Srpanj 27, 2025, 17:58:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Procurio aq- savjeti dobrodosli (i prijeko potrebni)  (Posjeta: 1594 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Picek23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
Procurio aq- savjeti dobrodosli (i prijeko potrebni)
« u: Prosinac 11, 2011, 08:38:13 prijepodne »
Dragi moji, nakon godinu i pol bavljenja akvaristikom, dosao je red i na mene da se suocim sa curenjem aq.
Naravno da je od 3 akvarija procurio najveci, 120l.
e, sad, sreca u nesreci je da je procurio jedno 2 cm ispod gornjih pojacanja.
sto sam ja otkrila tek sad, nakon jednog i pol dana curenja vode  :-[
sad sam ispraznila aq ispod te tocke gdje curi i sad trebam vasu pomoc.
koji silikon uzet da zatvorimo tu rupu (koji je siguran za ribice)?
postoji li sansa da to sve obavimo dok je aq na pola napunjen (nemam prostora gdje bih stavila ribice dok se to susi, a i konacno je podlog astabilna, bilje dobro raste pa ga ne bih nikako cijelog praznila ako se da to nekako ovako sredit).
imate li savjeta kak to izvesti sto bezbolnije za ribice, nas i nas novcanik?
aq curi na lijevom kutu ispod gornjeg pojacanja (prednji lijevi kut).
HVALA VAM  :zagrljaj:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Procurio aq- savjeti dobrodosli (i prijeko potrebni)
« Odgovori #1 u: Prosinac 11, 2011, 09:31:31 prijepodne »
Staklarski silikon u prozirnoj ili crnoj varijanti, ovisi koji imaš. Samo nemoj kupovat neke jeftinjake. Mislim da su Henkelovi jedno 40-tak kn.
A probaj ga ispraznit do pola pa kad se posuši povuć silikonom i onda čekat dan dva da silikon primi kako spada. Silikon možeš zagladit prstom samo najprije namoči prst u bijeli alkoholni ocat.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2011, 10:08:12 prijepodne »
super, hvala ti puno!
bacam se u potragu za silikonom odmah ujutro sutra. nadam se da cemo uspjet ga sami sredit, bas bi mi zao bilo da ga cijelog moram raskopavat i teglit staklaru sad kad je napokon sve sjelo na svoje mjesto!!
znaci henkelov staklarski crni ili bijeli? aq je ljepljen s crnim, tako da onda henkel crni it is!!
javim kak je proslo, drzite fige!!!!!!  :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #3 u: Prosinac 11, 2011, 10:57:29 prijepodne »
Uf, moj crni silikon ti je kod NJi pa ju pitaj da ti ga dofura il' nekaj.... Da ne kupuješ bzvz.
Mada si nekak' mislim da bi ti ipak bolje bilo prelijepiti taj akvarij. Ovo je samo krpanje...
Nemaš ništa posebno pod tob podlogom pa ju možeš usisati s crijevom a ribe privremeno u kantu s filterom... Dok se to ne prelijepi.
Ajme, to mi je noćna mora, da akvarij ne procuri...  :roll:

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 11, 2011, 11:18:10 prijepodne »
a stavila sam taman hranjivu podlogu tamo kod filtera, da mi valisnerija ima kaj papat.- i nove kuglice jbl. tako da bi jaaaaaako voljela izbjeci to praznjenje, a i nemam kanti dosta da potrebam sve te zivine i sljunak i bilje i ubit cu nekog.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #5 u: Prosinac 11, 2011, 16:12:01 poslijepodne »
a stavila sam taman hranjivu podlogu tamo kod filtera, da mi valisnerija ima kaj papat.- i nove kuglice jbl. tako da bi jaaaaaako voljela izbjeci to praznjenje, a i nemam kanti dosta da potrebam sve te zivine i sljunak i bilje i ubit cu nekog.
A da izvana na sva 4 ruba zaljepis kutni aluminij 15mm...izmjeris visinu i to ti neko tocno u milimetar odreze,zastitis staklo krep trakom i ne stedeci silikon zaljepis.traku odma dok je frisko odljepis i snjom skines visak silikona.zacepis tu rupu izvana ,ukrasis akvarij i vise se neboj da ce ikad procuriti
Totalna Steta

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 12, 2011, 10:32:40 prijepodne »
e, vidis, prekasno procitah tvoj post. vec sam ga zalijepila sa silikonom samo na tom mjestu pa cemo vidjet. sad cu g aostavit do prekosutra da se dobro posusi i napunit. ako to ne upali, poslusat cu tvoj savjet svakako!!!!
hvala  :zagrljaj:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Prosinac 12, 2011, 18:59:20 poslijepodne »
Trebalo bi drzati vodu, barem neko vrijeme. Iako imaj na umu, spoj silikon-silikon nije toliko cvrst kao silikon-staklo, pa ono....mozda prvom prilikom ipak to preljepiti kako treba?

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #8 u: Prosinac 12, 2011, 19:11:43 poslijepodne »
Trebalo bi drzati vodu, barem neko vrijeme. Iako imaj na umu, spoj silikon-silikon nije toliko cvrst kao silikon-staklo, pa ono....mozda prvom prilikom ipak to preljepiti kako treba?
Slazem se...najbezbolnije je zaljepiti kutni aluminij...ocisti acetonom staklo i aluminij i i prloblem rjesen zauvjek
Totalna Steta

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #9 u: Prosinac 13, 2011, 11:02:54 prijepodne »
Ako je 2cm ispod površine nije problem zakrpati.Ispustiti vodu desetak centimetara,žiletom očistiti stari silikon,čistim alkoholom prebrisati to mjesto(nikako aceton) silikonizirati i ostaviti barem dva dana da se posuši jer je u akvariju ionako velika vlaga pa če se sporije sušiti i to je to,takvo curenje nije strašno popraviti.Problem je kod akvarija kojem su ljepljene samo stranice bez da su izvlačene fuge po čoškovima,pogotovo veče litraže,to može biti dvosjekli mač,može trajati 10god a može procuriti za 6mjeseci.Ako nemaš izvučene fuge po svim čoškovima mogao bi ti to postati problem za kasnije veče curenje,ne daj Bože odvajanje stranica a onda je sr....Tu bih ti preporuči rastavljanje i sve nanovo ljepljenje