pozdrav ekipa, trebao bi pomoć...

e ovako...u subotu, dakle prije 3 dana sam nabavio prekrasne geophaguse od jednog lika van lijepe naše

malo smo se furali u autu simo tamo, svaki od njih 8 je bio pakiran u svoju vrečicu i u onu striopor kutiju za transport...
e problem je nastao kad sam ih donio doma i smjestio u akvarij, a to je da su oni več treći dan u kutu akvarija pri ili na dnu i ne mrdaju, tu i tamo proplivaju kao da se splaše nečeg i onda opet ni makac, mislio sam da je to zbog stresa i prilagodbe na novo okruženje, ali eto več 3 dana je isto?!

akvarij je cikliran dobrano jer je u uporabi več 1,5 godinu, samo je sad sa drugim setupom i drugim parametrima vode, koju sam pokušao što je više prilagoditi vodi u kojoj su do sada živjeli (možda je i to problem?!?)
postepeno sam ih privikavao na svoju vodu, kroz sat i pol sam svakih 10-15 min ulio 2 dl u vrečicu te ih onda izvadio i ubacio u akvarij.
akvarij: 300 lit
filtracija: 2 x fluval 204 (uskoro dolazi još jedan 304

filtration overkill

) unutra imam spužvu, keramiku, lavu i grubu vatu...
temperatura: 27 C
parametri po tetra kapljičnim testovima: NO3 = <0.25 mg/l
NO2 = 0.0 mg/l
gH = 11 dH
ph = 7,5 - 8,5
po ovome jedino su mi gH i pH malo sumljivi iliti visoki, ali nije baš sad tak strašno, kaj ne?
več me polako brine par stvari:
1. što nisu jeli od kada su došli
2. da im nebi pao imunitet zbog stresa pa obolili od Itcha ili rupa u glavi
jel moguče da proces prilagodbe još traje?
primjetio sam da su malo aktivniji kad se zgase svjetla, ujutro primječujem rupe po pijesku dakle kopaju i sifoniraju ga, pa jel moguče da im smeta svjetlo? imam 2 x 18 W na 300 lit
imam u planu ubacit još neke ribe, mislio sam ih ubacit odmah da vidim kako če se one ponašati, ili ipak da pričekam da se ovi srede?
svaki prijedlog prihavačam i plačam pivu onom koji zna kaje