Srpanj 08, 2025, 22:46:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ishrana Iguane  (Posjeta: 7099 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfa156

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Ishrana Iguane
« u: Listopad 24, 2005, 02:05:00 prijepodne »
Znaci imam malu iguanu Claris i sledeci problem:
skoro uvek je hranim iz ruke tako da me interesuje koliko treba da pojede i da  li treba da se hrani iz ruke?

danas sam joj ostavio posudicu sa hranom u box-u i sve je pojela mislim da se prejela pa me interesuje da li to moze da skodi

i intersuje mo kolika treba da mi bude nocna temperatura i koliko casova treba da joj bude dan a koliko noc?+

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2005, 10:39:00 prijepodne »
nemoj je hranit iz ruku cijelo vrijeme jerbo to nije dobro iz tog razloga jer onda nece vise htjet sama jest(znam jedan takav skucaj,tj. dva kod iguana)...hrani je iz ruku kada je hendlas ili kada joj se zelis...umilit ...a mala iguana se ne moze prejest..barem ja nisam nikada cuo za takvo nesto...samo joj ti daj koliko god zeli i pustaj je kada je naravno unutar sobe dovoljno toplo..nek se malo sece...nocna temperatura 23-25 stupnjeva,ali ja imam na 25 stupnjeva...samo ti davaj njoj da jede koliko zeli...i proporcionalno njenom rastu povecavaj i posudu i kolicinu hrane...kao predlaze se 12-12 sati...12 sati sna i 12 svjetla...ili mozes pratiti vrijeme vani,pa kada je vani svjetlo neka je i njoj svjetlo i tako...
pozdrav
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline comino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Ishrana Iguane
« Odgovori #2 u: Listopad 28, 2005, 08:58:00 prijepodne »
Mene zanima jel smiju iguane klopati mandarine?

Nigdje nisam nasao na netu ni da smiju ni da ne smiju

Offline comino

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #3 u: Listopad 28, 2005, 09:11:00 prijepodne »
I jos nesto... moja Aster uopce ne jede

Uzme zalogaj hrane ili je samo lizne i onda ode

Rekli su mi da zmije ne jedu kad se presvlace, pa ne znam jel isto tako sa iguanama?

Ja sam inace novi vlasnik iguane

Dobio sam je za rodjendan, pa nisam bas opremljen za njeno drzanje

Al se trudim i sredjujem joj terarij

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #4 u: Listopad 28, 2005, 10:14:00 prijepodne »
mandarine ne smije...sve te agrume nemoj davat radije...a to sta ti ne jede,posto je nova(dakle tek je stigla) treba se upoznat sa okolinom,tobom(zato sada je pusti na miru)...dok ona jede barem malo to sve oke(to ce ti trajat kojih 2 tjedna je normalno da ne jede puno jer jos nije sigurna...kada se presvlace one nanormalnije jedu,samo malo povisi vlagu u to vrijeme i to je to...ako ti se da daj napisi sta joj dajes za jest pa da ti nadodam ili ispravim "jelovnik" ..
pozdrav

Offline comino

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #5 u: Listopad 28, 2005, 10:30:00 prijepodne »
Dobila je za njupati: naribanu mrkvu, kelj, karfiol, endiviju, persina, jabuke, blitvu, paprike

Imam ja jos pitanja

Jel Alfalfa obicna djetelina? Mogu joj ja to nabrati po livadama?

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Ishrana Iguane
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2005, 11:29:00 prijepodne »

Kalel' kaj nije alfa alfa ona visoka djetelina jos je naši seljaki zoveju' lucerna...jel' to to???
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #7 u: Listopad 28, 2005, 11:46:00 prijepodne »
makni kelj,karfiol i blitvu...odmah...raštiku ubaci,endiviju ostavi,ako nades na placu cikoriju...radic....hibiscus i lisce i cvijet...ali samo onaj kucni...papriku makni i stavi na jedanput na tjedan....krastavce i tikvice i mrkve isto tako jedanput na tjedan(naribane naravno)...persin isto mozes,ali nemoj stalno..tu i tamo...voce svo smanji...to daj malo ili jako malo ...i pokusavaj da to bude mango ili papaja...alfalfa ti je lucerna,dakle nije to normalna djetelina,ona niska vec ona visoka koja se koristi za krmu...ako znas na koju mislim...evo slike...

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #8 u: Listopad 28, 2005, 11:52:00 prijepodne »
aha...icek nisam skuzio..da to je to

Offline comino

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #9 u: Listopad 28, 2005, 12:07:00 poslijepodne »
Znam da ovo ne spada pod Ishranu iguana, al me zanima kaj joj znaci kad rasiri onu kozu ispod vrata?

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #10 u: Listopad 28, 2005, 12:38:00 poslijepodne »
hm...ovisi kada...ako je ispod lampe onda si kontrolira temperaturu...a ako to napravi kada se priblizis terariju onda se prikazuje vecim nego sta jest...tj zivciras ga ..ili te se boji,sta je normalno jer je tek dosao...skuzit ces njegov jezik uskoro...to ti moze znacit puno toga u kombinaciji sa ostalim tjelesnim znakovima...a kada pocne sa glavom ic gore dolje...onda te ili tjera...ako je dignuta i napuhnuta...ako nije ako joj je tijelo opusteno onda ti se to moze shvatit kao "pozdrav"

Offline comino

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #11 u: Listopad 28, 2005, 13:15:00 poslijepodne »
Evo mene opet sa pitanjima

Jel mi moze netko preporuciti vitamine i kalcij koji da joj dajem?

Znam da mogu joj mogu davati ove za ljude, al opet ne znam koje

Ak ih ne smijete reklamirati posaljite mi PM

Offline comino

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #12 u: Listopad 30, 2005, 07:58:00 prijepodne »
Anyone?

Offline zulu

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #13 u: Listopad 30, 2005, 08:45:00 prijepodne »
E ovako ja bih htjela postaviti jedno pitanje Iceku u svezi prehrane iguane! Ja sam po internetu tražila savjete i upute o prehrani iguane i našla sam puuuuno informacija ali sve su različite tako da kad se sve zbroji i oduzme nakraju ispada da bi iguana trabala jesti samo maslačak jer se oko njega svi slažu! Pošto ja vjerujem tebi kao stručnjaku gmazologu () zbog tvog iskustva u koje sam sigurna jer sam vidjela ovdje na forumu ja mislim sve tvoje rezultate na području ''gmazologije'' htjela bih te zamoliti ako bi mogao sastaviti jedan dobar menu za iggyja koji bi uključivao sve potrebne naravno dobre sastojke za normalan razvoj i život iguane a koji se mogu nači u Zagrebu. Tnx unaprijed i sorry comino ja ti ne bih znala reći!
Helou ljudovi!!! Hau ar vi duing tudej? Dec oukej!

Natura in minimis maxima!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Ishrana Iguane
« Odgovori #14 u: Listopad 30, 2005, 12:35:00 poslijepodne »
Zulu tu bi ti kalel puno priej mogao sastaviti jelovnik, icek je expert za guštere(reptile) stinog zuba(čitaj male), dok je Kalel za gušrete(reptile)krupnog zuba (čitaj velike), mada i jedan i drugi znaju jako puno iz cijelog područja gmazova,a koliko sam skužio njih dvoje u kompi rade jako dobro i izvrsno se nadopunjuju!
......i moram se pohvaliti da su njih dvoje moji jako dragi prijatelji....    
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #15 u: Listopad 30, 2005, 13:06:00 poslijepodne »

nemoj mene pitati za ishranu iguana jel' Kalel' ti je tu veći stručnjak
na mom sit-u je prehrana napisana krivo...morma to ispraviti pod hitno jel' više vremena potrošim da odgovaram na pitnja .. nego je potrebno za ismjenu prehrane...
pa ću zamoliti Kalela da opiše prehranu iguana da ja uzmemcopy paste ubacim malo svojega' i na web'...naravno cuga je tu
no kad je site' napisan sve je bilo u redu ....
((no danas nema Iguane starije od 6 godina jel' su sve krivo hranjene...
nova ispitivanja prehrane iguana nešto su sasvim drugo...
pa nek' ti Kalel' objasni detalje...

pozdrav icek

Offline icek

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #16 u: Listopad 30, 2005, 13:11:00 poslijepodne »

Citat: Saša
......i moram se pohvaliti da su njih dvoje moji jako dragi prijatelji....

i Saša je moj prijatelj jel' na ovom forumu moraš imati prijatelja da i podrži stav jel' toliko ima samouvjerenih neznalica da je nekad stvarno teško nešto objasniti bez podrše...
hvala... Saša

pozdrav icek

sam dosta s tim gay spikama

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Ishrana Iguane
« Odgovori #17 u: Listopad 30, 2005, 16:35:00 poslijepodne »

Tu mi se možete javiti

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #18 u: Listopad 30, 2005, 18:21:00 poslijepodne »
ooo...hvala,hvala ..nego u vezi prehrane...prvo da cestitam na novoj prinovi pretpostavljam ...evo ovako...smijes i moras davat:radic iliti maslacak(to mozes i moras davat cijelo vrijeme),lucernu,endiviju dajes preko zime posto nema radica ni lucerne,rastiku isto(to imas uglavnom cijele godine,kod dalmatinaca na placu),to je najbolje po sastavu uz radic i lucernu,ali nemoj pretjerivat sa tim...sve to mjesaj zajedno nemoj da ti cijeli tjedan jede ili da je na tanjuru samo jedna zelenjava...mjesaj...da i cikorija ti je iste vrijednosti kao endivija...to isto koristi preko zime...ali nemoj kupovat one cikorije u konzumu koje su zapakirane u vakumu i onako bijelog lisca...joj kak se to zove ...uzgojeno bez svijetla...ma znas na sta mislim ...a najbliza prirodnoj prehrani iguana(sta mozes nabavit i imat),biljka ti je hibiscus,kucni...npr. prehrana fiji iguane se i sastoji samo od hibiscusovog lisca...zelje,kelj,salate,kristalke,puterice...nemoj davat...mozes davat naribano po zelenjavi tikvice i krastavce,da im obogatis prehranu,vise okusom nego nekim prehrambenim vrijednostima...mango i papaja od voca imaju savrsen sastav,ali ponovno njihova ti se prehrana sastoji od minimalno voca tako da...mrkvu mozes davat jako malo naribano vise zbog boje kada tek dode iguana,kada se jos nije privikala di je hrana i tako...narancasto,zuto u prehrani je privlaci...mislim ovo je u grubo...ako te sta posebno zanima...samo kazi...
pozdrav

Offline zulu

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #19 u: Listopad 30, 2005, 22:55:00 poslijepodne »
Ma nije prinova imamju ja već neko vrijeme nego se nisam baš pretjerano hvalila s njom (jer sam tu došla radi paukova)makar ju volim jaaaaaaaaaaako ali sam skužila da sve šta sam prije znala je sad krivo a ja se još ćudim zašt mi se iguana ne razvija ok. Prije kad sam ju kupila rekli su mi da ju hranim sa bilo kojim voćem stalno, a sad da to nije ok, pa su mi rekli za salatu sad sam skužila na pola sajtova piše full drukčije... Ma uglavnom ona je dobro samo šta se nije razvila kako treba još je uvijek po meni sitna. Odkad sam skužila da pola ljudi na internetu s*ru sam ju hranila sa radičem jer se oko toga svi slažui sa gotovom, iguvert hranom, sad sam opet pročitala da ni takva hrana nije poželjna, ma neznam ni sama kome bi vjerovala ali pošto tu ljudi imaju iskustva.... Ajde hvala Bogu da neko zna! I daj mi pliz reci za taj iguvert jel je to ok ili da prebacim na exo terra onaj iz vrečice ili nijedno nije dobro....! Ma daj pliz samo mi reci jer imam feeling da će joj se nešta dogodit, zapravo to znam jer ju nisam dobro hranila Mislim sad je ok normalno se ponaša i sve ali eto šta da kažem f*king stjupid ker šitovi!!!!I btw sad joj radim veliki terarij i bit će joj super!

Offline zulu

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #20 u: Listopad 30, 2005, 22:58:00 poslijepodne »
E i pitanjce malo kolko bi trebala bit velika iggyca od oko 2,5 3 god? I da cura je i zove se Mathylda!

Offline kalel

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #21 u: Listopad 30, 2005, 23:43:00 poslijepodne »
ahm...za comina...imas vitamine za herbivore u vecini pet shopova i reptocal...ali prije nego sta kupis provjeri datum...nemoj davat kalcij za ljudsku upotrebu nikako...a zenka iguane bi sa tri godine vec trebala biti metar i 20/30 cm-a...a iguvert...mislim ta sva dehidrirana hrana...to mozes davat..ali ja ti to koristim samo da posipam malo po svjezoj hrani i jos malo pospricam sa vodom...ali to se ne daje cesto niti joj nemoj to davat kao veci dio obroka koliko god savrsen sastav bio...jer se u proslosti dogadalo(i jos uvijek se dogodi to ovim starijim iguanama koje su tako hranjene,iako jest da je tada hrana bila losije kvalitete i sastava)da iguane dobe zatajenje bubrega upravo zbog dehidrirane hrane(i zbog psecih konzerva )...a to kod njih traje dugo i samo se muce a nista i nikako im se ne moze pomoc...zato dehidrirana hrana moze malo i umjereno...ali malo...nikako da ti to bude stalna prehrana...nikako...ali ako ti je prehrana dosada bila losa,onda potpuno izbaci dehidriranu hranu i samo joj slazi ovakve obroke...dakle kvalitetne...a ako mozes stavit sliku neku?da vidimo malu bebicu ...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Ishrana Iguane
« Odgovori #22 u: Listopad 31, 2005, 08:46:00 prijepodne »
Da bilo bi lijepo staviti koju slikicu, ako je problem fotoaparat mogu ti ja poslikati...blizu smo si!
Tu mi se možete javiti

Offline comino

• Punopravni član
Ishrana Iguane
« Odgovori #23 u: Listopad 31, 2005, 08:52:00 prijepodne »
Evo par fotki:

Offline st-zero

• Punopravni član