Kolovoz 04, 2025, 18:10:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Filter  (Posjeta: 4450 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amiketa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Filter
« u: Prosinac 15, 2011, 16:03:10 poslijepodne »
Pozdrav,
O čemu primarno ovisi jakost filtera? O količini vode u akvariju ili broju stanovnika u akvariju?

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Odg: Filter
« Odgovori #1 u: Prosinac 15, 2011, 16:11:12 poslijepodne »
Pozdrav,
O čemu primarno ovisi jakost filtera? O količini vode u akvariju ili broju stanovnika u akvariju?
Ovisi o tvojoj zelji...oces li bistar i cist,ili zut i prljav akvarija...Ovisi o litrazi naravno,o bilju,o ribama (neke vise neke manje prljaju vodu),ali svakako stavis li bolji i jaci filter neces pogrijesiti
Totalna Steta

Offline amiketa

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2011, 16:14:38 poslijepodne »
Pa voda mi je sasvim ok.Akvarij je od 50L i mijenjam vodu (oko 1/3) svaka dva tjedna. U akvariju imam Sijamskog žderača algi,3 žute tetre,4 crvena platija i 2 albino...

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #3 u: Prosinac 15, 2011, 16:19:12 poslijepodne »
Pa voda mi je sasvim ok.Akvarij je od 50L i mijenjam vodu (oko 1/3) svaka dva tjedna. U akvariju imam Sijamskog žderača algi,3 žute tetre,4 crvena platija i 2 albino...
Tu ti i netriba filter :D
Totalna Steta

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2011, 17:11:33 poslijepodne »
Pozdrav,
ne kuzim pitanje. Jel te zanima o cemu ovisi "jakost" samog filtera ili te zanima koliko jaki filter treba za pojedini akvarij i kako se to odredi?

Offline amiketa

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 15, 2011, 19:16:18 poslijepodne »
Zašto mi ne treba filter..
pa evo zanima me koiliko bi mi trebao jak filter za ovaj akvarij i kako odrediti jačinu filtera ako uzimam veći akvarij.

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #6 u: Prosinac 15, 2011, 19:22:20 poslijepodne »
pa evo zanima me koiliko bi mi trebao jak filter za ovaj akvarij i kako odrediti jačinu filtera ako uzimam veći akvarij.
To je bila sala,naravno da treba filter...uz svaki filter dobijes i njegove karakteristike i za koliko litara je predvidjen.Neces pogresiti ako uzmes filter koji je predvidjen za vise vode neko sto imas,bitno je da neuzmes slabiji.
Totalna Steta

Offline amiketa

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Prosinac 15, 2011, 19:24:40 poslijepodne »
Evo da ne otvaram novu temu..
Da li je potrebno uzeti opremu za čišćenje dna tj. koliko je ona stvarno funkcionalna?

Offline ozda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #8 u: Prosinac 15, 2011, 19:25:04 poslijepodne »
pa najvise zavisi od toga koliko litara vode imas,znam da za ciklidni najmanje treba 6x ima veci protok od litraze akvaija...pa vjerovatno to vazi i za biljni....dakle za taj tvoj od 50l treba ti filter protoka 300l/h

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Prosinac 15, 2011, 19:39:36 poslijepodne »
pa po meni ne postoji preveliki filter. Bar ne ako se ne ide u krajnost pa se na 60l stavis eheim 2075 jer je to stvarno bacanje love. No vec 2071 bi bio OK. Protok samog filtera uvijek mozes regulirati tako da nemas prejaku cirkulaciju. A kaj se tice samog volumena to cim vise tim bolje. Recimo da filter do 3x vece nazivne jakosti je jos uvijek u granicama normale, ja bih cak i rekao da je to pozeljno  :D

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #10 u: Prosinac 15, 2011, 19:40:02 poslijepodne »
pa najvise zavisi od toga koliko litara vode imas,znam da za ciklidni najmanje treba 6x ima veci protok od litraze akvaija...pa vjerovatno to vazi i za biljni....dakle za taj tvoj od 50l treba ti filter protoka 300l/h

U ciklidnom nema bilja, pa zato i treba jači filter. U biljnom dio filtracije odrađuje bilje  ;)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #11 u: Prosinac 15, 2011, 20:04:20 poslijepodne »
Preporučujem ti da procitas Priručnik za početnike ! . Imas tu po portalu dosta toga , od filtera do gnjojenja , dezinfekcije opreme , odabira riba , samo malo potrazi naci ces sve  :up:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Prosinac 15, 2011, 21:39:51 poslijepodne »
Protok vode kroz filter te najmanje treba zabrinjavati, jer je najcesce ta cifra samo marketing, i nema veze sa stvarnim protokom vode. Dio se gubi u ovome, dio u onome, ali od cifre koja pise, odbij barem 50-60 litara za manje, a 100-200 za vece protoke..... jasno, nisam ovo mjerio, ali cista logika kaze da gubitci postoje i da je deklariran protok onaj max koji motor moze izvuci, ali ne u stvarnim uvjetima rada.

Ono sto je bitnije, kroz koliko materijala ta voda prolazi, odnosno ako pricamo o vanjskim filterima, koliki je volumen istog. 1000 litara i vise protoka ce praviti divan propuh i na velikim akvarijima, ali filtrirati nece nista ukoliko je u posudi neki komadic spuzvice, ili 2 komadica iste. Mislim, filtrirat ce on, ali ne ono sto bi covjek ocekivao, posebice jos ako vidi naljepnicu "do 300 litara akvarija".....

Realno gledano, mislim da je, ukoliko pricamo o filteru sa dovoljnom (dobrom) kolicinom materijala, sam protok dovoljan da bude  2-3 puta litraza akvarija. Znaci, 100 litara akvarij = barem 300-350l protoka. Ponavljam, uz dovoljno filter materijala, ne uz komadic spuzvice. Ovo jasno vrijedi za unutarnje filtere, maltene svi vanski imaju dovoljnu kolicinu materijala, pa i nemas nekog prevelikog razloga za brigu.

Sljedece sto ti odredjuje "jakost" filtera je broj i vrsta stanovnika. Ciklidni akvarij, sa ribama koje vole jak protok i struju vode, bez biljaka, a one puno jedu i puno kakaju, opet ti logika kaze da ti treba sto je moguci veci volumen filtera, sto vise filter materijala, a sa time automatski dobivas i jaci protok, 500-1200l po satu ti je cisto dosta, ovisno o velicini akvarija. S druge strane, akvarij sa malim ribama, ili malo riba, zasadjen biljkama, bez algi i slicnih problema se moze "vuci" i sa slabijim filterom, odnosno manje filter materijala.

Nekakvo moje osobno misljenje, s kojim se vjerovatno nece puno njih sloziti, za akvarij od 50 litara vanjski filter je poprilicno besmislena investicija. Osim estetike, tu ne ulazim, ali opet.... niti ces u takvom akvariju drzati neki veliki broj riba, niti ce one biti neke "specificne", niti ti u tako malom prostoru treba neko extra strujanje, prema tome, i obicni filter, unutrasnji, sa komadom spuzve i protokom od 300l ce odrzavati zivot bez ikakvih problema, jedina eventualna mana je cesce ciscenje filter materijala. Jos dodaj biljke, i stvarno nemas neke prevelike potrebe za niti jacim strujanjem, niti  vise filter materijala.

Ali najbitnija stavka u izboru filtera ti je ustvari sto ce tocno biti od riba u akvariju. Onda vidis potrebe, s cime hranis, kako hranis, koliki su zagadjivaci vode, i prema tome biras filter.