Poz!
Neznam dali ovo ide u bolesti, ili u "vjerovali ili ne", nisam siguran.

Ako je rijec o bolesti, onda mi ribe imaju neku bolest koja je nasumicnija nego sedmica na lotu....
Za svaki slucaj, evo podatci:
Akvarij 60 litara
Starost 3 mjeseca, startan sa zacikliranim filterom i vodom iz "starog" akvarija, ribe useljene nakon cca 15 dana.
Filter unutarnji, samo 350 l/h protoka, filter materijal spuzva. (3 spuzve)
Temperatura vode 29 C
Pumpa za zrak ukljucena.
Ostala oprema-dekoracija-ukrasi-podloga - ama bas nista, golo staklo. da, jedna kosarica sa rogolistom, ubacena prosli tjedan, vise o tome kasnije u tekstu.
Voda, sudeci po testovima sasvim ok, smeca 0, jedino je tvrda i veceg ph.
Stanovnici - 3 diskusa, mala, raspon od 4-6cm. Starost neznam, kod mene su nekih hajmo reci 3 mjeseca, mozda malo manje. Terorista nema, osim sto su jedan drugome najveci terorist.
Ciscenje akvarija jednom tjedno, izmjena 30-tak % vode, usisavanja nepojedene hrane prema potrebi, iako su te situacije rijetke, pazim na kolicinu hrane, u jako kratkom roku vise nema ni komadica preostalog u akvariju. Od hrane - gov. srce, tetra pro granule, sak green, spirulina, grasak, spinat, blitva. Jedini dodatak je JBL vitamini, prema propisanom doziranju.
SIMPTOMI: e tu postaje veselo. Vecinu vremena - AMA BAS NISTA. Najnormalnija riba. Pliva, jede, kaka, ganjaju se, prilaze staklu cim skuze nekoga u sobi, sve idealno. Ono sto me muci - uzasno su plasljive. Iako postoje izuzetci koje smatram normalnim ponasanjem (ovo prvo sto sam napisao), ipak vecinu vremena provode sakriveni u cosku akvarija, ispod filtera. Ili ako i plivaju, na bilo kakav pokret, sum ili slicno u sobi - panicno bjeze u cosak. Ponekad ostanu svega par sekundi u cosku, kad skuze da nema opasnosti, evo ih nazad (sto mi je sasvim normalno ponasanje, mozda grijesim), ali ponekad to traje satima, uopce ne izlaze. Dali je zbog polumraka u tom dijelu akvarija ili nesto - cini mi se da i potamne. I u tom periodu sakrivanja, normalno uzimaju hranu, ne bas onako agresivno kao kad je sve ok Ali, opet sve pojedu. Ribe rastu, napreduju, stvarno se vidi da rastu, i po nicemu nebih rekao da se radi o bolesnim ribama, osim po ovome sto sam napisao.
Savjetovali su mi - ubaci im kakvu biljku, nesto grmasto, plutajuce, bilo kako - ja ubacio rogolist. Em brzo raste, em pravi malo sjenu, em trosi smece iz vode..... mislio sam mozda im je rasvjeta prejaka (15w), ali nista....
Ponekad se te "faze" izmjenjuju redovito - malo plivaju, onda su u cosku, pa se opet ganjaju, opet u cosku, ponekad ih jedna faza drzi cijeli dan - jucer su plivali najnormalnije, sve 5, danas evo cijeli dan ne izlaze iz coska.
jednostavno neznam vise sto misliti, sto pokusati, nisam isao nikakvim lijekovima ni kemijom, samo nejodirana sol, vise kao preventiva, ostala mi ta navika ubaciti malo 2 puta mjesecno.
Izmet, e da, izmet - nisam siguran. Ponekad, ili mi se samo tako u napadu paranoje ucini - bijel i koncast. Nekad bijel, rekao bih malo sluzav. Najcesce najnormalniji...
Ono sto me najvise buni je ubrzano otvaranje/zatvaranje usta. Skrge su normalne, obadvije funkcioniraju, voda je aerirana, sumnjao sam na skrzne parazite, ali ne vidim niti jedan simptom istih......
Treba mi stici jos riba, u planu je veliki akvarij, vec se radi na tome, pa da ih onda selim u novi dom, ali kad sve ovo vidim, ako je to njihovo normalno ponasanje da na svaki sum bjeze i sakrivaju se danima - bojim se da odustajem od uvaljivanja tolikih para, zauzimanja pola sobe, i kompletne

.....

Pa ako netko ima kakvu rijec mudrosti, pametnu misao, savjet, preporuku, ideju, bilo sto - bio bih zahvalan.