Pozdrav svima !
Buduci da sam bio ogorčen cijenom canister filtera, odlucio sam ga napraviti.
Prvo je usljedilo googlanje, sakupljanje informacija. Pošto sam vidio da su mnogi diy filteri izgrađeni dosta jadno sa kritičnim detaljima (ima izuzetaka), odlucio sam napraviti nešto robustno, izdržljivo i kvalitetno.
Cijeli proces izgradnje sam poslikao i ovdje cu to podijeliti sa vama, pa možda se nekome svidi.
Filter je velikog kapaciteta pa takav nece zahtjevati cesto cišcenje, pretpostavljam 2-3 puta godišnje.
Sve zajedno sa dovodno odvodnim cijevima i ventilima me je koštalo cirka 250 kn. Sam filter sa pumpom cirka 180kn (pumpu sam dobio za 85kn)
Neću puno pisati, slike ce reci sve.
1. Potrebni dijelovi za filter:
Kao što vidite radi se o kanalizacijskim cijevima, ja sam koristio elemente stranog proizvođača sa odlicnom zavrsnom obradom, bez ostataka odljevanja i slicno (fi120mm).
- "T" nastavak sa čepom koji ima navoj i gumicu
- Redukcija žensko-žensko
- 2 kom poklopca
- Zdjela za sir
- Priključak za crijevo sa pripadajucim gumicama i maticom
- Pumpa ( ja sam kupio atman 500L/h )

2. Na poklopcima sam izbušio rupe za crijevne prikljucke i kabal od pumpe ( rupe trebaju biti nesto manje tako da mozemo zasarafit prikljucke u plastiku, iako to nije toliko znacajno jer imamo gumice sa obadvje strane poklopca.

3. Namontiramo prikljucke

4. Sada cemo prilagoditi spoj pumpe i provuci kabal. Našao sam komad cijevcice koja mi je fino pasala na pumpu ali je za utor prikljucka za crijevo bila pretanka pa sam ju proširio sa električarskim bužirom.
Pumpu necemo "fiksirati" trajno, nego cemo ostaviti mogucnost skidanja ( radi eventualnog popravka ili ciscenja ), Uzevši to u obzir ostavit cemo nesto kabela da mozemo lakse baratati sa pumpom.

5. Zdjelu za sir cemo izrazati na sljedeci nacin ( vidi sliku ), te nanjeti vručeg ljepila na dno zdjele i na donji poklopac. Moje ljepilo je djelomicno crno jer ga topim brenerom :-)

6. Zagrijat i zdjelu i poklopac, da ljepilo omekša

7. Spojimo jedno s drugim uz pritisak (vidi sliku), To je baza filtera :-)

8. Ubacimo nekakav odstojnik za filter medij, ja sam iskoristio košaricu od kvačica, na svu srecu zena nije vidjela

9. Namontiramo ostale elemente (vidi sliku) i obavezno nauljiti gumice unutar svakog elementa, ja sam to napravio sa margarinom

10.Skoro gotov filter

Nakon sto sam ga prikljucio na akvarij, uocio sam i neke propuste pa sam to odmah ispravio.
Naime buduci da je moj filter cirka 1 metar ispod akvarija a dovodne cijevi su široke imao sam i nešto veci pritisak u samom filteru pa su se elementi razdvajali.
Riješenje na sljedecim slikama.

I na kraju gotov filter, savršeno dihta. Stala mi je unutra cijela vrecica keramickih valjcica i nekoliko šaka vatelina (termoplastike).

Filter se cisti na nacin da odspojimo dovodno odvodne cijevi, odnesemo filter u kadu te tamo odvinemo prednji poklopac.
Moje odvodno dovodne cijevi, dobro je na cijevima imati slavine pa da možemo prilikom cišcenja filtera zatvoriti curenje.

Ja sam na ovaj nacin uštedio nešto lovice a stvar funkcionira odlicno !
Uz sav potreban materijal završit cete za cirka sat vremena, naravno uz pretpostavku da dobro barate sa alatima .