Protok vode kroz filter te najmanje treba zabrinjavati, jer je najcesce ta cifra samo marketing, i nema veze sa stvarnim protokom vode. Dio se gubi u ovome, dio u onome, ali od cifre koja pise, odbij barem 50-60 litara za manje, a 100-200 za vece protoke..... jasno, nisam ovo mjerio, ali cista logika kaze da gubitci postoje i da je deklariran protok onaj max koji motor moze izvuci, ali ne u stvarnim uvjetima rada.
Ono sto je bitnije, kroz koliko materijala ta voda prolazi, odnosno ako pricamo o vanjskim filterima, koliki je volumen istog. 1000 litara i vise protoka ce praviti divan propuh i na velikim akvarijima, ali filtrirati nece nista ukoliko je u posudi neki komadic spuzvice, ili 2 komadica iste. Mislim, filtrirat ce on, ali ne ono sto bi covjek ocekivao, posebice jos ako vidi naljepnicu "do 300 litara akvarija".....
Realno gledano, mislim da je, ukoliko pricamo o filteru sa dovoljnom (dobrom) kolicinom materijala, sam protok dovoljan da bude 2-3 puta litraza akvarija. Znaci, 100 litara akvarij = barem 300-350l protoka. Ponavljam, uz dovoljno filter materijala, ne uz komadic spuzvice. Ovo jasno vrijedi za unutarnje filtere, maltene svi vanski imaju dovoljnu kolicinu materijala, pa i nemas nekog prevelikog razloga za brigu.
Sljedece sto ti odredjuje "jakost" filtera je broj i vrsta stanovnika. Ciklidni akvarij, sa ribama koje vole jak protok i struju vode, bez biljaka, a one puno jedu i puno kakaju, opet ti logika kaze da ti treba sto je moguci veci volumen filtera, sto vise filter materijala, a sa time automatski dobivas i jaci protok, 500-1200l po satu ti je cisto dosta, ovisno o velicini akvarija. S druge strane, akvarij sa malim ribama, ili malo riba, zasadjen biljkama, bez algi i slicnih problema se moze "vuci" i sa slabijim filterom, odnosno manje filter materijala.
Nekakvo moje osobno misljenje, s kojim se vjerovatno nece puno njih sloziti, za akvarij od 50 litara vanjski filter je poprilicno besmislena investicija. Osim estetike, tu ne ulazim, ali opet.... niti ces u takvom akvariju drzati neki veliki broj riba, niti ce one biti neke "specificne", niti ti u tako malom prostoru treba neko extra strujanje, prema tome, i obicni filter, unutrasnji, sa komadom spuzve i protokom od 300l ce odrzavati zivot bez ikakvih problema, jedina eventualna mana je cesce ciscenje filter materijala. Jos dodaj biljke, i stvarno nemas neke prevelike potrebe za niti jacim strujanjem, niti vise filter materijala.
Ali najbitnija stavka u izboru filtera ti je ustvari sto ce tocno biti od riba u akvariju. Onda vidis potrebe, s cime hranis, kako hranis, koliki su zagadjivaci vode, i prema tome biras filter.