Srpanj 20, 2025, 23:43:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cb/tačno uputstvo  (Posjeta: 2297 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amchudin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Cb/tačno uputstvo
« u: Prosinac 13, 2011, 10:20:28 prijepodne »
Pozdrav ekipa,

naime, ima jedno tri mjeseca da sam dobio cb, ista je bila pod kontrolim jer je bila u podlozi..te sam bio dodavao EC kroz iglu mislim spricu u podlogu te sam je se skoro bio rijesio...
bilje je raslo kao ludo...ali u jednom ćosku, bilja je da kazemo bilo previse,a svjetlost nije doporala do donjih listova...isti su istrunuli, a ja nisam tu dobro usisaovao i pogodite..CB koja je počela da se penje po bilju.na mahovini...
otisao sam u apoteku i jedva dobio eritromicin..samo zelim da me ispravite ak ogrijesim..jel ovo dobro upuststvo?
1. dan
- mehaničko odstranjivanje čim više ljige i dodavanje 2.5mg/l eritromicina (dobro ga rastopiti u deci akvarijske vode u posebnoj čašici, pa izliti u akvarij), isključiti protein skimmer (ako ga imaš), dio filter materijala spremiti na sigurno (sačuvati dobre bakterije - iako, iskreno, to nisam napravio  i pored dosta ribe SVE JE BILO OK !...)

2. dan
- ponovno dodavanje 2.5mg/l eritromicina

3. dan
- pojačati filtraciju (mehaničku, dodatna stream pumpa), ako imaš skimmer, uključi ga da pokupi čim više te krepane gadosti

4. dan
- usisati čim više krepane gadosti, nakon pola sata/sat dodati 2.5mg/l eritromicina

5. dan
- ispiranje filter materijala

6. dan
- ispiranje filter materijala   (ukoliko dođe do porasta amonijaka do kritične vrijednosti izvršiti izmjenu dijela vode - meni se ovo nije dogodilo, Bogu hvala) (samo promijeniti dio vode)

7. dan
- ispiranje filter materijala

8. dan
- izmjena 30% vode, dodavanje 1mg/l eritromicina  i to je to !

Sta mogu ocekivati od nus pojava? Dali mozda dakupim i bakterije te nakon zavrsenog tretmana ubacim u fillter?  

A pije li vode totatlno zamracivanje tri dana...ili vise sa tim gubim ..jer ce m iostalo bilje izkihati to

« Zadnja izmjena: Siječanj 06, 2012, 12:58:45 poslijepodne od Renta »

Offline cann

• Punopravni član
Odg: CB / TACNO UPUTSTVO
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2011, 10:44:34 prijepodne »
ja sam ovako..3 dana, svaki dan po 2,5mg/l i 4. dan izmjena vode i usisavanje viška..nema nuspojava i ne komplicira se stvar..

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2011, 10:51:33 prijepodne »
Bilo bi ti bolje da nisi isao sa kemijom nego odmah sa potpunim zamracivanjem. Nista strasnog se ne bi dogodilo bilju. 4-5 dana mraka mi se nekako cini boljim nego 8 dana lijekova i 3x ispiranje filtera. Eritromicin bi trebao biti zadnji pokusaj za spasavanje a ne prvi.
A i mnogima se pokazalo uspjesnim.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2011, 10:55:36 prijepodne »
kome se pokazalo uspješnim liječenje cb bez eritromicina ??
zamračivanjem se ne dobije apsolutno ništa, samo je se uspori, a ne izliječi....

bit svega je ne dopustiti da se ona uopće stvori...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2011, 11:41:47 prijepodne »
meni  :)
Ja nisam koristio eritromicin, cak stovise nisam niti znao za to. Moji poceci u akvaristici. Nego mi je jedan stari akvarista iz doba prije svih ovih modernih didja i kemija rekao da pocistim koliko se da , promijenim 50% vode i zamracim akvarij na par dana. I nikad mi se vise to nije pojavilo. Niti u tom postavu, niti u bilo kojem drugom. U biti ne znam niti zasto se pojavila.

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2011, 14:02:18 poslijepodne »
ma ja cu fiknuti eritromicin...znaci na mojih 65L ode cca 180mg, znaci malo manje od pune tablete...
a CB sam dobio jer...u jednom cosku sam imap previse bilja, a do donjih listova nije dolazilo svjetlo,sve istrunulo, pravo puno toga, a ja nisam vidio i nisam jedno mjesec dana usisavao taj cosak..i drma...nije dobra bila cirkulacija..puno co2 i eto ga vuala

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2011, 10:39:11 prijepodne »
imao davno pravu epidemiju. znam da neće biti utješno, ali tek kad sam sve povadio, bacio, sterilizirao svim mogućim kemikalijama i krenuo ispočetka - e tek tada sam je se riješio  :'(

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 06, 2012, 12:17:11 poslijepodne »
zasto ne podjeliti sve sa vama...tretman lijecenja CB eritromicinom vise nego uspješan   ...ni trunke nije ostalo niti po bilju niti po podlozi..jupiiiiiiiiiiii...ali sada je drama   ..dakle eritromicin sigurno pobio dosta korisnih bakterija...moj akvarij je preplavila zelena bradata alga..kako po listovim alternatere tako i po cubi...ak oovako nastavi moracu sve ...ne znam sta da radim..
mjenjam svaki treci dan 30% vode...co2 pici, gore 2x24w 8 sati na 65l..pozdrav

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Cb/tačno uputstvo
« Odgovori #8 u: Siječanj 06, 2012, 13:08:46 poslijepodne »
Meni se CB uredno pojavljuje svakih par mjeseci i to se desava kad zapustim akvarij. Znaci bilje mi se razraslo pa se smanjio protok, nisam mijenjao vodu / usisavao podlogu, nisam stavio novu turu gnojiva i slicno. Onda jednostavno iskljucim svjetla na jedno tjedan dana i kad ih upalim vrlo malo CB ostane. Tada napravim generalku na akvariju i opet sam miran jedno vrijeme.
Najvece kolonije CB-a su mi na povrsini, na donjoj strani pistie te na staklu uz povrsinu i na panju (opet blizu povrsine).

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 06, 2012, 13:55:47 poslijepodne »
rekoh ti da eritromicin ne bi trebala biti prva stvar kojom ces probati rijesiti problem nego zadnja.

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 06, 2012, 14:33:45 poslijepodne »
e eto ....kak oje tako je sada...pa cemo vidjeti dali ce se rijesiti belaja...