Srpanj 20, 2025, 11:52:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nano za bettu  (Posjeta: 14030 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MrPropuh

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Nano za bettu
« u: Prosinac 12, 2011, 20:27:38 poslijepodne »
Pozdrav, ljudi! Nov sam na forumu, prkljao sam nešto sa akvaristikom u srednjoj školi (karas u akvariju od 50ak litara, sa nešto biljo)...

Uglavnom, opet me uhvatilo.... Proučio vaš bilten za početnike, čitam forum i stranice već neko vrijeme...

Odlučio složiti akvarij za bettu i jabučara.

Sram me priznat   :-[, ali kupio sam jefini akvarij od 25L, sa filterom, grijačem i 11w lampom (http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.7e4d3e04b8214a81877be517da287930.aqua-sutz-aqua-4-kids-rectangular-aquarium-set-40x25x25cm-4mm-11w-25l.aspx, ali mislim da će bit za bettu ok,  žive one i u lošijim posudama  :D

Mislim stavit nezahtjevno bilje, pa imama par pitanja...
Jel mi svejedno koju hranjivu podlogu stavim (tipa vulcanit, JBL AquaBasis Plus...)? Ili da stavim zemlju namakat?????
Mislim svakako stavit javansku mahovinu, ali ne znam koje još od nezahtjevnih biljaka stavit, a da mi ne prerastu akvarij? Microsorum? Cryptocoryne? Limun?  Vallisneria?

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
Odg: Nano za bettu
« Odgovori #1 u: Prosinac 12, 2011, 21:12:55 poslijepodne »
Za bettu je to dovoljno, možda i previše, al ak bude gusto zasađen bit če ok :up: . Za nezahtjevno bilje ti ne treba podloga, samo dodaješ gnojivo. Valisneria neznam dal ima neka baš tolko mala, a microsorum narrow imam u 25 l i ostaje na pola visine akvarija.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Prosinac 12, 2011, 21:32:26 poslijepodne »
Pošto misliš stavit hranjivu podlogu izbor bilja ti je dosta velik. 11 W na 25 litrica nije za one najzahtjevnije biljke i za neznam kakve umjetničke scapeove, ali večina biljaka ti tu može lijepo rasti. Najbolje i najjeftinije ti je stavit zemlju, nemoraš ju ni namakat, samo stavi dosta recimo rogolista ili Hydrocotyle, koji su izvrsni potrošači štetnih tvari, a Bettan će uživati odmarati se na njima i redovito tjedno mjenjaj jedno 40% vode.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2011, 22:19:11 poslijepodne »
Budi oprezan sa zemljom za cvijece. Drzi se provjerene - florabela, s njom nikakvih problema.

Ja stavio neku lijevu, nije bilo florabele, toliko je farbala vodu dobra tri mjeseca, da sam morao svaka 3-4 dana mjenjati po malo vode dok se nije ocistila. Ali zato biljke rastu kao lude. istina, ja sam kriv, nisam je namakao, nista stetno se nije desilo, ali ako ti se desi da te ne uhvati panika, sve je pod kontrolom, osim sto ruzno izgleda, ako imas dovoljno biljaka koje ce sve to "trositi", nista se ne moze desiti....

Valisneria nije bas za taj akvarij, drzi se anubiasa, microsoruma, rogolista, kuge (oni rastu u nebesa, ali ih sisas i drzis na visini koja ti pase, a jako brzo ces imati lopate toga za prodavati-mjenjati), crypta, mozes i mozda neki echinodorus kao sredisnju tocku u akvariju, iako on raste poprilicno, mislim da (ipak) nebi bio prevelik za tvoj akvarij..

S mahovinom budi oprezan, s obzirom da ce ti beta biti sama, ja sam imao problem jer mi je na njoj sve smece ostajalo, a beta ti se bas nece spustati na dno i kupiti sa dna hranu previse.....

Ali ako ides na takvo bilje, neznam treba li ti uopce podloga u smislu neke zemlje. Eventualno za cryptu, ali s njom ionako cekaj, to nije bas biljka za nove akvarije, tek kad se malo ustabili, kad se stvori dovoljno "smeca" u podlozi, tek onda nju sadi, vecina crypti propada (topi se) nakon sto se posadi, ukoliko podloga nije dobra. A za mjesec-dva-tri, sadis je direktno u sljunak, i nista joj nece biti. Istina, nece ludovati i rasti ubrzano, ali to ti ni nebi trebao biti cilj u tako malo vode.

Usput, kakva beta ce ici?  :up:

Offline Orlando du

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 12, 2011, 23:19:03 poslijepodne »
Budi oprezan sa zemljom za cvijece. Drzi se provjerene - florabela, s njom nikakvih problema.

Ja stavio neku lijevu, nije bilo florabele, toliko je farbala vodu dobra tri mjeseca, da sam morao svaka 3-4 dana mjenjati po malo vode dok se nije ocistila. Ali zato biljke rastu kao lude. istina, ja sam kriv, nisam je namakao, nista stetno se nije desilo, ali ako ti se desi da te ne uhvati panika, sve je pod kontrolom, osim sto ruzno izgleda, ako imas dovoljno biljaka koje ce sve to "trositi", nista se ne moze desiti....

Valisneria nije bas za taj akvarij, drzi se anubiasa, microsoruma, rogolista, kuge (oni rastu u nebesa, ali ih sisas i drzis na visini koja ti pase, a jako brzo ces imati lopate toga za prodavati-mjenjati), crypta, mozes i mozda neki echinodorus kao sredisnju tocku u akvariju, iako on raste poprilicno, mislim da (ipak) nebi bio prevelik za tvoj akvarij..

S mahovinom budi oprezan, s obzirom da ce ti beta biti sama, ja sam imao problem jer mi je na njoj sve smece ostajalo, a beta ti se bas nece spustati na dno i kupiti sa dna hranu previse.....

Ali ako ides na takvo bilje, neznam treba li ti uopce podloga u smislu neke zemlje. Eventualno za cryptu, ali s njom ionako cekaj, to nije bas biljka za nove akvarije, tek kad se malo ustabili, kad se stvori dovoljno "smeca" u podlozi, tek onda nju sadi, vecina crypti propada (topi se) nakon sto se posadi, ukoliko podloga nije dobra. A za mjesec-dva-tri, sadis je direktno u sljunak, i nista joj nece biti. Istina, nece ludovati i rasti ubrzano, ali to ti ni nebi trebao biti cilj u tako malo vode.

Usput, kakva beta ce ici?  :up: potpisivam,covjek ti je sve savrseno objasnio :klap: :klap: :klap:

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 12, 2011, 23:48:59 poslijepodne »
Super, hvala vam na odgovorima.  :klap:
Palo mi je na pamet da bi se smeće moglo skupljat na mahovini, budem si još razmislio o toj opciji...
Što se podloge tiče, cura spominje božićni poklon, mislim da će dobiti uvid u ovaj forum i listu akvarijskih potrepština... Stoga mislim da se ne ću zezat sa zemljom, nego da ću stavit ono nešto fino kupljeno iz vrećice  :D :D :D

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 12, 2011, 23:57:10 poslijepodne »
Zaboravih za bettu napisat!
Gledao sam malo po zoo dućanima i vidio samo VeilTail i pokoju Crowntail (svidjela mi se plavi crowntail u Viliju)...

Najviše mi se sviđaju Halfmoon i Plakat, samo tog nema u dućanima... 8)
Plan je skupit 35 postova (da mogu dati oglas), pa probat naći preko foruma nešt lijepo.  :P

Offline Orlando du

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 13, 2011, 00:00:51 prijepodne »
imas tu betta svijet, obrati se njima, oni ce ti sigurno pomoci, i kod njih ces nabavit 100. puta bolju ribicu nego u iti jednom pet shopu. 8)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Prosinac 13, 2011, 08:02:36 prijepodne »
Samo, nemoj se prevariti, HM, DT i ostali nisu "bette od 30kn".... cijena im je ipak malo (ne bas malo) veca. Ali vrijede, daleko od toga.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #9 u: Prosinac 13, 2011, 09:03:48 prijepodne »
Male biljčice kojima će šaka zemlje razrijeđene s vulkanitom i preko šljunak biti ok su pogostemon helferi, glossostigma elatinoides, marsilea, eleocharis parvulus i acicularis, hemianthus micranthemoides, helanthium tennelum (ne echinodorus tennelus jer raste do 35 cm kao i sagittaria), rotalu možeš držati niskom... Ima puno minijaturnih biljčica. ;)

I dobrodošao i čestitam na odabiru ribice!  :up:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #10 u: Prosinac 13, 2011, 10:29:19 prijepodne »
Muške plakat bette u ducanu potrazi po akvarijima sa ženskim bettama. Ona koja se najviše sepuri i nema bijelu točku na dupetu je najvjerojatnije muška betta.
Vidi sto se meni podvalilo pod zenku, nažalost ga nisam mogla zadrzat da ne maltretira zenke:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=66241.0

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 13, 2011, 10:46:51 prijepodne »
nažalost ga nisam mogla zadrzat da ne maltretira zenke:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=66241.0

Netočna informacija!!! Nasreču ga nisi mogla zadržati!  :-[
 :D  :D  :D

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 13, 2011, 11:08:18 prijepodne »
Samo, nemoj se prevariti, HM, DT i ostali nisu "bette od 30kn".... cijena im je ipak malo (ne bas malo) veca. Ali vrijede, daleko od toga.

Ma nisam ni sumnjao  :)
Sve kaj valja košta!
Nekak sam oduvijek bio za princip bolje jedan pa pošten nego....  :D :D :D
Isto tak, bit će samo jedna ribica u akvariju pa se bude nekak i za nju izdvojilo   :)

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 13, 2011, 11:18:03 prijepodne »
Male biljčice kojima će šaka zemlje razrijeđene s vulkanitom i preko šljunak biti ok su pogostemon helferi, glossostigma elatinoides, marsilea, eleocharis parvulus i acicularis, hemianthus micranthemoides, helanthium tennelum (ne echinodorus tennelus jer raste do 35 cm kao i sagittaria), rotalu možeš držati niskom... Ima puno minijaturnih biljčica. ;)

I dobrodošao i čestitam na odabiru ribice!  :up:

Koliko  se mogu ovak inače naći te biljčice preko foruma? Kupovat biljke u pet dučanima  mi djeluje ko skup sport (svijestan sam da akvaristika, kao ni jedan drugi hobby, nije jeftina). Moram priznat da mi se ne sviđa baš računica kad pomnožim sedam, osam biljaka sa cijenom košarice od 40-ak - 50-ak kuna u dućanu  :'(

Offline Orlando du

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Prosinac 13, 2011, 12:23:33 poslijepodne »
Potrazi po forumu, imas par jako dobrih ponuda, sam malo strpljenja  i procesljavana , i naci ces. :up:

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 13, 2011, 19:56:28 poslijepodne »
ah, nisam mogo izdržat danas prolazeći kraj Vilija...
Ušećario JBL AquaBasis Plus, šljunak, panjeve.. kupio od kolege sa foruma nešto bilja...
Sura prekosutra u slaganje....

Baj d vej, nadam se da je par dana potapanja panja dosta, ak ne prislino ću ga zaronit kamenom...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 19, 2011, 15:15:04 poslijepodne »
Uglavnom da vam pokažem što je ispalo od mojeg akvarija... 8)

Od biljaka sam stavio: Anubias, Javansku  mahovinu, Lilaeopsis novaezelandiae, mislim  da je desno straga Limnophila sessiliflora, a za ovu biljki ispred filtera nisam siguran koja je. Odostraga su još 2 mala limuna, i par malih bacopa.
Podloga je neka JBL supstrat i crni šljunak.

Hto sam vas pitati: Koja je ovo biljka koja kamuflira filter i koliko bi mi dnevno trebala biti upaljena lampa (lampa je 11W)????

Veliki kamen će bit eksiran kada panjevi prestanu isplivavat (malo me prevarilo, mislio sam da su se dosta namakali).
Baj d vej, stavio sam slike i na cenera, nadam se da nema veze što stavljam  dva puta iste slike  -?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 19, 2011, 17:03:22 poslijepodne »
Hto sam vas pitati: Koja je ovo biljka koja kamuflira filter i koliko bi mi dnevno trebala biti upaljena lampa (lampa je 11W)????

Filter??? Koji filter???  :D
E sad, malo mi je to mutno za prepoznat biljku, ali ja sam ionako malo načorav...
Lampu stavi za početak 10 sati pa lako pojačaš ili smanjiš po potrebi.
Samo jedna opaska. Čini mi se da ti je grijač u čošku iza filtera, a to ti i nije baš najbolja solucija. Grijač treba biti negdje gdje je dobar protok, znači da filter tjera vodu na njega.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Prosinac 19, 2011, 17:06:59 poslijepodne »
Neka rotala mi se cini ova sitna ispred filtera al sam na brzaka pogledala. Inace mi je presladak akvarij, lijepo uredjen!

Za bettu se javi na bettasvijet, cini mi se da sad ima nesto mladih... Cijene nisu uopce velike!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 19, 2011, 19:18:31 poslijepodne »

Filter??? Koji filter???  :D
E sad, malo mi je to mutno za prepoznat biljku, ali ja sam ionako malo načorav...
Lampu stavi za početak 10 sati pa lako pojačaš ili smanjiš po potrebi.
Samo jedna opaska. Čini mi se da ti je grijač u čošku iza filtera, a to ti i nije baš najbolja solucija. Grijač treba biti negdje gdje je dobar protok, znači da filter tjera vodu na njega.

Ah, plavo-žuti filter? Znam da sam kupil akvarij za djecu, ali taj filter je ružan u tri čoška  :roll:
I meni se činilo za grijač bedasto da je iza filtera, ali u toj opciji su oba dva iza biljke, i tak se namanje vide... Samo zato sam ih tako stavio... Grijač je isto super, kad ga vidiš, čovjek bi pomislio da je od 300W, koliki je...
Budem im zamjenil mjesta. Oba dvoje mora biti u to kutu, jer je samo u tom čošku otvor za kablove...

Ovo smanjivanje i pojačavanje po potrebi, to misliš na ono ako mi se alge nakote ili ???  :D  :D  :D

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 19, 2011, 19:23:40 poslijepodne »
Neka rotala mi se cini ova sitna ispred filtera al sam na brzaka pogledala. Inace mi je presladak akvarij, lijepo uredjen!

Za bettu se javi na bettasvijet, cini mi se da sad ima nesto mladih... Cijene nisu uopce velike!

Gwyneeth, baš mi je drago da si se javila (nadam se da mogu na ti?). Danas sam se registrirao na betta svijet forum, čekam potvrdu aadministratora (možda je već i stigla)... Htio sam te tamo priupitati ima li kakav bettan za mene, jel ima neko od uzgajivača u Zagrebu ili okolici?
Od nove godine, bi se možda učlanio i u udrugu, naravno, ako primate vlasnike samo jedne bette?

Kaj, da onda sammo na betta svijet forumu postavim upit da kupujem bettana?
« Zadnja izmjena: Prosinac 19, 2011, 19:26:51 poslijepodne od MrPropuh »

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 20, 2011, 17:00:45 poslijepodne »
Nije dugo prošlo, a već imama nedoumice, a možda i potencijalni problem....
Akvarij mi je blago zamućen. Koliko sam pročitao to bi trebalo bit normalno kod cikliranja.
Više me mući što se oko panjeva pojavila neka kao prozirasto-bijela koprena  :o (ne znam kako bih to nazvao). Ne zna, je li to isto normalno kod cikliranja ili je to problem? Ne znam, ja sam kupio panjeve, pa ih nisam kuhao.
Što bi to moglo biti?
Trebam li mijenjati vodu svaki tjedan dok se akvarij ciklira ili se voda mijenja tek kad se skroz zaciklira i kad stavim ribu?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #22 u: Prosinac 20, 2011, 17:04:34 poslijepodne »
1.Ja ostavim akvarij nek se 2 tjedna ciklira i onda pocnem mjenjati vodu
2.Panj ti pusta sluz , ako ti bas smeta skini ju prstima par dana ce bit muke al onda ce proci , a mozes ju i ostavit da ide sama od sebe
 ;)

Offline Marko Jurković

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #23 u: Prosinac 20, 2011, 17:14:44 poslijepodne »
super akvarij, kad se makne kamen bit ce zakon  :up: :up:

Offline MrPropuh

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 20, 2011, 17:25:11 poslijepodne »
1.Ja ostavim akvarij nek se 2 tjedna ciklira i onda pocnem mjenjati vodu
2.Panj ti pusta sluz , ako ti bas smeta skini ju prstima par dana ce bit muke al onda ce proci , a mozes ju i ostavit da ide sama od sebe
 ;)

Ta sluz, predpostavljam da nije opasna za ribe ilii tak nešto... Mislim stavit jabučara. Jel bi možda on to nekim slućajevima mogao rješti?
Budem vidio, malo me frka to vadit, da ne dignem podlogu i ne zamutim vodu, a i anubiase i mahovinu sam zavezao za panj... Nadam se da će ze voda raybistriti...