Rijesenje?
Kupi si mali priljepak i nalijepi ga uz staklo do šljunka i kroz njega provuci cijev s filterom od cigarete na kraju (novi filter mijenjaj pod vodom svakih 10 dana, vidjet ćeš zašto...) i pozicioniraj to blizu izlaza filtera da mjehurići imaju čim dulji put kroz akvarij. Ili: na suprotnu stranu ispuha filtera tako da ga struja nosi uz prednje staklo i vidiš topljenje. Ukoliko imaš kakvo pojačanje na akvariju i puniš do njega (il' najbolje do pola debljine pojačanja radi lakšeh čišćenja itd..) ono će ti se ponašati kao "zvono".
Jednako je djelotvorno kao ljestve.
Što se ljestava tiče iskreno ti preporučam da ne kupiš ovakve (ebay: CO2 ladder/ flipper)

jer ih moraš klizno rastaviti u 2 dijela kad ih želiš čistiti a uprljaju se jako brzo. Imam ih kao backup, u kutiji. Uvijek imam osjećaj da ću ih potrgati u 100 dijelova kad ih trebam rastaviti. Još jedan im je minus što su priljepci sa strane pa ih nikako ne možeš sakriti. Također mjehurići nemaju direktan kontakt s akvarijskom vodom nego sz s obiju strana zatvoreni pločicama.
Puno sam zadovoljnija s ovakvima (Hagen) jer su u jednom komadu, lakše ih je čistiti jer ništa ne trebaš rastavljati, od deblje su plastike i tamnije (manje prozirne), a i lijepe se s tri priljepka leđima na staklo a i mjehurići su u direktnom kontaktu s vodom (nisu zatvorene pločicama s boje strane), pa se ni riblja mlađ ni puževi ne mogu ugurati unutra a da se ne mogu izvući sami.

Imaš i ovakvih fora poput JBL spirale, al' to mi je bzvz (jako nepraktično čišćenje osim ako ju ne misliš svaka 3 tjedna namakati po pol' sata u varikini i uživati u njenom isparavanju...)