Lipanj 27, 2025, 01:49:40 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: uređenje terarija  (Posjeta: 3374 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mariob123

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
uređenje terarija
« u: Prosinac 11, 2011, 15:26:38 poslijepodne »
Kako trebam urediti terarij za kameleona (lat.chameleo calyptratus) dimenzija: visina: 155 cm, širina: 75 cm, dužina: 57 cm. Zanima me kakve, koje jačine i koliko rasvjetnih tijela trebam staviti? Koliko površine terarija treba biti u mrežicama i kakvo i koliko zelenila trebam staviti, te kakva treba biti podloga? Neznam ništa o tom pa Vas molim za pomoć!

Unaprijed hvala svima! -?

Offline tomzZy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
Odg: uređenje terarija
« Odgovori #1 u: Prosinac 11, 2011, 15:33:41 poslijepodne »
inace imas puno odgovora na to pitanje al aj.... :) znaci treba ti obicna spot lampa (5 kn dode) nekih 60 w.... pa isprobavas ako ti nije dovoljno toplo unutra stavis jacu spoticu... treba ti uvb lampa 10.0 spektar i unutra sto vise granja od loze ili od vrbe (naravno prije nego sto stavis u terairjij granje operi granje sa vrelom vodom ....i mozes unutra posaditi puzavac  ali da nije sprican nikakvim pesticidima itd :D terarij mora imati sto vise prozrake neki su napravili cjeli terarij od mrezice samo su okvir radili od nekih daščica.... jer kameleon mora imat dobru ventilaciju u terairju da nebi doslo do infekcije ociju itd....

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2011, 15:40:57 poslijepodne »

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 11, 2011, 15:50:04 poslijepodne »
inace imas puno odgovora na to pitanje al aj.... :) znaci treba ti obicna spot lampa (5 kn dode) nekih 60 w.... pa isprobavas ako ti nije dovoljno toplo unutra stavis jacu spoticu... treba ti uvb lampa 10.0 spektar i unutra sto vise granja od loze ili od vrbe (naravno prije nego sto stavis u terairjij granje operi granje sa vrelom vodom ....i mozes unutra posaditi puzavac  ali da nije sprican nikakvim pesticidima itd :D terarij mora imati sto vise prozrake neki su napravili cjeli terarij od mrezice samo su okvir radili od nekih daščica.... jer kameleon mora imat dobru ventilaciju u terairju da nebi doslo do infekcije ociju itd....

Gdje mogu nabaviti te lampe?

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2011, 15:53:30 poslijepodne »
tu spot lampu mozes u bilo kojoj elektro trgovini ... a uvb mozes u nekoj pet trgovini ili http://www.teraristika.hr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=159&Itemid=71

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 11, 2011, 15:57:34 poslijepodne »
tu spot lampu mozes u bilo kojoj elektro trgovini ... a uvb mozes u nekoj pet trgovini ili http://www.teraristika.hr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=159&Itemid=71

znači trebam jednu spot lampu i uvb dnevnu i noćnu ako sam dobro razumio???
pls odg

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 11, 2011, 16:00:11 poslijepodne »

znači trebam jednu spot lampu i uvb dnevnu i noćnu ako sam dobro razumio???
pls odg

Trebaš spoticu i UVB lampu, kakva noćna UVB? Zaista se nadam da si se dobro informirao o kameleonu i bilo bi dobro da pročitaš link koji sam postavila jer tamo je sve, do detalja, objašnjeno.

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 11, 2011, 16:03:32 poslijepodne »
ne treba ti nocna lampa ....
[/quote]

Trebaš spoticu i UVB lampu, kakva noćna UVB? Zaista se nadam da si se dobro informirao o kameleonu i bilo bi dobro da pročitaš link koji sam postavila jer tamo je sve, do detalja, objašnjeno.
[/quote]
tako je.... prvo se ti prirpemi dobro za njega ,... pocni sa hranom ponajprije jer mogu dosta posjesti dok su mali zohara... znaci prvo bi trebao kupiti zohara najmanje 2 vrste i to uzgojiti ... a onda ostalo

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 11, 2011, 17:41:55 poslijepodne »
ne treba ti nocna lampa ....

[/quote]
tako je.... prvo se ti prirpemi dobro za njega ,... pocni sa hranom ponajprije jer mogu dosta posjesti dok su mali zohara... znaci prvo bi trebao kupiti zohara najmanje 2 vrste i to uzgojiti ... a onda ostalo
[/quote]

Jesam se jako dobro informirao uređujem terarij sam sa bratom pa je on odlučio napraviti temu i ispitati sve jer on ugrađuje svijetla pa ga zanima koja sva svjetla... Budem ih uzgojio ubrzo na njuškalu sam našao oglas pa ću za početak jednu vrstu žohara i hrčaka naručiti. Jel zna netko nekog uzgajivača?

Hvala Vam svima na informacijama sve kritike i savjeti su dobrodosli  :D

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 11, 2011, 17:46:40 poslijepodne »
P.S. Jel zna netko uzgajivača kameleona? ja sam ih sa par kontaktirao ali nemaju trenutno.

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 11, 2011, 18:03:28 poslijepodne »
HRRČAKA? hahahha xD.... mislio si cvrcaka... :D ..
prvo ti sredij terarij stavi koju fotku i onda nabavljaj kameleona ... da te mozemo savjetovat ako si ista pogrjesio :)

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 11, 2011, 23:35:48 poslijepodne »
HRRČAKA? hahahha xD.... mislio si cvrcaka... :D ..
prvo ti sredij terarij stavi koju fotku i onda nabavljaj kameleona ... da te mozemo savjetovat ako si ista pogrjesio :)

Budu slike kroz tj. dana,

hvala na informacijama svima..  :)

Offline mariob123

• Novi član
  • *

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 12, 2011, 19:20:31 poslijepodne »
Da  :)

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 12, 2011, 20:02:39 poslijepodne »
samo nezz jel dosta tolko wata

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 12, 2011, 20:13:09 poslijepodne »
Svejedno, jer ionako nije u funkciji grijanja.

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Prosinac 12, 2011, 20:38:32 poslijepodne »
Svejedno, jer ionako nije u funkciji grijanja.

Nigdje nemogu naći čemu mu služi UVB lampa? Jer tu na http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=266:chameleo-calyptratus&catid=56:gmazovi&Itemid=176  imaju te dvije slike svijetla. a nigdje nema spot lampe... 

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 12, 2011, 20:56:35 poslijepodne »
Tu na linku je UVB neonka postavljena. A ovo je žarulja. Tekst je pisan prije 4 godine, čini mi se da tad nije ni bilo za kupiti UVB žarulja već samo neonki. Evo jedan izvrstan tekst o tera rasvjeti - http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=232:terarijska-rasvjeta&catid=94:oprema&Itemid=178
UVB je potreban za sintezu vitamina D3, da bi se životinja pravilno razvijala. Dnevni gušteri moraju imati UVB dok noćni ne.

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 12, 2011, 21:11:49 poslijepodne »
Tu na linku je UVB neonka postavljena. A ovo je žarulja. Tekst je pisan prije 4 godine, čini mi se da tad nije ni bilo za kupiti UVB žarulja već samo neonki. Evo jedan izvrstan tekst o tera rasvjeti - http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=232:terarijska-rasvjeta&catid=94:oprema&Itemid=178
UVB je potreban za sintezu vitamina D3, da bi se životinja pravilno razvijala. Dnevni gušteri moraju imati UVB dok noćni ne.

Ok razumijem kako treba  spot lampu postaviti da bi bilo i hlada i sve a UVB lampu pokraj nje ili na drugu stranu treba kombinirati ali opet da bude hlada?

Oprostite što puno ispitujem novi sam skroz u ovome pa ne bih htio zabrljati.

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 12, 2011, 21:39:29 poslijepodne »
Bolja je opcija da ju postaviš pored spotice, puno vremena provode ispod spotice pa je onda i efektnija uvb žarulja kad je odmah pored postavljena.

Samo pitaj, zato smo tu  ;)

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Prosinac 12, 2011, 21:51:06 poslijepodne »
Bolja je opcija da ju postaviš pored spotice, puno vremena provode ispod spotice pa je onda i efektnija uvb žarulja kad je odmah pored postavljena.

Samo pitaj, zato smo tu  ;)

Hvala, ovaj vikend ako sve bude po planu ću napraviti najgrublje znači prozračnost složiti, svjetla i urediti ga pa objavim slike.

Offline tomzZy

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 12, 2011, 22:32:00 poslijepodne »
sretno :D

Offline mariob123

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Prosinac 13, 2011, 23:55:46 poslijepodne »
Kakva bi podloga dolje trebala biti u terariju? Neka od ovih http://teraristika.hr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=41&Itemid=71 ili?

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 14, 2011, 12:08:19 poslijepodne »
Za kameleona bi osobno na dno stavila tepison (ona umjetna trava) a ne treset. Bila je već gomila tema o uginulim kameleonima koji su se začepili jer su progutali dio treseta.
A opet neki drže na tresetu i nemaju problema. Teško je malo reći, ima različitih mišljenja oko podloge.
« Zadnja izmjena: Prosinac 14, 2011, 12:42:51 poslijepodne od Chilii »

Offline bakterije

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 14, 2011, 12:39:31 poslijepodne »
TomzZy cijeli topic je o kameleonu. A ovo što si napisao nije točno, ne drže se svi gušteri na pijesku.

Za kameleona bi osobno na dno stavila tepison (ona umjetna trava) a ne treset. Bila je već gomila tema o uginulim kameleonima koji su se začepili jer su progutali dio treseta.
A opet neki drže na tresetu i nemaju problema. Teško je malo reći, ima različitih mišljenja oko podloge.
Moze on pokusati drzati na tresetu, treba paziti da mu ne bjeze kukci iz posude i ako ne bude jeo moze ostaviti. Moji kameleoni jedu unatoc tome sto nema nikakvih zalutalih kukaca, jest ce ili s pozadine ili s poda, zemlju za cvijece takoder, tako da sam trebao sve izbaciti i zastititi. Sada je unutra zeleni tepih preko kojeg sam stavio mahovinu, ne svidaju mi se ti tepisoni i tepisi, umjetno je pa mi se ne uklapa u terarij.