxya sa vanjske strane i amen.... eto, mozda nije bolje, ali sigurno je drugacije rjesenje, mozda malo u vizualnom smislu "podize" cijelu izvedbu na pola stepenice vise u odnosu na koristenje navojnih sipki, mozda i ne, ali cisto da spomenem da moze i tako.
Umjesto koristenja metalnih dijelova za ulaz i izlaz (ona gdje spajamo crijeva) mogu se koristiti i plasticni nastavci za crijeva za vrt, cijenom su daleko jeftinija, a sa pravilnim busenjem rupa i kvalitetnom brtvom, kad se elementi spoje i zasarafe, vise opasnosti od curenja nema nikakve.....ja sam odradio varijantu i sa metalnim i sa plasticnim dijelovima, i ne mogu reci da jedna ima neku prednost nad drugom, osim cijene, jer je jedan "element" od plastike nekih 5-10kn, dok su metalni osetno skuplji....
I jos bih samo napomenuo, motor, pumpu, powerhead ili kako vec tko to naziva obavezno ucvrstiti, ja sam se prvi put zeznuo i nisam to napravio, problema nema nikakvog, osim sto motor malo vibrira i zuji, pa pomalo iritira, sva sreca na takvom mjestu je da mi uopce ne smeta......
A na ovo "metal vs plastika" razglabanje, jednostavno neznam, niti se kuzim, niti sam strucan, samo nekako mislim, postoji barem milion drugih stvari koje ce prije stetiti i ubijati mi ribe nego komadic nehrdjajuceg metala u tolikoj vodi. A naravno da je ovo, kao i sve ostalo, podlozno popravcima, tako da, dali je bas toliki problem svakih 6 mjeseci zamjeniti neki dio "sklopa" koji nam se ucini sumnjiv, ili da se promjenio pod utjecajem vode.....?